Mariniziranje motorja in vpis v dokumente

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Če Sep 29, 2016 06:39

5. Nima težav z verigami in podobnim kot imajo novejša BMW-jeva jajca (jap, tudi jaz priznam)

Sem tudi že dirkalnike delal tako da mi dragi športi niso tuji... :))

Navtika ni primerljiva z dirkalniki. Je dražja. Pri meni stoji še en v garaži, pa vprašanje kdaj ga bom dokončal.

Ketno pa peljem danes popoldne menjat, preden jo odbije (tolk od kvalitete pri BMWju...:(), da imam mir za naslednjih 150-200t km.

Za glavni jermen zamenjat moreš bit mal bolš vajenec, malce čudno si napisal, da ne misliš neki novega šraufat, po drugi strani pa ni nič problem. Drugače pa mislim, da rabljen common-rail dizl ni ravno za na barko.

Naredi računico, pa komplet ure ovrednoti z 20EUR/h, pa boš dobil realno številko, koliko košta če kupiš mariniziran motor. BMW ni ravno sinonim za navtiko, ampak lej, mogoče pa še bo.

čez palec boš nabasal na kup najmanj 500 ur, +motor +generalka +materijal za mariniziranje +letanje okol...+čoln +vse kar fali na čolnu itd...za ta denar lahk kupiš gliser ki gre 40 vozlov in kar še ostane denarja, se lahko voziš naslednjih 5 let zastonj.

Raje naredi buggyja s tem motorjem pa ga centralno vpni v šasijo. Bo več veselja na vasi.

Slika
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » Če Sep 29, 2016 07:06

Z zanimanjem spremljam to temo. Ker nisem strokovnjak, me zanima ali bi znal biti problem stalen naklon motorja? Predvsem zaradi mazanja. Cestni motorji so verjetno načrtovani, da so večino časa v vodoravnem položaju? Druga zadeva, ki me zanima je, ali je potreben kakšen izmenjevalec za hlajenje olja? Pri avtih verjetno tok zraka hladi karter?
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Če Sep 29, 2016 07:14

avti imajo izmenjevalec olje/voda, voda pa še izmenjevalec voda/zrak.

Naklon ni problem, dokler ni več kot 90 stopinj. Ko pritegneš v ovink s polnim gasom gre olje tudi na stranice motorja.

Če je naklon prevelik, se spremeni karter in sesalna cev oljne črpalke
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Sep 29, 2016 07:34

bouton napisal/-a:1. Ali bi znal biti problem stalen naklon motorja? Predvsem zaradi mazanja.
2. Ali je potreben kakšen izmenjevalec za hlajenje olja?

1. Marinizacija motorja potegne za sabo obvezno povečanje karterja in podaljšanje cevke za zajem v spodnji legi. Moj motor vleče olje tudi pri naklonu 45°.
2. Hladilnik olja je dober za manjše motorje do 25ks in nujen za večje. Izmenjevalec olja je standardni marinizacijski element. Za mojega Golfa 1,6D je zadostoval originalni hladilnik olja od GTI ki se ga privijači kot adapter med ohišje motorja in filter olja. Tudi cevke so standardne od Golfa GTI. Hladi ga hladilna tekočina
Slika
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Sep 29, 2016 08:13

bouton napisal/-a: me zanima ali bi znal biti problem stalen naklon motorja? Predvsem zaradi mazanja.

Hud problem, če bo gliser, za nas najhujši od vseh pri marinizaciji.
Težava ni v naklonu, temveč v pljuskanju olja ko te ruka po valovih, olje se lahko celo zapeni. Tu ne pomaga povečan katrer, oljna črpalka vseeno lahko potegne zrak in takoj si sedeča raca. Treba je napravit fizično oviro, ki olje drži ob sesalni cevi črpalke. Mi smo to storili po vzoru dirkalnih bagijev in obenem povečali karter. Še boljša rešitev bi verjetno bila suh karter.

Večji katrer je potreben zaradi hlajenja olja. V plovilu je motor bistveno bolj obremenjen kot v avtu in povečanje karterja za 50% ne škodi. Oljni hladilnik namenjen cestnim vozilom je daleč premajhen! Tu je najenostavnejša rešitev nabava originalnega izmenjevalca od podobno močnega merca ali pente. Pri tem je treba pazit, da ta izmenjevalec ni vgrajen previsoko, ker bo z izlitjem olja v karter po ustavitvi delal težave nivoju olja na startu. Sliši se enostavno, a zna biti težava najti primerno mesto v motornem prostoru.
Hlajenje antifriza ni tak problem, a je vseeno najbolje uporabit originalni izmenjevalec podobno močnih motorjev.

Mislim, da je najboljše naslednje zaporedje priklopa izmenjevalcev na tok morske vode:
- servo trima
- servo volana
- menjalnik
- antifriz
- karter
- izpuh
V koliko obstaja termostat za temperaturo olja v karterju je vrstni red antifriz-karter bolje zamenjat.
Pri tem je treba pazit, da so izmenjevalci namenjeni uporabi v slani vodi in imajo vsak vsaj po en cink, ter kositran del kjer teče morska voda.
xsashox
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a xsashox » Če Sep 29, 2016 09:01

kr3mn1 napisal/-a:
5. Nima težav z verigami in podobnim kot imajo novejša BMW-jeva jajca (jap, tudi jaz priznam)

Sem tudi že dirkalnike delal tako da mi dragi športi niso tuji... :))

Navtika ni primerljiva z dirkalniki. Je dražja. Pri meni stoji še en v garaži, pa vprašanje kdaj ga bom dokončal.

Ketno pa peljem danes popoldne menjat, preden jo odbije (tolk od kvalitete pri BMWju...:(), da imam mir za naslednjih 150-200t km.

Za glavni jermen zamenjat moreš bit mal bolš vajenec, malce čudno si napisal, da ne misliš neki novega šraufat, po drugi strani pa ni nič problem. Drugače pa mislim, da rabljen common-rail dizl ni ravno za na barko.

Naredi računico, pa komplet ure ovrednoti z 20EUR/h, pa boš dobil realno številko, koliko košta če kupiš mariniziran motor. BMW ni ravno sinonim za navtiko, ampak lej, mogoče pa še bo.

čez palec boš nabasal na kup najmanj 500 ur, +motor +generalka +materijal za mariniziranje +letanje okol...+čoln +vse kar fali na čolnu itd...za ta denar lahk kupiš gliser ki gre 40 vozlov in kar še ostane denarja, se lahko voziš naslednjih 5 let zastonj.

Raje naredi buggyja s tem motorjem pa ga centralno vpni v šasijo. Bo več veselja na vasi.

Jap, nažalost je ketna stalen problem. Pa saj ni spet tak baubau, pač tistega jurja košta vsakih 150kkm... Ravno tako kot ojnični na M oddelku...

Se strinjam da je verjetno res dražja, nimam toliko izkušenj iz navtike... Ravno zato malo tukaj posegam po znanju drugih... Motor je verjetno najcenejša zadeva.. Vse ostalo je pa ... Ta projekt me predvsem veseli iz razloga da narediš nekaj drugačnega, nekaj kar te veseli in nakoncu ti ostane osebno zadovoljstvo ko vidiš svoj izdelek na vodi.

S ciframi mi je pocasi popolnoma jasno da nikakor nebo poceni, neglede na iznajdljivost... Delo ni tak problem, ampak človek z leti izgubi veselje do šraufarije če niso ravno novi M3 ali M5 oz nek izziv nekaj novega... Delaš rutinirane stvari to je pa vse...

Čisto iz izkušenj vem, da ima VW za vsak motor 15 različnih oznak motorja, večina ima svoje orodje za delati glavni servis, večina ima tak ali drugačen haklc kje... Kosi so različni glede na oznako motorja in podobno... Komplicirajo. Ni poante odkrivati tople vode če to ni potrebno...

Verjetno bom res kupil komplet gliser z motorjem in ta projekt počasi nadaljeval ob užitkih na vodi.. Verjetno res s kakim Mercruiserjem ali čem podobnim...

P.S Mislim pa da Yanmar dela neko varianto mariniziranega BMW dizla šestaka..

Slika

https://www.youtube.com/watch?v=6qG_MCWBSg0
To je podobna zadeva kot jo imam v mislih :)
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Če Sep 29, 2016 09:42

ma niti nima toliko oznak, sej sta samo 2 varianti 5 cilindrce, 4 cilindrca je tud bivsi 1Z Motor predelan, pri 5 cilindrci pa AEL Motor, ki je poganjal A6ke, transporterje, Volvota S/V70 etc...to so rotacijske bosch pumpe in simpl elektronika.

Drugace ce bos kaj caral, z veseljem pridem pogledat kako in kaj.

Drugac pa BMW - tud za 3.0sd Motor pravjo da naj menjam ojnicne. Sm samo Vesel da je zadnji, ki ima se gus blok in ne alu, ceprav svohnejsi bratci ze vsi v aluju klepajo
xsashox
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a xsashox » Če Sep 29, 2016 22:27

Vem, pa me VP nikakor ne prepriča... Nevem zakaj... Common rail je res lustna zadeva za moj okus, tudi pumpe so precej poceni in vzdržljive omogočajo pa precej več kot VP...

3.0sd z ojničnimi prav hudih težav ni imel.. Ok, tu pa tam se že najde... Jaz dostikrat pri takih modelih prerežem oljni filter in si ga bolje ogledam če se kak opilk najde notri saj je to ponavadi prvi indikator težav ki se lahko še preventivno rešijo...

Izpušni kolektor in sesalni ti držita?

Sej vse kar je 2009+ pri BMWju je bolj... švoh :) oblikovno so šli v precej hudo smer medtem ko je tehnika precej nazadovala zaradi zahtev po ekologiji in cost savinga... Kolikor pa slišim imajo vsi podobne težave, ne samo bavarci...

Škoda...
erikv8
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a erikv8 » So Okt 01, 2016 10:49

meni se zdi 3.0 bmw kar primeren motor, pomoje je to najboljši td motor kar jih je. Ne razumem pa zakaj bi to montiral s bmw aut, menjalnikom? Saj je bilo že nekje na tem forumu rečeno da je to nesmisel, ker je že sam propeler kot visko sklopka, ?? Kar se tiče hrvta, sumim da je dal skupaj z menjalnikom, ker ni znal rešiti problema z elektroniko, če bi dal brez menjalnika mu ne bi delalo. ti bi pa itak uporabil starejši motor, ki praviš da ti ni problem kar se tiče elektrike

in še kar se tiče teže, po moje sam motor nima več ko 250kg, dej mo rečt skupaj z vso šaro ne bi smel presegat 400kg, kolikor sem pa jaz gledal druge marin motorje, se ne spomnim da bi zasledil motor z 250konjev ali več, ki ima majn kot 450kg. Ali se motim?
xsashox
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a xsashox » So Okt 01, 2016 20:46

Menjalnik in štrom nista problem če priklopi tudi računalnik menjalnika gre brez problema... Je pa dec uporabil tudi ročko za menjalnik verjetno tudi CAS in DDE...

Slika

Slika

Slika

Slika

Tko nekako...
xsashox
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a xsashox » Če Okt 06, 2016 08:54

Fantje zdravo,

Govoril sem s fantom ki ima zadevo že postavljeno v čolnu, na čolnu uporablja Mercruiserja Bravo One Sterndrive za prenos z motorja v vodo...

Malo sem iskal in našel...
http://www.subito.it/nautica/bravo-3-al ... htm?last=1

So to realne cene? Namreč ne zdi se mi prav hudo drago, tiste kose notri se že pomenja saj so kiti relativno poceni na eBayu..

Razmerja vidim da so precej različna, za dizla verjetno bi bilo primerno 1.6 ali 1.8 ?
xsashox
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a xsashox » Po Okt 10, 2016 23:56

Pozdrav,

Malce sem premaknil to zadevo saj sem imel v zadnjih dveh dneh malce več časa...

En motor ki bo služil za mušter sem vzel narazen, ta bo služil tudi za donatorja delov ki pridejo kasneje na sam motor...

Plan je sledeč, narediti nekaj podobnega Yanmarjevemu 6BY260 oz 6BY220.

1. Povečati karter in ustvariti prekate v njemu, predvsem da bo zadeva pila vodo ob glisiranju in prekati ki bodo preprečevali pljuskanje olja in spenjenje...

2. Podaljšati zajem za oljno črpalko, s tem bo pumpa zajemala vedno olje na "dnu" ki bo mirno in najbolj hladno

3. Vse dati v barvo

4. Izris izpušnega kolektorja za izdelavo izmenjevalca oz vodno hlajenega kolektorja, izpuh bo tudi vodno hlajen

Zaenkrat imam še idejo da bi imel dva sistema hlajenja, še razmišljam o zadevi...

Peta bi bila Mercruiser Bravo 3 Alpha One, prenos... Še študiram oz se nagibam k 1,8:1...

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

Peto in menjalnik sem našel v Italiji v Genovi za cca 2k€
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Okt 11, 2016 00:14

Prekati niso dobri. V poglobitev karterja moraš izdelat mrežasto ploščo. Mi smo vdelali 1 mm inox pločevino, ki je redko perforirana z 3 mm luknjami. Pri poglobitvi moraš pazit, da bo oblika ustrezala obliki dna.

Alpha1 noga je švoh, BravoIII pa zapletena. Primernejša izbira bi bila Bravo1
xsashox
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a xsashox » To Okt 11, 2016 22:05

Bom nekaj naumil glede karterja... Bravo 1 bom našel potem... Itak sem malce zmeden okoli teh pet in menjalnikov ker nisem ravno profi v tem svetu... Bom že naštudiral...

No, danes sem speskal karter in ohišje oljnega filtra z izmenjevalcem, v naslednjih dneh upam da mi rata zrisati izpušni kolektor da mi naredijo vodno hlajenega...

Glede karterja imam malce pomisleke ali iskati kakšno podobno varianto od X5 ker ima drugačen zajem in drugačen karter ali celo od Range Roverja ki je imel BMWjeve motorje...

Vprašanje glede jermenic... Narediti alu? oz nekaj stainless?
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Sr Okt 12, 2016 19:46

zakaj alu? da ti sprhnijo?

poštrihaj jih dobro pa je.

V karter mora mreža, isto kot imajo cestni motorji, poleg tega NE SME sesat na najnižji točki, ali imaš rad opilke in vodo, če pride slučajno v olje? Tak karter ima načeloma "mrtvo cono", ki je temu namenjena (dvojni poden), poleg tega mrzlo olje nikoli ni dobro.

Katero turbino boš pa vzel? Standardno?

Kdo je na strani

Po forumu brska: gogii in 16 gostov