izdelava inox sidra za varno sidranje tudi ob močnih nevihtah - STORM ANCHOR HOMEMADE DIY

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

Re: izdelava inox sidra STORM ANCHOR za sidranje med nevihtami HOMEMADE DIY

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Pe Nov 24, 2017 16:14

Ja takole sem prejel paket sidra in pravim poštarju da nisem naročil pice.Vsem dam prav, treba je probat to ali ono, jest sem pristal na tem.Izboljšav in idej pa itak ni nikoli kraja.Če ne probaš, ne veš.
mašinfirer
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » Pe Nov 24, 2017 16:20

Pice hahahahaha dobra :lol: :lol: :lol:
Nazadnje spremenil Bonaparte, dne Pe Nov 24, 2017 21:51, skupaj popravljeno 1 krat.
Kar koli delaš, naredi kvalitetno ali se pa raje sploh ne loti.

Video test sider: https://www.youtube.com/channel/UC_cYNza74BYYsuOjhmAHAdA/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Pe Nov 24, 2017 16:27

To sidro je vzorčen primer profitnega industrijskega izdelka narejenega z minimalnim vložkom,inteligentno narejeno,brez dodatnih operacij,zložljivo da se zmanjšajo stroški transporta,in sestavljivo,varjenje podraži izdelek, proizvajalec se v primeru tožbe, lahko zmeraj reši na napačno sestavo,če vzameš ključ v roke postaneš avtomatsko kriv,lahko da nimaš prave šole za sestavljanje,zanimiv mora bit drobni tisk na navodilih. lahko rečeš samo bravo inženirji,ti so se vozili po blatu bolj zaradi folklore kot potrebe.
kot vkopa je vsaj pri wasi odvisen od kota in dolžine ročice.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Pe Nov 24, 2017 16:36

Mislim, da se mal krivica dela vijakom tlele. Pa tudi tale minimalni vložek je bullshit. Torej je N sidr vseh božjih vrst in vsaj 1500 let že človek razvija sidra in pol pride en rus in naredi po vseh pričevanjih daleč najboljše sidro ampak to je minimalni vložek. S tem žališ njega in še vse ostale pred njim, ki so delali kakršna koli sidra.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » Pe Nov 24, 2017 16:55

Človek razvija sidra vsaj 3.000 let. Najstarejša najdena sidra so kamnita iz pozne bronaste dobe.
https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_anchor
Nazadnje spremenil Bonaparte, dne Pe Nov 24, 2017 16:56, skupaj popravljeno 1 krat.

Video test sider: https://www.youtube.com/channel/UC_cYNza74BYYsuOjhmAHAdA/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd
NOVI FOSIL
Admiral
Kraj: LJ-CRES
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » Pe Nov 24, 2017 16:56

:D
Jaz pa mislim, da bo Bonaparte naredil še dodatne izboljšave, na že tako kvalitetnem sidru.

Prav tako je pravilno pristopil k stvari, da je preučil vse dobre lastnosti in morebitne pomanjkljivosti, katere misli dodati.

Pohvalno :!:

Kar tako naprej. Pa poročaj kako delo napreduje :wink:
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Pe Nov 24, 2017 17:01

AEgir se pridružujem tvoji izjavi.Pa kaj če je vijačeno, zato ni nič slabše, še nikomur ni popustil noben vijak pa ima Pale na 6.5 tone teški barki, original in Wolf na Damorju 980, ki ima 7 ton še kdo bi e našel.Igorb pa ga probej, sej ti ne bo krona z glave padla :wink: Če ne probaš, ne veš.
Tale debata je mal podobna temule vicu.Je enkrat en kurblov motor in klel jebenti boga, vse bogove, ker mu ne vžge pa pride mimo župnik in prav pa sej ni boh nič kriv, reci, ja boh pomagi, da bi mi motor užgal, pritisne na kurbel in mu res vžge pa prav župnik, jebem ti boga pa je res užgal.Podobno je pr sidru, probaš ta pravga in rečeš, jebem ti boga pa res drži. :wink:
mašinfirer
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » Pe Nov 24, 2017 17:10

Verjamem da nobenemu ŠE ni popustil vijak. Če bi komu popustil vijak, bi to že bilo verjetno objavljeno na forumih.
Ampak jaz spim bolj mirno če je zavarjeno. In to če ga zavarim jaz, da vem kako sem ga zavaril, kateri dodajni material sem dodal in koliko je vse skupaj kvalitetno.

Ampak material poka. Celo tam, kjer si nebi mislili.
Slika

Zvečer mi prijatelj pošlje sliko njegovega zlomljenega sidra in prilimam še njo.
Nazadnje spremenil Bonaparte, dne Po Nov 27, 2017 17:57, skupaj popravljeno 3 krat.

Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » Pe Nov 24, 2017 17:16

Ve kdo razložit, zakaj je dobro, da je na sidrih luknja kamor se veriga pripne jajčasta in ne okrogla?

Slika
Nazadnje spremenil Bonaparte, dne Po Nov 27, 2017 14:42, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Pe Nov 24, 2017 17:22

Predvidevam da ko ga potegneš nazaj ima tistih par centimetrov zaleta preden zategne.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
NOVI FOSIL
Admiral
Kraj: LJ-CRES
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » Pe Nov 24, 2017 17:34

:D
Če bi bila luknja po celi dolžini, bi bila za reševanje, ker pa je tako kratka je to mogoče za lažjo montažo raznih rink.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Pe Nov 24, 2017 19:16

Če je material vlečen se zvija, če je kovan ali ulitek se takole zlomil, taki zlomi se dogajajo odkovkom ali odlitkom.Po moje, je taka podolgovata luknja zaradi boljše mobilnosti sidra pri obračanju toka in, da je priklop na sidro, kekršen pač je, bolj sproščen in se pri manevriranju takoj postavi(priklop-veriga)v pravi položaj.Bo še kdo kaj povedal.
mašinfirer
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » Pe Nov 24, 2017 19:21

Jaz sem do zdaj v življenju zlomil veliko vijakov. Inox vijaki sem hitreje zlomil kakor jekleni. To da inox vijaki hitreje pokajo kakor jekleni se predvsem lepo vidi pri vijačenju kniping vijakov. Samo pok naredi in je šel na dva dela.
Nazadnje spremenil Bonaparte, dne Pe Nov 24, 2017 20:21, skupaj popravljeno 3 krat.

Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » Pe Nov 24, 2017 20:18

@novifosil Ja, bi znalo bit da je luknja jajčasta, da lahko skozi daš "grillo". Sem mislil da imam kak večji pomen. Glede na to, da skoraj vsi uporabljamo "giunto".

Slika

Slika

kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Pe Nov 24, 2017 20:47

vzdolžna luknja je zaradi prostega hoda verige oziroma spone, če bi bila narejena fiksno (cilindrična izvrtina) ni več možno premikat in delno poševno obračat sornika. s tem se prvi člen ali posledično nekaj njih lahko zatakne in dobiš trdi spoj.

po domače, zaradi zračnosti je tako.

mantus ne rije hitreje zarad špice, ker le ta ne naredi nobene razlike (ne režeš sira, ampak mivko), temveč je razmerje med ročico in temeljem, le-ta povzroča zatikanje. Iz istega razloga, plužna sidra sicer primejo, samo hitreje izplujejo, ta se pa zarije dokler nekaj ne popusti. Kar je sicer ok, po drugi strani pa zna bit problem. Odebljena špica na mantusu je bolj zaradi tega, da je ne odkriviš, ker je sama baza zelo tanka. One luknje, so pa blažev žegen, sem čez teden imel čas govorit z enemu z turboinštituta, pa je povedal, da koezije pod vodo načeloma ni. Torej, samo slabšaš lasten prijem.

Če delaš zase, zavari ročico gor. Samo vedi, težišče moraš prej poiskat, preden jo zavariš :)

Sem ti poslal mail preden sem videl to temo, ti pošljem razrezne kroje ali jih ne rabiš več?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost