Obnova vodne črpalke YANMAR 1GM10
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Mislim da je Mic Tic tudi za eno sitno nabiranje vode v kaluži ugotovil, da je bil kondenz.
Mislim, da je bilo to takrat povezano tudi z določenim načinom v uporabe nekega grelca za toplo vodo v hladnem delu leta, in je takrat tam mogoče šel tudi ali bil smotano nastavljen termostat in je tam nekje nekako izparevala voda, ki se je kondenzirana nabirala v kaluži, in bi lahko bil tudi kak večji 'kažin', če bi zanemarili, samo se ne spomnim več podrobnosti.
Kolikor vem, je zdaj poštimano.
Mislim, da je bilo to takrat povezano tudi z določenim načinom v uporabe nekega grelca za toplo vodo v hladnem delu leta, in je takrat tam mogoče šel tudi ali bil smotano nastavljen termostat in je tam nekje nekako izparevala voda, ki se je kondenzirana nabirala v kaluži, in bi lahko bil tudi kak večji 'kažin', če bi zanemarili, samo se ne spomnim več podrobnosti.
Kolikor vem, je zdaj poštimano.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Hvala za to izkušnjo a-lex! Moram preverit, če je to pri meni vzrok. Barka ima dve kaluži, pod motorjem in pri kobilici. Včasih se v kaluži pri kobilici nabere nekaj vode, neznanega izvira. Tam je tudi glavna kalužna pumpa.
Pri motorju pa se je tudi nabirala voda. Vzrok so bili obrabljeni semeringi vodne črpalke. Kakšno kapljico pa kdaj spusti bojler, če je predolgo vklopljen na 220V. Tu moram preverit še termostat, ker sumim, da ne dela kot bi moral, ker voda skoraj zavre. Tudi, ko se greje preko motorja.
Pri motorju pa se je tudi nabirala voda. Vzrok so bili obrabljeni semeringi vodne črpalke. Kakšno kapljico pa kdaj spusti bojler, če je predolgo vklopljen na 220V. Tu moram preverit še termostat, ker sumim, da ne dela kot bi moral, ker voda skoraj zavre. Tudi, ko se greje preko motorja.
Tako, čez poletje je kapljalo manj, ampak je pa...danes pa sem eno urico laufal motor (kar na privezu v vzvratni prestavi) in je spet nakapljalo za kakšne dva deci vode...
ne vem kaj naj naredim, ker je bila črpalka že 2x "obnovljena" (oba semeringa impeler in tesnilo impelerja, drugega pa že ni), pa še vedno kaplja.
verjetno je najbolje počit enega ali pa dva takratka v glavo in se sprijaznit z brisanjem vode v kaluži
ne vem kaj naj naredim, ker je bila črpalka že 2x "obnovljena" (oba semeringa impeler in tesnilo impelerja, drugega pa že ni), pa še vedno kaplja.
verjetno je najbolje počit enega ali pa dva takratka v glavo in se sprijaznit z brisanjem vode v kaluži
a-lex napisal/-a:je potrebno poklicat servis, da stopi kamen in sol v hladilnih kanalih motorja?
Meni je to naredil Vojko Okretič iz Izole - pride z neko mašino, ki jo priklopi na tokokrog vode; laufa slabo uro. Meni je sicer delal še druge stvari takrat, tako da ne vem kak je strošek točno tega, ampak imam v spomnu, da ni bilo velik.
Glede puščanja vode - pri meni je bilo takole:
http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... highlight=
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Sedaj sem malo prebral temo in videl, da gre za motor z direktnim hlajenjem s slano vodo.
V kolikor bi imel na svojem plovilu tak ali podoben motor, bi ga predelal na dvokrožni sistem hlajenja in s tem dolgoročno rešil problem.
Sem pregledal slike in je zadeva zelo enostavno izvedljiva. Potrebuješ le zunanjo črpalko slane vode, toplotni izmenjevalec, ekspanzijsko posodo nekaj cevk ... in voljo.
Grega po koliko letih uporabe je bil tvoj motor v takem stanju, da si ga moral nujno obnoviti?
LP NT
V kolikor bi imel na svojem plovilu tak ali podoben motor, bi ga predelal na dvokrožni sistem hlajenja in s tem dolgoročno rešil problem.
Sem pregledal slike in je zadeva zelo enostavno izvedljiva. Potrebuješ le zunanjo črpalko slane vode, toplotni izmenjevalec, ekspanzijsko posodo nekaj cevk ... in voljo.
Grega po koliko letih uporabe je bil tvoj motor v takem stanju, da si ga moral nujno obnoviti?
LP NT
Nikola T. napisal/-a:Grega po koliko letih uporabe je bil tvoj motor v takem stanju, da si ga moral nujno obnoviti?
Barka je letnik 1997; obnovil sem 2012; se pravi 15 let - s tem, da se je najbrž korozija glave motorja začela že mnogo prej.
Nikola T. napisal/-a:V kolikor bi imel na svojem plovilu tak ali podoben motor, bi ga predelal na dvokrožni sistem hlajenja in s tem dolgoročno rešil problem.
Koliko so pa to fizično veliki kosi za tak motor, kot ga imam - toplotni izmenjevalec in ekspanzijska posoda? Da si lažje predstavljam, kam bi to lahko dal. Okvirni strošek (samo za dele)?
- Nikola T.
- Admiral
- Kontakt:
Motor: Yanmar 1GM10
moč motorja: 6kW
Izmenjevalec toplote
izmenjevalec: SCAM IT200/55 s priključkom 3/4" za slano vodo,
hladilna kapaciteta: 8kW
dimenzija: l=200mm, premer=55mm
teža: 1,7kg
cena: ? (Grega preveri in vpiši)
Črpalka slane vode
tip: Scam PM 3/4" (ali podobna)
Izdelati nosilec in naleganje na jermen glede na možnosti montaže.
Ekspanzijska posoda s čepom
tip: VW Golf I
cena 13€ (nova)
cevi, objemke, adapterji...
Prit doo, Ljubljana
Hladilna tekočina
G05, G11 za litoželezne bloke motorja
G12, G30 za aluminijaste bloke motorja
G48 za vse motorje
Euroton doo, ANTIFRIZ G48 3l
cena: 11,10€
Svetovanje:
pijača za NT
tip: svetlo pivo
NT
moč motorja: 6kW
Izmenjevalec toplote
izmenjevalec: SCAM IT200/55 s priključkom 3/4" za slano vodo,
hladilna kapaciteta: 8kW
dimenzija: l=200mm, premer=55mm
teža: 1,7kg
Črpalka slane vode
tip: Scam PM 3/4" (ali podobna)
Izdelati nosilec in naleganje na jermen glede na možnosti montaže.
Ekspanzijska posoda s čepom
tip: VW Golf I
cena 13€ (nova)
cevi, objemke, adapterji...
Prit doo, Ljubljana
Hladilna tekočina
G05, G11 za litoželezne bloke motorja
G12, G30 za aluminijaste bloke motorja
G48 za vse motorje
Euroton doo, ANTIFRIZ G48 3l
cena: 11,10€
Svetovanje:
pijača za NT
tip: svetlo pivo
- Nikola T.
- Admiral
- Kontakt:
Obstoječa črpalka slane vode postane črpalka sladke vode v zaprtem sistemu!
Dvokrožni sistem hlajenja potrebuje 2 črpalki.
Več o marinizaciji...
V shemi je ena puščica napačno obrnjena ampak za princip delovanja vseeno dovolj pregledna shema.

Dvokrožni sistem hlajenja potrebuje 2 črpalki.
Več o marinizaciji...
V shemi je ena puščica napačno obrnjena ampak za princip delovanja vseeno dovolj pregledna shema.

Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost