Doma narejen blažilnik vibracij ' Aquadrive'
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Te lahko vprašam, katero zvočno izolacijo nameravaš uporabiti?
Nekje ne forumu sem sledil temi in potem tudi povprašal v Plama Podgrad, kjer pa so ta čas nehali proizvajati tisto, kar so tukaj predlagali. Našel sem nekaj različnih izolacijskih plošč po spletnih navtičnih trgovinah, ne vem katere naj vzamem.
Nekje ne forumu sem sledil temi in potem tudi povprašal v Plama Podgrad, kjer pa so ta čas nehali proizvajati tisto, kar so tukaj predlagali. Našel sem nekaj različnih izolacijskih plošč po spletnih navtičnih trgovinah, ne vem katere naj vzamem.
Tole iz Motomarine:
http://www.motomarine.it/catalog/sailin ... orber/4213
http://www.motomarine.it/catalog/sailin ... orber/4213
Mehanik priporoča to; pa glede na to, da v Podgradu ne prodajajo več tistih za avtobuse, neke druge izbire, kot te v Motomarine, niti ni.
Cene najdeš tule, na str. 505: http://www.motomarine.it/pdf/MTM2014_price.pdf
Ta moja bo (za 100 x 200 cm) okrog 220 €.
Cene najdeš tule, na str. 505: http://www.motomarine.it/pdf/MTM2014_price.pdf
Ta moja bo (za 100 x 200 cm) okrog 220 €.
Vgradnja Aquadrive-a gre h koncu. Zanimivo je pa, da me vsak, ki "ima 5 min časa", pa gre za zelo izkušene navtike, prepričuje, da sem se lotil več ali manj nesmiselne vgradnje. Argument: če sta motor in aksa ustrezno centrirana ter aksa in propeler nista zvita - nima kaj tresti, AQ pa je le še ena dodatna stopnja komplesnosti več v celem sistemu. No, bom na koncu sezone pošteno poročal o izkušnjah.
Spodaj - nosilci AQ pred finalnim varjenjem:

Spodaj - nosilci AQ pred finalnim varjenjem:

- johnny1300
- Viceadmiral
- Kraj: Straža
- Kontakt:
Aquadrive je vgrajen, ampak stvari se idelano razpletejo samo v pravljicah
Mehaniku se sedaj zdi, da so novi nosilci motorja premehki in da motor sedaj preveč vibrira.
Rabim kako dodatno mnenje, kakšna je lahko negativna posledica, če ima motor premehke nosilce in preveč vibrira (vendar ob vgrajene Aquadrive-u, kjer se te vibracije ne prenašajo na akso)? A lahko nosilec ven vtrga ali ta razpade?
Povsod po spletu tudi priporočajo mehkejše nosilce v kombinaciji z AQ, npr na njihovi uradni strani:
Because no propeller thrust reaches the mounts and strains them forward, Aquadrive engine’s mounting can be much softer. Optimized to isolate engine from hull, Aquadrive mounts are fully captive, made of natural rubber and has a steel hood that prevents diesel fuel damage. Correctly chosen, soft Aquadrive engine mounts will insure less vibration throughout all engine operating speeds.
Ob vgradnji je na plano prišlo še nekaj in sicer, da na moji barki rebra za pritrditev motorja (longeroni) niso v ustrezni liniji glede na statveno cev in skeg. Zelo verjetno šlamparija ob izdelavi longeronov v Elanu; je pa bil to izvirni greh vibracij, ki se jih nikakor ni dalo odpraviti prej. Če se ne bi odločil za Aquadrive, ki dopušča zamik motorja, bi morali predelati rebra motorja (ali skeg+statveno cev).
PS. Tudi jaz se v naslednji reinkarnaciji ne grem več navtike.
Mehaniku se sedaj zdi, da so novi nosilci motorja premehki in da motor sedaj preveč vibrira.
Rabim kako dodatno mnenje, kakšna je lahko negativna posledica, če ima motor premehke nosilce in preveč vibrira (vendar ob vgrajene Aquadrive-u, kjer se te vibracije ne prenašajo na akso)? A lahko nosilec ven vtrga ali ta razpade?
Povsod po spletu tudi priporočajo mehkejše nosilce v kombinaciji z AQ, npr na njihovi uradni strani:
Because no propeller thrust reaches the mounts and strains them forward, Aquadrive engine’s mounting can be much softer. Optimized to isolate engine from hull, Aquadrive mounts are fully captive, made of natural rubber and has a steel hood that prevents diesel fuel damage. Correctly chosen, soft Aquadrive engine mounts will insure less vibration throughout all engine operating speeds.
Ob vgradnji je na plano prišlo še nekaj in sicer, da na moji barki rebra za pritrditev motorja (longeroni) niso v ustrezni liniji glede na statveno cev in skeg. Zelo verjetno šlamparija ob izdelavi longeronov v Elanu; je pa bil to izvirni greh vibracij, ki se jih nikakor ni dalo odpraviti prej. Če se ne bi odločil za Aquadrive, ki dopušča zamik motorja, bi morali predelati rebra motorja (ali skeg+statveno cev).
PS. Tudi jaz se v naslednji reinkarnaciji ne grem več navtike.
Evo, letošnji servis zaključen. Narejeno:
- vgrajen Aquadrive
- menjana aksa
- menjano Volvo tesnilo
- menjani nosilci motorja
- prebrušen (rja) in prebarvan motor
- menjana izolacija motorja
- očiščen tank nafte
- menjan črni panel na Yanmar kontrolni plošči v kokpitu (star bil razpokan).
Drag poseg, ampak je bil nujen.
- vgrajen Aquadrive
- menjana aksa
- menjano Volvo tesnilo
- menjani nosilci motorja
- prebrušen (rja) in prebarvan motor
- menjana izolacija motorja
- očiščen tank nafte
- menjan črni panel na Yanmar kontrolni plošči v kokpitu (star bil razpokan).
Drag poseg, ampak je bil nujen.
Nazadnje spremenil Grega295, dne Ne Avg 16, 2015 11:03, skupaj popravljeno 1 krat.
- habibi Vll
- Admiral
- Kraj: LJ.Vižmarje
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Grega ne morem verjet, da so v Elanu naredili tako šlamparijo in tako zelo falili pozicijo statvene cevi. Točno se ve, da je statveno cev potrebno zalaminirat naknadno, ko je barka zgrajena, ko je vgrajen motor, skrog in os z začasnimi distančniki za centriranje statvene cevi. Skrog je možno lepo pokriviti v pozicijo.
Če bi me prej vprašal in če bi vedel, da je toliko iz centra, bi ti svetoval, da odstraniš statveno cev in zaliminiraš novo, kar ne bi vzelo kaj dosti dodatnega dela ob vsem kar ste naredili.
Vsekakor je bil pri tebi ne glede nas vse Aquadrive nuja.
LP NT
Če bi me prej vprašal in če bi vedel, da je toliko iz centra, bi ti svetoval, da odstraniš statveno cev in zaliminiraš novo, kar ne bi vzelo kaj dosti dodatnega dela ob vsem kar ste naredili.
Vsekakor je bil pri tebi ne glede nas vse Aquadrive nuja.
LP NT
- habibi Vll
- Admiral
- Kraj: LJ.Vižmarje
snwl napisal/-a:Bi me zanimalo kakšna je sedaj izkušnja.
Motor teče opazno mirnejše, ampak ne pa na ravni "čudeža". Se mi zdi, da je Gaso enkrat pisal, da je pri njemu po vgradnji AQ bilo, kot bi imel od tedaj elektromotor. No, tega pri meni ni
Gaso napisal/-a:Jaz imam dobro izolacijo pa tudi Aquadrive in motor 2cilindra, pa me marsikdo vpraša ali imam barko na električni pogon.
Več: Klik!
Glede na to, da se je pri meni menjalo veliko: od nosilcev, akse, Volvo tesnila, ležaja v skegu, izolacije itd. sem vesel, da je to za menoj in v barko imam več zaupanja; je bil pa to dolgotrajen in drag postopek.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov