varjenje tanka - aluminij
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
- habibi Vll
- Admiral
- Kraj: LJ.Vižmarje
Bencin je.Da se ne bo ugibal.
Nazadnje spremenil habibi Vll, dne Če Dec 24, 2015 20:41, skupaj popravljeno 3 krat.
mašinfirer
- habibi Vll
- Admiral
- habibi Vll
- Admiral
Da ne bo neskončnih ugibanj.Rezervar je popolnoma OK na vsih zvarih,nima nikakršne poškodbe,le na par koncih je požrt od soli in sta dve mali luknjici.Te požrtine se bodo zrezale ven do zdrave pločevine(alu)in se bodo ustavili novi kosi enakega materiala.Varil bo stručko in jamči na kvaliteto in tesnost.Celo dno se bo popolnoma očistilo in se preventivno premazalo z alu primerjem,postavilo na novo podnožje in to je to.Seveda se bo opravil tlačni preizkus tesnenja.
mašinfirer
Habibi, še ena iz izkušenj. Pustil sem aluminjasto steklenico 0.5l v košari skupaj z rezervnim sidrom. Na enem mestu, kjer je bila barva poškodovana, mi je elektrokorozija naredila v alumuniju luknjico in travarica je stekla ven. Tako da pazi s tistim podnožjem, če bo iz drugačnega materiala, ga vsekakor izoliraj od tanka.
motorni
- habibi Vll
- Admiral
Motorni,kot sem omenil imam jaz nafto,tako,da to ni zame.Ampak,če pogledaš,da po 23-tih letih,mislim,da ni straha,da bo kar v roku 1-2 leti spet spustilo.Material s katerim se bo flikalo mora bit kompetenten z rezervarjam in možak,ki bo to naredil ve kaj dela,saj po 40-tih letih varenja se je verjetno tudi kaj naučil,kaj gre h komu.To se nebi zgodilo,če pretočni kanali po dnu čolna nebi bili zamašeni in bi voda normalno odtekala v kalužo,ker ves ostali del,ki je bil tudi v vodi,je s strani soli,korozijsko nedotaknjen.Rezervarji so narejeni iz podobnega alu.kot so alu čolni,zato navaden alu.ni primeren za flikarije.
mašinfirer
SR 290 napisal/-a:habibi Vll napisal/-a:...zato navaden alu.ni...
Tak aluminij ne obstaja!
Veš morda iz kakega aluminija so izdelani čolni?
Saj ni treba vsako besedo tako dobesedno jemati!!
Kot navaden ALU se steje alu z oznako 1***! To je pač cisti ALU!!
Za navtiko pa se uporabljajo 5086 trup in 6061 za trup in ojačitve.
Poleg tega pa se 5052(vecina malih čolnov), 5083 in 6063
Vsi nasteti so med bolj korozijsko obtojnimi in se dobro varijo.
Jaz sem za nosilec motorja uporabil 5083
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
- habibi Vll
- Admiral
@Micka;
Ukradli so nam božička in ga prefarbali v Coca Colo, ne mi še aluminija imenovat po njihovo!
Vse to so "navadni" aluminiji, ki jih lahko vsak trenutek nabaviš v mehkem, poltrdem in trdem stanju, po naše se jim reče:
- 5086 = Al Mg4 - predvsem pri tankih pločevinah je dobro predgrevat, da zvari ne popokajo.
- 6061 = Al Mg1 - super se vari, ni treba predgrevanja, ampak ni tako obstojen proti kemikalijam in morski vodi.
- 5083 = Al MG4,5 - se dobro vari, ampak brez predgrevanja se ne bi igral z nobeno debelino pločevine. Je odporen proti morski vodi.
- 6063 = Al Mg0,7 - se super vari, ni treba predgrevat, ampak ot naštetih je ta najslabše odporen na morsko vodo.
Čisti aluminij je redkost v trgovinah in ni ravno "navaden".
@habibi VII;
Avional =Al Cu Mg1 in je sicer trd, utrjuje se z mehansko obdelavo, ter kaljenjem, se tudi lepo vari, ampak korozijsko je pa popolnoma zanič.
Ukradli so nam božička in ga prefarbali v Coca Colo, ne mi še aluminija imenovat po njihovo!
Vse to so "navadni" aluminiji, ki jih lahko vsak trenutek nabaviš v mehkem, poltrdem in trdem stanju, po naše se jim reče:
- 5086 = Al Mg4 - predvsem pri tankih pločevinah je dobro predgrevat, da zvari ne popokajo.
- 6061 = Al Mg1 - super se vari, ni treba predgrevanja, ampak ni tako obstojen proti kemikalijam in morski vodi.
- 5083 = Al MG4,5 - se dobro vari, ampak brez predgrevanja se ne bi igral z nobeno debelino pločevine. Je odporen proti morski vodi.
- 6063 = Al Mg0,7 - se super vari, ni treba predgrevat, ampak ot naštetih je ta najslabše odporen na morsko vodo.
Čisti aluminij je redkost v trgovinah in ni ravno "navaden".
@habibi VII;
Avional =Al Cu Mg1 in je sicer trd, utrjuje se z mehansko obdelavo, ter kaljenjem, se tudi lepo vari, ampak korozijsko je pa popolnoma zanič.
Te oznake uporabljajo tudi v Sloveniji. Recimo AlCu.
Vse te materiale dobis ze predgrete in podobno. To so črke za številko.
Več, kot to pa ne vem, ker od tu naprej nisem jaz nic delal.
"- 6063 = Al Mg0,7 - se super vari, ni treba predgrevat, ampak ot naštetih je ta najslabše odporen na morsko vodo. "
se pa zato najbolje eloksira
Vse te materiale dobis ze predgrete in podobno. To so črke za številko.
Več, kot to pa ne vem, ker od tu naprej nisem jaz nic delal.
"- 6063 = Al Mg0,7 - se super vari, ni treba predgrevat, ampak ot naštetih je ta najslabše odporen na morsko vodo. "
se pa zato najbolje eloksira
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
mamaMicka napisal/-a:
Vse te materiale dobis ze predgrete in podobno.
Ne, temveč v mehkem stanju.
Predgretje pomeni, da pred varjenjem segreješ na okrog 150-200 oC in variš, nato pa zelo počasi ohlajaš, da zvari ne popokajo. Predvsem pri materialih z veliko magnezija poka nekaj mm za linijo zvara, če ne predgrevaš. Ni nujno da so razpoke vidne, so pa uničujoče.
Alu deli Ferarijev, Lamborghinijev... so recimo varjeni z AlSi12 žico. Zvar je relativno mehak, ampak ni blema z razpokami.
@nac;
Oprosti, če težim, ampak "ležerno je moderno" mi ne leži in posledično sem vesel, da nimamo rezervoarja iz avionala ali česa podobnega.
nac napisal/-a:....še malo,pa bodo po nekaj od vas prišli iz Jožefa Štefana,oni tank bo še pa kar spuščal... naj ga že enkrat eden zašvasa,pa da vidimo... pa brez zamere....
Točno tako.Odkrivate toplo vodo .Upam da se razume,da ne bo noben garažni varilec dal certifikat,da bo stvar držala... stoletja .Jebi ga,sam pač veliko razkiram in vzamem v zakup in če si človek,ki cinca in bi ,pa ne bi.Potem kupi novega in je zadeva zaključena.Ker vsak bi nekaj po svoje naredil in vsak ima svojo teorijo ampak odloči pa naj se lastnik sam.Saj spušča že zdaj,če pa ga dobi v roke pravi dečko,pa zadeva ne bo več puščala-pa naj se govori o poroznosti,utrujenosti in ....
Kdo je na strani
Po forumu brska: Bing [Bot] in 11 gostov