AKUMULATOR

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Ne Jul 31, 2011 23:50

Tremat je bil poskus Calire, da namesto diode, ki ima določen padec napetosti, naredi napravo brez padca napetosti in drugih izgub. Zamisel sicer sploh ni bila slaba, vendar pa so začeli postopoma crkavati. Moje mnenje je, da predvsem zaradi izenačevalnih tokov med posameznimi bankami baterij.
Z lastniki plovil smo te probleme reševali z zamenjavo z ločilnimi diodami, kar je bilo v bistvu najenostavnejše. Alternator in akumulator sta običajno dokaj blizu, potrebna je bila samo še povezava med njimi.
V današnjem času pa tudi ločilne diode niso optimalna rešitev, saj je že možno kupiti naprave, ki nimajo padca napetosti, obenem pa so vgrajeni elementi, ki prenesejo večje tokovne in izenačevalne sunke.
Mislim, da je bilo o tem že kar nekaj napisanega

:D
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Jan 09, 2012 18:42

Jutri dne 10.1.2012 ob 19h predavam v prostorih DRM Ljubljana na temo Energija na plovilu. Če bi se kdo rad udeležil predavanja naj me kontaktira na ZS in mi sporoči tudi tel.št.
LP NT
Uporabniški avatar
luftar
Admiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a luftar » Sr Jan 11, 2012 10:12

Včerajsem bil na predavanju o onergiji na plovilih. Predavatelj Nikola Tesla je imel čudovito predavanje in smo bili poslušalci kar 3 ure prikovani na stolih, ne da bi se komu kam mudilo. Biloje zelo poučno in si želim, da bi Nikola kaj takega organiziral tudi za morjeplovce. Nikola Hvala! Luftar
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Jan 12, 2012 00:35

Luftar hvala za pohvalne besede.
Meni je čas minil kot bi trenil.
LP NT :D
Uporabniški avatar
sinji galeb
Kontraadmiral
Kraj: Brežice

OdgovorNapisal/-a sinji galeb » Če Jan 12, 2012 20:05

pozdravljeni!
malo si bom sposodil temo da ne bom spet odpiral podobne.
a mi lahko nekdo pošlje sliko kako ima na čolnu montirano glavno stikalo akumulatorja, če ima kdo na škatli akumulatorja še boljš bi pa prosil za slike če ima kdo. pa tudi kako spelati kable iz škatle ven proti motorju?ker na škatli ni posebnih lukenj za kable...
hvala!
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Pe Jan 13, 2012 10:08

Opise z skicami najdeštukaj...
Poišči tudi vzorčno shemo.
LP NT

Primer
Slika
Uporabniški avatar
sinji galeb
Kontraadmiral
Kraj: Brežice

OdgovorNapisal/-a sinji galeb » Pe Jan 13, 2012 10:48

Hvala tti na tej skici in povezavi točno to rabim :) a varovalke se nikoli ne vežejo na dovod štroma? Hvala in lp
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » So Jan 14, 2012 13:09

To je blok shema.
Električno shemo najdeš na linku, ki je pripet TUKAJ...
VAROVALKE SO OBVEZNE vendar je treba vedeti kje?
Varovalke v tokokrogu akumulator - starter se ne sme uporabiti, ker bi ob startu motorja le ta pregorela.
LP NT
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Jan 20, 2012 14:00

Potrebujem pomoč... Kater akumulator naj izberem velikosti okoli 200Ah.
Potrebujem ga za Dometic klimo napravo (230V) 3A na 230V...

Torej se bo vsakič verjetno globoko praznil.
Svetovali so mi Varto deep cicle 340€ ali pa Varta AGM 600€.

Pa še kam naj se obrnem za inverterje. Pri zagonu je potrebnih 14A 230V (0,15sec).

Hvala za pomoč
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Pe Jan 20, 2012 14:48

Klima na 12V = MISSION IMPOSSIBLE

230V x 3A = 700W

700W / 12V = 58A praznilnega toka, če bi bil izkoristek VSEH naprav 100%

V realnosti to pomeni konstantno 100A !! Za napajat kaj takega daljši čas v cikličnem režimu bi potreboval cca 1500-2000Ah banko baterij. S čim boš pa tako banko nazaj nafilal?
...Skratka pozabi

PS: Varta deep cycle ... za kaj takega ... in samo en .... :? Matr sm butl, ker tega ne razumem. :lol:
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Jan 20, 2012 17:39

Nikola Tesla napisal/-a:Klima na 12V = MISSION IMPOSSIBLE

230V x 3A = 700W

700W / 12V = 58A praznilnega toka, če bi bil izkoristek VSEH naprav 100%

V realnosti to pomeni konstantno 100A !! Za napajat kaj takega daljši čas v cikličnem režimu bi potreboval cca 1500-2000Ah banko baterij. S čim boš pa tako banko nazaj nafilal?
...Skratka pozabi

PS: Varta deep cycle ... za kaj takega ... in samo en .... :? Matr sm butl, ker tega ne razumem. :lol:

BRAVO NT!!!

Sicer pa, če klimo rabiš 5 minut, potem je to "missione possibile" po italijansko, vse ostalo je pa ali po angleško ali italijansko... impossible... Razlika je samo v enem I. :wink:
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Feb 06, 2012 09:43

Še posebej poskrbite, da bodo ob nizkih temperaturah (Pb oziroma svinčevi) akumulatorji dovolj napolnjeni (in brezhibni)!

Torej, če ste recimo za uspešno zaganjanje motorja na mrazu precej spraznili startni akumulator, ga je nujno spet napolniti, sicer ga lahko pri temperaturah pod 0°C razžene (in razlita kislina je potem še naslednji 'kažin').

Iz davnine se spomnim, da dober poln akumulator zdrži veliko nižje temperature od praznega in slabega, ampak spomin zbledi, zlasti kar zadeva podrobnosti. Tole sem našel, ko sem za preverjanje tega iskal podatke o občutljivosti Pb akumulatorjev na nizko temperaturo.

Tule je bil dober jedrnat pregled pregled principov in lastnosti svinčevih - Pb - akumulatorjev (in njihovih običajnih tipov) na 'Battery University'; tudi nekaj drugih prispevkov tam je videti dobrih in zanimivih (angleško).

Tisti, ki znajo, to sicer vse vedo, ampak je lepo jasno in jedrnato napisano.

No, pred vsem sem iskal podatke, do katerih temperatur zdrži koliko napolnjen akumulator.

Po tem viru naj bi 40% napolnjen aku bi zmrznil pri -16°F, kar naj bi bilo -26°, do konca napolnjen pa pri -92°F, kar naj bi bilo -68°C. Podobno piše tule .
Tule pa piše, da popolnoma prazen akumulator lahko zmrzne že pri 0°C.

Brezhiben in dobro napolnjen akumulator torej ne bi smel biti v nevarnosti, da zmrzne; bolj pa ko je prazen, večja je verjetnost, da zmrzne (in tedaj ga lahko tudi razžene).

Kako to gre:
    Bolj ko je akumulator prazen, manjša je koncentracija vodne raztopine žveplove kisline, bolj ko je poln, višja je ta koncentracija. In višja ko je koncentracija vodne raztopine, pri nižji temperaturi ta zmrzne.

Uporablja se v bistvu isti trik, kot pri uporabi antifriza in soljenju cest proti poledici.

Na znižanje koncentracije kisline lahko vpliva še kaj (recimo slabo vzdrževanje, prehitro polnjena celica, iz katere je zmetalo kislino in je bila potem dolita destilirana voda in podobne zgodbe), in če hočemo biti pri tem mirni, je (pri akumulatorjih, ki zahtevajo vzdrževanje) dobro pred zimo izmeriti koncentracijo kisline (pred tem jih pa do konca napolniti).

Mat'kurja, tudi jaz včasih ne znam napisati akumulatorja prav :oops:
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Po Feb 06, 2012 19:50, skupaj popravljeno 1 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Feb 06, 2012 13:02

Drži
-- Pri nižjih temperaturah je samopraznenje veliko počasnejše.

Po domače. V mrazu se napolnjen akumulator kasneje izprazni zaradi samopraznenja :?

Huda je zima,
hud je mraz.
Zebe mene,
zebe Vas.
..Amen

To je bila najkrajša cerkvena pridiga pregnanega Janeza Jalna fajmoštra z okolice Vrbe avtorja knjige Bobri in Mostiščarji. Včeraj sem na kosilu gostil gospoda, ki je bil prisoten na tej znameniti maši pred mnogo leti. Nasmejali smo se kot že dolgo ne.

LP NT
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » To Feb 07, 2012 11:47

- Pri nižjih temperaturah je samopraznenje veliko počasnejše.

Po domače. V mrazu se napolnjen akumulator kasneje izprazni zaradi samopraznenja

:shock:

In zakaj potem velja, da je dobro akumulator po sezoni napolniti in shraniti na toplo mesto?
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Feb 08, 2012 00:29

Ni dobro da zmrzne. Sicer pa je ledišče odvisno od stopnje napolnjenosti. Bolj ko je poln nižje ledišče ima kislina v akumulatorju.
LP NT

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov