Antifouling
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Samopolirni. Koliko ga rabiš?
Jaz sem ga kupil malo južno od Graza, werkhof marine. http://www.maritimo.at/Katalog_Pdf_2014/06_Lacke_Pflege_2014.pdf
Drugače pa imaš tukaj še malo več info o samem AF(v angleščini)
http://www.svb24.com/en/international-antifouling-micron-extra-eu.html
Lp, nejc
Jaz sem ga kupil malo južno od Graza, werkhof marine. http://www.maritimo.at/Katalog_Pdf_2014/06_Lacke_Pflege_2014.pdf
Drugače pa imaš tukaj še malo več info o samem AF(v angleščini)
http://www.svb24.com/en/international-antifouling-micron-extra-eu.html
Lp, nejc
Grašo 20
nr7120 napisal/-a:Samopolirni. Koliko ga rabiš?
Lp, nejc
Hvala; cene na prvi pogled sploh niso dražje od Hempla.
Vzamem pa ponavadi eno pločevinko 750ml in eno kanto 2500 ml.
Prihodnji teden se lotevam menjave Hempel Mille Dynamic z AF International. Po nekaj telefonskih pogovorih z nekaterimi člani foruma, brskanja po spletu in prebiranju starih tem, bo postopek sledeč:
1. Žerjavista bom prosil naj malo bolj spere obstoječi AF. V Merkurju bom nabavil rašketo in postrgal dol čimveč obstoječega AF.
3. Sledi brušenje z brusilnim papirjem, vendar pri tem ne bom izgubljal preveč časa. Glede na tabelo kompatibilnosti International AF s Hemplom tule je potrebno: Apply after a light wet sand. Wash with fresh water and allow to dry.
4. Sledi spiranje s Kaercherjem, da gre prah poburšenega AF dol, nato pa:
5. Vsaj dve roki International Primerja.
6. Vsaj dve roki International Antifouling MICRON EXTRA EU.
1. Žerjavista bom prosil naj malo bolj spere obstoječi AF. V Merkurju bom nabavil rašketo in postrgal dol čimveč obstoječega AF.
3. Sledi brušenje z brusilnim papirjem, vendar pri tem ne bom izgubljal preveč časa. Glede na tabelo kompatibilnosti International AF s Hemplom tule je potrebno: Apply after a light wet sand. Wash with fresh water and allow to dry.
4. Sledi spiranje s Kaercherjem, da gre prah poburšenega AF dol, nato pa:
5. Vsaj dve roki International Primerja.
6. Vsaj dve roki International Antifouling MICRON EXTRA EU.
-
al
Zanimivo.
Mene čaka podobno ob naslednjem dvigu.
Ampak a ni dobro do primerja pobrusti stari AF? Pa potem primer (eni pravijo medprimer- karkoli naj bi to pomenilo).
In pravijo, da je treba iti s prvo roko novega AF, ko končaš z nanašenjem primerja. Skratka narediš primer in ko si končal, greš na začetek barke ter nanašaš AF (primer naj ne bi bil povsem suh).
Mene čaka podobno ob naslednjem dvigu.
Ampak a ni dobro do primerja pobrusti stari AF? Pa potem primer (eni pravijo medprimer- karkoli naj bi to pomenilo).
In pravijo, da je treba iti s prvo roko novega AF, ko končaš z nanašenjem primerja. Skratka narediš primer in ko si končal, greš na začetek barke ter nanašaš AF (primer naj ne bi bil povsem suh).
-
black_mamba
- Poročnik fregate
jaz bi na tvojem mestu obrusil do gelcoata star primer dol... Večkrat sem že videl da se ne opravi dobro brušenja starega primerja/AF potem je pa štala, če je čoln v vodi celo leto... Dal boš dve roki novega primerja, tako da bi skoraj moral vse dol odbrusiti. Če si mel prej že 2 roki hemplovega primerja gor, boš imel sedaj 6 rok gor, kar ni optimalno (lahko začne razpokati, tako kot je bilo na mojem čolnu ko jih je bilo 6 gor, se je taka mreža nardila, pa v kosih dol padalo.. od prejšnega lastnika ane..).
Mi smo vedno na okoli 3 leta brusili primer dol (veliko dela, z vibracijskimi brusilkami) pa potem na novo 2 roki pri jadrnicah + 2 roki AF.
To je pa edino kar sem že prej delal na čolnih, tako da vem
. Pa čiščenje in poliranje
.
LPBM
Mi smo vedno na okoli 3 leta brusili primer dol (veliko dela, z vibracijskimi brusilkami) pa potem na novo 2 roki pri jadrnicah + 2 roki AF.
To je pa edino kar sem že prej delal na čolnih, tako da vem
LPBM
black_mamba napisal/-a:Dal boš dve roki novega primerja, tako da bi skoraj moral vse dol odbrusiti. Če si mel prej že 2 roki hemplovega primerja gor, boš imel sedaj 6 rok gor, kar ni optimalno (lahko začne razpokati, tako kot je bilo na mojem čolnu ko jih je bilo 6 gor, se je taka mreža nardila, pa v kosih dol padalo.. od prejšnega lastnika ane..)
Ena varianta bi pa bila, da ne bi dal 2 rok primerja, ampak samo AF čez (po nekaj brušenja in spiranja), kot če bi ponovno barval s Hemplovim AF. Hempel in International Micron naj bi bila kompatibilna. Škoda se mi zdi edino ne dati novih nanosov primerja zaradi dodatne zaščite pred osmozo.
V prejšnjih prispevkih ima vsak nekaj prav. Še moj prispevek:
Barko porašketljaš, se pravi, da odstraniš stari AF dol. Običajno gre dokaj v redu do primerja, za odstranjevanje tega bi moral uporabiti brusilko. Kar pa je brezvezno delo, če nimaš osmoze. In original Elanke jo nimajo (razen težav z biološko smolo, to pa je že nekaj povsem drugega).
Po rašketljanju moraš celotno površino lepo obrusiti, predvsem zaradi neravnin in nenatančnega rašketljanja. Granulacija papirja 150 ali 180, da ne poškoduješ gelcoata. To delo je lahko bolj zamudno kot samo odstranjevanje AF. Če ne boš uporabil sesalca pri brušenju pa boš deležen še mrkih pogledov sosedov.
Po brušenju sledi pranje, po pranju pa še na mokro odstraniš s krpo ostanke prahu. Počakaš da se posuši, potem pa 1.dan naneseš eno roko primerja, 2.dan pa drugo roko primerja in še isti dan prvo roko AF. Naslednji dan končaš z drugo roko AF. Vmes med tem delom še zaščitiš propeler.
Če boš priden, boš končal v 4 dneh: rašketljanje, brušenje, pranje (takrat je tudi pranje palube in bokov), nanašanje primerja in AF, poliranje, zaščita propelerja. O kobilici nismo govorili, tu si lahko močno zagreniš življenje.
Barko porašketljaš, se pravi, da odstraniš stari AF dol. Običajno gre dokaj v redu do primerja, za odstranjevanje tega bi moral uporabiti brusilko. Kar pa je brezvezno delo, če nimaš osmoze. In original Elanke jo nimajo (razen težav z biološko smolo, to pa je že nekaj povsem drugega).
Po rašketljanju moraš celotno površino lepo obrusiti, predvsem zaradi neravnin in nenatančnega rašketljanja. Granulacija papirja 150 ali 180, da ne poškoduješ gelcoata. To delo je lahko bolj zamudno kot samo odstranjevanje AF. Če ne boš uporabil sesalca pri brušenju pa boš deležen še mrkih pogledov sosedov.
Po brušenju sledi pranje, po pranju pa še na mokro odstraniš s krpo ostanke prahu. Počakaš da se posuši, potem pa 1.dan naneseš eno roko primerja, 2.dan pa drugo roko primerja in še isti dan prvo roko AF. Naslednji dan končaš z drugo roko AF. Vmes med tem delom še zaščitiš propeler.
Če boš priden, boš končal v 4 dneh: rašketljanje, brušenje, pranje (takrat je tudi pranje palube in bokov), nanašanje primerja in AF, poliranje, zaščita propelerja. O kobilici nismo govorili, tu si lahko močno zagreniš življenje.
Joško napisal/-a:O kobilici nismo govorili, tu si lahko močno zagreniš življenje.
Tu sem pa tudi že doktoriral
http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... highlight=
Joško napisal/-a: 2.dan pa drugo roko primerja in še isti dan prvo roko AF. Naslednji dan končaš z drugo roko
Kolk časa naj pustim sušiti drugo roko primerja, preden dam gor prvo roko AF?
Je to specifika za vsak primer ali pa se lahko reče na približno, npr. po cca. 2-3 urah?
Joško je podrobno in točno napisal kako narediti brezhibni AF. Enako sem sam naredil na stari in novi barki; isti (3) dan zjutraj drugo roko primerja in zvečer prvo AF, ko primer ne pika več, cca 4 ure. Edino, kar sem še jaz naredil, sem pred prvo roko primerja nežno obrisal površino z razredčilom na krpi.
Zdaj vsako leto samo fino prebrusim (150-200) in samo eno roko AF, že peto leto, nobenih neravnin, odstopanja, krušenja, nič.
Zdaj vsako leto samo fino prebrusim (150-200) in samo eno roko AF, že peto leto, nobenih neravnin, odstopanja, krušenja, nič.
-
black_mamba
- Poročnik fregate
Tex napisal/-a:black_mamba napisal/-a:To je pa edino kar sem že prej delal na čolnih, tako da vem. Pa čiščenje in poliranje
.
LPBM
Tudi tole se mi zdi, da ves bolj "teoretično" kot "praktično"...
Jah glede na to da da smo že kar nekaj denarja obrnili pri takšnih delih (vedno brez problemov) mislim da se motiš.
Za sabo imamo pa z kolegi tudi jahte nad 24m..
Koliko si pa ti naredil/ zaslužil na čolnih? Za poli sendvič pri merkatorju
Uglavnem no, tako smo vedno mi delali in je bilo bp vedno
LpBM
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti