Servisi

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Po Feb 16, 2009 17:24

Domači mehaniki, bi marsikateremu mehaniku na servisih, lahko bili učitelji. To mi je jasno. Ampak kaj naj napišem drugega Urbanu. Poznam možakarja v bližini, kateri naredi to miže, sem se ponudil da pomagam Urbanu, ampak to je že stara pesem. Servis je drag, volje za nabavo materiala ni, skratka z odgovorom spodbija svoje vprašanje. Bi bilo bolj primerno napisat kaj drugega, kot to kar sem, pa nima smisla. Mogoče pa bi pustil tebi popravit, če bi ti z impelerjem prišel v MB. :roll: :lol: .
LP
Urban
Kapitan korvete
Kraj: Slovenska Bistrica

OdgovorNapisal/-a Urban » Po Feb 16, 2009 18:09

Ne meni ni problem kupit impelerja, samo ko prejšen lastnik trdi da je menjal pa ne kroži voda, zato bi najrajše dal na servis pa da popravijo. Kaj te veš kaj je narobe, lahko da bojo oni takoj vedli, če bi bil prepričan da je samo impeler pol bi takoj šou po njega in mi tudi nebi bil problem, da bi sam menjal. Atilone če pa veš da bi tudi kaj drugega odpravil ta tvoj znan mehanik za mali denar, pa z besedo na dan :wink: pač je pol treba letat pa dele iskat če je še ka drugega.
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Po Feb 16, 2009 18:27

Ja Urban, glede na to, da ne kroži voda je lahko več vzrokov.
Če je bil impeler že menjan in je še dober je možnost da ni bilo varovalke oz. kajle in se ne vrti, lahko je pa zanič in ni vode. Če pa je prejšnji impeler strgalo kot praviš pa so lahko delci v kanalu in blokirajo vodi. Ali, pa je cev za vodo staknjena... ali....
Vzrokov je lahko več zato ti svetujem da ga odpelješ na servis ali pa ga doma najprej podreš in najdeš vzrok. Šele potem pa v nabavo.
Še en nasvet: Pohiti, ker je sezona že pred vrati. Lp
Urban
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Urban » Po Feb 16, 2009 20:56

Bo treba pohitet ja počasi se bo dalo na dravo it na ranco:D Marca ko pride finančna injekcija gre takoj na popravilo :D
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Po Feb 16, 2009 22:18

Haha :D finančno inekcijo verjetno misliš na regres.

No na tvojih slikicah vidim da imaš starejšega mercuryja 50. Jaz sem imel ravno takega samo 70 KM. Nogo imata popolnoma enako in ti lahko povem, da ni nobena umetnost zamenjat impelerja. Dobiš ga pa na Yucci pošljejo ti ga kar po pošti pa še drag ni. Nekje okrog 30 eur. Se pravi si jih za regres lahko kupiš vsaj 20. :D :D :D
boby306
Desetnik

servis evinrude

OdgovorNapisal/-a boby306 » Po Feb 16, 2009 22:29

Pozdravljeni!

Vkljucil bi se v temo servisi, zanima me kje je najboljsi servis za evinrude. Letos sem kupil nov motor in coln in mi more eden zmontirati vse skupaj zaradi garancije. Prosim ce mi poveste,ali ima kdo kaksne izkusnje s tem. Coln dolg 5.5m+evinrude 90km in mogoce okvirna cena.
Uzivajte!
Nazadnje spremenil boby306, dne To Feb 17, 2009 18:50, skupaj popravljeno 1 krat.
Urban
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Urban » Po Feb 16, 2009 22:57

Fajn bi bil regres ja, jaz sem še nekaj let od tega, haha. Štipendija bo, sem še bol med mladimi, zato moram počakat na marec :D :D Samo se pol začne še delo tak da po marcu nebo problema :wink:
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » To Feb 17, 2009 16:45

Sem ti odpisal na ZS.
LP
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » To Feb 17, 2009 18:03

Lahko pa da sploh ne potrebuješ novega, kajti če je prejšni lastnik rekel, da je menjan, ampak vode ne izmeče, bo verjetno to , kar ti je rekel Mitja. Osi impelerjev so različne. Ene so oglate, kot pri mojem, ostale osi pa okrogle. Ene imajo utor za zatič, ene pa fiksiraš impeler z štiftom, torej skoz impeler in os. Mogoče manjka samo ena teh stvari. Težko pa verjamem, da če bi že bili deli starega impelerja v kanalih, ne bi pritekel na izpuh vsaj mali curek vode.
LP
Urban
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Urban » To Feb 17, 2009 18:10

Ja vglavnem razdret je treba stvar, če bi mel kake sheme kak zgleda bi se že sam lotu, samo nočem ko nevem kak je pr tem motorju nareto da še ki kaj slabšega ne naredim, rad bi pa že da je tako je treba nareto da ne pridem na morje pa en krog pa lahko grem domu...
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » To Feb 17, 2009 20:48

Urban, tukaj nekaj ( tujih ) informacij o tvojem motorju.
Nekateri modeli imajo vgrajen termostat. Če ga ima tvoj , je problem rešen. Če ne veš, ali ga ima ali ne, snameš cev, katera pride od spodaj in se priklopi na hladilne kanale, in v luknjo ( ne cevi ) porineš prst, ali posvetiš z baterijo. Če čutiš zaporo, je to termostat.
Drugo. Curek, kateri pride iz motorja nad vodo, je samo kontrolni curek. V priloženem filmčku se vidi moč curka. Če je preslaboten, je lahko kriva cevka in priklop cevi, pri izhodu curka. Baje se več krat zgodi, da se zamaši, ker je pri izstopu vode ( kontrolne ) neka diza, na katero pride nataknjena cevka.
Za prilogo imaš tudi razmontirano nogo tako da se vidi impeler. Pa tudi vijake, katere odviješ, da snameš spodnji del. Menjalnik mora biti v leru ( če boš šlučajno sam poizkusil pošraufat. Kakor govorijo, sploh ni neki problem, gre lepo, ne moreš zgrešit nič, vendar nič na silo. Vse baje gre lepo dol.
Se pa še oglasim jutri.
LP http://www.boote-forum.de/showthread.ph ... lerwechsel
http://www.youtube.com/watch?v=4scE2PkJ1JI
LP
Urban
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Urban » To Feb 17, 2009 21:40

A tak to zgleda je to pa mi ni problem samemu razdret, samo tisto pr termostatu pa ne vem, gre iz noge motorja cevka v spodnji del bloka, nato pa na zgornji strani cevka v to dizo za izpust kontrolnega curka, tam ne pride nič vode ven, zaj nekaj pride spodaj ko sta dve taki luknji večji na zdornjem delu noge... No javi mi jutri ja za vsak slučaj če slučajno nebi znal rešit...

LP
joeloe
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a joeloe » Sr Feb 18, 2009 06:41

O Rožeju:
Mojster Rožej zdaj servisira tudi Suzuki-je.
Njegova delavnica res izgleda kot kak ciganski odpad, ampak, ko prideš k njemu in nekaj rabiš točno ve kje ima, tako da pri njem očitno ne gre ocenjevati po izgledu delavnice. Je pa delat s takim človekom gotovo precej stresno, razen če mu vidiš v možgane...
Tudi po človeški plati se mi zdi zelo OK. Informacij (know how) ne skriva, ker točno ve, da se slej ko prej vrneš s kakim resnim problemom in da je on cenejši, če sešteješ ves čas in delo, kadar na motorju poskušaš kaj sam naredit.
Sve će to narod da pozlati!
Urban
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Urban » Sr Feb 18, 2009 10:09

Evo če kdo rabi kake kataloge delov in kak je sestavljeno je tole super stran...

http://www.dougrussell.com/partscatalog/
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Sr Feb 18, 2009 14:52

Urban, žal ne bo nič z tem mojim "sodelavcem". Od kar je napredoval, v ene vrste šefa delavnic, doma ne dela več nič. Neverjetno kako se človek lahko spremeni, ko dobi malo pomembnejšo vlogo. No ja njegova stvar.
Edino kar še ti lahko pomagam z info. , je , da oni serviser( Tomos Servis ) v Malečniku, pred Otroškim vrtcem, spodnja ulica ( ob Dravi ) popravlja od Tomosov, Yamah, Mercury itd. Žal.
LP
Ah ja, termostat, bi se naj nahajal na koncu cevi za dovod hladilne vode, pri spoju z motornim delom ( če ga tvoj tip motorja ima ? ). Tisto cevko , katero si našel in konča na dizi za izpust pa kar snami in poglej če je pretočna. Baje se tam tudi rado zamaši, ampak, kot sem ti že omenil, je to kontrolni curek

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov