AKUMULATOR
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Jaz sem akumulatorje napolnil 25. oktobra. Na barko sem prišel dva meseca kasneje, 26. decembra in ko sem priklopil kabel na barko in vklopil glavno stikalo, da bi po potrebi akuje dopolnil, se ni s polnilcem zgodilo nič. Ne, ni crknil, akumulatorji so bili polni, skoraj kot pred dvema mesecema, torej toliko, da polnilec ni zaznal dovoljšnje potrebe, da bi stvar dopolnil. Prijetno presenečen! Bom poročal, kako bo zdajle, po tem mrazu, zopet dva meseca kasneje.
Malo večjih akujev ne moreš kar tako prenašati naokoli, ker je cel projekt, kako to spraviti iz in v barko in verjamem, da jih večina pusti čez zimo na barki.
Malo večjih akujev ne moreš kar tako prenašati naokoli, ker je cel projekt, kako to spraviti iz in v barko in verjamem, da jih večina pusti čez zimo na barki.
Marchi napisal/-a:Jaz sem akumulatorje napolnil 25. oktobra. Na barko sem prišel dva meseca kasneje, 26. decembra in ko sem priklopil kabel na barko in vklopil glavno stikalo, da bi po potrebi akuje dopolnil, se ni s polnilcem zgodilo nič. Ne, ni crknil, akumulatorji so bili polni, skoraj kot pred dvema mesecema
Ne vem kaj je potem narobe z mojim sistemom: napolnjene akumulatorje pustim 1 teden, pade na 12,6 V, 2 tedna pade na 12,4 in po 3 tednih je že na 12,2 V.
To je 60% napolnjenost od 270 Ah, torej mi je neka zadeva porabila 108 Ah v 21 dneh.
Glavno stikalo na 0, vse na komandni plošči prav tako ugasnjeno, displey solarke izklopljen. 55 W solarni panel je deloma zasenčen in zato pač ne polni kaj dosti, sumim pa, da mi (kitajski) regulator polnjenja žre energijo.
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Jaz bi za začetek tako ali drugače poskusil izmeriti tok takrat, ko so vsa stikala na izklopljeno.
Tokovne klešče (ampermeter, kjer s tipalom objameš merjeni vodnik) žal mislim da lahko merijo le izmenične tokove, tako da bi pri ugasnjenih stikalih (in seveda ugasnjenem motorju, da ne skurim alternatorja...) snel eno sponko akumulatorja (oziroma banke in (pazljivo, da ne skurim instrumenta, če je tok velik
) pomeril tok.
Če bi mi kazalo tok, bi odklapljal reči, dokler ne najdem tiste reči, skozi katero ta tok teče. Če bi bilo vse ostalo izklopljeno in bi tok tekel, ko je priklopljen le omenjeni kitajski regulator, potem je jasno in proč z njim... Če je kaj drugega, je mogoče šlo stikalo, ki tisto drugo ugaša, ali pa je kaj priklopljeno mimo glavnih stikal (često kalužna črpalka - če ti od kod prihaja voda v barko ali pa je kaj narobe z njenim senzorjem, bi to lahko bil iskani 'črni' porabnik toka...)
Če mi ne bi kazalo nobenega toka, je mogoče kaj narobe z vgrajenimi akumulatorji. Večina reči je takih, da aku čisto sesuje, ampak mogoče je kak scenarij, da kakšna celica samo šepa. Če je kaj okrog tega, bi se moralo dati opaziti še kaj čudnega, če bi meril gostote kislin po celicah.
Če je torej kaj narobe z aku, bi bilo tistega treba zamenjati. Če štejemo, da naj bi v eni banki bili enako stari akumulatotji enakega tipa in kapacitete, in če jih je v eni banki več, bi to pomenilo priporočeno zamenjavo vseh aku tiste banke.
Tokovne klešče (ampermeter, kjer s tipalom objameš merjeni vodnik) žal mislim da lahko merijo le izmenične tokove, tako da bi pri ugasnjenih stikalih (in seveda ugasnjenem motorju, da ne skurim alternatorja...) snel eno sponko akumulatorja (oziroma banke in (pazljivo, da ne skurim instrumenta, če je tok velik
Če bi mi kazalo tok, bi odklapljal reči, dokler ne najdem tiste reči, skozi katero ta tok teče. Če bi bilo vse ostalo izklopljeno in bi tok tekel, ko je priklopljen le omenjeni kitajski regulator, potem je jasno in proč z njim... Če je kaj drugega, je mogoče šlo stikalo, ki tisto drugo ugaša, ali pa je kaj priklopljeno mimo glavnih stikal (često kalužna črpalka - če ti od kod prihaja voda v barko ali pa je kaj narobe z njenim senzorjem, bi to lahko bil iskani 'črni' porabnik toka...)
Če mi ne bi kazalo nobenega toka, je mogoče kaj narobe z vgrajenimi akumulatorji. Večina reči je takih, da aku čisto sesuje, ampak mogoče je kak scenarij, da kakšna celica samo šepa. Če je kaj okrog tega, bi se moralo dati opaziti še kaj čudnega, če bi meril gostote kislin po celicah.
Če je torej kaj narobe z aku, bi bilo tistega treba zamenjati. Če štejemo, da naj bi v eni banki bili enako stari akumulatotji enakega tipa in kapacitete, in če jih je v eni banki več, bi to pomenilo priporočeno zamenjavo vseh aku tiste banke.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Grega, pravo merilo napolnjenosti svinčenega akumulatorja je gostota elektrolita, izmeriš jo s TAKIM merilnikom, samo merjenje napetosti pa lahko da dvomljive rezultate.
Izmeriš seveda gostoto v vsaki celici in takoj vidiš, če je katera zanič. Pa pazi, kapljice kisline hitro naredijo luknjo v tekstil.
Tok pa lahko meriš tudi s tokovnimi kleščami, le "DC" mora pisati na njih. Sam sem kupil TOLE in zadeva kljub ceni celo dela.
Izmeriš seveda gostoto v vsaki celici in takoj vidiš, če je katera zanič. Pa pazi, kapljice kisline hitro naredijo luknjo v tekstil.
Tok pa lahko meriš tudi s tokovnimi kleščami, le "DC" mora pisati na njih. Sam sem kupil TOLE in zadeva kljub ceni celo dela.
motorni
- Bojan 1962
- Kapitan
- Kraj: Stična
Žal mi je a s takimi tokovnimi kleščami najbrž ne boste našli porabnika reda 80 do 100 mA. Tak porabnik troši na dan cca 2 Ah, v 3 tednih dobrih 40 Ah. Lahko je to spomin za avtoradio, klasičen V meter na kazalec, ali pa kakšna druga malenkost ,ki počasi a zanesljivo prazni baterijo. Če vse izključiš tako kot običajno, ko te ni na barki in meriš z A metrom in zmanjšuješ območje boš največ zvedel. Poraba bi morala biti 0, ali vsaj blizu tega. Iskanje grešnika pa je bilo malo prej opisano, vedno ga najdeš zadnjega, ker potem naprej ne iščeš več...
Nisem čisto razumel tega o napol pokriti celici, namen celice je, da polni baterijo ko nas dalj časa ni na barki in s tem podaljša življensko dobo baterij.Odkrij celo celico in raje potroši več časa za pravilno nastavitev polnenja regulatorja iz (kine), saj so vsi iz tam. Pomembna je zgornja napetost, odvisna od vrste baterije,klasika , gel,...
Tudi če ne veš kaj bateriji škoduje, ji vseeno škoduje, če nič ne ukreneš.Vsakemu pivu posvetiš vsaj 10 min svojega dragocenega časa, torej......, baterije nebi smele biti problem.
lp Bojan
Nisem čisto razumel tega o napol pokriti celici, namen celice je, da polni baterijo ko nas dalj časa ni na barki in s tem podaljša življensko dobo baterij.Odkrij celo celico in raje potroši več časa za pravilno nastavitev polnenja regulatorja iz (kine), saj so vsi iz tam. Pomembna je zgornja napetost, odvisna od vrste baterije,klasika , gel,...
Tudi če ne veš kaj bateriji škoduje, ji vseeno škoduje, če nič ne ukreneš.Vsakemu pivu posvetiš vsaj 10 min svojega dragocenega časa, torej......, baterije nebi smele biti problem.
lp Bojan
Včasih je bolje imeti mir,kot imeti prav
Gospodje...
Sam me bo kdo spet napadel...
Ali je pametno oziroma ali ima kdo montirane akuje v kabini, oziroma pod kabino. Vem, da svinčenih naj ne bi imel nekatere pa lahko...
Hvala za nasvet!
Ali je pametno oziroma ali ima kdo montirane akuje v kabini, oziroma pod kabino. Vem, da svinčenih naj ne bi imel nekatere pa lahko...
Hvala za nasvet!
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
- Bojan 1962
- Kapitan
Ne vidim nobenega razloga zakaj jih nebi smel imeti v kabini, saj jih drugje sploh ne moreš imeti. Klasičen svinčen akumulator res pri polnjenju in pri praznjenju izloča nekaj vodika, a to niso velike količine in zelo hitro izpuhtijo iz plovila, ki je ponavadi odprt predvsem navgor. Za razliko od butana in hlapov bencina ki so težji od zraka in zelo dolgo ostanejo v barki.
lp Bojan
lp Bojan
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Bojan je lepo povedal, da z tistimi kleščami ne bi mogel najti takega porabnika saj so klešče, ki jih je omenil Motorni pregrobe, kar se odraža tudi v ceni (te so strašansko poceni).
Pomembna je rezolucija tokovnih klešč ta pa bi morala biti vsaj 10mA (0,01A), da bi lahko našel mali porabnik kakršen po vsej verjetnosti greni življenje Gregatu. Takšne klešče imajo svetlo odprtino klešč do max 20mm oziroma raje manj. Cena pa se giblje od 200€ dalje. Za svoje sem dal nekaj čez 300€ in zanesljivo zaznajo porabo od le 5mA (@DC) dalje.
Grega izkoristi svojega soseda.
Prinesem v soboto klešče s seboj.
LP NT
Pomembna je rezolucija tokovnih klešč ta pa bi morala biti vsaj 10mA (0,01A), da bi lahko našel mali porabnik kakršen po vsej verjetnosti greni življenje Gregatu. Takšne klešče imajo svetlo odprtino klešč do max 20mm oziroma raje manj. Cena pa se giblje od 200€ dalje. Za svoje sem dal nekaj čez 300€ in zanesljivo zaznajo porabo od le 5mA (@DC) dalje.
Grega izkoristi svojega soseda.
Prinesem v soboto klešče s seboj.
LP NT
E, super NT! Meni ni namreč nič jasno kaj bi mi lahko žrlo el. - čisto vse je 2x izklopljeno (tako prek glavnega stikala, kot prek varovalk na panelu - vse na off).
Bojan 1962 - ker čakam na montažo roll-bara imam celico položeno ob ograjici zadaj in nanjo pada senca od vinča; sicer ta senca pokrije cca. 10% površine, ampak kot kaže je dovolj zasenčeno da ni nobenega rezultata od te 55W celice. Položit pa ne morem drugače, ker mi sicer burja vse raztura.
Bojan 1962 - ker čakam na montažo roll-bara imam celico položeno ob ograjici zadaj in nanjo pada senca od vinča; sicer ta senca pokrije cca. 10% površine, ampak kot kaže je dovolj zasenčeno da ni nobenega rezultata od te 55W celice. Položit pa ne morem drugače, ker mi sicer burja vse raztura.
Akumulatorji
mamaMicka napisal/-a:Gospodje...
Hvala za nasvet!
Kot si že sam ugotovil - najbolj pametno to ni... Pri polnjenju in praznjenju baterij prihaja do elektrolize vode in sprošča se vodik, ki lahko v primeru prave mešanice s kisikom in iskre lepo poči.
Verjetnost je sicer zelo mala. Obstaja pa
Samo spomnil bi predhodnike, da lahko gre v akumulatorju kdaj tudi kaj narobe (kratek stik) in takrat celica plini precej bolj intenzivno kot če je vse OK.
Pri polnjenju izhajajo tudi hlapi žveplene kisline, ki sicer niso zelo koncentrirani, vendar lahko koga motijo.
V tem primeru bi raje uporabil VRLA AGM akumulatorje za start in VRLA AGM ali GEL akumulatorje za porabnike.
Če rabiš, lahko ugodno priskrbim navadne ali VRLA AGM
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
330i ... nekje si prebral, da so AGM dobri akumulatorji, vendar si pozabil povedati kdaj, za kakšen primer in s kakšnimi omejitvami tako, da so take in podobne informacije, ki niso popolne zelo zavajajoče in nepoznavalca še bolj begajo.
AGM so odlični akumulatorji zaradi nizkega samopraznenja, relativno visokih tokov za kratek čas (zato se jih uporablja na plovilih z močnimi inverterji), globjega praznenja do 60%, večjega števila ciklov, če se ga uporablja pazljivo (drugače še hitreje odpove) in ker jih ni treba vzdrževati, če je to sploh prednost.
Slabost pa je ta, da se jih ne sme polniti hitro, kar pa je v nasprotju z večino želja navtikov, ki bi radi imeli ČIM MANJ akumulatorjev in bi jih radi ČIM PREJ napolnili. Visoka cena!
Ali misliš, da AGM nikoli ne napihne. Še večkrat kot bi mislil. AGM je namreč ZELO OBČUTLJIV na hitro polnenje. Pri klasičnem boš prej zavohal in slišal, da nekaj ni v redu, AGM pa se kar napihne brez kakršnih koli znakov in v skrajnem primeru celo eksplodira. Za klasičnega pa še nisem slišal, da bi eksplodiral. Se je deformiral in napihnil, eksplodiral pa nikoli tako, kot AGM katerega sem videl v ladjedelnici v Izoli na neki novejši barki.
Če akumulator uplinja, to vohaš in to je prvi znak, da je nekaj narobe in večinoma ni večje škode, če takoj ukrepaš - izklopiš polnjenje, preveriš kje je napaka, da ni morda kakšna celica v stiku ali podobno. Odklopiš poškodovan aku. Ostalim preveriš vodo, priklopiš nazaj in teraj dalje miško.
Pa še to. Kam pa bi po tvoje potem montirali akumulatorje na jadrnici in na motorni barki?
Morda v motorni prostor, kjer je temperatura okolice preko 60°C. Ali ne vem kam bi jih še lahko vtaknil? Na jadrnicah so ponavadi pozicionirani blizu kobilice v težišču barke, kamor velika teža tudi spada.
Še nikoli nisem slišal, da koga moti vodik, ki je itak brez vonja in lažji od zraka. Prepričan sem, da gre bolj za kaprice, kot pa utemeljene pomisleke, še posebej, če je zračenje akumulatorskega prostora izvedeno po predpisih.
LP NT
AGM so odlični akumulatorji zaradi nizkega samopraznenja, relativno visokih tokov za kratek čas (zato se jih uporablja na plovilih z močnimi inverterji), globjega praznenja do 60%, večjega števila ciklov, če se ga uporablja pazljivo (drugače še hitreje odpove) in ker jih ni treba vzdrževati, če je to sploh prednost.
Slabost pa je ta, da se jih ne sme polniti hitro, kar pa je v nasprotju z večino želja navtikov, ki bi radi imeli ČIM MANJ akumulatorjev in bi jih radi ČIM PREJ napolnili. Visoka cena!
Ali misliš, da AGM nikoli ne napihne. Še večkrat kot bi mislil. AGM je namreč ZELO OBČUTLJIV na hitro polnenje. Pri klasičnem boš prej zavohal in slišal, da nekaj ni v redu, AGM pa se kar napihne brez kakršnih koli znakov in v skrajnem primeru celo eksplodira. Za klasičnega pa še nisem slišal, da bi eksplodiral. Se je deformiral in napihnil, eksplodiral pa nikoli tako, kot AGM katerega sem videl v ladjedelnici v Izoli na neki novejši barki.
Če akumulator uplinja, to vohaš in to je prvi znak, da je nekaj narobe in večinoma ni večje škode, če takoj ukrepaš - izklopiš polnjenje, preveriš kje je napaka, da ni morda kakšna celica v stiku ali podobno. Odklopiš poškodovan aku. Ostalim preveriš vodo, priklopiš nazaj in teraj dalje miško.
Pa še to. Kam pa bi po tvoje potem montirali akumulatorje na jadrnici in na motorni barki?
Morda v motorni prostor, kjer je temperatura okolice preko 60°C. Ali ne vem kam bi jih še lahko vtaknil? Na jadrnicah so ponavadi pozicionirani blizu kobilice v težišču barke, kamor velika teža tudi spada.
Še nikoli nisem slišal, da koga moti vodik, ki je itak brez vonja in lažji od zraka. Prepričan sem, da gre bolj za kaprice, kot pa utemeljene pomisleke, še posebej, če je zračenje akumulatorskega prostora izvedeno po predpisih.
LP NT
NT jaz ga dam lahko edino pod pod, ali na palubi ali pa v kabini...
Gre se mi zaradi tezisca in tudi prostora, rezervoar imam na sredini, zadaj bi imel bazene, hladilnik in podobno. Zato sprasujem za v kabino, zracenja pod podnicami pa ne morem narediti...
Gre res za zanemarljivo plinjenje? Spal bi morda le nekajkrat v sezoni?
Gre se mi zaradi tezisca in tudi prostora, rezervoar imam na sredini, zadaj bi imel bazene, hladilnik in podobno. Zato sprasujem za v kabino, zracenja pod podnicami pa ne morem narediti...
Gre res za zanemarljivo plinjenje? Spal bi morda le nekajkrat v sezoni?
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
- Bojan 1962
- Kapitan
Prosim da ne razmišljate o plinjenju akumulatorjev, ponoči ni sonca za polnjenje baterij, prav tako ne poznam nikogar ki bi čez noč imel prižgan motor, tako da ponoči baterije lepo počivajo. Tudi drva oddajajo nekaj vodika, zato priporočajo imeti nekaj polen v dnevnem prostoru ker je baje to ful zdravo, iz akumulatorja pa ravno tako izhaja vodik , ki pa naj bi kao škodoval ??. Če ponoči dvakrat prdneš, je to veliko več vnetljivega plina kot pa ga pride iz baterije v celem tednu, pa še smrdi zraven a se za to nihče ne sekira, še nisem slišal da bi si kakšen morjeplovec montiral cev z ventilatorjem v EX izvedbi na rit. ( bolje bi bilo na jezik, ker včasih izjave bolj škodujejo kot okolje).
lp Bojan
lp Bojan
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 21 gostov