Plinska jeklenka

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

Re: Plinska jeklenka

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Če Dec 15, 2022 17:26

Zato pa imaš membranski ventil, ki uravnava pretok plina do gorilnika. Na primer, daš plinsko jeklenko na sonce in prižgeš gorilnik, to isto bombo daj nekam na hladno in naredi isto, plamen na gorilniku bo vedno enak, zato je tlačni ventil na bombi, da uravnava enakomeren pretok plina do gorilnika(štedilnika), ker če je tlakna gorilniku prevelik, sploh ne bo gorel.
mašinfirer
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Pe Dec 16, 2022 22:31

NASA napisal/-a:
habibi Vll napisal/-a:Kakšno sonce in čakat in čakat, da se pretoči, v 3kg jeklenko vedno natočim 4kg plina v parih minutah pa ne mi trobit, ti bo razneslo in kaj podobnega, filam jih že 30 let in ne spet, ja enkrat boš pa letel, je treba imet prave priključke(medenina), delat na prostem in brez kajenja ali kakega iskrenja. Jeklenka pa visi na vagi, da se točno ve, koliko je gre vanjo. Ve se koliko tehta prazna in če je v njej še nekoliko plina, se samo dofila.

Ko sem peljal štedilnik na preventivni pregled mi je mojster rekel, da bo do začetka malo drugače gorelo, ker naj bi bila preveč nafilana bombica. Je kaj na tem ali samo kaprica?

res je, če je preveč napolnjena, na začetku slabše gori. sem imel tak primer, ker sem slabo vagal med polnjenjem. zna bit da se kaj slabše uplinja.
na sonce se pa da, da se rahlo poveča tlak v jeklenki in se potem hitreje pretaka. recimo da skrajšaš čas na polovico.
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Pe Dec 16, 2022 22:33

aja, jaz sem opazil slabše gorenje na onem gorilniku, ki za zašraufaš direkt na jeklenko, brez regulatorja tlaka
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Ne Dec 18, 2022 08:55

Ja res je, gorenje ni enakomerno, če nimaš gor regulatorja. Zato imam gor najprej ta ventil za zapret, na njem pa membranski regulator. Za pretakanje pa sem ta ventil, ki se privije na jeklenko povečal pretočno luknjo na 3mm, se pravi sem ga direkt prevrtal in plin hitro steče iz ene v drugo. Ker se med pretakanjem tlak v bombah izenači, je treba tlak z ta male bombe spustit ven in nato spet polniti, Zato imam na cevi med bombama krogelni ventil s T kosom.
mašinfirer
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Ne Dec 18, 2022 12:41

habibi Vll napisal/-a:Ja res je, gorenje ni enakomerno, če nimaš gor regulatorja. Zato imam gor najprej ta ventil za zapret, na njem pa membranski regulator. Za pretakanje pa sem ta ventil, ki se privije na jeklenko povečal pretočno luknjo na 3mm, se pravi sem ga direkt prevrtal in plin hitro steče iz ene v drugo. Ker se med pretakanjem tlak v bombah izenači, je treba tlak z ta male bombe spustit ven in nato spet polniti, Zato imam na cevi med bombama krogelni ventil s T kosom.

Zanimivo to s t kosom in uravnavanjem tlaka. No, jaz to dosezem s tem da dam jeklenko iz katere pretakam malce na sonce in tako v njej povecam tlak in se hitreje pretoci. Vsak ima svoje finte, vazno da delujejo.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti