Bojler

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Ne Okt 04, 2015 15:28

Bom navezal svoje vprašanje na tole. Vem da je za izbiro materiala za izmenjevalce cela znanost, iz kakšnega materiala mora biti takšen bojler in cev v njem, da imaš dolgo mir. Vem da bo platina, zlato in mogoče titan za večno, ampak nimam strica šejka. Torej, kaj?
Admiral
Kraj: Vodice & Novigrad

OdgovorNapisal/-a No. 1 » Sr Maj 04, 2016 13:13

Pri meni ima bojler zaenkrat gor le kabel za elektriko in vn iz njega topla ter vanj mrzla voda.

Ima dve cevi za priklop na motor, da bi ga grela voda, ki hladi motor, ampak to ni priklopljeno. Zanima me kam na motorju naj bi bilo to priklopljeno, da probam vzpostavit delovanje.Mislim, da obstaja tudi skriti razlog, da to ni priklopljeno... verjetno je to notranjo cev prežrlo in spušča, tako da bom rabil še mojstra, ki bi mi po demontaži ta bojler uštimal.

Slika
Wellcraft 2600 Martinique
No. 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a No. 1 » Po Jun 13, 2016 11:21

O.k bojler je fuč in gremo v akcijo iskat novega ;)

Zanima me pa razlika med "Nautičnim" in navadnim, če ima priklop za to "prisilno" dogretje z drugim medijem oz. cev za centralno oz. nautično cev za vodo iz motorja...?
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Jun 13, 2016 16:21

ja navtični je juhuhu ene 3 krat dražji,drugač pa veš če bi okol lavorja zlival toplo vodo bi se tud od nje voda v lavorju segrela.tko da rabiš mali ležeči bojler.Ležeći ima drugać postavljeno špiralo in je to to.
No. 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a No. 1 » Pe Jul 01, 2016 08:43

Bojler zdej mam, štrom dela, niso mi pa geniji na servisu skuplali to na motor, da bi hladilna voda od motorja grela vodo v bojlerju. Seveda bom sam to skuplal, skrbi pa me kje naj izvedem ta obhod, da bo motor še vedno dobival dovolj vode za normalno hlajenje.

Zdi se mi namreč, da so cevi po motorju krepko večjega preseka kot pa cevčice v bojlerju kjer naj bi to krožilo, kar posledično pomeni, da voda v bojlerju bo že topla, ampak ne vem če bo dovolj vode naprej z amotor pohladit...
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Pe Jul 01, 2016 23:24

No. 1 napisal/-a:Bojler zdej mam, štrom dela, niso mi pa geniji na servisu skuplali to na motor, da bi hladilna voda od motorja grela vodo v bojlerju. Seveda bom sam to skuplal, skrbi pa me kje naj izvedem ta obhod, da bo motor še vedno dobival dovolj vode za normalno hlajenje.

Zdi se mi namreč, da so cevi po motorju krepko večjega preseka kot pa cevčice v bojlerju kjer naj bi to krožilo, kar posledično pomeni, da voda v bojlerju bo že topla, ampak ne vem če bo dovolj vode naprej z amotor pohladit...

Saj gre, če pa slučajno ne bo dovolj pretoka pa vmes vgradiš črpalko, da bo naredila malce večji tlak, ki bo kompenziral pretok zaradi ožjih cevčic.
mato
Admiral
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a mato » So Jul 02, 2016 14:33

Ne bom preveč pametoval, ker še nimam vgrajeno.
Pri avtomobilih je za ogrevanje ločen tokokog hladilne vode ki gre mimo termostata. Tako je radiator vedno topel. Enako bi moral povezati bojler.
Glavni hladilni krog je pa ločen ima večje cevi in ga uravnava termostat.
Mato :wink:
No. 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a No. 1 » Po Jul 18, 2016 12:09

Res je manjše cevi obstajajo in gredo iz kolektorja gor na termostat. Naj bi dal tu vmes priklop na bojler?

Se pravi bi voda iz desnega kolektorja šla skozi bojler in potem nazaj na termostat oz. obratno ker ne vem v kateri smeri teče.

Slika

Na Bojlerju so priključki 1/2 cole, kaj zaenga hudiča naj gor našraufam, da bom lahko takšno cev, kot gre sedaj od termostata pa do kolektorja gor navil in dal klobn čez?

Slika
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » Po Jul 18, 2016 13:51

Če si kje blizu Poreča, ti lahko pokažem, kako je povezano.
https://vodovod-rh.si/
No. 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a No. 1 » Po Jul 18, 2016 14:12

Roberth1 napisal/-a:Če si kje blizu Poreča, ti lahko pokažem, kako je povezano.

V pisarni v lublani, dej kako fotko zabriš gor... pridem pa v petek dol in trudim se da bi v soboto izplul za 3 tedne... tišči pa me še tole in priklop elektrike iz obale-k so mi neki narobe zvezal... pa že mesec čakam da odjebejeo kar so zajebal

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov