Tomos T10 Ali ga popraviti ?

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

Re: Tomos T10 Ali ga popraviti ?

OdgovorNapisal/-a AEgir » To Apr 02, 2019 13:16

Jaz mislim, da je precej prevelik ampak kjer je volja je pot :)
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Gorank
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Gorank » To Apr 02, 2019 15:17

Če ga spravim pod pokrov??? In na zobnik :shock:
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » To Apr 02, 2019 16:07

Ne bo šel pod kapo. To je od 3.3L v6 dvotaktnika.

Lahko ti poceni prodam še komplet kapo in plastike od 225, daš gor na motor im bo zgledal noro. Sam mal boga peta bo ven štrlela :D
Gorank
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Gorank » To Apr 02, 2019 20:52

hmm...ne

poleg vsega da se še s tem zajebavam....sem našel enega Ptujčana ki je na bolhi im el oglas, pa bom kar original kupil...jbg...bo malo drago...bo pa vsaj tomos
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » To Apr 02, 2019 20:57

Malo poglej na Bolho, se dobi marsikaj.
mašinfirer
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » To Apr 02, 2019 21:46

Pazi sam da ne boš čist preveč volje, časa in denarja vložil v ta motor in čoln pol boš pa prvič z njim na vodi ugotovil, da to ni po tvojih pričakovanjih in želiš nekaj drugega, ker teh resorsov ti nihče ne bo vrnil.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » To Apr 02, 2019 21:54

Daj človeku raje mal volje, da bo zrihtal, saj se bo vsaj kaj naučil in bo vedel za naprej.Vsak začetek je tak, da je tisto kar sam spraviš skupaj, je tebi največ vredno.Zakaj se ti obremenjuješ z njegovimi stroški, sej bo sam plačal :|
mašinfirer
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » To Apr 02, 2019 22:27

Zato ker je to največja neumnost začetkov navtičarstva in bi bil jaz zelo vesel, če bi mi to kdo takrat povedal.

Predvsem elektroštarter in pripadajoče periferije kupovat preden bo sploh zadevo mel na vodi, je neumnost in metanje denarja stran.

Če po dopustu s tem čolnom in motorjem ugotovi, da bo to mel za naslednih 10 let pol pa le zrihtat v piko nulo.

Ampak vsi vemo da skoraj sigurno ne bo prišel do tega zaključka ampak bodo apetiti zrasli.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Apr 02, 2019 23:13

Zato ker je to največja neumnost začetkov navtičarstva in bi bil jaz zelo vesel, če bi mi to kdo takrat povedal.

Saj so tudi tebi tukaj nekateri na zčetku govorili določene stvari, do katerih si sedaj sam prišel.

Kar se tega tomosa tiče... tudi sam mislim, da je škoda vlagat v elektroštarter, še preden reč zadiha. Če bi se res lotil tega, bi jaz rajši našel kak blok od T-18. Bo več muzike. T10 je dobesedno zamorjena 18ka, že zvok ma tak trpeč. T10 je za kakšne pasare in podobne stvari
Xilinx Vivado HLx trainee
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Apr 02, 2019 23:19

kasaudio napisal/-a:

Saj so tudi tebi tukaj nekateri na zčetku govorili določene stvari, do katerih si sedaj sam prišel.

Kar se tega tomosa tiče... tudi sam mislim, da je škoda vlagat v elektroštarter, še preden reč zadiha. Če bi se res lotil tega, bi jaz rajši našel kak blok od T-18. Bo več muzike. T10 je dobesedno zamorjena 18ka, že zvok ma tak trpeč. T10 je za kakšne pasare in podobne stvari.

Tudi sam sem imel T-18 z elektroštarterjem in ni blo večjega veselja na gumb pririsnit, medtem ko so levo in desno kurblali.
Xilinx Vivado HLx trainee
Gorank
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Gorank » Sr Apr 03, 2019 07:48

No fanta cenim vajino mnenje bi pa rekel to...ta motor bom popravil ker:
-Sem ga dobil praktično zastonj
-Nimam cca 700-1500 za nov motor, za katerega ne vem kako bo delal
-zdaj vse resurse vlagam v hišo na krku in ne mislim zdaj kupovati ničesar (saj veš kako gre)
-Je Tomos...legenda pač
-Ker tako kot je rekel habibi se pač moram na tem področju naučit kako stvar deluje, saj popravit motor sredi morja veliko šteje...popravit 4 taktnega suzukija z elektroniko sredi morja je isto kot bi sladoled čez šipo lizal
-sem od habibija dobil nadomestne dele s katerimi bom lahko naredil nekaj(plus da mi je možakar namignil kako sfrizirat motor v 18ko)
-glede na razmerje vložek in izplen se definitivno izplača.
-imam malo veselja sestavljati stvari skupaj.
-definitivno je tomos dober motor, vsak ki drugače govori nima nobenih izkušenj s tomosom...stvar dela ČE prav narediš in vzdržuješ...eni bi te motorje metali v smeti, drugi pa pravijo da 30 let niso imeli nobenih težav z njim.
-Štarter bom pa kupil saj jih praktično ni in motor verglat na roke pač ni lih na komot. Še posebej če ga rihtaš in kaj ne dela...tam na roke sukat...zakaj pa nebi na elektriko? Tako da če ima kdo kakšno mnenje na to dobrodošel...če ne...tudi prav.

Si pa naj gre vsak ki zna biti in misli da je "mojster" tudi v otresanju neumnosti in jezika, pogledat k Habibiju kaj pomeni bit mojster in kaj pomeni "obnova" motorja. Glede na to da sem Habibija osebno spoznal in bil v njegovi delavnici...

Res je...tega tomosa lahko zaženem v smeti in strošim za drugega ali pa ga zrihtam...
Gorank
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Gorank » Sr Apr 03, 2019 07:50

Zdaj ko smo to obdelali...mnenje na štarter...prejšnj predlog o 225 je bil nekonstruktiven...

??
Uporabniški avatar
sslavc
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a sslavc » Sr Apr 03, 2019 08:17

Vrsto let sem imel tomos 10. Odličen in vzdržljiv motor. Prav imaš, da ga želiš obnoviti. Predlagam, da se predvsem posvetiš nogi. Najprej odstrani ohišje, ga speskaj in prašno pobarvaj. To ne bo drago. Dobro preglej gumijasto nogavico, da ni preperela.
V kolikor je slaba jo zamenjaj. Ta del je precej delikaten pri motorju. Zamenjaj vse ležaje, tesnila in semeringe v nogi.
Motorja ne podiraj, v kolikor deluje.
Glede štarterja pa mislim takole. Če boš nogo lahko usposobil in imaš dele je smiselno nabaviti štarter. Toda štarter ni vse. Poleg potrebuješ še kar nekaj delov. Od releja do ključavnice. Dobi vse v kompletu.
Če pa potrebuješ shemo rezervnih delov jih lahko dobiš pri meni.
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Sr Apr 03, 2019 08:20

iz 10ke na 18ko boš po moje kar težko prišel s predelavo, ker mislim, da je razlika v bloku v številu pretočnih kanalov. dvomim pa, da boš šel na 10 ki brusit kanale na mrtvo, da boš izboljšal pretok.

ker se tiče elektro štarta....so ti že povedali, prvo sfuraj eno sezono, potem pa kupuj, če ti bo pasalo. Glede zagona na štrik, če je zadeva tako poštimana, kot je treba, kresne v prvo ali drugo.
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Sr Apr 03, 2019 08:29

Tomos je legenda in dober Motor samo za jugonostalgike, o kaksnem dosezku govoris da popravljas Motor sredi morja? temu se rece samomorilsko nagnjenje. 4T pa ne crkujejo kar tako, kot so tomosi, ko spihajo tesnila, elektrika odpove etc..Ce bi bli tako super, bi jih se danes delal.

in iz 10 do 18 bos prisel samo ce bos blok menjal, kanale polirat pa srat ga, sori, Nimas resonance naprej, ampak enoprekaten izpuh v nogi. Blok od 18ice je drugacen odlitek, pa se termicno bolj obremenjen.

popravi pa vozi, samo ne javno sanjat da je Tomos d-best Motor, ker te bojo v norisnico zaprli.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov