teak

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » So Okt 17, 2009 13:55

Glede plastike v trakovih flexiteek, zagotovo je precenjena, samo tukaj nimaš kaj. Proizvajalec je postavil takšno ceno, ker jo lahko! Če se prav spomnim, je cena kvadrata flexiteeka nekje okrog 150 EUR, torej je cenejši kot pravi teak!
V navtiki pa itak vsi vemo kako je, poglejte samo koliko plačamo motorje! Recimo 300 KM dieselski motor stane toliko kot poštena limuzina srednjega razreda z 200 KM!!! Cel avto, ne pa samo motor!

Na strani PrimusR pa so tudi lepo navedene cene za položen kvadratni meter. Pri tem moraš vedeti, da je to ogromno dela, pa razna lepila, primerji in ne vem še kaj. Trakove je treba tudi ukrojiti po obliki, med sabo so varjeni, vmes se vstavlja črni trak na prehodih, po nekje tudi Sika... Cena 450 EUR/m2 za flexiteek in 790 EUR/m2 za pravi teak.
Da pa je polaganje tikovine, prave ali tiste umetne, enako kot polaganje linoleja, pa nisem ravno prepričan. Linolej sem že polagal, pa še dobro sem naredil, tikovine pa si nebi upal! Je že Prešeren rekel "Le čevlje sodi naj kopitar!"

Prednost Flexiteeka pred pravim pa je poleg nekaj nižje cene predvsem ta, da akumulira bistveno manj toplote, kar pomeni, da ko stopiš na od sonca razbeljeno površino se hitreje ohladi in te ne opeče! Druga velika prednost je ta, da iz njega ne teče barvilo in tudi po mokrem lahko brez težav hodiš in ne boš vsega razpacal po barki. Tretja je ta, da je vzdrževanja manj, odpade mazanje z raznimi olji. Četrta prednost je tudi, da Flexi ne izsuši kože na podplatih, tako kot pravi teak. Pravi teak je dejansko zelo neugoden za našo kožo, če hodiš po njemu bos. Povprašajte kakšnega profesionalnega skipperja kakšne ima podplate! No o tem bi lahko mnogo povedal naš Nemo.

Vseeno pa lahko Flexiteek obnovimo tako kot pravega z brušenjem z navadnim smirkovim papirjem! S tem ga malce stanjšamo, vendar nič kritičnega. Material je enak po celotnem preseku in ni samo nekaj nalepljeno na površino! Trakovi, ki jih vidiš so na zgornji površini že tovarniško pobrušeni, da lepo izgledajo in mogoče tudi koga zavedejo, da gre za nek nalepljen laminat, vendar ni res. Ko pride trak iz stroja je gladek na vseh straneh, potem pa raze zgoraj naredi že omenjeni smirkov papir velikih zrn.

Sam trenutno nisem povsem prepričan za kaj bi se odločil, če bi dajal na palubo, vendar se mi zdi, da je v Flexiju neka prednost predvsem v nemazanju ostalega deal barke, ko je mokro in to, da ne izsuši kože.

LP
Matter
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Matter » So Okt 17, 2009 14:15

Trg postavlja ceno in dokler jo vzdrži tuki ni kej za nrdit. Tisto z linolejem je blo mišljeno karikirano. Se pa vrjetno strinjamo da je postopek polaganja npr. Flexiteeka bistveno lažji kot pri pravem. Tudi cena materiala v osnovi je bistveno nižja. Končna pač ne..

lp
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » So Okt 17, 2009 15:15

Matter, ne poznam natančnih cen enega in drugega v surovem stanju. Nam bo razložil Primož, ki se s tem ukvarja...

Glede cene materiala v osnovi, to misliš, plastika proti lesu? Se pravi, da proizvajalec s cca 150 EUR/m2 pretirava pri plastiki? Ali si mislil, da si mojstri za polaganje vzamejo več?
Se absolutno strinjam, da je surov material predrag, samo na koncu pa je cenejši in v mnogočemu tudi boljši. Je pa res, da ni tako imeniten, kot je pravi les.

Če prav razumem je pri flexiju cena polaganja okrog 300 EUR/m2, seveda z vsemi lepili in podobnim ki gre zraven.
Če je s pravim teakom nekaj več dela bi rekli, da je 400 EUR/m2, torej je material (samo les) 390 EUR/m2. Seveda vse cene predvidevam ampak to pomeni, da je pravi teak samo material cca. 160 % dražji od umetnega al se motim?
petjan
Štabni praporščak
Kraj: opekarska cesta 19
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a petjan » So Okt 17, 2009 15:43

v elanu plačajo za teak 1 klase 118 eur na kvadratni meter.jest ga dobim za 130.govorim o lajštah debeline 1 cm,širine ponavadi 45 mm.rabiš samo še masivo,ki je sorazmerno draga zaradi odpadka.samo polaganje,pa je odvisno ali ga polagaš direktno na deck,ali ga prefabriciraš...skratka jest nardim kvaliteten teak od 550 eur naprej.vse je odvisno od kvadrature,zaključkov,pokrovčkov,...bolj ravno je-ceneje
primusr
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a primusr » So Okt 17, 2009 16:02

Zdaj smo pa res že kar orenk razširili to temo, eni so za Flexiteek eni so proti.
:oops:
Pa pejmo lepo po vrsti kot so hiše v Trstu. :roll:
Pravi teak, za njega so večinoma vsi ,ki prisegajo ;les je les, nimam kaj rečt proti njemu tudi jaz ga ne zamenjam za nič drugega ( imamo ga doma v kopalnici +razne poličke ..) ,sam sem po dejavnost izhajal iz parketarstva,torej imam že od tam dost bogate izkušnje kako se les obnaša na različnih podlagah, izkušnje sem nato prenesel na polaganje teakovine okrog bazenov, v savnah spet različne podlage(glej galerijo na moji spletni strani) od tam pa naprej na plovila..

Torej les mi je srčno drag material in ga nebi zamenjal za nič drugega..

Cena:
1m2 teakovine surove v palicah ali pa že nažaganega pride okoli(odvisno od količine nabaljenega ) 100€.
K tej ceni je treba še prišteti izdelave šablone, kaj ko pa so nekateri čolni tudi v Zadru(potni stroški), +samo delo po šabloni+ lepilno tesnilna masa naj bo to Kent ali pa Sika po m2 pride 30-50€ zopet potni stroški montaže in na koncu smo pri ceni spet odvisno od mojstra in kje se polaga in od zahtevnosti ter od količine m2 od 450-900€.
Torej delovna ura je nekje z vsem časom poti in dela znese 20-35€ Veliko????? Vsak pooblaščen servis ti vzame več!!!

Pri Flexeetiku je zgodba popolnoma enaka le ,da je vhodni material malenkost dražji od lesa je pa hitrejša obdelava, samo polaganje je pa enaka kot pri lesu, obtežujemo z utežmi ali pa lahko prav tako vakumiramo..
Lahko pa rečem zase ,da je cena pri meni enaka ali se peljem v Izolo ali pa v Zadar ,torej kompeziram ceno ,da enkrat več enkrat manj ostane.

Jasno tukaj so pa tudi stroji, amortizacija ter čas dela (od marca do oktobra) nismo v proizvodnji ko delaš lahko v lepem ali grdem vremenu.
Ne vem in mi še nekaj časa ne bo jasno zakaj včasih tako nasprotovanje do Flexiteek-a saj si vsak vzame svoj del posla ali področje dela ,mi delamo od Dunaja,Lignano, vsa jezera na Avstrijskem ter do Splita, mnenja so povsod drugačna in verjemite tudi ljudje (stranke ) s katerimi delam. ne rečem da so-smo Slovenci slabi ljudje nasprotno zelo smo odprti in se radi pogovorimo vendar nam ne gre v glavo zakaj hudiča mora pa on tako veliko zaslužiti saj je samo plastika ja je plastika ampak hudičevo dobra.
Upam, da nisem koga užalil od konkurece ali pa bralca na forumu, hočem samo malo razložiti kako se pride do neke cene izdelka, ki se ne polaga v 1000 m2.
Če pa ima kdo kakšno koli vprašanje mu pa z veseljem pomagam !! :D
Fiat Justitia ... Some day....
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » So Okt 17, 2009 16:08

Ups :oops: :oops:
Očitno sem se motil o ceni lesa. Aha, torej je s pravim tikom le nekaj več dela s polaganjem, kot pa s flexijem.
Predlagam, da nekdo naredi konec večne dileme. Na kopalno ploščad naj si da denso polovico flexi, levo pa pravi teak. Vem da nekaj stane, samo ploščad ponavadi ni tako obsežna in kakšen entuziast bi to lahko naredil. No potem pa bo videl, kako se bo obnašalo eno in drugo, direktna primerjava, pa vzdrževanje in podobno... Nimam pojma ampak me prav zanima kdo bi zmagal. :D
primusr
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a primusr » So Okt 17, 2009 16:21

Admin,
odlična ideja . Nasljednji sejem na Internautiki bom naredil kopalno ploščad pol pol z Led diodami v merilu 1/1. :P :roll:
EL CAPITANO
Admiral
Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula

OdgovorNapisal/-a EL CAPITANO » Po Okt 19, 2009 11:48

EL CAPITANO napisal/-a:
primusr napisal/-a:Hoj, tukaj je cenik;
http://www.primusr.si/teak2.html

Zakaj je ta plastika tako nesramno draga :?:

Zakaj je ta plastika tako nesramno draga? Proti teaku in njegovi poti da pride vgrajen v moje plovilo se mi zdi cena nesprejemljiva. Mislim da je poanta v plasto navtiki. :D Se motim :!: :?: Ali je kakšen specialen nasin proizvod :shock:
Zadeva je zanimiva! Vendar mi je material že v osnovi bistveno predrag. Menim , da bo zadeva postala zelo zanimiva ko cena materiala padla za polovico.
FISHING & SAILING IS LIFE
primusr
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a primusr » Po Okt 19, 2009 14:41

Tudi meni se zdi preklemano draga ampak kaj ko mi nabavno ceno postavlja Šved, Ko bom kupil 1000m2 in 500klobas lepila bom pa tudi jaz lahko spremenil ceno na 300-350€ ali še kakšen evro nižje. To je ravno tako kot bi kupil samo en(1) ploh teaka. je tud drag proti enemu kubiku. :!:
Upam, da bomo za v prihodnjo sezono se na METSU dogovorili za kakšne promo. popuste in bomo lažje (boljše) cene plasirali na trg Flexiteek. :P :lol:
Uporabniški avatar
ttomi73
Admiral
Kraj: Kranj-okolica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a ttomi73 » Po Okt 19, 2009 16:04

Kje ste Kitajci?

:D

Še malo pa bodo pri nas te stvari delal Kitajci po 3€/ uro.
Izpit za čoln sedaj imam, kaj pa zdaj... na morje seveda.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Okt 19, 2009 17:30

Konkurenca Flexiteeku že obstaja, sem videl v Düss-u na sejmu, če pa greš na METS, pa je verjetno takih še kar nekaj, vendar pa je tako, da je Flexiteek še vedno najboljši material za ta namen in so ostale zadeve bolj poskus kopije, kot pa prava konkurenca.

Za Kitajce pa sem prepričan, da bodo to naredili 10% slabše, vendar s ceno kakšnih 10 EUR/m2. Samo pomoje še ne tako hitro. "Always five years ahead!"
Da ti bodo pa Kitajci v Izoli polagali tikovino za nekaj EUR na kvadrat pa kar pozabi. Že na Kitajskem ni več tako hudimano poceni, tukaj pa itak nebi bilo... Žal.

Drugače pa, preklet majhen trg in preklete majhne serije. Kot sem že večkrat rekel, pošten diesel motor stane toliko kot cel avto z enakim motorjem... Je to normalno, da drugačen "auspuh", drugačen intercooler, drugačen izmenjevalec in še ena vodna pumpa stane toliko kot vse ostalo na avtomobilu? Mislim, da je vsem jasno, da ne, samo kaj češ, tako je, pa naredi sam če lahko! In še tisto, kar bi lahko, te potem pričaka zakon z nekim CE in spet ne smeš! Pa smo tam...!

LP
ben
Kapitan bojne ladje
Kraj: Zasavje- Umag

OdgovorNapisal/-a ben » Po Okt 19, 2009 17:54

Hojla!
Fantje tole je zeloooo napeta debata z kar precej utameljitvami.Sam se sicer nagibam za flexiteek,sedaj pa naredimo iz tega kakšen profit.
Naj bom bolj konkreten.Primusr povej, če nam morjeplovcem ponujaš kakšen popust pa se bomo zmenili za kak kšeft,jaz sem že interesent. :?:
Lp. BEN
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Okt 19, 2009 17:56

Evo, točno tako! Tolko kot nas je, če vzame vsak od nas 1 m2, je to nabava 1200 m2 flexija :wink:
To pa bo prava cena! :D
primusr
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a primusr » Po Okt 19, 2009 18:04

Še vedno velja sejemski popust 7%, Pa da noumo rekli za Izolskega ga dajem za METS-ov popust ki bo prihodnji mesec.,
Aja, gre kdo gor, je še plac u kombiju imam 8 sedežev trije so zasedeni bom pa dva dni gor 16.10 je odhod vrnitev 18 pozno večer oz.19 zjutraj.
Spanje v hotelu ALP hotel (govorijo slo)v središču za ceno 80€ obe noči (40€)noč.
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Po Okt 19, 2009 20:25

Malo sem pobrskal po fotkah iz mojih obiskov po nautičnih sejmih in eden takšnih je sejem nautike London 2009.
Na njem se najde konkurenca Flexiteeku.

tako to zgleda v izdelanem kosu:

Slika

in to je prospekt, na njem pa web site

Slika

Mogoče kdo najde kaj zase? Pa še to, ponudnik te firme je na Hrvaškem.

In kdo pravi, da sejmi niso poučni in dobrodošli?

LP
:wink:
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov