OdgovorNapisal/-a al » Če Maj 21, 2015 17:28
Se strinjam z EDOm. Ni splošnega pravila in je vse odvisno od dobre presoje skiperja in navsezadnje njegovega znanja, veščin.
V primeru težkega juga pred Verudo, ki ga opisuješ in me sprašuješ pa je moj odgovor tak, da bi se poizkušal nekam zasidrati in popraviti težavo (mimogrede: vseeno mi je kaj pravi posadka, ker če ni življenske ogroženosti, potem so druge prioritete).
Če pa tudi sidranje ni možno in če ne znam šraufati, potem bi poklical marino, da mi vsaj povedo kam se naj vežem glede na probleme in če me že ne morejo priti iskat, bi vžgal motor in poizkušal pristati za teh par minut (do alarma)- pod pogojem, da je pristanek nezahteven, če mi crkne motor.
Samo pri tej tvoji teoriji je več če-jev. Kaj pa če gre vse skupaj v k.... ti pa brez pomoči marinerota "drviš" proti pomolu.. (razmere so, kot pišeš, neugodne- torej močan veter... še več moči na motorju..) .Skratka sami če-ji...
In kje pristat? Z bočnim vetrom med dve barki?..
Torej vsi vemo sedaj, da "PAR MINUT" ni problem goniti brez hlajenja. Tebe zanima koliko je teh par minut?
Ja spet različno. V primeru @grega295 so bile tudi druge težave in se je ta čas najbrž skrajšal?
Če pa pišemo o rinjenju barke s tenderjem, ja potem pa najbž nismo v razmerah težkega juga pred Verudo ali kako?
Mislim, da je če je možnost za varen pristanek (sidro ali pa marinero šlep), da se to upošteva in ne igra na srečo. Prav takim in točno takrat gredo stvari narobe.
Ne vidim tukaj problema glede "smisla" klicanja pomoči, tudi če si jadrnica.
Mislim, da ni nič narobe "z imidžom", če se pokliče pomoč. Ker varnost je prva.
Pravzaprav moja varnost- mene, ki sem že privezan v marini in gledam kako dobivam "novega soseda" na jadra, ker mu pač ne dela motor, ker ni menjal impelerja in mu je egoistočno pomembno le to, da bo čimprej privezan in na piru, mehanik pa naj potem šraufa motor a marine ali seahelpa pa ni hotel klicati:) Super:) Samo, če pa je ena praska.... Uf!
Ne vem zakaj je treba nujno v marino (privez)? To bi tudi lahko bila nova tema! Se mi zdi, da ko gre kaj narobe želi biti celotna posadka s skiperejem v večini primerov čimprej privezana. A ni lažje spustiti sidro, se umiriti, narediti plan reševanja težav?
S potencialno nevarnostjo, da ti motor crkne ne bi rinil med priveze v nekih težkih razmerah.
Mesec nazaj mi je počla zajala za gas, torej sem ostal brez motornega pogona (pisal v eni drugi temi...). Kaj sem naredil? Spustil sidro v zalivu, pogledal točno kaj je in ker nisem imel rezerve sem poklical "marinerota", da imam težavo, da bom sicer poizkusil na jadra a da me naj počakajo na pomolu. Čez 4ure sem prijadral do pomola in pristal. Razmere so to dopuščale.