shema vezave mercury kiekhaefer 9,8ps star letnik
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Re: shema vezave mercury kiekhaefer 9,8ps star letnik
Hočem rečt da je interakcija motorja s planetom zemlja, tudi letala so taka, ki na morju pristajajo, pa podmornice, ladje, naftne ploščadi kar češ, pa je marsikaj 1972 letnik ali pa še starejše. Kako to, a ni morje -> konec vsega lüštnega?
Vsak lahko kupi tak 50 let star motor, pa če bo nekdo porihtal štrom, očistil vse skupaj in premeril če je ok, so dobre šanse da bo 5x preživel nek nov kitajski ekvivalent. Če pa kdo misli, da bo smeti vlačil okol in se smejal se moti ampak to je univerzalna modrost, ni vezana na morje.
Sej pravim specifično o merklovih starinah se pogovarjmo, ne o vseh ostalih motorjih. Tle bi znal bit ta disconnect debate, da hruške pa jabolka skupaj v eno košaro tlačimo.
Vsak lahko kupi tak 50 let star motor, pa če bo nekdo porihtal štrom, očistil vse skupaj in premeril če je ok, so dobre šanse da bo 5x preživel nek nov kitajski ekvivalent. Če pa kdo misli, da bo smeti vlačil okol in se smejal se moti ampak to je univerzalna modrost, ni vezana na morje.
Sej pravim specifično o merklovih starinah se pogovarjmo, ne o vseh ostalih motorjih. Tle bi znal bit ta disconnect debate, da hruške pa jabolka skupaj v eno košaro tlačimo.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
AEgir napisal/-a:Sej pravim specifično o merklovih starinah se pogovarjmo, ne o vseh ostalih motorjih.
Ti si očitno čustveno navezan na merklove starine
S tem ni sicer nič narobe, ampak rečt, da so večni je pač pretiravanje in zavajanje. Noben izvenkrmni motor ni večen. Sploh, če je bil slabo vzdrževan. Slabo vzdrževan Mercury bo zdržal manj, kot dobro vzdrževana Yamaha. Pri 50 let starem motorju, pa ponavadi ne veš, kako je bil vzdrževan.
Pa življenska doba izvenkrmnega motorje se ponavadi meri v urah in ne v letih. Dobro vzdrževan izvenkrmni motor lahko zdrži tudi 10.000 ur, ne glede na to, ali je Mercury, ali Japonc. Slabo vzdrževan je lahko pa že po 1.000 urah zjeban. Če je dolgo stal, je lahko pa že pri manjšem številu ur zjeban, ker je dolgo stanje za izvenkrmni motor še slabše, kot redno delovanje (in vzdrževanje).
Ne drži nič od naštetega, za besedo remont si slišal kdaj? Remont pomeni, da zamenjaš vse dele, ki so podvrženi obrabi in nadaljuješ z uporabo stroja. Če je to ekonomsko vzdržno je druga stvar ampak tako postane motor "večen".
Ni pa ta beseda večnost mišljena v absolutnem smislu ker se mi zdi da jo tako pojmuješ. Večen je v primerjavi s konkurenco in tako je to mišljeno v relativnem, ne absolutnem smislu.
Jaz sem bolj fan starih evinrudov in johnsonov ampak to ne odnese nič stran od denstva, da so stari merkli večni.
Ni pa ta beseda večnost mišljena v absolutnem smislu ker se mi zdi da jo tako pojmuješ. Večen je v primerjavi s konkurenco in tako je to mišljeno v relativnem, ne absolutnem smislu.
Jaz sem bolj fan starih evinrudov in johnsonov ampak to ne odnese nič stran od denstva, da so stari merkli večni.
AEgir napisal/-a:Ne drži nič od naštetega
Niti to, da dobro vzdrževani motorji zdržijo dlje od slabo vzdrževanih?
AEgir napisal/-a:za besedo remont si slišal kdaj?
Sem, ampak ti si napisal, da je treba po prvih 50 letih zamenjat samo elektriko, pol je pa merkl spet za 50 let.
Praktično nič vzdrževan merc letnik 1965, zalaufa, 10 let star kitajc je pa za na odpad tudi vzdrževan.
Dober primer so tudi kosilnice, kitajske. Mam štilarci dve obe sta iz 80 let, obe laufata in delata v nulo, vse kitajske laksarce so bile pa po treh sezonah ne pretirane košnje za v smeti.
Kaj praviš kakšen je moj odgovor na tvoje zadnje vprašanje pol?
Amerikanci majo dobre pregovore na to temo; you can't polish a turd ali pa you can't make a silk purse of a sow's ear.
V smislu figurativnega izražanja se temu reče hiperbola.
Dober primer so tudi kosilnice, kitajske. Mam štilarci dve obe sta iz 80 let, obe laufata in delata v nulo, vse kitajske laksarce so bile pa po treh sezonah ne pretirane košnje za v smeti.
Kaj praviš kakšen je moj odgovor na tvoje zadnje vprašanje pol?
Amerikanci majo dobre pregovore na to temo; you can't polish a turd ali pa you can't make a silk purse of a sow's ear.
H2O napisal/-a:Sem, ampak ti si napisal, da je treba po prvih 50 letih zamenjat samo elektriko, pol je pa merkl spet za 50 let.
V smislu figurativnega izražanja se temu reče hiperbola.
AEgir napisal/-a:Praktično nič vzdrževan merc letnik 1965, zalaufa, 10 let star kitajc je pa za na odpad tudi vzdrževan.
10 let stari 40 - 60 konjski merci so narejeni na Kitajskem. Manjši pa na Japonskem (proizvaja jih Tohatsu).
Vem, poznam mercury, govorim za te zelo stare. 10 let stara mercurya kitajska vzdržujem dva in nisem prav navdušnen nad kitajsko raboto. Sicer je malo bolje kot povprečen kitajski šrot ampak ne prav veliko.
Nazadnje spremenil AEgir, dne So Nov 26, 2022 11:21, skupaj popravljeno 1 krat.
AEgir napisal/-a:Dober primer so tudi kosilnice, kitajske. Mam štilarci dve obe sta iz 80 let, obe laufata in delata v nulo, vse kitajske laksarce so bile pa po treh sezonah ne pretirane košnje za v smeti.
Kolikor denarja, toliko muzike. Ne moreš pričakovat, da bodo cenene kitajske kosilnice zdržale toliko, kot nekajkrat dražje štilarce. Btw, tudi štilarce najbrž že delajo na Kitajskem. Ampak ne iz dreka
Kitajci znajo narest vse. Če jim naročiš poceni kosilnico, jo bodo naredili, ampak bo pač šrot.
Ampak tvoj stav je, da je zanič vsak izvenkrmni motor po 50 letih, jaz te pa prepričujem da razlike so velike. Zdi se, da si zdaj pa obrnil ploščo?
Kitajci ne znajo nič pametnega narest, kjer delajo kaj dobrega je povsod zahodni vodilni in nadzorni kader.
Kitajci ne znajo nič pametnega narest, kjer delajo kaj dobrega je povsod zahodni vodilni in nadzorni kader.
AEgir napisal/-a:Ampak tvoj stav je, da je zanič vsak motor po 50 letih
Nisem rekel, da je zanič, ampak da je nezanesljiv. In jaz na morju ne maram nezanesljivega motorja
Verjamem, da koga veseli šraufanje starih jajc na dopustu, ampak mene ne.
Pa se voziš ti s starim mercem, da bi bil relevanten za to deklaracijo? Vsaj dva prisotna v tej temi se, pa nimata teh izkušenj, ti ki se ne in se nikol nisi jih pa imaš?
AEgir napisal/-a:Kitajci ne znajo nič pametnega narest
Seveda znajo. Vprašanje je samo, koliko si jim pripravljen plačati.
AEgir napisal/-a:kjer delajo kaj dobrega je povsod zahodni vodilni in nadzorni kader.
Kitajci itak večino tega kar naredijo izvozijo v Evropo in ZDA. Torej jim naročniki iz Evrope in ZDA povejo, kaj naj jim naredijo in za koliko denarja.
V bistvu evropski in ameriški potrošniki zahtevajo čim cenejše izdelke in Kitajci jim pač naredijo takšne izdelke, kolikor so za njih pripravljeni plačati. V EU in ZDA jih pa sploh ni možno narest po takšni ceni, ker imamo višje plače in strožje okoljske standarde od Kitajcev.
Btw, evropski in ameriški trgovci zaslužijo več s prodajo kitajskih izdelkov, kot Kitajci z izdelavo.
AEgir napisal/-a:Pa se voziš ti s starim mercem, da bi bil relevanten za to deklaracijo? Vsaj dva prisotna v tej temi se, pa nimata teh izkušenj, ti ki se ne in se nikol nisi jih pa imaš?
Jaz govorim zase in 50 let staremu izvenkrmnemu motorju ne zaupam, pa če je merc, ali japonc, vsak naj se pa pač odloči po svoje.
Torej maš mnenje. Fajn. Vsak ma mnenje.

AEgir napisal/-a:Torej maš mnenje. Fajn. Vsak ma mnenje.
In vsak ima pravico do svojega mnenja
Če bi imeli vsi enako mnenje, bi bilo to enoumje
Nazadnje spremenil H2O, dne So Nov 26, 2022 12:02, skupaj popravljeno 1 krat.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov