MENJAVA 4.3 L BENCIN MOTORJA ZA 3.0 TDI

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

miles
Praporščak

OdgovorNapisal/-a miles » To Jun 16, 2009 20:28

Gaso napisal/-a:
miles napisal/-a:max 15. L

:lol: :lol: :lol: :lol:
realno bi znalo bit 30-40L z 225HP diesel motorjem. Ni to avto.
150HP diesel kuri v barki cca 20L.

No po kateri logiki si pa to izračunal :wink:

Zdej mi pije s 4,3 mercom ene 20 povprečje, če bi dal pa noter audijev 3.0 Tdi , ko ma ful več navora in bi velik manj se "matral", bi pa po tvoji logiki pil 2x več!?!?

Dej pršpari si komentarje, če ne veš kaj govoriš!

Hvala.
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » To Jun 16, 2009 20:39

Bo kar držal moj izračun glede pitja, za tega Rinkerja 9m, to ni ravno lahka barka.
So pa takšni izračuni zelo relativni, malo obraščen trup, propeler, ...., pa poraba skoči za najmanj 20%. Mislim, da bi nekje 300KM bil optimum za to barko.

Če kupuješ takšno zverino, mislim da se nima smisla ukvarjati s porabo.

Sam imam čisto nov 150KS diesel in PD barko, res je da je to drugačen tip barke, in ti govorim koliko realno to porabi. Vprašaj ljudi koliko porabi možnejši izvenkrmi motor, 150KS. :D
Če pa ti računaš porabo, tako da deliš z urami na komandni plošči je pa takšen rezultat nerealen, po takšnih izračunih meni porabi 10l/h. Moraš vedno meriti tako, da greš iz točke A s potovalno hitrostjo do točke B, recimo vsaj 20NM, potem greš tankat in izračunaš, ali pa si nabavi kakšen FloScan. Je pa res da je podatek koliko nekaj porabi na uro, prespredmeten, bolj pametno je govoriti o porabi po prevoženi NM.
Seveda ti lahko pije 20l/h, saj mora premagovati zaradi drugačne oblike trupa in verjetno manjše teže plovila, manjši upor vode, kot v mojem primeru in takrat motor ne dela z vso močjo. Či bi dal tvoj motor v mojo barko, bi verjetno pil pri potovalni hitrosti 30l/h ali celo več in takrat delal z prbližno močjo 100HP.

Kako pa sem prišel do porabe, pa so drugi že napisali na forum, pa tudi sam sem napisal kako se to računa, tisti moj post v katerem govorim o porabi na HP in da če iz motrja želim določeno moč, je pač potrebno "skuriti" določeno količino goriva, motor pa z nekim izkoristkom potem pretvori v mehansko. Motor 200KS ki porabi 15l/h, ne dela z vsemi 200KS, ampak je bolj malo obremenjen. Poraba ni enaka, v leru in pod obremenitvijo. Skratka konje je treba hraniti. :)
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » To Jun 16, 2009 21:50

Miles, Gaso ti je lepo napisal in mislim da ima prav glede porabe. Enkrat govoriš o Bayu 20, drugič o Rinkerju 27, kar je glede teže in porabe sigurno faktor x2 če ne več. Tvoji komentarji:
Dej pršpari si komentarje, če ne veš kaj govoriš!
so popolnoma odveč in na tem forumu se tako ne pogovarjamo. Kot pa si sam napisal si vse lepo naštudiral, tako da verjetno naših "neumnih" odgovorov ne rabiš. Z "mojstrom" vtaknita tvojega Audija v Rinkerja in plužita po Jadranu, pa srečno plovbo.
lpg
https://medisken.si
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » To Jun 16, 2009 22:32

Se strinjam s teboj gregor!
mislim ,da je s tem Milesom nekaj narobe !
lp
miles
Praporščak

OdgovorNapisal/-a miles » Sr Jun 17, 2009 07:53

gregor.n napisal/-a:Miles, Gaso ti je lepo napisal in mislim da ima prav glede porabe. Enkrat govoriš o Bayu 20, drugič o Rinkerju 27, kar je glede teže in porabe sigurno faktor x2 če ne več.
lpg

Če bi si ti ornk prebral kaj sem napisal, tudi ne bi imel takileh!

Jasno, da če bi ta motor vtaknil v Rinkerja, da bi to pilo vsaj 2x tolk, Ampak Gaso je govoril glede na moje prvotno razmišljanje, ki je bilo, da bi tega dizla zmontiral v baylinerja. Če bi takšen motor povečal porabo za 50% , glede na merca, ki ga imam sedaj, potem sem pa jaz tud papež!

Pa nič ni narobe z mano Val, kvečjemu je s takšnimi, ko se z nekimi komentarji delajo neke face in pametnjakoviče, kar pa je najhuje pa je to, da očitno celo brez podlage. Ne rečem, nekaj je pravih "glavc" in to se že takoj vidi, celo v načinu odgovora in takšni odgovori so tisti, ki jih lahko vzameš na znanje.

LP
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Sr Jun 17, 2009 10:07

Miles, saj ni nobenega problema, moraš pa razumeti, da če vprašaš na forum, pač slišiš različne komentarje, ne pa vedno samo strinjanje s tabo. Sploh pa menim, da za takšne, ki nimajo denarja dati 30l/h za porabo, takšen rinker ni, ker v takšnih primerih barka ne bo nič drugega kot gojišče školjk. Nasploh sem pa mnenja, da je mariniziracija tega TDI, popolna neumnost in sizifovo delo.

Ali si se mogoče vprašal, zakaj pa ni tega motorja mariniziralo že kakšno podjetje.

LP, pa vso srečo. :D
miles
Praporščak

OdgovorNapisal/-a miles » Sr Jun 17, 2009 10:38

Glej, sej razumem, da so mnenja različna. Ne vem pa zakaj misliš, da je marinizacija takšnega motorja neka umetnost, če to je isti motor kot tisti, ki g aponuja vw marine, samo dokupit moram original dele od vw marine, izmejevalce..itd, peta v rinkerju je pa že tako bravo. Pa tudi kar se tiče porabe - če bi rinkerja spravil na 30 L povrečne je to za mene že novo leto in božič hkrati. Pa verjemi, da me poraba zanima samo iz tega razloga, ker imam čoln ravno za to, da se vozim.

Ajde uživaj!
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Sr Jun 17, 2009 11:02

Vseeno bi jaz za rinkerja raje vzel motor 4.0L okoli 300HP in da je omejitev obratov na max 3800rpm, tako si na 3000 še v dokaj dobrem režimu glede navora in s tem je tudi poraba dokaj ugodna.
miles
Praporščak

OdgovorNapisal/-a miles » Sr Jun 17, 2009 12:00

Ta motor se, da brez problema načipat na 260 oz celo do 290 KM. Pa tudi elektroniko bom zamenjal in nastavil tako, da bodo precej omejeni obrati in bo bazirala predvsem na večjem navoru pri nižjih obratih, kar posledično pomeni to kar si rekel - da manj pije v povrečju.
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ss9940 » Sr Jun 17, 2009 12:44

Hmmm jaz sem mnenja da če si tako prepričan v to, da bo to izkoristek desetletja, pač poskusi ;)

Če nisi tako prepričan pa raje poslušaj kaj ti pravijo predhodniki :D Čoln NI avto in zadeve niso tako enostavne... Če se spuščaš v take eksotične in unikatne zadeve, potem je treba zadevo ZELO poznati drugače lahko projekt hitro postane črna luknja za denarnico... ;) Chipanje v navtiki je že marsikoga konkretno stalo - boljše (predvsem pa ceneje) je met večji motor (in seveda tudi več rezerve) kot pa navijat manjšega, sploh na dolgi rok ;)

Samo moje mnenje, da ne bo pomote :P

LP

SS
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Sr Jun 17, 2009 13:35

Po mojem prepričanju se poraba pri čolnih ne more primerjati z porabo pri avtomobilihi ampak jo lahko samo množiš. Prišparaš lahko samo tako, da vgradiš motor za manj denarja alil pa da se ne voziš, druge računice ni.
Guma je guma, zaenkrat.
miles
Praporščak

OdgovorNapisal/-a miles » Sr Jun 17, 2009 13:48

Se strinjam, čipanje je samo opcija, ki sem jo omenil. Če se bom odločil za ta projekt, potem sem siguren, da motorja ne bom čipal in da bo ostal na 225 konjih.
Strinjam se pa tudi, da je poraba neprimerljiva z avtomobilom, kar je popolnoma jasno vsakomur.

Govoril sem samo, da je zelo verjetno, da če mi sedaj požrešni 4,3 merc z 205 konji pije 20, da bi dizel v istem čolnu verjetno pil manj. Jasno pa mi je tudi ,da pa bi v velikem 270 Rinkerju ta poraba bila sigurno nad 35L. Ali mogoče še več. In ravno to me je zanimalo - ali mislite, da še več? In če bi z lahkoto zglisiral tak čoln s temi 225 konji?

Samo to me zanima.
Uporabniški avatar
Mike
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mike » Sr Jun 17, 2009 14:10

Čeprav se mi ne zdi velika poraba za 4,3 L motor in tako konjenico. Koliko pa bi te okvirno prišla končna računica?
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Sr Jun 17, 2009 18:32

Čipanje tega motorja je OK, ampak ne na 260HP, ampak na max 180HP.
Si predstavljaš koliko bi zrdržal ta motor čipan na 290HP v tovornjaku, verjetno ne prav dolgo. Ne verjamem, da boš lahko dosegel brez črnega dima 230HP na 3800rpm. Jaz sem pristaš velikih kubikov in mnenja da mora imeti v navtiki motor z 230HP vsaj 3.5L, le takšen motor bo dolgoročno lahko zdržal te obremenitve.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Sr Jun 17, 2009 20:13

Sem si malo prebral to temo. Tukaj in na drugih D forumih. Se najdejo ljudje, kateri so marinizirali Audi 2,4 in 3,0 tudi. Pravijo pa, da obstajajo skriti problemčki, kateri narasejo v probleme, seveda rešljive, ampak kar nekaj predelav. Prvi problem pride z blokado motorja proti kraji :shock: . Meni ni bilo jasno zakaj. Odklopiš in OK. Njet, je kar zahteven poseg. Eden predlaga, inštalacijo kompletne elektropovezave z ključavnico, prenest na barko. Potem ( sem bral na hitro in bom mogoče kaj narobe napisal )razni EPS in vse te okrajšave, to mora proč. Kako ? Niso pisali, ampak ko prideš do tja baje vidiš :?: . Mnogi odsvetujejo predelavo motorjev z turboti, zaradi pogostih okvar. No to so ti že tako 24 X napisali naši :) .
Obilo sreče pri tvojem projektu ti želim.
LP
ps: meni so pri samogradnji tudi govorili; Kaj iz teh palč boš naredil barko? Je šlo.

:)

Kdo je na strani

Po forumu brska: martinček in 25 gostov