Obnova vodne črpalke YANMAR 1GM10

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Jan 02, 2015 13:41

Mislim da je Mic Tic tudi za eno sitno nabiranje vode v kaluži ugotovil, da je bil kondenz.

Mislim, da je bilo to takrat povezano tudi z določenim načinom v uporabe nekega grelca za toplo vodo v hladnem delu leta, in je takrat tam mogoče šel tudi ali bil smotano nastavljen termostat in je tam nekje nekako izparevala voda, ki se je kondenzirana nabirala v kaluži, in bi lahko bil tudi kak večji 'kažin', če bi zanemarili, samo se ne spomnim več podrobnosti.

Kolikor vem, je zdaj poštimano.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral
Kraj: Piran-Ljubljana

OdgovorNapisal/-a a-lex » Pe Jan 02, 2015 14:45

Ja, sem bil slučajno zraven, ko je Joško MicTic-u zmontiral novo kalužno črpalko.
Smo jo tudi potem ustrezno zalili :D :D :D :D , še danes dela, samo je kaluža suha!
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Jan 02, 2015 14:58

Hvala za to izkušnjo a-lex! Moram preverit, če je to pri meni vzrok. Barka ima dve kaluži, pod motorjem in pri kobilici. Včasih se v kaluži pri kobilici nabere nekaj vode, neznanega izvira. Tam je tudi glavna kalužna pumpa.

Pri motorju pa se je tudi nabirala voda. Vzrok so bili obrabljeni semeringi vodne črpalke. Kakšno kapljico pa kdaj spusti bojler, če je predolgo vklopljen na 220V. Tu moram preverit še termostat, ker sumim, da ne dela kot bi moral, ker voda skoraj zavre. Tudi, ko se greje preko motorja.
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral

OdgovorNapisal/-a a-lex » Po Mar 02, 2015 19:22

No, po dolgem času sem kresnil motor, in pod nizkimi obrati je vse ok. Ko sem čez 15 minut dodal malce plina, je iz vodne črpalke spet začelo kapljat in to konkretno. Upam, da bo s časoma nehalo, tako kot je lansko leto :( :?:
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral

OdgovorNapisal/-a a-lex » So Jan 23, 2016 19:35

Tako, čez poletje je kapljalo manj, ampak je pa...danes pa sem eno urico laufal motor (kar na privezu v vzvratni prestavi) in je spet nakapljalo za kakšne dva deci vode... :evil:
ne vem kaj naj naredim, ker je bila črpalka že 2x "obnovljena" (oba semeringa impeler in tesnilo impelerja, drugega pa že ni), pa še vedno kaplja.
verjetno je najbolje počit enega ali pa dva takratka v glavo in se sprijaznit z brisanjem vode v kaluži :?
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » So Jan 23, 2016 19:40

Sicer nisem vsega bral. Lahko da ima črpalka preveč pretoka za tvoj motor ali pa je izmenjevalec premalo prehoden in zato črpalka ustvarja previsok pritisk. Preglej izmenjevalec, da nima preveč kamna.
Preveri!
LP NT
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral

OdgovorNapisal/-a a-lex » So Jan 23, 2016 20:51

izmenjevalec? kaj je že to?
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » So Jan 23, 2016 21:16

to je iz mark v evre aleks :lol:
Če imaš direkt hlajenje z morsko vodo ,nimaš izmenjevalca,zamašen je pa lahko prostor okol termostata in izpušni kolektor.
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral

OdgovorNapisal/-a a-lex » So Jan 23, 2016 21:43

ja 1gm10 ima direktno hlajenje - vleče vodo in jo piha skozi izpuh, ampak to kar dela.
imam slab občutek, da mi bo vse v rokah razpadlo, če bom razkopal izpušni kolektor. ta je bil že enkrat zamenjan enkrat 2007.
je potrebno poklicat servis, da stopi kamen in sol v hladilnih kanalih motorja?
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » So Jan 23, 2016 22:50

a-lex napisal/-a:je potrebno poklicat servis, da stopi kamen in sol v hladilnih kanalih motorja?

Meni je to naredil Vojko Okretič iz Izole - pride z neko mašino, ki jo priklopi na tokokrog vode; laufa slabo uro. Meni je sicer delal še druge stvari takrat, tako da ne vem kak je strošek točno tega, ampak imam v spomnu, da ni bilo velik.

Glede puščanja vode - pri meni je bilo takole:
http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... highlight=
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Jan 24, 2016 07:50

Sedaj sem malo prebral temo in videl, da gre za motor z direktnim hlajenjem s slano vodo.

V kolikor bi imel na svojem plovilu tak ali podoben motor, bi ga predelal na dvokrožni sistem hlajenja in s tem dolgoročno rešil problem.
Sem pregledal slike in je zadeva zelo enostavno izvedljiva. Potrebuješ le zunanjo črpalko slane vode, toplotni izmenjevalec, ekspanzijsko posodo nekaj cevk ... in voljo.

Grega po koliko letih uporabe je bil tvoj motor v takem stanju, da si ga moral nujno obnoviti?
LP NT
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Ne Jan 24, 2016 08:54

Nikola T. napisal/-a:Grega po koliko letih uporabe je bil tvoj motor v takem stanju, da si ga moral nujno obnoviti?

Barka je letnik 1997; obnovil sem 2012; se pravi 15 let - s tem, da se je najbrž korozija glave motorja začela že mnogo prej.

Nikola T. napisal/-a:V kolikor bi imel na svojem plovilu tak ali podoben motor, bi ga predelal na dvokrožni sistem hlajenja in s tem dolgoročno rešil problem.
Sem pregledal slike in je zadeva zelo enostavno izvedljiva. Potrebuješ le zunanjo črpalko slane vode, toplotni izmenjevalec, ekspanzijsko posodo nekaj cevk ... in voljo.

Koliko so pa to fizično veliki kosi za tak motor, kot ga imam - toplotni izmenjevalec in ekspanzijska posoda? Da si lažje predstavljam, kam bi to lahko dal. Okvirni strošek (samo za dele)?
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Jan 24, 2016 11:03

Motor: Yanmar 1GM10
moč motorja: 6kW

Izmenjevalec toplote
izmenjevalec: SCAM IT200/55 s priključkom 3/4" za slano vodo,
hladilna kapaciteta: 8kW
dimenzija: l=200mm, premer=55mm
teža: 1,7kg
cena: ? (Grega preveri in vpiši)

Črpalka slane vode
tip: Scam PM 3/4" (ali podobna)
Izdelati nosilec in naleganje na jermen glede na možnosti montaže.
cena: ? (Grega preveri in vpiši)

Ekspanzijska posoda s čepom
tip: VW Golf I
cena 13€ (nova)

cevi, objemke, adapterji...
Prit doo, Ljubljana

Hladilna tekočina
G05, G11 za litoželezne bloke motorja
G12, G30 za aluminijaste bloke motorja
G48 za vse motorje
Euroton doo, ANTIFRIZ G48 3l
cena: 11,10€

Svetovanje:
pijača za NT
tip: svetlo pivo
:lol: NT
nac
Admiral

OdgovorNapisal/-a nac » Ne Jan 24, 2016 11:09

NT-napisal si "črpalka slane vode"(znači pumpa mora) :lol: , a nima takšen motor te že namontirane?
Kaj pa navadna vodna črpalka-za antifriz poganjat-kam gre pa ta?
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Jan 24, 2016 11:12

Obstoječa črpalka slane vode postane črpalka sladke vode v zaprtem sistemu!
:wink:
Dvokrožni sistem hlajenja potrebuje 2 črpalki.
Več o marinizaciji...

V shemi je ena puščica napačno obrnjena ampak za princip delovanja vseeno dovolj pregledna shema.
Slika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost