popravilo gelcoata

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

marolt55
Poročnik bojne ladje

Re: popravilo gelcoata

OdgovorNapisal/-a marolt55 » So Jan 20, 2018 17:47

Da si še jaz malo sposodim temo. Kupil smo nov čoln, junija je šel v vodo konec septembra pa ven. Ker je dolg 5.5m se nismo odločili za antifouling z namenom da se ga bo redno čistilo. Ko smo ga jeseni pripeljali domov so se po celem podvodnem delu pojavile bele lise (moder gelcoat jeanneau) in pa 2 razpoki (pajk). Vse je šlo v reklamacijo in dobili smo odgovor da je to zaradi čistil in grobega čiščenja alg. Ker se to ni zdela primerna razlaga so to poizkusili zbrusit in spolirat ampak so ugotovili da je cel gelcoat tak in ne samo površina. Tovarna je zdaj odobrila popravilo, ponudili so barvanje podvodnega dela čolna (epoxi lak).

Slika

Zdaj me pa zanima je to vredu ali se da to kako bolje rešit.
Nismo dobili nobene razlage zakaj je gelcoat postal lisast.
Sigurno se ne barva samo posvodnega dela saj se potem vidi črta kot pri antifoulingu ?! Ali pač
Če ima kdo izkušnje s tem oz. pozna koga se priporočam.

Hvala za pomoč
Lp Marolt
Uporabniški avatar
jozko
Admiral

OdgovorNapisal/-a jozko » So Jan 20, 2018 17:54

Za kakšen čoln pa gre, oziroma kateri proizvajalec, če ni skrivnost :?:
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
marolt55
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a marolt55 » So Jan 20, 2018 20:50

Zivjo. Jeanneau Cap Camarat 5.5
Lp Marolt
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » So Jan 20, 2018 21:19

A če je bil čist nov bi jaz zahteval novega,na tem pa naj se oni u fabrk učijo in testirajo...tisto grobo čiščenje si pa naj za uho zataknejo.Pa povej jim da di od odvetnika Čeferina zet...
bilo
Kapitan korvete
Kraj: Podkum - Bilo

OdgovorNapisal/-a bilo » So Jan 20, 2018 21:29

Tako kot je reku polanc ... zahtevaj novega! Pa nič govorit, da si v žlaht s Čeferinom, nič pošiljat sam ... že v štartu ti naj zahtevo spiše in pošlje en dober odvetnik.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » So Jan 20, 2018 22:21

.

No, ne vem, poglejmo po sredini. Nisem na nobeni strani.

Predno napademo, z vso "artilerijo" domnevnega krivca, pa moramo dobiti še kar nekaj odgovorov.

Definitivno je, da je omočen del čolna po treh mesecih v vodi spremenil barvo, oz izgled in videti je dve razpoki-pajčevini.

OK, komu si sporočil, da s čolnom po tvoje nekaj ne štima?
Proizvajalcu ali zastopniku?
Kdo si je ogledal dejansko stanje?
Kdo je odredil "brušenje", poliranje in potem, ker ni bilo rezultata, predlaga naj se prebarva z epoksi barvo?
Kdo in kje je že izvajal ta dela?

Pa še kaj napiši, kar bi bilo zanimivo.

Mene tole stanje barke malo čudi. Res je gelcoat porozna zadeva, načeloma kemično odporen, ni pa vodotesen. Tudi druge barke so toliko časa v vodi in načeloma ni težav. Proizvajalec je priznan in uživa ugled med strankami. Sam sem bil večkrat pri njih, videl kar nekaj njihovih tovarn, tako da v kvaliteto, .... ne bi dvomil.

Takole pri njih zaključijo preiskusni , vzorčni modeli. To je na tovarniškem dvorišču.

Slika

Slika

Zadeva je kočljiva!

Da bomo pa pravilno svetovali, nam podaj več podatkov. Pa pripni kako fotko več--od daleč, blizu, bok, dno, ...

Pa da se razumemo, ne ščitim nikogar, še manj obsojam!
.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » So Jan 20, 2018 23:55

To je precej pogost pojav pri barvanih ne-belih gelcoatih...
K temu sigurno velik del pripomorejo čistila, drgnenje pač ne.
Seveda pa bi moral dober gelcoat to zdržati, oziroma veliko bolje prenesti, tako da je verjetno tudi napaka v gelcoatu, bodisi je pri mešanju prišlo do kake anomalije, posledično se gel coat ni pravilno osušil in je tako začel izgubljati pigment. A sem napisal, da čistila močno vplivajo na to?
Zahtevati nov čoln? Na podlagi česa? Eno celo sezono je bil OK, zdaj pa ni več? Proizvajalec je dolžan popraviti kar je v garanciji, ne pa menjati čolna, če se da popraviti. Ena izmed možnih rešitev je seveda barvanje. Če je čoln barvan ni nič narobe, je pa večinoma problem izvedba. Ta je pomembna. Izbor epoxy barve tudi nisem prepričan, da je optimalen. Ampak proizvajalec že ve. Še ena opcija je "barvanje" z gelcoatom, ampak takšno popravilo lahko doseže velik procent vrednosti plovila.

Bi te pa okrcal 3 ali 4 mesece plovilo v vodi brez AF? Ali se res nimaš rad, da si bil suženj celo poletje plovilu, namesto, da bi na njem užival?
Ali res nimaš rad čolna? Gelcoat je porozen in tega katerikoli GC prav veliko let ne bo zdržal. Recimo barvana površina pa sploh ne bo zdržala takšnih obremenitev...
Jaz dam vsakemu nasvet 3 tedne in več... AF gor. Najboljši odgovor zakaj nimajo gor AF je ta, da gre potem čoln počasneje... Čoln po enem tednu v vodi gre počasneje od tistega z AF. Nekatere posadke jadralcev imajo človeka ponoči, ki jadra, da se ne bi nabirale alge čez noč v marini... če pač omenim ta extrem.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
bilo
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a bilo » Ne Jan 21, 2018 11:11

mamaMicka napisal/-a:... Seveda pa bi moral dober gelcoat to zdržati, oziroma veliko bolje prenesti, tako da je verjetno tudi napaka v gelcoatu, bodisi je pri mešanju prišlo do kake anomalije, posledično se gel coat ni pravilno osušil in je tako začel izgubljati pigment.

Zahtevati nov čoln? Na podlagi česa? ....

Najprej si lepo napisal, kaj bi moral dober gelcoat zdržati, nato pa se sprašuješ zakaj zahtevati nov čoln!? Ravno zato ... če kupim nov čoln, korektno plačam, korektno izvršim vse kar zahteva prodajalec, potem tudi od prodajalec zahtevam korekten proizvod, oziroma korekten odnos do kupca! Da pa bi nov čoln (3 mesece v morju) barval in popravljal razpoke ... nikoli!
Kaj misliš, koliko % nove vrednosti je še vreden z gelcoatom popravljan in barvan 3 mesece star čoln, če bi ga hotel prodati. Normalno ... da kupec ve, kaj se je s čolnom dogajalo!
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Ne Jan 21, 2018 11:34

.

Počakajmo na odgovore lastnika, če jih bo podal, in šele potem bo možno delat kakršne koli zaključke!
Nekdo je nekaj zamočil, to je dejstvo, toda kdo?

.
pajer 1

marolt55
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a marolt55 » Ne Jan 21, 2018 14:48

Zivjo.
Kontaktirali smo z uvoznikom oz. zastopnikom, ki je tudi prišel po čoln in ga odpeljal v salon/delavnico, kjer so popravili razpoke in spolirali čoln, saj naj bi s tem odstranili rajse ki bi se lahko naredile pri čiščenju. Čoln do takrat še ni bil pran z nobenimi kislinami, smo pa poizkusili potem, ko smo videli da tudi z brušenjem in poliranjem ne gre vse ven.
Vse kar se je delalo na čolnu je izvajal zastopnik.

Nisem vedel da je gelcoat porozen, če bi kdo to omenil pri nakupu bi se sigurno odločili drugače. Rekli smo da prvo leto poizkusimo brez da vidimo koliko bo dela s čiščenjem, ker je AF pač grd :D .

To vse se vleče zdaj že od konca sezone, zamudili so že vse garancijske roke, zdaj je prvič da so nekaj ponudili pa še to se mi zdi da je bolj namen da se hitro in čim ceneje rešijo tega problema. Problem ni v zastopniku ampak v tovarni, kjer so zelo počasni z odgovori in brez pojasnila zakaj je do tega prišlo in brez konkretne rešitve.

Novega čolna ne pričakujem, oz. tudi če bi ga s tožbo lahko dosegel mi ni do tega, ker gre preveč živcev in časa...
Vmes med reklamacijskim postopkom je zastopnik sporočil, da se je našel v Italiji enak čoln z istim problemom, in tudi tam nimajo ne razlage in ne rešitve...

Kaj je zdaj najbolje naredit da bo to rešitev za vedno ?

Hvala vsem za pomoč
LP Marolt
tyson

OdgovorNapisal/-a tyson » Ne Jan 21, 2018 15:05

Kaj je zdaj najbolje naredit da bo to rešitev za vedno ?

Tole debato spremljam in si mislim, da je napaka tovarniška...slabo premešana masa predno je šla v kalup.
Rešitev za vedno???
Glede na to, da si kupil nov čoln, ga najbrž zaradi tega prodajal ne boš...ali pač?

Kar se tiče barve čolna pa lahko rečem samo to, da modra ni najboljša za morje...čoln je hiter, ti pa neopazen za druge...rešitev za vedno je, moje mnenje, da ga prebarvaj na kako živo barvo...rumeno, oranžno, tirkizno...pa AF daj gor pod nujno...če ne misliš tega delat sam, so tu mojstri, ki obvladajo delo.
bilo
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a bilo » Ne Jan 21, 2018 15:38

marolt55 napisal/-a:... to vse se vleče zdaj že od konca sezone, zamudili so že vse garancijske roke ...

Kar sem zapisal v gornjem postu, sem pisal pod predpostavko, da je čoln še v garanciji ... glede na to da ni, so nasveti ostalih forumašev bolj primerni!
marolt55
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a marolt55 » Ne Jan 21, 2018 16:20

Čoln je bil kupljen junija 2017 tako da je še v garanciji. Če je bilo nerazumljivo napisano - mislil sem napisati da je tovarna zamudila rok za popravilo (45dni).
Nazadnje spremenil marolt55, dne Ne Jan 21, 2018 16:25, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Ne Jan 21, 2018 16:24

.

marolt55 napisal/-a:Zivjo.
Kontaktirali smo z uvoznikom oz. zastopnikom, ki je tudi prišel po čoln in ga odpeljal v salon/delavnico,

Jaz osebno bi zahteval od zastopnika vso dokumentacijo, ki jo je v vezi mojega čolna imel s proizvajalcem.
Žal je čoln sedaj že brušen in poliran , tako da ti ne ostane kaj dosti izbire.

To, da je v Italiji podoben primer je pa bolj njegov izgovor, da je nekdo drug kriv, pa da nisi sam v svoji grozi.
To da se tovarna prepočasi odziva , .... ne, ne verjamem, ker sem imel sam samo dobre izkušnje.

Vem pa tudi, da je garancija na trup daljša od enega leta.

Vsekakor, jaz bi zastopnika malo bolj privil.
pajer 1

marolt55
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a marolt55 » Ne Jan 21, 2018 16:32

Ja garancija na trup je 3 leta tako da tukaj ni nobenega problema. Pozna kdo koga, ki se ukvarja s popravilom gelcoata oz. barvanjem trupa da malo pokličem in povprašam kaj je dolgoročna rešitev, da me nebodo nategnili s kakšnim premazom pa bo potem isto čez eno leto. Mislim da je to največ kar bomo dosegli brez sodišča.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov