teak
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
-
al
Letos imam namen obnoviti fuge med teakom.
Poleg ogromno časa, volje in lepega vremena vem, da rabim še kak dober nasvet.
Ima kdo izkušnje?
1. Zanima me kako odstranite fuge? Sosed je delal to s prilagojenim orodjem s katerim zarežeš v pnevmatiko. Drugi delajo to s Fein-om in nastavkom.
2. Ko so fuge očiščene in suhe jih je potreba namazati s prajmerjem. Kaj pripročate?
3. Gledal sem kako delajo in nekateri oblepijo okoli fug ličarski trak (noro veliko dela), nafilajo s Siko (glede na zgornje poste očitno ne ali pač oz. kaj priporočate?) in ko se posuši najprej porežejo ostanek, ostalo pa zbrusijo (skupaj s teakom).
Teak je potrebno ponekod seveda zbrustit pa me zanima s kakšno brusilko in katero granulacijo?
Eden večjih problemov bodo luknje pri vijakih (po palubi je teak privijačen).
Sicer je teak dovolj debel, da dovoli tako obdelavo a nekje so se pokazali že vijaki. Kaj narediti? Ven pa nafilat s Siko ali kaj?
Vem, da odgovor ni enostaven in enozačen. Imam še čas in zbiram izkušnje.
Hvala.
ps. ko bom menjal (zdaj glede na debelino in kvaliteto še ni čas za to), vem na koga se moram obrniti... tistega sigurno ne bom delal sam
Poleg ogromno časa, volje in lepega vremena vem, da rabim še kak dober nasvet.
Ima kdo izkušnje?
1. Zanima me kako odstranite fuge? Sosed je delal to s prilagojenim orodjem s katerim zarežeš v pnevmatiko. Drugi delajo to s Fein-om in nastavkom.
2. Ko so fuge očiščene in suhe jih je potreba namazati s prajmerjem. Kaj pripročate?
3. Gledal sem kako delajo in nekateri oblepijo okoli fug ličarski trak (noro veliko dela), nafilajo s Siko (glede na zgornje poste očitno ne ali pač oz. kaj priporočate?) in ko se posuši najprej porežejo ostanek, ostalo pa zbrusijo (skupaj s teakom).
Teak je potrebno ponekod seveda zbrustit pa me zanima s kakšno brusilko in katero granulacijo?
Eden večjih problemov bodo luknje pri vijakih (po palubi je teak privijačen).
Sicer je teak dovolj debel, da dovoli tako obdelavo a nekje so se pokazali že vijaki. Kaj narediti? Ven pa nafilat s Siko ali kaj?
Vem, da odgovor ni enostaven in enozačen. Imam še čas in zbiram izkušnje.
Hvala.
ps. ko bom menjal (zdaj glede na debelino in kvaliteto še ni čas za to), vem na koga se moram obrniti... tistega sigurno ne bom delal sam
jaz sem jih lani na Vektorju skopal ven.
Orodje Fein...posodil Primož
Primer...kupil pri Primožu
Kent...kupil pri Primožu 15 doz
Vibro nož za rezanje odvečnega kenta...posodil sodelavec
Delal sem z ročno pištolo za kitat,svetujem elektro ali zračno.Je hitreje in bolj enakomerno.
Vijake ki gledajo ven odvij,poglobi za 2 mm in pomoč v kent in privij nazaj.To delaj z skrhanim svedrom ,da ti ne bo preglobok pobegnu.
Na par mestih sem tik zarezal po letnicah...to pazi kam vodijo, da v pravo smer režeš.Po ekih je potrebna 3 kotna vibro brusilka.Pa zelo hitro tudi gelcoat popraskaš, ko si pri delu bolj na tik koncentriran.
Jaz sem crkval na kolenih 2 dni za rezanje,par ur za čiščenje ,eno dopoldne za mazanje z primerjem,en dan za kitanje...me je že križ dost izdajal.Pol enih 6 ur režeš viške kita,pol pa brušenje.Jaz nisem mogel narditi vseh fug ostrorobih ker je po nekod tik že bolj globok uničen.Prali so ga prej z Kircherjem...matr jim...Ti časi so za 36 fitno barko pr men,tvoja je večja...
Po letu so fuge ok,namazal sem 2 krat do sedaj z oljem.Vse sem delal na vodi.200 W celic je filalo porabo.
Brusil sem z 60 granulacijo nato z 120.Pa na konc moraš pustit da se disk vrti in odreže kent ravno z lesom..,če tiščiš gre v les globlje ker je tik gumjast.
Ko zrežeš fuge in jih očistiš,čim prej namaž z primerjem,da zapre reže,pol maš pa pir pavzo.
AMEN
LP Iztok
Orodje Fein...posodil Primož
Primer...kupil pri Primožu
Kent...kupil pri Primožu 15 doz
Vibro nož za rezanje odvečnega kenta...posodil sodelavec
Delal sem z ročno pištolo za kitat,svetujem elektro ali zračno.Je hitreje in bolj enakomerno.
Vijake ki gledajo ven odvij,poglobi za 2 mm in pomoč v kent in privij nazaj.To delaj z skrhanim svedrom ,da ti ne bo preglobok pobegnu.
Na par mestih sem tik zarezal po letnicah...to pazi kam vodijo, da v pravo smer režeš.Po ekih je potrebna 3 kotna vibro brusilka.Pa zelo hitro tudi gelcoat popraskaš, ko si pri delu bolj na tik koncentriran.
Jaz sem crkval na kolenih 2 dni za rezanje,par ur za čiščenje ,eno dopoldne za mazanje z primerjem,en dan za kitanje...me je že križ dost izdajal.Pol enih 6 ur režeš viške kita,pol pa brušenje.Jaz nisem mogel narditi vseh fug ostrorobih ker je po nekod tik že bolj globok uničen.Prali so ga prej z Kircherjem...matr jim...Ti časi so za 36 fitno barko pr men,tvoja je večja...
Po letu so fuge ok,namazal sem 2 krat do sedaj z oljem.Vse sem delal na vodi.200 W celic je filalo porabo.
Brusil sem z 60 granulacijo nato z 120.Pa na konc moraš pustit da se disk vrti in odreže kent ravno z lesom..,če tiščiš gre v les globlje ker je tik gumjast.
Ko zrežeš fuge in jih očistiš,čim prej namaž z primerjem,da zapre reže,pol maš pa pir pavzo.
AMEN
LP Iztok
-
al
Ne Primož ni prijazen,je ZELO prijazen,velik nasvetov je šenkal,vedno se je na tel javu če sem kaj rabu,ponudil mi je več Kenta in pol vrnem ostanek,kar jaz bik nisem sprejel in sem zato letel v Krško delat,po službi pa hitr k njemu in v umag zakitat še ostanek saj je blo jasn 10 kartuš premal.
Razteski...jaz sem delal to septembra in je do sedaj ok
Ja Primus R je ta Primož
Razteski...jaz sem delal to septembra in je do sedaj ok
Ja Primus R je ta Primož
-
al
-
al
Roman 1 napisal/-a:.....kaj pa če bi šel k Primožu za vajenca za ene 14 dni?........
mislim, da bo dovolj to, kar me čaka na moji barki
saj to ni neko uber tehnično zahtevno delo (glede na to, da večinoma vse naredim na barki sam).
vsako leto kaj naredim. lani nov podvodni del skupaj z fitingi, ventili in cevmi.
letos najbrž tole.
potem pa jadrovje, pa tako...
treba je to malo porazdeliti in primerno vzdrževati barko.
10 dni bo glih za glih 😃😄
pa veliko uspeha in potrpljenja.
Lp B.
še mal pa bo.... 
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 27 gostov