Zatič propelerja Tomos 4.8

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

bob
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a bob » Po Jan 28, 2008 22:23

To je vse lepo in prav ampak jaz nimam nič za flikat, rad bi zamenjal ventile( a to si mi povedal postopek za ventile montirat ali kaj?)
Kaj to lepilo dobiš v Merkurju?
Fantje so omenjali da je v Rijeki ena pametna trgovina z rezervnimi deli , mogoče pa se najde pri njih kakšen ventil za Maestral .
Bom se sproti ustavil in pogledal me zelo zanima kakšno ima ponudbo :?:

Ajt
Bob
ribon
Kapitan fregate
Kraj: vrhnika

OdgovorNapisal/-a ribon » To Jan 29, 2008 13:58

Ventile za maestarla dobiš v trgovini Galio iz Dragomlja. Zamenjaš jih pa lahko tudi sam.
bob
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a bob » To Jan 29, 2008 15:27

Tenks :D
bob
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a bob » To Jan 29, 2008 15:38

Ja sem klical v trgovino in je rekel prodajalec da na maestral 9 so vgrajevali dva tipa ventilov in sicer ventile na vzmet in navadne samo za zašraufat.
Rekel je da sam lahko zamenjaš samo tiste ventile ki se zašraufajo, tiste na feder pa ne
Žal jaz nevem kakšne imam gor montirane in bom moral počakat do poletja ko grem dol
Zanima me če ima kdo maestral 9 in ve kakšne ventile ima gor, za informacijo :D
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Sr Jan 30, 2008 00:08

Ja, imam. Mislim da je letnik 78. lani smo ga zvlekli ven in malo zapluli po Savi v Radečah. Na mojem je en del vlepljen v čoln, ta del ima medeninast navoj. V to se privije ventil. Ventil pa ima na notranji strani gumijast pokrovček, ki spusti zrak noter, ven pa ne. Z zunanje strani pa se čez to privije pokrovček.
Čoln napihnem z 12V sesalcem, nato privijem ventil in ga do konca napihnem s pumpo. Vse skupaj traja kakšno minuto po tubi.
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a bob » Sr Jan 30, 2008 13:56

Zdaj ko si to tako lepo opisal se mi zdi, da tudi na mojem je nekaj akšnega :idea:

Hvala
LP
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Pe Feb 01, 2008 10:40

da obrnem temo od ventilov spet na propeler.

imam problem, ko na tomosovi štirki ne morem sneti propelerja. odvil sem matico na koncu gredi, propeler pa se ne sname. kolikor mi je znano je propeler samo nataknjen na gred, vrtenje pa prenaša tisti zatič.

zadeva je stara, rad bi zamenjal ležaje in tesnila v peti, pa zaradi te težave ne gre.

ima kdo kako idejo ali izkušnjo iz prakse, kako sneti propeler? do zdaj sem zadevo namakal v odvijaču, Wd40... ni razlike. sedaj se nagibam k uporabi izvlekača. ne bi pa rad uničil propelerja.

že v naprej hvala za kako idejo

lp weta
autokamp
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a autokamp » Pe Feb 01, 2008 13:58

Meni je pri takih stvareh pomagal WD - 40 in kakšen dan staranja. Sam bi poizkusil še tako, da bo delno privil matico na os podložil kakšen kos lesa in potem poizkusil z kakšnim udarcem z kladivom... se razume da ne premočno.

LpL
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Feb 01, 2008 20:08

Ja malce lahko potolčeš, ampak najboljše pa bo izvlekač ali "apcigar"...

LP
Nazadnje spremenil admin, dne So Jun 14, 2008 13:57, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
klemen
Kapitan bojne ladje
Kraj: Podmežakla

OdgovorNapisal/-a klemen » So Jun 14, 2008 12:48

Lotil sem se servisa T4.8. Zadevo sem raztavil in večjih okvar, oz. iztrošenosti materialov nisem našel. Ležaji so v redu, zobniki tudi, tesnila imam naročena in jih dobim kmalu. Imam pa vprašanje, kako se da rešiti problem z osjo elise in eliso, kjer je (vrjetno zaradi uporabe nepravih zatičev elise) prišlo do povečanja odprtine za zatič => zatič ima "luft". Je to moč popraviti kako drugače kot pa z menjavo osi in propelerja? Pa še to: na batu je kar nekaj saj. Kako naj jih odstranim, ne da bi poškodoval površino bata?
ribon
Kapitan fregate
Kraj: vrhnika

OdgovorNapisal/-a ribon » So Jun 14, 2008 19:17

Ali ti je pred popravilom Tomos delel OK?
bobiboss
Viceadmiral
Kraj: lj-podgorica

OdgovorNapisal/-a bobiboss » So Jun 14, 2008 20:34

zatič ima luft-popravi odprtino in daj ustrezni zatič.glede saj na batu-odstraniš jih lahko mirno z ne vem nekim strgalom ali pač starim nožem ali kaj podobnega in na koncu pobrusiš z finim smirkovim papirjem.obročke prej odstrani,bat pa drži v roki in ne v primežu.pa seveda na uporabljaj sile kot da hočeš bika na hrbet vreči.saje so pa drugače indikator slabega delovanja motorja-ne govorim o sajah ki jih lahko obrišemo z bata ampak o sloju zapečenih saj.če je tudi telo bata ožgano do sornika ali še malo dalj bo potrebno menjati tudi obročka.kakšne barve je elektroda svečke?
Uporabniški avatar
klemen
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a klemen » Ne Jun 15, 2008 08:06

ribon - lani ga je uporabljal kolega in pravi, da je sicer delal, a se je slišalo neko ropotanje, imel je tudi občutek, da ga duši...... Za ropot je bila (zelo verjetno) kriva matica, ki se je odvila in poskakovala v veternici

bobiboss - hvala za nasvet glede bata. Odprtino zatiča pa bi popravil, če bi vedel kako. Navariti pa ponovno vrtati? :?:
bobiboss
Viceadmiral
Kraj: lj-podgorica

OdgovorNapisal/-a bobiboss » Ne Jun 15, 2008 10:12

povrtaj obstoječi odprtini-os in elisa-in daj nov zatič.nič ni treba variti.
Uporabniški avatar
klemen
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a klemen » To Jun 17, 2008 10:59

Še eno vprašanje. ki se sicer ne tiče zatiča elise, se pa T4.8. Nekaterim se bo zdelo smešno ampak vseeno :) V katero stran se mora zavrteti motor (veternica, magneti), ko potegnemo štik? V desno, se pravi v smeri urinega kazalca, ali obratno?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov