Audio in elektrika na plovilu
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Atilone
Shemo dobiš, samo malo moram pobrskati po računalnikih.
Še ena stvar je v zvezi z akumulatorji: vedeti moramo tudi, kakšen alternator imamo - koliko moči je sposoben dati. Zato ne smemo pretiravati z močjo akumulatorjev, posebno pri motorjih manjših moči, ker bo pri motorju npr. 9hp, polnjenje izpraznjenih akumulatorjev, pobralo kar nekaj moči (če imamo premočan alternator in preveč Ah)
Shemo dobiš, samo malo moram pobrskati po računalnikih.
Še ena stvar je v zvezi z akumulatorji: vedeti moramo tudi, kakšen alternator imamo - koliko moči je sposoben dati. Zato ne smemo pretiravati z močjo akumulatorjev, posebno pri motorjih manjših moči, ker bo pri motorju npr. 9hp, polnjenje izpraznjenih akumulatorjev, pobralo kar nekaj moči (če imamo premočan alternator in preveč Ah)
Jadranje je odklop
Uff, tole ste na veliko napisali... Vse OK. No če mogoče kdo prej ni razumel mojega prispevka... Glede zaporedne vezave sem navedel samo primere, da ovržem traparije, ki jih ljudje berejo recimo v kakšni reviji Val, potem pa so pametni kot hudič. V takih "strokovnih" revijah ponavadi pisci niti ne ločijo napetosti (Volt [V]), moči (Watt [W]) in kapacitete (Amper ura [Ah])... Več akumulatorjev skupaj je nekaj povsem običajnega v industriji, na vozilih, viličarjih, sončnih sistemih... Lahko gre za zaporedno ali vzporedno vezavo. Zaporedno v amaterski navtiki res srečamo malokrat, ampak če se sprehodiš po malce večji barki, si takoj na 24V sistemu, saj so porabniki večji, s tem pa narašča tok in bi bili pri 12V sistemu kabli enostavno predebeli, predragi in pretežki...
Glede dveh grup akumulatorjev, pa sem že zgoraj napisal, da je to edina pametna rešitev, kar je potrdil tudi MarjanT! Za štart imaš en primeren akumulator (navaden svinčev), za porabnike pa ustrezno število (zahtevana kapaciteta) Gel ali AGM akumulatorjev. No če ne gre drugače, pa so OK tudi navadni svinčevi, le paziti je potrebno, da se nikoli ne izpraznijo kaj več kot za 30% in bo vzdržljivost podobna kot pri Gel... Pa nobenih preklopnikov!
LP
Glede dveh grup akumulatorjev, pa sem že zgoraj napisal, da je to edina pametna rešitev, kar je potrdil tudi MarjanT! Za štart imaš en primeren akumulator (navaden svinčev), za porabnike pa ustrezno število (zahtevana kapaciteta) Gel ali AGM akumulatorjev. No če ne gre drugače, pa so OK tudi navadni svinčevi, le paziti je potrebno, da se nikoli ne izpraznijo kaj več kot za 30% in bo vzdržljivost podobna kot pri Gel... Pa nobenih preklopnikov!
LP
admin napisal/-a:Ja se z vsem strinjam, tudi to, da je dobro imeti 2 akumulatorja...
Samo je pa resnica taka, da dva vzporedno vezana akumulatorja delujeta čisto dobro. Tiste zgodbe, kako je en drugačen od drugega, pa ga prazni pa ne vem kaj... Je že res, vendar zanemaljivo. Precej bolje je, da na dan zaradi vzporedne vezave izgubim 0.1% kapacitete, kot pa da neprestano vrtim preklopnik iz 1 na 2 pa na 1+2... Po nekaj dneh zagotovo pozabiš in... Da so razne vezave vzporedno in zaporedno nekaj običajnega pa vam priča neskončno izdelkov okrog vas.
Glede zaporedne vezave:
Tak primer je že en sam akumulator... V njemu je 6 celic po 2V in skupaj je to 12V. Te celice so povsem ločene in zato ko kupiš škatlo, dobiš notri dejansko 6 akumulatorjev po 2V. No naslednji primer zaporedne vezave najdemo v vseh kamionih. Napeljava je 24V, zato so pač zaporedno vezali 2 navadna akumulatorja... Enako tudi na večjih plovilih, spet sta dva vezana zaporedno... Pa kakšni viličarji, kjer je napetost še krepko veča, recimo 48V...
No vzporedna vezava pa je spet pri kamionih z recimo 4 akumulatorji, 2 zaporedno, potem pa dve take grupe vzporedno, da se poveča kapaciteta... Ja lažje je namestiti 4 manjše kot 2 večja... Pa spet pri viličarjih... Pa pri solarnih sistemih... In ne nazadnje tudi pri plovilih.
Ne vidim razloga za kompliciranje in več grup akumulatorjev. Na večji barki si želim 2 grupi in sicer eno štartno (navaden svinčev akumulator) in drugo grupo porabniško (gel ali AGM)... Seveda so med sabo ločeni. Za štart je en akumulator, za porabniške pa vzporedno toliko, kot si želiš kapacitete... Pa nobenih diod pa ne vem kakšnega sranja... Porabniška grupa (američani ji rečejo house battery) mora pri kvalitetnem sistemu imeti svoj polnilec, ki zna upravljati z gel in AGM optimalnim polnjenjem, pa je zadeva idealna.
LP
Tvoj prispevek,Admin, sem prebral, kako pa sem spregledal zadnji odstavek nimam pojma. Dejansko opisuješ to varianto, za katero sem marjanu T, rekel, da je zelo dobra ideja. Ker pa sem sedaj videl , da si ti pred njim pisal o tem ( večji gel akumulator delavni, normalen pa za štartanje ), pa gre seveda pohvala tebi. S tem pa tudi ne bi degradiral prispevek Marjana T, ker opisuje tudi druge uporabne zadeve.
LP
-
morski volk
- Kapitan bojne ladje
- Kraj: ljubljana
akumulatorji na plovilu
Ne pozabimo prvega pravila, ki velja za el. sisteme z več akumulatorji!
Vedno uporabi akumulatorje enakih nazivnih karakteristik in proizvajalca. Po možnosti uporabi akumulatorje, ki so izdelani v isti sarži, seriji, na isti datum , ...
Nikakor pa naj ne bi bila v istem sistemu ne povezana npr. Pb in gel akumulator.
Nasvet je sicer dobrodošel, kleme pa so še zmeraj v vaših rokah!
Vedno uporabi akumulatorje enakih nazivnih karakteristik in proizvajalca. Po možnosti uporabi akumulatorje, ki so izdelani v isti sarži, seriji, na isti datum , ...
Nikakor pa naj ne bi bila v istem sistemu ne povezana npr. Pb in gel akumulator.
Nasvet je sicer dobrodošel, kleme pa so še zmeraj v vaših rokah!
Pridem en dan poleti na eno barko, fantje pa ravno držijo flašo destilirane vode in hočejo dolit v AGM akumulator.
Ko vidim, kaj nameravajo naredit, jih poprosim, naj mi dajo samo toliko časa, da pridem do konca pomola.
Hočem povedat; preveri najprej, kakšen akumulator imaš, da ne bo kakšne škode. Če gre za klasičen akumulator, ki dovoljuje vzdrževanje, potem naredi, kot ti je napisal Bolid.
Hočem povedat; preveri najprej, kakšen akumulator imaš, da ne bo kakšne škode. Če gre za klasičen akumulator, ki dovoljuje vzdrževanje, potem naredi, kot ti je napisal Bolid.
sicer malo OFTOPIC. Sem kupil avtodom. Ima 2 accu. Eden je štartni, drugi pa "home". Vprašanje! Če je omenjena reč letnik 81, zakaj hudiča je "home" accu povsem prazen - varnostni izklop- avto pa normalno vžge na ključ. Avto se da vžgat na porivanje, rad bi videl junaka, ki bi T-4 vžgal na vleko s 300+ km.
, Tisti, ki imate vezano paralelno ali stikalo na "both". Pridemo reševat! Prej ali slej. Sem že "šlepal" mrcino 250 km+ brez "leftrike". Je bil vesel ko radio, da je šlo vsaj 5 kn (to mu je pa še delalo). Na vesla? Nikamor. Jader pa ni imel. Imel je pa MRZU PER. Jaz pa 25 km. Delujočih. Pa smo šli. Počas.
Če bi imel stikalo na "home"? Bi jaz pil pivce doma, on pa toplo med PLOVBO!
Mirno morje in polne akumulatorje.
(bolš poln accu,kot mrzu pir in prazen accu).
Če bi imel stikalo na "home"? Bi jaz pil pivce doma, on pa toplo med PLOVBO!
Mirno morje in polne akumulatorje.
(bolš poln accu,kot mrzu pir in prazen accu).
"Na vod ni zajebancije" je rekel in ostal živ.
blze napisal/-a:Ja kako pa nej vem če dovoljuje vzdrževanje? Je navaden 60Ah svinčen kot za avto.
Ima 6 čepov al 5 ne vem natančen. In te čepe sem odvil natočil vodo da so ble plošče noter in potem polnil.
Nič se ni zgodilo hvala bogu
Jaz sem letos na podoben način obudil 7 let star startni akumulator (50Ah), ki je bil pri zadnjih zdihljajih. Hiter test s hidrometrom je pokazal, da je bil problem le v eni celici, ki je imela znatno nižjo gostoto elektrolita. V takem primeru je potrebno izenačiti gostote elektrolita v posameznih celicah ali z drugimi besedami - izenačiti kapaciteto celic. Nalil sem destilirano vodo do vrha, nastavil polnilec na 4A in začel z "izparevanjem". Dejansko izgleda gladina elektrolita, kot bi vrela voda. Gre pa za elektrolizo vode, ki se vplinja v vodik in kisik. Pokrovčke celic je potrebno pri tem imeti popolnoma odstranjene, prostor dobro zračen.
Kaj se pri takem procesu dogaja? Najprej se celice enakomerno polnijo dokler prvih 5 celic ne doseže končne gostote. Od tu naprej se polni samo šesta (slaba celica), pri ostalih celicah pa poteka elektroliza vode, kar pomeni, da se gladina elektrolita manjša. Po potrebi je treba vodo dolivati. Akumulator se tudi segreje, tako da sem tok čez čas zmanjšal na 3 A, skupno sem polnil ene 14 ur. Lahko bi tudi več časa, le več vode bi porabil. Na tak način sem (ne sicer popolno) izenačil vseh 6 celic in akumulator deluje spet normalno. Bomo videli, kako bo pozimi.
Sicer pa je v navtiki en velik plus, da se akumulatorji v glavnem uporabljajo v toplem delu leta, pa tudi pozimi na dnu trupa redkokdaj zmrzuje.
Mirno morje in široko obzorje.
splav, takšen akk je za odpad, ne moreš ga rešiti, ker ko je enkrat celica suha, je akumulator trajno poškodovan. Če si ga polnil 14h in je voda vrela itd...., polnilno kapaciteto 14h*3A 43Ah, deli z 2, cca 20Ah jaz predpostavljam da je trenutno naboja še manj, ker kdo ve koliko energije je šlo v vretje in ostalo toploto ..., ta akk je dober le za kakšno led žarnico. Škoda časa in živcev dajati takšen akumulator na plovilo. 35°C poletna temp ni bolj ugodna za akumulator kot 18°C, moj nasvet znebi se čimprej tega akumulatorja in kupi nov, po možnosti čim novejše proizvodnje, reši samopraznjenje z celico ali čem drugim in ga vzdržuj redno kontroliraj nivo elektrolita, ostale variante se ti ne bodo obnesle, še najmanj pa v navtiki.
Gaso napisal/-a:splav, takšen akk je za odpad, ne moreš ga rešiti, ker ko je enkrat celica suha, je akumulator trajno poškodovan. Če si ga polnil 14h in je voda vrela itd...., polnilno kapaciteto 14h*3A 43Ah, deli z 2, cca 20Ah jaz predpostavljam da je trenutno naboja še manj, ker kdo ve koliko energije je šlo v vretje in ostalo toploto ..., ta akk je dober le za kakšno led žarnico. Škoda časa in živcev dajati takšen akumulator na plovilo. 35°C poletna temp ni bolj ugodna za akumulator kot 18°C, moj nasvet znebi se čimprej tega akumulatorja in kupi nov, po možnosti čim novejše proizvodnje, reši samopraznjenje z celico ali čem drugim in ga vzdržuj redno kontroliraj nivo elektrolita, ostale variante se ti ne bodo obnesle, še najmanj pa v navtiki.
Celica ni bila nobena suha. Vodo sem natočil zaradi pričakovanega povečanega razkroja le te v samem procesu izenačevanja. Akumulator trenutno dobro opravlja funkcijo. Se pa strinjam, da je bolj zanesljivo imeti novega.
Mirno morje in široko obzorje.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov