wc na barki

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

sundancer
Viceadmiral
Kraj: Zasavje

OdgovorNapisal/-a sundancer » Po Jan 18, 2010 22:36

Pozdravljeni vsi ki imate probleme z sranjem(kakanjem)???

Jaz imam WC (direkt) v morje macerator ali kot pravijo mlinček . Pred dvema sezonama smo zamenjali barko zaradi tega ker na prejšni smo imeli kemični WC. Kot ste že mnogi napisali kemični WC to ni nič.Tisti ki pa na barki ne uporabljate WC-jev, če jih že imate pa bolje da imate nameto WC-ja kaj drugega ,ker je že tako problem z prostororom.
Zaradi smrada pa ni problema ker je vedno voda v školjki.

L.P Sundancer
Nazadnje spremenil sundancer, dne Po Jan 18, 2010 22:55, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Jan 18, 2010 22:47

Novinec vidim, da si eden pravih navtikov, ki svoje plovilo zna uporabljati in vzdrževati. Zelo rad preberem kaj konkretnega in tvoj prispevek je na mestu. Če imaš na barki instaliran septični tank potem bi bilo res brez zveze naokoli prevažat težo, toliko plačati in na koncu ne uporabljati. Popolnoma se strinjam, da kdor ga ima naj ga uporablja. Tukaj na forumu pa si izmenjajmo izkušnje, da najdemo najenostavnejši in najboljši način vzdrževanja fekalnega tanka, da nam ne bo smrdelo iz njega.
Novinec upam, da kdaj rečeva kakšno na srečanju.
Lep pozdrav
Nikola Tesla :D
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Po Jan 18, 2010 22:54

A mi lahko kdo svetuje kaj narediti da mi nebi voda stala oziroma se po nekaj urah natekla do polovice školjke? Gre pa za ročni Jabsco s fekalnim tankom.
hvala
https://medisken.si
sundancer
Viceadmiral
Kraj: Zasavje

OdgovorNapisal/-a sundancer » Po Jan 18, 2010 23:00

Gregor.n

Možno je da imaš prenizko nameščeno cev iz morja do školjke in ti med vožnjo tlak (pritisk) rine vodo v školjko.
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Po Jan 18, 2010 23:17

Ni možno, ker je ta ventil vedno zaprt, splakujem s sladko vodo.
lpg
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Po Jan 18, 2010 23:22

Gregor.n.,
enostavno zapri odvodni in dovodni ventil. Če imaš oba zaprta, se ti ne sme nabirati voda. Mislim, da imaš odvodnega vedno zaprtega, tisti 2" iz fekalnega tanka. Če ti pri dovodnem 1/2" spušča, pomeni točno to, kar ti je napisal Sundancer, le da se ti to lahko naredi tudi na vezu v marini. Če bi zmeril gladino vode zunaj ob barki in do točke x na trupu (recimo okno v stranišču), potem pa zmeril vodo od "te polovice školke" do okna z notranje strani, bi moralo na metru pokazati enako. To je lahko krivo tudi eno od tesnil, ki spušča vodo do te mere, da se izenači gladina morja in gladina v tvoji školjki. Morda celo poškodovan teflon na krogličnem ventilu :oops:
Verjamem, da imaš velik problem, preden izpluješ iz marine.

LP

Nikola Tesla,
hvala za spodbudo, na srečanju ali kje drugje pa zagotovo rečeva kakšno "gospodarsko" :lol:

LP
:wink:
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » To Jan 19, 2010 08:44

Ventil za dovod slane vode je zaprt od novega in cev je prazna, se vidi ker je prozorna, tako da tukaj ne pride voda not. Po mojem se meni ta voda nateče iz odvodne cevi, saj je fekalni tank dokaj visoko in potem predvidevam da steče nazaj. Zakaj? Mogoče tesnila? Na to cev sem namestil tudi povratni ventil pa je bilo dobro samo nekaj mesecev, sedaj se zopet nabira voda.
lpg
EL CAPITANO
Admiral
Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula

OdgovorNapisal/-a EL CAPITANO » To Jan 19, 2010 11:10

Nepovratni ventil ne dela ker se je okoli njega nabrala umazanija. Če daš ročko po uporabi v pozicijo za črpanje slatke vode se to nebi smelo dogajat. Jaz vsake toliko časa vlijem par kapel jedilnega olja in na poziciji praznenja brez vode tesnila malo podmažem. Krmna ploščad je zakon :lol:
FISHING & SAILING IS LIFE
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Jan 19, 2010 17:08

Novinec, za ugotavljanje nivoja mi "zidarji" uporabljamo kar "šlauf vago"! :D Se pravi vzameš 5 m prozorno cev, jo napolniš z vodo in en konec potopiš v morje, na drugem pa odčitaš, do kje sega voda... :wink: Predvsem lažje kot z metrom...
Uporabniški avatar
uri1
Kontraadmiral
Kraj: Kamnik

OdgovorNapisal/-a uri1 » To Jan 19, 2010 17:22

Šlauf vaga je res enostavna za uporabo. Ne vem pa kako ti bo kazala, če jo boš dal čez rob plovila saj bo srednji del cevi najvišje :?
Vsak let meter več pa bo
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » To Jan 19, 2010 17:22

gregor.n
imeli smo enak problem. Rešili pa sem ga na način, da sem:
- zamenjal tesnilo na potisni ročici,
- vsake toliko očistim odduh na izpustni cevi ter
- dosledno izpraznimo vsebino školjke do konca (tudi večkrat če je treba).
V tem primeru na koncu malo vode vseeno priteče ampak samo toliko, da pokrije dno, kar pa je ravno prav, da ne smrdi iz sistema.
Kaj je tisto, kar je največ pripomoglo k rešitvi probelma od zgoraj navedenega ne vem. Vem pa, da se voda ne nabira več in iz sekreta na smrdi več. :D
Sicer pa se popolnoma strinjam z Novincem. Barke so zato, da jih uporabljamo.
Mi ga serjemo še bolj pa kuhamo do obnemoglosti :lol: :D
Ko izpraznimo fekalni tank (seveda, dovolj stran od obale :!: ) to na pogled veličastno dejanje pospremimo z ovacijami. :lol: :lol:
To pomeni, da smo dobro in veliko jedli. :wink:
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Jan 19, 2010 17:30

uri1 napisal/-a:Šlauf vaga je res enostavna za uporabo. Ne vem pa kako ti bo kazala, če jo boš dal čez rob plovila saj bo srednji del cevi najvišje :?

Uri1, kje je srednji del cevi nima nobene veze... Temu se reče hidravlična natega, se pravi enako kot če iz soda pretakaš vino po "šlauhu". Fizika pač.

No ja, so omejitve, v teoriji je najvišja prepreka lahko visoka 10m, saj takrat na vrhu cevi dosežemo tlak nič barov oziroma vakuum! V praksi je ta prepreka lahko nekje 8 m, potem pa ti začne voda zaradi padca tlaka vreti že pri normalni temperaturi. No ja, če delaš pozimi, ko je morje mrzlo, je lahko malo več, kot poleti... :D :D

Sem pa prepričan, da rob barke (razma) ni visoka 8 m nad morjem, sploh pa je okno v kopalnici še najnižja varianta...

Če imaš dobra pljuča niti ni potrebno cevi prej napolnit. Porini jo skozi okno v morje, potegneš in v kalužo bo začela teči morska voda. Konec cevi obrneš navzgor in evo jo, ŠLAUFVAGA! :D

Po končanem merjenju pozabi na pivo in najprej pospravi cev, ker se lahko drugače barka znajde na dnu!!! :shock:
Uporabniški avatar
uri1
Kontraadmiral
Kraj: Kamnik

OdgovorNapisal/-a uri1 » To Jan 19, 2010 17:38

Sam res! Evo šele pri predzadnjem odstavku sem dojel :oops:
Imel sem v glavi varianto, ko dvigneš oba konca v zrak pa mi potem ni bilo čisto jasno.
Da pa ni rob barke visok 8m sem si pa nekako mislil ja pa čeprav je Bavaria :D
Vsak let meter več pa bo
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » To Jan 19, 2010 21:53

Admin, a zdaj ga boš pa še "šlauf vago" uporabljal? :lol: Tega pa še nisem videl od takrat ko sem hišo zidal. :lol:
Ja, tudi to je še ena varianta, bolje, kot postaviti "lasersko vago", ker se plovilo "gunca", čeprav je danes to bolj moderno. Mogoče bomo čez kak mesec vse to merili z GPS in ugotavljali nadmorsko višino.

LP
:wink:
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"

...........................................................(J.H.)
Uporabniški avatar
Fojki
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Barbariga

OdgovorNapisal/-a Fojki » So Avg 14, 2010 20:05

Smo sicer še na morju ampak se že javljam o vtisih okoli wc ja

Skratka imamo johnson električni wc deluje odlično .1-2 pritiska na gumb in je kakec lepo v tanku spravljen In ,da povem zadevo na veliko uporabljamo odrasli kot otroci. :wink:
Na vsake par dni dodamo en zamašek močan koncentrat modro tekočino prav za črne tanke in ko izprazniš se iz ventila oduška res rahlo zavonja prijeten vonj po tej kemikaliji.Tako ,da ni nobenega neprijetnega vonja.
Tako ,da wc na barki res priporočam ,če pa je električni še toliko bolje.

Ko smo bili na potovanju smo zmeraj kakali lepo v wc na čolnu .Saj zato je tudi namenjen . :lol: :lol:

Glede vzdrževanja tako kot je napisal naš član novinec dodam wc net vrečko kar na vsake 5 dni in je vse lepo čisto. Če pa je še kaka finta glede vzdrževanja prosim javite.

Kdo je na strani

Po forumu brska: Bing [Bot] in 10 gostov