Zajem vode za hlajenje motorja

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

Re: Zajem vode za hlajenje motorja

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Če Avg 20, 2020 16:22

polanc napisal/-a:Termostat je v krogu kjer kroži antifriz ,tu se pogovarjate o hlajenju izmenjevalca in na morski strani zagotov ni termostata..ostalo pa vi veste več kot jaz in bom bral,se učil...

ne gre se za termostat, ampak za dušilko oz. razvod. ta motor ima hlajeno turbino, ima hlajen intercooler, izpuh in motor sam. vse preko ene črpalke - se pravi je razvod nekje.

jaz bi šel od črpalke naprej, pogledat kak je impeler, če dobro še dela (lahko so novega zakurli), pa potem dalje po spisku
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Avg 20, 2020 16:26

Ja više gor v temi je bil termostat omenjen češ da nagaja ...A ne hladi morje samo izmenjevalca,vsi ostali agregati..turbina,motor ...pa je hlajeno z antifrizom oz je pač v sekundarnem tokokrogu..no kot sem napisal se bom učil..
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Če Avg 20, 2020 17:27

žal ni tako

ti energije od izpuha in od hladilnika zraka ne boš nikoli čez tretji izmenjevalec ohladil. to bi rabil kubik vode za 5 minut glisiranja. računaj da imaš izkoristek max 40%, 60 procentov gre pa v trenje in toploto. Računaj da zna cvret nekih 25L na uro, to je kot da bi imel ti peč na olje ki pokuri 15L/h za ogrevanje (kar pride blizu 150kWh). s tim boš pa kar nekaj ogrel, z enim radijatorčkom pa težko ohladil.

tukaj je slika morskega dela poti

Slika

in tukaj notranjega tokokroga

Slika

kjer je jasno vidno, tisto kar sem že pisal

slana voda pride iz noge skozi filter za slano vodo, gre naprej skozi hladilnik za servo olje in nafto, do črpalke, skozi črpalko gre v intercooler, iz njega v izmenjevalec notri/zunaj in izpušni kolektor (tu je priklopljen notranji del) in skozi izpuh ven.

Če karkoli na tem delu ni dovolj pretočno, imaš - filter za slano vodo, prvi hladilnik za olje in nafto, drugi hladilnik (intercooler), potem pa še izmenjevalec, preden sploh do motorja samega pride - maš itak takoj štalo - do motorja pride topla voda. Tukaj je nekaj zabasano. Lahko direktno odcep narediš pred ICjem (ta turbina pribije 1.4 bara na špici in svojih 150C temperature) in greš v izmenjevalec. je pa treba imet vse čisto!

cel sistem preverit, pa potem dalje. sigurno pa ne boš nič rešil z še enmi zajetjem za vodo. pa seveda je treba pogledat da imaš motor v fazi, spredaj fazo pogledat, pa zadaj če je bosch črpalka v fazi, ta stvar ima šponarjev ohoho.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Avg 20, 2020 17:31

Ojoj ..boljš na jadra se cjazit ..No tud tukaj je menjalnik z morjem hlajen..
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Avg 20, 2020 18:24

kr3mn1 napisal/-a:računaj da imaš izkoristek max 40%, 60 procentov gre pa v trenje in toploto..

Mali popravek:

Ko voziš na potovalki lahko pri dizlu računaš na 25-28% izkoristek, pri bencinarju pa 1-2% manj in malo več kot 60% izgub pihne skozi izpuh, ostalo v glavnem pobere hladilni sistem. Pri turbašu gre morda kak odstotek manj skozi izpuh, zato pa toliko več skozi izmenejvalec.
Okrog 40% imajo ogromni toplotni stroji kot so letalske turbine za potniška letala, parne turbine, ladijski stroji..., tole kar se uporablja med ljudstvom še dolga leta ne bo videlo 30%.
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Če Avg 20, 2020 18:31

Nisem imel namena tako široko pisat. Je pa isto, toliko energije moraš spravit proč s slano vodo.

Sistem bi moral delat, Marko mora pač eno po eno pregledat. Mora bit pa tudi mešanica antifriza in vode prava, drugače spet nastanejo problemi
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Avg 20, 2020 19:24

Oprosti, da dlakocepim in mešam temo, ne bom več, ampak sploh ni isto.
Če bi želel porihtat vseh vseh 60% izgub, ki gredo skozi izpuh in mimogrede pomenijo okrog 44% vseh izgub, bi pri motorju z 250 kw hp potreboval 400 kw izmenjevalec, kar seveda ne bi šlo. Na srečo večina toplote skupaj z plini spiči skozi luknjo imenovano izpuh, hladilne tekočine hladijo le kovinske stene okrog teh delovnih plinov od fergazerja do izpuha. In za to rabiš v tem primeru izmenjevalec z močjo vsaj 130 kw.

Maš pa v glavnem čisto prav. Iti mora od priklopa do priklopa in najti kje je zamašek, ali morebitno napačna povezava. Morda kak trapast T kos z bypasom, kamor pobegne preveč vode...
Kolikor vem do izpušnih kolektorjev ni zdravo delat paralelnih vodov in če je kaj takega...
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Če Avg 20, 2020 20:29

:)

Ti mene lahko ucis kadar hoces. Vedno rad berem kar napises.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Avg 20, 2020 21:08

SR 290 napisal/-a:Če bi želel porihtat vseh vseh 60% izgub, ki gredo skozi izpuh in mimogrede pomenijo okrog 44% vseh izgub.

44% vse porabljene moči (Morda dela, sem že pozabil. Emšo pa take fore.)in ne vseh izgub. :oops:
MARKO1977
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MARKO1977 » Po Avg 24, 2020 07:22

No ko bo barka iz vode...enkrat spomladi.. bom naprej pregledal celo pot pretoka vode pri nogi...ker mislim da je tukaj največji problem. V tem času se bom probal poigrat še z testerjem VAG da sploh vidim kakteri senzor temperature mi dviguje.
MARKO1977
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MARKO1977 » Če Avg 27, 2020 10:18

sem malo gledal navodila za bravo 3
https://d3gqux9sl0z33u.cloudfront.net/AA/AR/wetbristol/downloads/224963/Bravo_stern_drives.pdf
stran 81...
Če prav razumem je možen dvojni odjem vode ?
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Če Avg 27, 2020 10:33

MARKO1977 napisal/-a:sem malo gledal navodila za bravo 3
https://d3gqux9sl0z33u.cloudfront.net/AA/AR/wetbristol/downloads/224963/Bravo_stern_drives.pdf
stran 81...
Če prav razumem je možen dvojni odjem vode ?

ne bo šlo, če ni tovarniško prevrtano. daj ti najprej poglej da maš čist sistem, pa magari spelji mimo izmenjevalca za Ic in izpuh na motor, boš imel manj težav.

Slika
MARKO1977
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MARKO1977 » Če Maj 27, 2021 09:16

Uglavnem težavo rešili....
Težava je bila v izpušnem kolektirju saj je bil priklop ba izpušno koleno na nogo slabo izveden.
Sama cev katera pripelje slano vodo na njega je bila stisnjena, saj se je lovilo kot priklopa na izpušno koleno...posledično pa cev skane vode se stiskalo.
Uporabniški avatar
Galex
Viceadmiral
Kraj: Portorož

OdgovorNapisal/-a Galex » Po Avg 02, 2021 15:45

ne bom odpiral nove teme pa vprašam kar tukaj. Brez zamere za nekatere bo neumno vprašanje ampak vseeno :

letos, ko smo bili zaradi slabšega vremena večkrat v marini sem opazil, da iz vseh zasidranih bark (večjih) iz odtoka na boku teče voda. Ok najprej sem pomislil da se pač nekdo tušira/umiva posodo..itd- ampak potem ko je teklo cel dan, pa celo noč...potem sem rekel da mora biti nekaj drugega ...
Predvidevam da je za hlajenje nečesa ampak dlje pa nisem prišel...
Vse barke so bile priklopljene na elektriko v marini...

Po pravici je bilo zelo nadležno ker smo imeli eno noč z leve in desne barko s tem in je bilo kar glasno oz moteče, ker so bili odtoki ravno na naši strani...

hvala za odgovor
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Po Avg 02, 2021 15:54

Hlajenje kompresorja za klimo.

Kdo je na strani

Po forumu brska: braner in 8 gostov