Poliranje močno zbledelega gelcota

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Feb 01, 2012 18:08

petjan napisal/-a:kokr kol boste tuhtal rešitev ni dolgotrajna.ko gelcoat enkrat zbledi izgubi tudi uv zaščito.lohk ga zbrusimo,spoliramo,nekaj časa bo k nov sčasoma pa postane isti.sploh se to vidi na temnih gelcoatih.edina prava rešitev je nov gelcoat.

Žal ima, ko gelcoat enkrat zbledi, petjan prav.

Ena od bistvenih nalog gel coata je UV zaščita, ki večinoma deluje tako, da primerna snov absorbira UV žarke (in se pri tem spremeni in porabi, kar vidimo po tem, da zbledi).

Ko se zaščitna snov izrabi, UV zaščite v gel coatu ni več, in potem tudi ne varuje več plastike pod sabo.

Začetek okostja nečesa malo poglobljenega o tem je zastavljen v bazi znanja pod Materiali, njihove lastnosti, nega....

V razdelku o gelcoatu je povezava na prispevek o občutljivosti nekaterih plastik na UV v cruisers forumu in o problematiki UV zaščite na plastiki jadralnih letal, saj je v višini UV sevanje močnejše (in kako temu tam strežejo).

Tako naj tisti med vami, ki poznajo izdelovalce in materiale za nego plastike med njimi poiščejo in priporočijo take, ki vsebujejo UV filtre, po možnosti take, ki bodo lahko tdui držali nekaj časa (bodisi v barvi, z obnovitvijo gel coata ali vsaj za nekaj mesecev s poliranjem).

Poenostavljen primer, kako gre UV razpad (depolimerizacija)

Razpad za vse UV občutljive vrste plastike lahko razumemo kot obrnjeno polimerizacijo. Polimerizacija je lahko zelo poenostavljeno
nP (n krat Polimerizant, bodoči element polimerne verige)
<-->
Rn (polimerna veriga iz n členov Radikala) + recimo n-1 H2O + energija

(Kazalci na prispevke, kjer so prave formule, so tam v bazi znanja...)

Na tak UV razpad so torej najbrž večinoma občutljive snovi, pri katerih se pri polimerizaciji sprosti oziroma nastaja voda - to je videti logično, ampak ni nujno res, in tega še nisem utegnil preveriti.

Če torej polimerni verigi tega tipa v prisotnosti vlage dovedemo energijo (UV sevanje), poteče reakcija namesto iz leve v desno (oziroma od zgoraj navzdol, kot sem jaz počačkal) v nasprotno smer.

To lahko naredi smučarski pancer, ki ni imel UV zaščite (ali se je izrabila) po desetletju ali več rabe krhek in iz njegove plastike se solzi tekočina...

Tak razpad se preprečuje/ovira/zavira tako, da se preprečuje/ovira/zavira v na to vrsto razpada občutjivo plastiko vstop UV, vlage ali obojega. Vstop UV preprečujejo snovi v gel coatu, za to zasnovanih barvah, prevleke ipd., vstop vlage v plastiko s poliranjem, ki zapira pore itn.

Najbolje bi bilo, če bi čiščenje gelcoata na nadvodju (kjer bo še naprej izpostavljen UV sevanju) lahko bilo priprava za nanos nečesa, kar bi bil za naprej spet UV filter, ali pa vsaj nečesa, kar zapre pore za vstop vlage v plastiko.

Tudi UV filter lahko vsebuje barva, polirno sredstvo ali tudi oboje (glej link v zgoraj navedenem prispevku v bazi znanja).

Torej - če je plastika take vrste, da je občutljiva na UV razpad, jo je treba ne le polepšati, ampak tudi obnoviti UV zaščito in zaporo vdoru vlage vanjo.

Poliranje s čim primernim najbrž varuje plastiko krajši čas in je treba početi redno, barvanje z čim, kar vsebuje UV filter ali obnovitev gel coata z nečim, kar vsebuje UV filter pa bistveno dlje (nekaj, morda tudi deset ali več let).
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » Sr Feb 01, 2012 18:45

Uf krasno MT sam kdo bo vse to čital pa ta kemij :twisted:
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Feb 01, 2012 18:56

LaMike napisal/-a:Zanimivo, da se ukvarjam z poliranjem 5 sozono, sedaj grem v 6o. Pa nikoli nisem mazal past na roke. Pa delam le z rotacijsko polirko, ki ima varijabilno hitrost od 1000-3000 obratov. :wink: Moje delo si lahko pogledaš v temi, ki sem jo kot zanimivost prilepil.

Nisem hotel tako napisati pa bom, liste ti ostajajo, ker nepravilno uporabljaš zadevo. To niso lise ampak so hologrami. Zaradi nepravilne uporabe gob in past Oz kombinacij. Uporabljaš pregrobo pasto ali pa pregrobo gobo (oz. kombo) na prevelikih hitrostih. Plus tega ne narediš dovolj prehodov, da bi zadeva pravilno razpadla in opravila svoje delo. Ob pravilni uporabi ne boš imel hologramov. Moraš pa vsak Compounding pasto naslediti z medium ali finishing pasto. Moraš vedeti, kako z pastami ravnati. Da boš to vedel rabiš precej kilometrine. Že prehod iz enega proizvajalca past na drugega lahko zahteva nekaj avtov, da se jih navadiš.

In preden rečeš, da je dovolj Menzernina pasta, še zdaleč ni dovolj. Rabiš Menzerno S100 (okoli 35€), rabiš Menzerno Power Finish (okoli 30€) in Menzerno Final Finish (okoli 25€). Če smo samo na menzerni... Spet površinsko rečeno, da je mikrofibra goba dobra je napačno. Rabiš cut gobo, rabiš medium cut gobo in pa polishing gobo. Vsaka okoli 10-15€ odvisno od proizvajalca. Rabil boš vsaj vsake po 2 komada. Prvo kot prvo boš prej ali slej gobo uničil, ko govorimo o gelcoatu, drugo kot drugo, ježki popustijo po 3tjem ali 4em pranju pa čeprav jih boš pral z namenskim čistilom. :wink: Potem rabiš primeren backing plate in prej ali slej ugotoviš, da boš rabil velikosti 130 in 70 ter gobice primerne velikosti, ker samo velike gobice ne bodo dovolj. Rabiš Ipa za odstanjevanje olj in voskov, ki so v pastah. Potem rabiš primerno zaščito (Fk 1000p ali 3m marine wax od 30€ naprej). Imaš tudi clear coat zaščite, ki pa zahtevajo veliko veliko znanja in izkušenj za nanašanje (so namenjene le profesionalcem). In si hitro brez polirke na 300-600€ (spet odvisno od proizvajalca). Polirke, ki jih ti predlagaš so pa vse nad 250€ (že DA polirke v UK so drage, kje šele rotacijske).

In tretjič, jaz sem dal okvirno ceno kvalitetne robe z polirko. Je pa daleč od tega, da je treba kupiti polirko za 400€, če se bo 1x na leto uporabila. In vse kar sem želel povedati je to, da se ti opreme ne splača kupovat, če misliš 1x na leto spolirati čoln oz avto. Ker ti marsikdo naredi za 1/10 nabavne cene in to kvalitetno. :wink:

In ne nazadnje, vsak avtokozmetični izdelek ima rok trajanja. :wink:

Ne jemlji mojega posta, kot napad, ker ni. Vse kar želim povedat je to, da nima vsak 500€ na strani za avtokozmetiko, ki jo bo 1x na leto ali celo manj, uporabil.

grr @LaMike
najbolj sem jezen, ko z nekom misliva isto pa se ne razumeva... :D:D:D
mikrofibro sem mislil krpe za brisanje, ne za poliranje, to so brezšivne cunje, da ne poškoduješ laka. Jaz jih porabim za en avto okoli 30, te se perejo.
Padov(polirnih gob) jaz ne perem. Uporabljam jo dokler je dobra in strogo ena goba za eno polir pasto. Ko je suha imam krtačo za čiščenje.
Če mi uspe, kar mi uspe zamešati jo zavržem. Ponavadi pa ne pazim on jo hitro uničim. In posploševati, da rabis grobo srednjo in fino gobo tudi ne mores. Od proizvajalca do proizvajalca so gobice različne. Edino, ki je nikoli ne uporabljam je volnena, ker ce rabis tisto raje vzamem šmirgel papir, ker se da bolj nadzorovano brusiti... V najbolsih casih sem jaz imel okoli 15 gob, vsaj 5-7 različnih in na njih različne paste.
Pa mi povej kako ti mažeš pasto. Daš na gobo, pritisneš gumb direkt na 1000rpm in vsa pasta ti ostane na avtu ali gobi? Ja pajade... Z ugasnjeno mašino jo razmažeš! Če pa imaš obrate od 0 pa ne rabiš gont polirke po avtu na suho, ampak se počasi vrti in jo enakomerno porazdeliš in to sem jaz mislil na roke ali ne na roke :D

Kaj pa je hologram drugega, kot mikro risa v laku??? Zaradi teh ris se svetloba tako čudno lomi, da nastane hologram! Je pa hologram risa v laku! Po tem, ko sem kupil DA polirko nisem niti enkrat več videl hologramov. Ni pa ti potrebno podcenjevati mene in sklepati zakaj nastanejo hologrami. Ne najdem testa polirk, kjer so ocenjevali konstantnost vrtljajev in to je mašini prineslo največ točk. Le zakaj? Če bi bilo to vseeno jaz 100% ne bi gonil mašine po rokah, ki ima 1500W motor!
A ne bi bilo bolje una 400w, pa je lazja in cenejsa, predvsem cenejsa!

Za ciscenje povrsine uporabljam jaz bazično cistilo, ki odstrani vse voske in masti. 5 l kanta stane 25€ in jo imam ze 5 let...
Za zascito colna sem jaz nabavil eno no name zascito, ki mi jo svetoval en online kolega iz USA. Prva je vosek, druga sealant, namazes 1. 3x in 2. 3x pa nimas kaj delati celo sezono. Za njo sem plačal mislim da 25€ in jo je za 3 čolne. Sem zgoraj napisal, da sem namazal samo 1x in je bila oktobra zascita enaka, kot ko sem dal coln v vodo. Prakticno nic soli, nobena voda se ni prijela. Pise tudi da je UV zascita, vendar te pac ne mores videti...

Se vedno trdim, da za 200€ kupi vse kar potrebuje + mašina! Po 1. letu sem spoznal, da ni vse najboljše, kar je najdražje!
Ali pa se splača dati 500€ ali nekaj cez pa ve vsak sam. Jaz sem dal, sele potem sem zacel z tem delati...

Koliko avtov sem naredil ne vem, koliko imam slik, malo! Lahko pa kateremu naredim manjsi coln ali avto pa bo sam povedal ali znam ali ne :D
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
LaMike
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a LaMike » Sr Feb 01, 2012 19:22

No, under the line. Isto misliva, ni poceni če hočeš imeti dobro! Je pa tud res, da vse drago ni dobro. Pa tudi če kupiš dobro boš potreboval ogromno, da boš delal dobro. :lol:

UV zaščita se zagotovi z primernim zaščitnim sredstvom (marine voski ali sealanti)! Sealant bo držal garantirano mesec dni v slani vodi brez problema. Dobijo pa se tudi različni keramični premazi ampak so le za profesionalo uporabo.
http://www.youtube.com/v/hCr8w-abRFs&hl ... lay=1&hd=1
spyder
Admiral
Kraj: portorož

OdgovorNapisal/-a spyder » Sr Feb 01, 2012 19:26

Evo MM naredi meni pa te bom hvalu tud če ne bo dobro :D :D
Meni je tudi kolega dal to zaščito kot ti govoriš za premazat in je res čudež.
LaMike
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a LaMike » Sr Feb 01, 2012 19:42

spyder napisal/-a:Evo MM naredi meni pa te bom hvalu tud če ne bo dobro :D :D
Meni je tudi kolega dal to zaščito kot ti govoriš za premazat in je res čudež.

Več ali manj vsi avto voski in sealanti delujejo enako. Dajejo med drugim tudi uv zaščito. Predvsem zato, ker če bi imel recimo avto popolnoma ne zaščiten, bi barva začela bledeti in bilo bi jo težko čistiti. Je pa odvisna trajnost. Vsak vosek in sealant, različnih proizvajalcev, ima različno življensko dobo. Od 1 tedna do 1 leta ali več. :D

Nikakor pa ne smeš pustit sveže spoliran avto ali čoln brez zaščite. :wink:
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Feb 01, 2012 19:51

MareC napisal/-a:Uf krasno MT sam kdo bo vse to čital pa ta kemij :twisted:

Ne sekiraj se (pa saj vem, da se ne, ampak se mi najbrž smejiš - smotanemu komplikatorju - kar je čisto OK, saj se jaz sebi velikokrat tudi :lol: ).

Meni so sicer osnove kemije enako razumljive kot osnove računstva, recimo poštevanka ali pa osnove formalne logike - ali pa tebi apnea in katera riba je katera in kako in kaj z njo.

Sicer pa ideja ni, da moramo mi vedeti podrobnosti, kako; ideja je, da imamo predstavo, kaj bi radi od tistih, ki naj bi nam kaj naredili.

Torej, če je gel coat zbledel, je verjetno šla UV zaščita. Kot je zapisal petejan, je takrat najbrž treba nekaj narediti s tem, ne samo vsakič očistiti.

LaMike napisal/-a:UV zaščita se zagotovi z primernim zaščitnim sredstvom (marine voski ali sealanti)! Sealant bo držal garantirano mesec dni v slani vodi brez problema. Dobijo pa se tudi različni keramični premazi ampak so le za profesionalo uporabo.
http://www.youtube.com/v/hCr8w-abRFs&hl ... lay=1&hd=1

Če poliranje z UV filtrom drži en mesec, bi ga bilo najbrž treba s tem polirati vsak mesec, ko je (sicer, brez poliranja v globino, v pore... vlažna) plastika na soncu. To bi moral lastnik vedeti. In vsakomesečno poliranje najbrž ni prav poceni.

**po LaMike - do enega leta - torej, cenejše je najbrž torej uporabiti zaščito, ki drži primeren daljši čas!

Če ne želiš tega, je treba obnoviti gel coat ali pa na kak drug primeren način vzpostaviti UV zaščito, ki bo trajnejša, kot poliranje.

Kar je dobro, da naredijo - ali pri tem vsaj svetujejo - (dobri) profesionalci - in LaMike in mamaMicka sta videti dober naslov za začetek, utegne se pa najti še kdo, ki se razume na to.

Pomembno pa je, da tudi naročnik ve, kaj njegova plastika rabi, če oziroma je izrabljena njena UV zaščita.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Feb 01, 2012 20:51

Drzi LaMike... Ce se hoces nekaj iti in še kaj probati gredo cene v višave... Potem pa enemu rečeš samo zaščita 200€ plus apliciranje, se pa usede in te stera nekam...
Samo to je pretiravanje. Za spyderja sem zelel biti zivljenski, predvsem podpiram, da se nekdo na svojem colnu to odloči narediti sam.
Nihce, ampak res nihce me ne bo preprical, da ce bo sam delal z materailom za 200€(s tem, da ga ostane vsaj za en enak coln) da bo narejeno vsaj 2x bolje, kot naredijo majstri v marinah, ko uporabljajo pasto z filerji. Tisto zame ni poliranje, ampak filanje prask z nečim...

@Marjan Tomki
Z primerno zaščito gelcoata se ne morem strinjati, da bo kmalu enako.
LaMike lahko potrdi, da pravo poliranje pomeni popolno zgladitev površine in to brez filerjev. Zadeva se po poliranju sveti, kot tista, ki jo obdelajo z filerjem.
Gel coat zbledi potem zato hitro, ker se ta filer(polnilo) spere. Če prask ni in je gor primerna zascita bo coln enak še 10 let! Popolnoma dovolj je, da se pred sezono in po sezoni temeljito opere in se enkrat aplicira zascito!
Marda vsako drugo ali tretje leto se samo naredi finiš in to je to!
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Feb 01, 2012 21:24

@Marjan Tomki

Treba je ločiti poliranje in zaščito.

Pravo poliranje je z profesionalnimi pastami, ki so samo politure, brez polnil.
Z takšnim poliranjem površino spravimo v stanje, da je brez prask in brez por. Ne samo vizuelno, ampak dejansko gladke, kot ogledalo.
Na tako obdelano površino nanesemo zaščito in takšna tudi drži, saj je aplicirana na "zdravo" podlago.

Pri wanna be poliranju, to je poliranje, kjer se uporablja recimo 3M pasta, ena ali druga pa je to delno poliranje, delno polnenje prask in risov.
To pomeni, da dejansko nismo zgladili površine, temveč le delno, preostanek pa "zakitali" In ta kit - polnilo se spere v nekaj mesecih, letu dni, zato rečemo, da je gel coat zanič. Ni pa to res, zanič je bilo poliranje.
Če plastično dam primer. Če bi čoln namazal z oljem se bo svetil... dokler se ne bo to olje spralo, potem bo coln spet mat in grd.

Da komu ne naredim krivice. Nihče vas ni opeharil, če vam je vzel 100€, ker poliranje z vsaj 2 rokama, vcasih celi 3 ali 4 dejansko zahteva ogromno ur, tudi znanja in izkušenj. Tudi material dejansko ni poceni. Poleg tega rabiš imeti kar nekaj produktov, saj vsaka polirna pasta ni najboljša za vsak lak ali gelcoat.

Torej, če je enkrat barka spolirana, kot mora biti je dovolj, da se potem pravilno vzdrzuje zascita in tak coln bo lep vrsto let.
Glavni point poliranja je v tem, da se na gladko površino ne prijema voda, se ne prijema umazanija, ce ni vode, tudi ni soli na čolnu. In če ni na čolnu soli se tudi površina ne bo spraskala zaradi te soli, umazanija pa se ne bo "vpila" v gelcoat.
Torej je trdih delcev na čolnu minimalno. in ravno trdi telci so krivi za vse praske!

Malo sem utrujen in pisem precej nepovezano...
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Sr Feb 01, 2012 21:27

Zanimivo, da se stara Formula sveti po 20 letih kot nova :wink:
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Feb 01, 2012 22:06

Poliranje je eno, sprememba materiala pa je drugo! In ko gelcoat zbledi ga noben bog ne reši več!!! Imam pri sosedu enega Crownline-a, star je enih 20 let, trup temno rdeč po boku... Vsako leto je ob spuščanju v morje lepo spoliran, čez 3 tedne je že mat, po 2 mesecih pa sploh ne vidiš več, da je bil daj rdeče barve!!! Kot je Marjan Tomki opisal, material se je kemijsko spremenil...

Opomba 1: Lastnik tega plovila je človek, ki se profesionalno ukvarja s popravili gelcoata, poliestra in podobno... Je kar cenjen, ker zna lepo zadeve zrihtat in zapolirat... :wink:

Opomba 2: Kar vam je napisal "petjan" si pa hudičevo vzamite v račun, ker je eden boljših strokovnjakov za gelcoat v Sloveniji, pa verjetno lahko rečemo tudi kar na Balkanu... Petjan ni en mulček, ki je prebral 5 www strani in 1 knjigo, pa misli, da vse ve... Petjan je popravil že mnogo čolnov, poflikov mnogo gelcoatov in naredil tudi nekaj plovil poznane slovenske znamke...
LaMike
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a LaMike » Sr Feb 01, 2012 22:30

Še nekaj slikic kako zadeva zgleda po mescu dni v vodi

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

:wink: :wink:

No naj napišem moje ugotovitve:
1. ko sem ga poliral in zaščitil z fk1000p je bil čoln po mescu dni enak, kot pred poliranjem. Popolnoma bled in matiran. Grob na dotik.

2. ko sem ga poliral niti poliranje več ni imelo efekta na gelcoatu, ker je bil preveč zbledel. Zato sem komplet prebrusil z 2000 vodobrusnim papirjem in potem zadevo spoliral. Zaščitil pa z 4x Fk 1000p. Rezultat po mescu dni v vodi pa je na zgornjih slikah.

V primeru, da bo čoln več kot mesec ali 2 v vodi pa vsekakor keramični premaz, ki še enkrat povdarim, da se ga ne lotujte sami, ker če gre kaj narobe je to velik problem.

Ne mislim v to nikogar prepričevati. Lahko pa se zmenimo pa nekdo nabavi material, jaz opravim delo in prej/po poroča nekdo 3ji (ki pomožnosti zna slikati in bo komplet delo spremljal). :wink:
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Feb 01, 2012 22:41

Ne bom trdil drugače, vendar bi bil prav vesel enega "obšlesanega" čolna, po možnosti bordo rdeče, da preverim, če res ni nobene razlike, ker mi ni logično, če čoln dobi po "surovem" poliranju nazaj svojo barvo, da bi jo kar izgubil...
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Feb 01, 2012 22:49

@LaMike ti pridem pomagat, če dobiš kak čoln za testno poliranje.
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Sr Feb 01, 2012 23:02

jaz vaju povabim, pa pridita, vsak lahko en bok spolira, da vidimo kdo zna bolje :twisted:

Za pijačo bo poskrbljeno, hrano bo dobil pa samo "zmagovalec" :lol: :lol:
SlikaSlika

“There’s no point having a boat if you don’t use it!”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov