Še posebej poskrbite, da bodo ob nizkih temperaturah (Pb oziroma svinčevi) akumulatorji dovolj napolnjeni (in brezhibni)!
Torej, če ste recimo za uspešno zaganjanje motorja na mrazu precej spraznili startni akumulator,
ga je nujno spet napolniti, sicer ga lahko pri temperaturah pod 0°C razžene (in razlita kislina je potem še naslednji 'kažin').
Iz davnine se spomnim, da dober poln akumulator zdrži veliko nižje temperature od praznega in slabega, ampak spomin zbledi, zlasti kar zadeva podrobnosti. Tole sem našel, ko sem za preverjanje tega iskal podatke o občutljivosti Pb akumulatorjev na nizko temperaturo.
Tule je bil
dober jedrnat pregled pregled principov in lastnosti svinčevih - Pb - akumulatorjev (in njihovih običajnih tipov) na 'Battery University'; tudi nekaj drugih prispevkov tam je videti dobrih in zanimivih (angleško).
Tisti, ki znajo, to sicer vse vedo, ampak je lepo jasno in jedrnato napisano.
No, pred vsem sem iskal podatke, do katerih temperatur zdrži koliko napolnjen akumulator.
Po
tem viru naj bi 40% napolnjen aku bi zmrznil pri -16°F, kar naj bi bilo -26°, do konca napolnjen pa pri -92°F, kar naj bi bilo -68°C. Podobno piše
tule .
Tule pa piše, da popolnoma prazen akumulator lahko zmrzne že pri 0°C.
Brezhiben in dobro napolnjen akumulator torej ne bi smel biti v nevarnosti, da zmrzne; bolj pa ko je prazen, večja je verjetnost, da zmrzne (in tedaj ga lahko tudi razžene).
Kako to gre:
Bolj ko je akumulator prazen, manjša je koncentracija vodne raztopine žveplove kisline, bolj ko je poln, višja je ta koncentracija. In višja ko je koncentracija vodne raztopine, pri nižji temperaturi ta zmrzne.
Uporablja se v bistvu isti trik, kot pri uporabi antifriza in soljenju cest proti poledici.
Na znižanje koncentracije kisline lahko vpliva še kaj (recimo slabo vzdrževanje, prehitro polnjena celica, iz katere je zmetalo kislino in je bila potem dolita destilirana voda in podobne zgodbe), in če hočemo biti pri tem mirni, je (pri akumulatorjih, ki zahtevajo vzdrževanje) dobro pred zimo izmeriti koncentracijo kisline (pred tem jih pa do konca napolniti).
Mat'kurja, tudi jaz včasih ne znam napisati akumulatorja prav

Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...