teak

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

al

OdgovorNapisal/-a al » Ne Sep 20, 2015 14:46

Letos imam namen obnoviti fuge med teakom.
Poleg ogromno časa, volje in lepega vremena vem, da rabim še kak dober nasvet.
Ima kdo izkušnje?

1. Zanima me kako odstranite fuge? Sosed je delal to s prilagojenim orodjem s katerim zarežeš v pnevmatiko. Drugi delajo to s Fein-om in nastavkom.
2. Ko so fuge očiščene in suhe jih je potreba namazati s prajmerjem. Kaj pripročate?
3. Gledal sem kako delajo in nekateri oblepijo okoli fug ličarski trak (noro veliko dela), nafilajo s Siko (glede na zgornje poste očitno ne ali pač oz. kaj priporočate?) in ko se posuši najprej porežejo ostanek, ostalo pa zbrusijo (skupaj s teakom).
Teak je potrebno ponekod seveda zbrustit pa me zanima s kakšno brusilko in katero granulacijo?

Eden večjih problemov bodo luknje pri vijakih (po palubi je teak privijačen).
Sicer je teak dovolj debel, da dovoli tako obdelavo a nekje so se pokazali že vijaki. Kaj narediti? Ven pa nafilat s Siko ali kaj?

Vem, da odgovor ni enostaven in enozačen. Imam še čas in zbiram izkušnje.

Hvala.

ps. ko bom menjal (zdaj glede na debelino in kvaliteto še ni čas za to), vem na koga se moram obrniti... tistega sigurno ne bom delal sam
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Sep 20, 2015 16:23

jaz sem jih lani na Vektorju skopal ven.
Orodje Fein...posodil Primož
Primer...kupil pri Primožu
Kent...kupil pri Primožu 15 doz
Vibro nož za rezanje odvečnega kenta...posodil sodelavec
Delal sem z ročno pištolo za kitat,svetujem elektro ali zračno.Je hitreje in bolj enakomerno.
Vijake ki gledajo ven odvij,poglobi za 2 mm in pomoč v kent in privij nazaj.To delaj z skrhanim svedrom ,da ti ne bo preglobok pobegnu.
Na par mestih sem tik zarezal po letnicah...to pazi kam vodijo, da v pravo smer režeš.Po ekih je potrebna 3 kotna vibro brusilka.Pa zelo hitro tudi gelcoat popraskaš, ko si pri delu bolj na tik koncentriran.
Jaz sem crkval na kolenih 2 dni za rezanje,par ur za čiščenje ,eno dopoldne za mazanje z primerjem,en dan za kitanje...me je že križ dost izdajal.Pol enih 6 ur režeš viške kita,pol pa brušenje.Jaz nisem mogel narditi vseh fug ostrorobih ker je po nekod tik že bolj globok uničen.Prali so ga prej z Kircherjem...matr jim...Ti časi so za 36 fitno barko pr men,tvoja je večja...
Po letu so fuge ok,namazal sem 2 krat do sedaj z oljem.Vse sem delal na vodi.200 W celic je filalo porabo.
Brusil sem z 60 granulacijo nato z 120.Pa na konc moraš pustit da se disk vrti in odreže kent ravno z lesom..,če tiščiš gre v les globlje ker je tik gumjast.
Ko zrežeš fuge in jih očistiš,čim prej namaž z primerjem,da zapre reže,pol maš pa pir pavzo.
AMEN
LP Iztok
al

OdgovorNapisal/-a al » Ne Sep 20, 2015 16:31

Uf. hvala.
Ja saj računam, da bom (ob lepem vremenu) vsaj kak teden do deset dni dol.
Moram izmert, kolk je fug, da kupim zadostno količino.
A primož je član @primusr? A je prijazen? :lol:

Kaj pa vlaga pa raztezanje lesa pa te zadeve- glede na to, da se tukaj menimo o fugah?
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Sep 20, 2015 16:44

Ne Primož ni prijazen,je ZELO prijazen,velik nasvetov je šenkal,vedno se je na tel javu če sem kaj rabu,ponudil mi je več Kenta in pol vrnem ostanek,kar jaz bik nisem sprejel in sem zato letel v Krško delat,po službi pa hitr k njemu in v umag zakitat še ostanek saj je blo jasn 10 kartuš premal.
Razteski...jaz sem delal to septembra in je do sedaj ok
Ja Primus R je ta Primož
al

OdgovorNapisal/-a al » Ne Sep 20, 2015 16:58

no fajn. bom šel tja v nakup.
orodje bom pa že pridobil.

mah... tole bo kar podvig...

samo računam, da potem dam delat še zimsko cerado pa da mam potem malo dalj časa mir...
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Ne Sep 20, 2015 18:45

.....kaj pa če bi šel k Primožu za vajenca za ene 14 dni?........
mirno morje
al

OdgovorNapisal/-a al » Ne Sep 20, 2015 19:16

Roman 1 napisal/-a:.....kaj pa če bi šel k Primožu za vajenca za ene 14 dni?........

mislim, da bo dovolj to, kar me čaka na moji barki :D
saj to ni neko uber tehnično zahtevno delo (glede na to, da večinoma vse naredim na barki sam).

vsako leto kaj naredim. lani nov podvodni del skupaj z fitingi, ventili in cevmi.
letos najbrž tole.
potem pa jadrovje, pa tako...

treba je to malo porazdeliti in primerno vzdrževati barko.
Uporabniški avatar
potapljač
Kontraadmiral
Kraj: Velenje

OdgovorNapisal/-a potapljač » Po Sep 21, 2015 00:04

:D sam sem to dal skozi lani. Fuge odstranil s feinom. Odlično gre, da ne zarežeš si daš pomožno vodilo iz ozkega plexija da ga lahko malo zviješ po fugah. Polnjenje fug obvezno s pneumatsko pištolo, če ne maš roke kot Schwartznnegger 😀☺. Sam sem po filanju vzel špahtl in potegnil po fugah. Tako sem porabil bistveno manj materiala. Pol pa brušenje....
10 dni bo glih za glih 😃😄
pa veliko uspeha in potrpljenja.
Lp B.
še mal pa bo.... :-)
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Ne Jan 17, 2016 19:56

lep pozdrav,

mene pa zanima za koliko bi mi kdo naredil 2 plošči iz teaka ki bi pasali v ta okvir, pa ni treba ornamentov s fugami zganjat.

Slika

ali pa prodal konca pa jih sam obrežem in pobrusim. Nosilci oziroma prečni pasovi se navarijo potem po potrebi oziroma po kroju dil.

[/img]
primusr
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a primusr » Po Jan 18, 2016 06:13

Pokliči , pa ti jih bom naredil,,
Debelina... ??
Fiat Justitia ... Some day....
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Po Jan 18, 2016 12:05