Dizel, koliko časa brez hlajenja?

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Če Maj 21, 2015 11:19

al napisal/-a:
pa saj tam je baje ful lepa (biserno modra) voda... no, tko pravi naš član :D

:lol: :lol: :lol:

Baje se podn še iz bifeja vidi :shock:
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Maj 21, 2015 11:23

No ja... tudi v marini Punat ni voda nič manj usrana, kot v portoroški 8)
Kariera
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Kariera » Če Maj 21, 2015 12:32

al napisal/-a:
Kariera napisal/-a:Da ne povem, da mi je potem na pumpi v marini padel pokrovček od goriva v vodo, tako da sem že pri prvem izplutju tauhal v Portoroški marini na pumpi....Tako se je začela naša jadralska kariera...:)

pa saj tam je baje ful lepa (biserno modra) voda... no, tko pravi naš član :D

Ej, proti dnu se zelo zbistri, sem našel čep iz prve...:) Pa ''mivka'' je na tleh...:)
al

OdgovorNapisal/-a al » Če Maj 21, 2015 13:45

Ma jaz mislim (pa sem daleč od mehanika),da je potrebno motor ugasniti in reševati zadevo.
Rezultat je znan v primeru, da ni hlajenja in bezljanje v marino je loto z minutami.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Maj 21, 2015 14:03

@al ti si izkušen morjeplovec. Prijadraš pred marino, recimo Veruda. Jadral si že od Lošinja po težkem jugu, pri Verudi je stanje še slabše, posadka ima že poln kufer vsega. Spustiš jadra in ugotoviš, da motor nima hlajenja. Recimo, da se nimaš kam skriti, ker je morje zelo neugodno. Ali bi reskiral 5 minut in se zavlekel do pomola ali kaj?
Uporabniški avatar
Bojan 1962
Kapitan
Kraj: Stična

OdgovorNapisal/-a Bojan 1962 » Če Maj 21, 2015 14:13

Za par minut ni rizika,noben motor z izmenjevalcem se ne more poškodovati. Notranja črpalka deluje, tako da se temperatura po motorju lepo porazdeli, tu je drugače kot pri motorjih ki so direktno hlajeni z morjem, slednji se segrevajo bolj lokalno če ni obtoka vode, motorjem z izmenjevalcem pa se itak termostat odpre šele ko motor v celoti doseže delavno temperaturo in ko segreje bojler.
lp
Včasih je bolje imeti mir,kot imeti prav
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Maj 21, 2015 14:34

Bojan 1962 napisal/-a:Za par minut ni rizika,noben motor z izmenjevalcem se ne more poškodovati. Notranja črpalka deluje, tako da se temperatura po motorju lepo porazdeli, tu je drugače kot pri motorjih ki so direktno hlajeni z morjem, slednji se segrevajo bolj lokalno če ni obtoka vode, motorjem z izmenjevalcem pa se itak termostat odpre šele ko motor v celoti doseže delavno temperaturo in ko segreje bojler.
lp

:idea:
Konkreten in jasen odgovor :wink:
Upam, da sledi še kakšen utemeljen za ali proti.
Pa se res dajmo omejiti na jadrnice in njihove motorje, ker je verjetno pri hlaponarjih stvar veliko bolj komplicirana, že zaradi tega ker pred marino pridejo že s "pregretimi" motorji. Tako da tam razumem, da je prva misel klicati pomoč in šlepanje.
Z jadrnico mi to ne pade na pamet, iskreno :wink: Pač še eno pogonsko sredstvo.
Čeprav tudi odgovoren hlaponar ne pozabi na rezervni pogon, recimo tender z motorinčkom, s katerim se prišlepa oz. bolje rečeno pririne v zavetje, če je dovolj blizu, seveda.
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Če Maj 21, 2015 15:44

Mislim, da v tej situaciji ni splošnega pravila. Nekje je dovolj prostora in piha ravno prav (smer, moč) pa pristaneš na jadra. Drugje je dovolj prostora in je ravno prav globoko in zaščiteno in butneš sidro (recimo Veruda ali Soline zraven - notri prideš na jadra) pokličeš Staff in te pridejo iskat. Nekje spet ni nič od tega in gre vse narobe (poleg motorja še recimo nezaščiteno pred valovi, dno predaleč od gladine) in ni druge kot vžgat in upat, da ne boš na koncu preveč plačal. Mislim, da se v tistih nekaj minutah ne more zgodit kaj dosti škode. Če pa se ne upaš, lahko nadaljuješ na jadra in poskusiš srečo kje drugje. Od jadralcev se nekako pričakuje ali bolje rečeno je zaželeno, da so dobri improvizatorji in polni idej kot prof. Baltazar ali Grunf.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
al

OdgovorNapisal/-a al » Če Maj 21, 2015 17:28

Se strinjam z EDOm. Ni splošnega pravila in je vse odvisno od dobre presoje skiperja in navsezadnje njegovega znanja, veščin.

V primeru težkega juga pred Verudo, ki ga opisuješ in me sprašuješ pa je moj odgovor tak, da bi se poizkušal nekam zasidrati in popraviti težavo (mimogrede: vseeno mi je kaj pravi posadka, ker če ni življenske ogroženosti, potem so druge prioritete).
Če pa tudi sidranje ni možno in če ne znam šraufati, potem bi poklical marino, da mi vsaj povedo kam se naj vežem glede na probleme in če me že ne morejo priti iskat, bi vžgal motor in poizkušal pristati za teh par minut (do alarma)- pod pogojem, da je pristanek nezahteven, če mi crkne motor.

Samo pri tej tvoji teoriji je več če-jev. Kaj pa če gre vse skupaj v k.... ti pa brez pomoči marinerota "drviš" proti pomolu.. (razmere so, kot pišeš, neugodne- torej močan veter... še več moči na motorju..) .Skratka sami če-ji...
In kje pristat? Z bočnim vetrom med dve barki?..

Torej vsi vemo sedaj, da "PAR MINUT" ni problem goniti brez hlajenja. Tebe zanima koliko je teh par minut?
Ja spet različno. V primeru @grega295 so bile tudi druge težave in se je ta čas najbrž skrajšal?

Če pa pišemo o rinjenju barke s tenderjem, ja potem pa najbž nismo v razmerah težkega juga pred Verudo ali kako?

Mislim, da je če je možnost za varen pristanek (sidro ali pa marinero šlep), da se to upošteva in ne igra na srečo. Prav takim in točno takrat gredo stvari narobe.
Ne vidim tukaj problema glede "smisla" klicanja pomoči, tudi če si jadrnica.
Mislim, da ni nič narobe "z imidžom", če se pokliče pomoč. Ker varnost je prva.
Pravzaprav moja varnost- mene, ki sem že privezan v marini in gledam kako dobivam "novega soseda" na jadra, ker mu pač ne dela motor, ker ni menjal impelerja in mu je egoistočno pomembno le to, da bo čimprej privezan in na piru, mehanik pa naj potem šraufa motor a marine ali seahelpa pa ni hotel klicati:) Super:) Samo, če pa je ena praska.... Uf!

Ne vem zakaj je treba nujno v marino (privez)? To bi tudi lahko bila nova tema! Se mi zdi, da ko gre kaj narobe želi biti celotna posadka s skiperejem v večini primerov čimprej privezana. A ni lažje spustiti sidro, se umiriti, narediti plan reševanja težav?

S potencialno nevarnostjo, da ti motor crkne ne bi rinil med priveze v nekih težkih razmerah.

Mesec nazaj mi je počla zajala za gas, torej sem ostal brez motornega pogona (pisal v eni drugi temi...). Kaj sem naredil? Spustil sidro v zalivu, pogledal točno kaj je in ker nisem imel rezerve sem poklical "marinerota", da imam težavo, da bom sicer poizkusil na jadra a da me naj počakajo na pomolu. Čez 4ure sem prijadral do pomola in pristal. Razmere so to dopuščale.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Maj 21, 2015 17:42

A pol bi reskiral 5 minut al ne? :lol:
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Če Maj 21, 2015 17:44

Marchi napisal/-a:A pol bi reskiral 5 minut al ne? :lol:

po mojem motor itak ugasne ko se pregreje, verjetno ima termo stikalo... ki prepreči pravo pregretje!
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
al

OdgovorNapisal/-a al » Če Maj 21, 2015 17:46

Marchi napisal/-a:A pol bi reskiral 5 minut al ne? :lol:

5 ne vem če bi, 3 pa ja :D
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Maj 21, 2015 18:22

al napisal/-a:Se strinjam z EDOm. Ni splošnega pravila in je vse odvisno od dobre presoje skiperja in navsezadnje njegovega znanja, veščin.

Je pa res ena od osovnih veščin jadralca, da zna jadrati. Tudi znotraj marine, če je potrebno. Vsaj do varnega zavetja, da ne bom propagiral pristajanja v skrajno omejenem prostoru, med privezanimi plovili. Toliko, da se privlečeš v mirno morje in zavetrje in magari spustiš sidro na 3m.
Ampak to je že druga tema, sicer povezana s to, ampak tukaj je v ospredju vprašanje motorja in pregrevanja. In minut :lol: :lol: No ja mogoče je zdajle smešno ampak kakšen začetnik je pa dobro da sliši, da vseeno lahko zakurbla motor toliko, da barko zasidra v nekem zavetrju in potem naprej razmišlja kaj in kako. Recimo da je kritična meja 10 minut, pri dvo prekatnem sistemu hlajenja.
Koliko jadralcev imate temperatirni senzor in števec. Mogoče ni neumna inštalacija.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Maj 21, 2015 19:38

Lepo razmišljate sam NAROBE . Ogenj iz cilindrov, vam bo plastični dušilec zvoka prav lepo scvru in ne bo treba 5 minut, da se bo lepo kadilo pr motorju.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Če Maj 21, 2015 19:55

Se strinjam z Bojanom 1962,večina jadrnic ima motorje s toplotnim izmenjevalcem.Tak motor ima notranjo obtočno črpalko,ki meša hladilno tekočino,ki je stalna v motorju.Zato v takšni situaciji kot omenja Marchi,ni problem prižgati motor in se spraviti v zavetje.Pozoren biti le na temperaturo in njeno naraščanje,ko temperatura doseže 80 stopinj,zmanjšati obrate na spodnjo polovico(1500-2000)in motor se ne bo več tako hitro segreval.To pa bi bilo tistih 5 min,ki jih rabiš,da tudi rešiš barko.Ker pa v sili hudič muhe žre,bi tudi sam raskiral švicanje motorja,ker je še vedno cenejši ,kot pa barka v skalah in pod vodo.Motor ne zariba tako hitro,pri pregretju bi verjetno počila glava,potrebna bi bila menjava batnih obročkov,kar pa je bolje kot raskirat trup barke(jadrnice).
mašinfirer

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov