Krmna stena - elan s430(jadrnica)

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
VirtoSailor
Kontraadmiral
Kraj: Velenje-Bunarina

OdgovorNapisal/-a VirtoSailor » So Maj 28, 2011 15:07

Velja.. Najlepša hvala za pomoč! :wink:

LP
VS
Na kopnem želimo si varnih obal, na morju sonce in Maestral!
Dimen
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Dimen » Po Maj 30, 2011 09:45

Pri moji 430 se je tudi stena malce upogibala na pantih krmila (parkrat tudi izpulil pant med vožnjo), predvsem spodnji. Pa sem nekaj časa tiste brez vezne lesne vijake podlagal in na koncu enostavno prevrtal luknje, na notranji strani pa namestil vezano ploščo in zavil rostfrej vijake z nepovratnimi maticami. Vse skupaj tudi zalepil da ne zamaka. Menim, da preveč kompliciraš!
Uporabniški avatar
VirtoSailor
Kontraadmiral
Kraj: Velenje-Bunarina

OdgovorNapisal/-a VirtoSailor » Po Maj 30, 2011 12:43

Dimen napisal/-a:Pri moji 430 se je tudi stena malce upogibala na pantih krmila (parkrat tudi izpulil pant med vožnjo), predvsem spodnji. Pa sem nekaj časa tiste brez vezne lesne vijake podlagal in na koncu enostavno prevrtal luknje, na notranji strani pa namestil vezano ploščo in zavil rostfrej vijake z nepovratnimi maticami. Vse skupaj tudi zalepil da ne zamaka. Menim, da preveč kompliciraš!

Sem opazu da res preveč kompliciram... :D Bom kar vezano ploščo nalepil in dal velike podložke na šraufe da se lepo sila porazdeli po celi steni :)

LP
VS
Na kopnem želimo si varnih obal, na morju sonce in Maestral!
obojan
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a obojan » Po Maj 30, 2011 13:24

Poišči nekoga,ki v vaši okolici dela epoxi tlake in poizkusi dobiti Herpelin 1000. Ta epoxi je zakon za takšne stvari.
Razni silikoni, sike ipd, so pa le za zatesnitev vijakov, drugače boš kmalu zopet ponavljal vajo.
Ko boš pa rabil barvo (epoxi primer in pu lak se pa oglasi)
obojan
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a obojan » Po Maj 30, 2011 13:25

Poišči nekoga,ki v vaši okolici dela epoxi tlake in poizkusi dobiti Herpelin 1000. Ta epoxi je zakon za takšne stvari.
Razni silikoni, sike ipd, so pa le za zatesnitev vijakov, drugače boš kmalu zopet ponavljal vajo.
Ko boš pa rabil barvo (epoxi primer in pu lak se pa oglasi)
tedi
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a tedi » To Maj 31, 2011 17:24

saj ni potrebno narediti nič, če nočeš,
edina prava obnova je poliester,
kaj ti je težko dati nekaj plasti mata in rowinga od znotraj
in imaš za zmeraj mir ter si na morju varen ?
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Jun 02, 2011 08:24

VirtoSailor napisal/-a:
kocka napisal/-a:Aja to še, kako dolgo se približno suši smola na vlaknih(zunaj okoli 20 stopinj)

Ne boš verjel kako hitro! Pa na vlaknih še ne, ampak v kanti pa imaš žele v 10 min(odvisno od trdilca)!

Torej moram kanto stalno zapirati, ali se tudi zaprta tako hitro suši? :)
Smola se ne posuši ampak strdi (polimerizira), tako da zapiranje kante potem, ko bi bil dodan trdilec, nič ne pomaga, da se ne bi strdila.

In smola se sploh ne strdi, če ni bil dodan trdilec. Dvokomponentne reči so največkrat narejene tako, da imaš smolo in trdilec, in tip obojega in temperatura (in morda razmerje, koliko trdilca) vpliva na to, kako hitro se strdi. Po mojih zelo omejenih izkušnjah je treba zlasti paziti, da s kakšno lopatko ali čim podobnim ne zaneseš trdilca na smolo, ki je še nisi imel namena porabiti.

Tedi ima prav in nima prav - mala malica narediti, ko to enkrat znaš, ampak lahko povabilo k obisku Murphya, če sam čisto od začetka odkrivaš toplo vodo.

Vsaj zame odločno najbolje je, če za prvič najdem koga, ki je to že delal in zna, in mu lahko gledaš pod proste, ko ti pokaže. Ko vidiš, zlasti če ti ve povedati, zakaj naredi kako stvar, je veliko enostavneje, kot če ti le opišejo.

Sicer je pa o zadevah s preperevanjem zaplastificiranega lesa in o popravilu škode (slike, kateri materiali in kje jih dobiš itn.) med drugim pisalo tukaj http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... sc&start=0
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Če Jun 02, 2011 11:50

Jaz sem se učil na lastnih napakah in kar nekaj smole je šlo v nič, prvič sem malo zamenjal navodila za 2k barvo in 15 min počakal..., potem pa vrgel stran. :lol: Je pa zanimivo kakšno temperaturo doseže večja količina smole 1kg in več, seveda z dodanim trdilcem in pospeševalcem, ko začne kemija delovat. Kolega, ki se ukvarja s tem pravi, da največ vžigov pride zaradi tega in ne kajenja ob delu kot je zmotno mišljeno. Tako, da vedno nalijte vodo v kanto čez smolo, če zaključite z delom in ostane nekaj smole.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 20 gostov