Bo kar držal moj izračun glede pitja, za tega Rinkerja 9m, to ni ravno lahka barka.
So pa takšni izračuni zelo relativni, malo obraščen trup, propeler, ...., pa poraba skoči za najmanj 20%. Mislim, da bi nekje 300KM bil optimum za to barko.
Če kupuješ takšno zverino, mislim da se nima smisla ukvarjati s porabo.
Sam imam čisto nov 150KS diesel in PD barko, res je da je to drugačen tip barke, in ti govorim koliko realno to porabi. Vprašaj ljudi koliko porabi možnejši izvenkrmi motor, 150KS.
Če pa ti računaš porabo, tako da deliš z urami na komandni plošči je pa takšen rezultat nerealen, po takšnih izračunih meni porabi 10l/h. Moraš vedno meriti tako, da greš iz točke A s potovalno hitrostjo do točke B, recimo vsaj 20NM, potem greš tankat in izračunaš, ali pa si nabavi kakšen FloScan. Je pa res da je podatek koliko nekaj porabi na uro, prespredmeten, bolj pametno je govoriti o porabi po prevoženi NM.
Seveda ti lahko pije 20l/h, saj mora premagovati zaradi drugačne oblike trupa in verjetno manjše teže plovila, manjši upor vode, kot v mojem primeru in takrat motor ne dela z vso močjo. Či bi dal tvoj motor v mojo barko, bi verjetno pil pri potovalni hitrosti 30l/h ali celo več in takrat delal z prbližno močjo 100HP.
Kako pa sem prišel do porabe, pa so drugi že napisali na forum, pa tudi sam sem napisal kako se to računa, tisti moj post v katerem govorim o porabi na HP in da če iz motrja želim določeno moč, je pač potrebno "skuriti" določeno količino goriva, motor pa z nekim izkoristkom potem pretvori v mehansko. Motor 200KS ki porabi 15l/h, ne dela z vsemi 200KS, ampak je bolj malo obremenjen. Poraba ni enaka, v leru in pod obremenitvijo. Skratka konje je treba hraniti.