Saga o zaganjaču-štarterju-"ajnlaserju"

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

aleksander67
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a aleksander67 » To Jul 30, 2013 21:08

Ojla!
Desni ali levi,če gledaš od volana nazaj? Jaz sem namestil oba originalna vijaka 10.8 od Quicksilcerja,11cm dolžine,premer 9,3mm,po vsakih nekaj ur ih kontroliram,kako sta zategnjena.Ne vem pa,zakaj ti zaganjač obrne le malo,če je pravilno nameščen?
aleksander67
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a aleksander67 » To Jul 30, 2013 21:11

Pa še nekaj,poznam 2 vrsti zvoka :
. ena vrsta je,če zaganjač ne potisne pravilno;
- druga vrsta,če je prazen akumulator;
Mimogrede,kateri motor imaš notri?
Uporabniški avatar
Mike
Admiral
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mike » To Jul 30, 2013 23:16

Moje mnenje je, da dobiš nekoga, ki ima identičen motor, prešraufaj štarter kompet z vijaki na njegov motor in če dela, potem veš kje je vzrok.
V8 + Jet drive
No. 1
Admiral
Kraj: Vodice & Novigrad

OdgovorNapisal/-a No. 1 » Sr Jul 31, 2013 09:45

Gre za desni vijak.

Zvok je tak kot bi starter vklopil za zelo kratko, potem vmaknil zobnik, ki pa se potem hitro in v prazno vrti.

Taka situacija je bila že s prejšnjim, ko je odlomilo vijak je po tem tisti štarter delal točno tako. Habibi VII mi je zrihtu menjavo z novim pri prodajalcu, ker je bil samo 8 mesecev star. Zamenjali so mi ga s tem novim, ki je delal ok dokler ni odlomil vijaka.

Teorija lokalnega mehanika je da zobje ne nalegajo dobro na vztrajnik, posledicno se enkrat ne ujamejo in ker je mocan zaganjac odlomi vijak, pri tem pa se v zaganjacu nekaj poskoduje da takole izklaplja.
Wellcraft 2600 Martinique
Uporabniški avatar
frikmusic
Admiral
Kraj: Ljubljana-Volme Kamenjak
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a frikmusic » Sr Jul 31, 2013 14:00

Isto kalvarijo sem imel tudi sam in vse uredil samo z zamenjavo vijakov z originalnimi vijaki in je delalo kot mora.
Si preprican da imas original vijake?

Frik
Frajtonerca je prava stvar...
No. 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a No. 1 » Sr Jul 31, 2013 15:28

Frik, mogoče je lahk kaj na tem. En vijak mi je zlomilo in zdej ta ni original, lahko oba nista original... Sam v čemu je štos?

Probal zaganjač v šraufštuku je bp, razdrli in vse je novo, tiptop tko da res ni v zaganjaču problem.

Novi šraufi so čist enaki kot originalni in ne vem kaj bi lahko vplivalo da bi bilo drugače?
Uporabniški avatar
frikmusic
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a frikmusic » Sr Jul 31, 2013 22:18

Tocno to kar ti govoris je meni razlagal moj mehanik ki je zelo dober- vendar ne na Mercruiser. Drugi mehanik mi je razlozil da naj dam original vijake in bo OK in bilo je OK.
Verjetno niso enaki, debelina :?: dolzina navoja :?: dolzina vijaka itd. ne vem v cem je stos vendar delovalo je po mesecu dni kalvarij in vsaj 10 premontazah in dveh novih starterjih.
Ce bi danes imel iste simtome bi sigurno prvo menjal vijake z originalnimi in se to nisem preprican se ne spomnim ali so vsi enako dolgi. PREVERI :idea:

Frik
No. 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a No. 1 » Če Avg 01, 2013 07:36

Zdej zgodba je taka da ko mi je pri prejsnjem odlomilo šraufe je blo treba staro železo vn potegnt in namesto colskih smo vrezali navadne navoje in originalni šraufi ne gredo več not. Neoriginalni enaki šraufi so zdej delali en mesec, zlomljeni šrauf nadomeščam z enakim. Na tem področju bi moralo biti vse ok.

Zdej so me mojstri napotili da odvijem svečke in pogledam če ni kej vode vdrlo v motor pa da je v tem problem, ampak to pa ja ne more bit kr tako...
No. 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a No. 1 » Če Avg 01, 2013 08:35

Ravnokar opazim, da sta zgornji luknji na starterju za 2mm manjsi kot spodnji?? Original starter in zgleda da tko mora bit ne vem pa zakaj.
No. 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a No. 1 » To Avg 06, 2013 11:05

Frikmusic-se mi zdi da maš vse prav, ampak sem se poglobil zakaj in kako je to.

Namreč original vijaki imajo "natolčeno" oz. narebreno nekaj koine v dveh nivojih. Prvi nivo, takoj za navoji je tak, da se rahlo "vreže" pod navoj v ohišju motorja, drugi-debelejši nivo pa se "vreže" v samo ohišje štarterja.

Edino s tem je možno doseči, da vijak v štarter paše 100% in ne le da gre skozi luknjo, prav tako je s tem doseženo, da se na drugi strani ta del čisto fiksira v samo ohišje motorja saj navoj očitno ni dovolj dolg, da bi bilo to popolnoma stabilno.

Slika

Na sliki je navaden in originalen vijak, kjer se lepo vidi kar na vrhu razlagam.

Pri meni originalni ne gredo not ker so mi že pametnjakoviči v 3 letih, kar to nagaja vrezali nov metrilni navoj, tako sem sedaj dal delati vijake s točno takimi merami in s tem natolčenim delom, da se bodo prilegali. Konec tedna probam.

Drugače pa z originalnimi vijaki če privijačiš ko zmešan drži ko zmešano, ko pa zaverglaš se to premakne za ene 2-3 mm kar pomeni, da zdrsne zobniček od zaganjača dol iz vztrajnika... na roke tega nikakor ne moreš premakniti niti z vzvodom, sem pa zato naštimal kamero, ki mi je ponudila odgovor da to ni ravno fiksno pri tej sili.

Nenazadnje originalni vijaki imajo trdnost le 8.8, čisto na koncu pa je še kupček železa, ki je obvezen za pritrditev zadnjega dela zaganjača na ohišje motorja, ker drugače slej kot prej odpleše.

Razočaranje z zaganjačm pa je da ima tudi ta originalni v sebi plastični zobnik, tako da večno ne bo zdržu...
Uporabniški avatar
frikmusic
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a frikmusic » To Avg 06, 2013 12:30

Ko sem prebral tvoj post sem se spomnil o tem natolcenem delu :x
Sem preprican da si resu problem in ti ostaja nekaj letosnjega dopusta brez problemov startarjem :D :D

Frik
No. 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a No. 1 » To Avg 06, 2013 12:53

Jp, zloo hvaležn za tvoj namig, ker si me premaknu z nulte točke v 4 letih pa kopice mojstrov... Šraufe dobim v petek pa poročam če je to to.
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Če Avg 08, 2013 21:06

jao, a še kr ni konc tega "laserja" ?!
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Če Avg 08, 2013 23:02

Červar ma laser, Novigrad pa ajnlaser :lol:

Sam, da si zrihtu. Zdej pa lohk prideš na pir. 8)
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Če Avg 08, 2013 23:36

KR EN kakšne ti pišeš ! Sedaj lahko pride za pir DAT ! :twisted:
SlikaSlika

“There’s no point having a boat if you don’t use it!”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov