Orodje za Bravo 3 nogo

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

Re: Orodje za Bravo 3 nogo

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Sr Jun 10, 2020 09:37

AEgir napisal/-a:Nevem če je to kalvarija glih, men se zdi da je to pač lastništvo čolna in veselje, ki pride zravn. :)

Prašno dej barvat peto, moja je prišla prav lüštna nazaj.

Če na konc zaruži, še vedno lahko gor obesiš johnsona 40 kot ma en mojstr nekje na jadranu gor na takem čolnu. :mrgreen:

je kalvarija. ni to nekaj kar je fletno, ko vidiš da je mercruiser mreža totalen bullshit, ko sem enmu v Slazburgu razložil da se gre lahko slikat, ker prodajajo samo in izključno Jucci pri nas, a sam vem da gre to malce drugače. ni delov, nekompetentni prodajalci, ne držijo na zalogi nujnega, vse se naroča, pa mail pa serijske številke pa eh...če bi mi tako delali (sem bil pri eni največjih evropskih firm v tehničnem oddelku) včasih, bi lahko zaprli firmo. navadni drekači so. samo tolk. živijo od tega, da nikjer nimajo konkurence in da si primoran kupit pri njih. Tako da dobijo posel tako ali drugače. no, ne pri meni.

Prašno pa ne bom barval stvari ki gre v vodo in se vlači po vsemu možnemu kar pride pod čoln. Prašno pobarvane zadeve ne moreš popravljat ko jo enkrat nekaj olupi zaradi udarca. to je zame no go.
mato
Admiral
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a mato » Sr Jun 10, 2020 10:05

kr3mn1 napisal/-a:
mato napisal/-a:A pa imaš kalibre, da boš nastavil pozicijo malega zobnika (višino) in potem zrak v obeh velikih zobnikih z urico??

kaliber?

misliš podložke za ležaje? tisto ni kaliber. podložke imam, drugače jih grem pa iskat če bi sfalilo kaj. v najslabšem primeru jih izdelam.

Merilnega orodja se pa ne manjka, dlje kot se vleče tale moja kalvarija, več podrtih nog okoli mene se pojavlja, vse delo priznanih slovenskih mojstrov. mislim da uni nimajo merilnih uric. ali pa vesti.

No pa si ugotovil, kje je težava slovenskih in hrvaških mojstrov.

Ko sem Iskal za Alpho sem komaj dobil kaliber..

tole je za Bravo 1
https://bpi.ebasicpower.com/shop/mercruiser-sterndrives/specialty-tools/tool-pinion-gear-shimming-for-mercruiser-bravo-1-drives-1-42840t

za bravo 3 nisem na hitro našel, pa saj ti piše v service manual.
Mato :wink:
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Jun 10, 2020 10:33

Ja ta navtična zgodba je pri nas sploh biser zato pa jaz najraje z ameriko delam vse ker je dobesedno lažje kot pri nas. Tam nikoli ni problem, tle pa vedno.

Prašno barvo lahko popravljaš, prah z nitrom zmešaš in pobarvaš kjer je okrušeno. Jaz sem dal prašni primer in pol barvo in je izpadlo super.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Sr Jun 10, 2020 10:56

AEgir napisal/-a:Ja ta navtična zgodba je pri nas sploh biser zato pa jaz najraje z ameriko delam vse ker je dobesedno lažje kot pri nas. Tam nikoli ni problem, tle pa vedno.

Prašno barvo lahko popravljaš, prah z nitrom zmešaš in pobarvaš kjer je okrušeno. Jaz sem dal prašni primer in pol barvo in je izpadlo super.

ne mi zamerit, ampak ravno aluminij mi je glavni vir dohodka zadnjih 7 let. ko prašno barvo zajebeš, je konec. se samo mehuri naprej. brez zamere.
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Sr Jun 10, 2020 10:57

mato napisal/-a:
kr3mn1 napisal/-a:
mato napisal/-a:A pa imaš kalibre, da boš nastavil pozicijo malega zobnika (višino) in potem zrak v obeh velikih zobnikih z urico??

kaliber?

misliš podložke za ležaje? tisto ni kaliber. podložke imam, drugače jih grem pa iskat če bi sfalilo kaj. v najslabšem primeru jih izdelam.

Merilnega orodja se pa ne manjka, dlje kot se vleče tale moja kalvarija, več podrtih nog okoli mene se pojavlja, vse delo priznanih slovenskih mojstrov. mislim da uni nimajo merilnih uric. ali pa vesti.

No pa si ugotovil, kje je težava slovenskih in hrvaških mojstrov.

Ko sem Iskal za Alpho sem komaj dobil kaliber..

tole je za Bravo 1
https://bpi.ebasicpower.com/shop/mercruiser-sterndrives/specialty-tools/tool-pinion-gear-shimming-for-mercruiser-bravo-1-drives-1-42840t

za bravo 3 nisem na hitro našel, pa saj ti piše v service manual.

bravo 3 nima kalibrov. pri tem pogonu ti reguliraš prednapetost z podložkami, katere daješ pod ali nad ležajno šalčko. zategneš skupaj, pomeriš, če ne paše, ponovi vajo.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Jun 10, 2020 11:14

Verjamem. Čist ena mimobežna, ko smo že pri tem; Kaj pa misliš o barvanju avto feltn? Je ok prašno al raje šprickit in avtomobilska barva? Mam glih ene plane poštrihat dat feltne od enga avta in od dućeja.
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Sr Jun 10, 2020 11:43

AEgir napisal/-a:Verjamem. Čist ena mimobežna, ko smo že pri tem; Kaj pa misliš o barvanju avto feltn? Je ok prašno al raje šprickit in avtomobilska barva? Mam glih ene plane poštrihat dat feltne od enga avta in od dućeja.

od dučeja so prašno barvane. Za avto feltne če niso lih nove iz kalupa je tudi vseeno. Prednost prašnega barvanja, da lahko neskončno nanosov naneseš. Akril pa lažje povpravljaš. Fora je izparevanje/razplinjevanje materijala če je novo. drugače je vseeno.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Jun 10, 2020 12:02

Hvala!
mato
Admiral
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a mato » Sr Jun 10, 2020 23:29

bravo 3 nima kalibrov. pri tem pogonu ti reguliraš prednapetost z podložkami, katere daješ pod ali nad ležajno šalčko. zategneš skupaj, pomeriš, če ne paše, ponovi vajo.

saj te to isto pri Alphi. samo najprej moraš pozicijo prvega (malega) zobnika nastavit z kalibrom. potem pa oba večja (naprej in nazaj) meriš zrak z urico podlagaš pa seveda zunanje šalčke ležaja.

glavno da ujameš krivulje, da zobje nalegajo po celi dolžini zoba ne samo v točki.
Mato :wink:
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » To Jun 23, 2020 11:24

mato napisal/-a:

saj te to isto pri Alphi. samo najprej moraš pozicijo prvega (malega) zobnika nastavit z kalibrom. potem pa oba večja (naprej in nazaj) meriš zrak z urico podlagaš pa seveda zunanje šalčke ležaja.

glavno da ujameš krivulje, da zobje nalegajo po celi dolžini zoba ne samo v točki.

sedaj če kalibrov ne bi imel, jih odrežem iz 0.25, 0.5 in 0.8 pločevine. to je še najmanjši problem. opcije so, brez da čakaš 2 meseca na podloge iz amerike.
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » To Jun 23, 2020 11:26

če si bo kdo pozimi kdaj delal orodje, me lahko kontaktira in za kak akumulator mu dam DWGje za vse konca. edino primarni ključ nisem prerisal, bom ko bom imel čas. ostalo je pa vse narejeno in lepo dela. slike od sestave pa ko pridem do časa.

Slika
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Sr Jul 15, 2020 15:51

v glavnem se je stvar zaključila zame sedaj s pozitivnim izidom. po načelu - pomagaj si sam, pa ti bo bog pomagal.

sestava noge je relativno enostavna, podložke sem dal odrezat iz 0.25mm pločevine, tako da to ni problem. Navodila za sestavo so jasno napisana, tolerance so pa...temu ne smeš rečt tolerance, to je zajebancija. prednapetost ležajev je od 0.02 do 1.27mm.

???!?

slik nisem veliko delal, ker z mastnimi rokami pa skoz čistit ni ravno zabavno početje.

pred tem je bila noga pobarvana - 3x eposki primer bele barve.

Slika

osi so bile vse požrte na semeringih

Slika

so se dali na trdo kromanje. ampak samo tam kjer nalegajo semeringi, če daš na ležajne površine in ti odlupi krom, si zmagal...

Slika

ležajna tehnika - če kdo rabi številke ležajev, da jih lahko kupi v prosti prodaji naj mi pošlje ZS.

Slika

ko je vstavljeno lahko šele do konca določiš kje bojo semeringi. potem sem še 2x premazal nogo z AFjem.

Slika

stari ležaji ki so ostali

Slika

in pa noga na čolnu

Slika

in po 100 miljah.

Slika

Alfa je 3x bolj zajebana za sestavo kot Bravo 3...tukaj lahko dobesedno skup mečeš, tako široke tolerance ima. V glavnem tema je bila orodje za Bravo 3 nogo, če kdo hoče sam izdelat orodje ima načrte, če bi ga kdo rad kupil od mene, je še na razpolago.
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » To Avg 25, 2020 18:13

evo še slikica po 700 miljah letos v vodi.

lepo se vidi kako dela AF, kje ga fali (spodaj na peti in okoli cinka nad propelerji - zaradi vrtinčenja), ker sem mamblez sem seveda doma pozabil tuš za nogo - in se lepo lepo vidi da se noga greje, ker je ves zmehurjen na teh delih.

drugače pa tako kot mora biti, nivo olja ni padal, edino vodnega kamna je povsod polno, pa bom ob naslednjem obisku ko se bo delal še servis vse očistil.

Slika
LEDUS
Praporščak

OdgovorNapisal/-a LEDUS » Sr Apr 20, 2022 09:29

Urgentno bi rabili ležaje na zgornjem delu pete...ki pridejo na zobnik...

kataloške :

31-8M0103472
8M0169062
31-86771
31-815900
31-87156

če lahko kdo pomaga s kako hitro rešitvijo bom zelo hvaležen...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov