inštalacija za izmenično napetost / AC wiring system

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Tadejko
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana - Červar

OdgovorNapisal/-a Tadejko » So Jan 02, 2016 22:13

Nikola T. napisal/-a:
5. GRELNIK VODE - BOJLER

Preverite vezavo tudi, če je plovilo tovarniško, saj sem videl že precej primerov, ko bojler ni imel vgrajene termične varovalke ali ozemljitve.

Slika

OPOZORILO:
- Galvanska ločitev, imenovana tudi Zinc Saver, na sliki velja samo za primer, ko imamo ozemljitev na plovilu izvedeno le preko bojlerja. Ta način uporabljajo v ZDA. V EU je obvezno pred dovodom na bojler dodati še FID stikalo in dodatno varovalko,
- Ozemljitev tudi na motor je OBVEZNA, ko ima bojler kombinirano gretje s toploto motorja !!

Delovna temperatura motorja - hladilne tekočine je normalno od 80-90°C. V kolikor bojler grejemo s toploto motorja se kaj rado zgodi, da se voda v bojlerju pregreje. Z vročo vodo bi se opekli, lahko pa bojler celo eksplodira v kolikor bi voda v njem zavrela. Mehanski razbremenilni ventil je osnovna oprema vsakega ladijskega bojlerja. Sem že naletel na primere, ko bojler tega ni imel instaliranega.
Za gretje sanitarne vode s toploto motorja je torej potrebno dograditi poseben termostat, ki prekine dovod vroče vode motorja, ko temperatura v bojlerju doseže nastavljeno temperaturo. Primerna temperatura sanitarne vode na plovilu je do 60°C. Glej sliko.

Slika

Bojler in motor morata biti povezana z ozeljitvenim vodnikom, kot je to označeno na prejšnji skici. Zasledil sem primere, ko je cev izmenjevalca v bojlerju brez posebnega razloga prežrlo. Do tega pojava prihaja zaradi galvanskih tokov hladilne tekočine, ki kroži med motorjem in bojlerjem. Z medsebojno povezavo ozemljitve se ta problem odpravi, vendar je nujno potrebno paziti, da je pravilno ozemljen bojler tudi, ko je priključen na omrežno napetost. V kolikor ne uporabite galvanskega ločilnega vezja se kaj rado pripeti, da preko ozemljitve na bojlerju - ozemljitve do motorja - osovine, ki je potopljena v vodo sklenemo tokokrog z ozemljitvijo obalnega priključka in tako lahko vaše plovilo postane žrtvena anoda sosednjemu. Rezultati so lahko katastrofalni še posebej za plovila z Z pogonom.

Če se že lotevate predelave sami pazite, da imate ozemljitev pravilno izvedeno, drugače Vam FID stikalo ne bo delovalo, kar je lahko smrtno nevarno !

Se pravi, pri bojlerju je treba preveriti
- ali je bojler ozemljen
- kadar se voda greje s hladilno tekočino, mora biti ozemljitev bojlerja povezana z ozemljitvijo motorja (ali tisti + v krogcu na skici pomeni samo povezavo, ali je kakšen električen element ?)
- ozemljava naj gre preko galvanskega izolatorja

Če bojler greje samo preko toplotnega izmenjevalca s hladilno tekočino, ali je tudi v tem primeru potreben galvanski izolator? Ali je dovolj samo skupna "ozemljitev" - se pravi izenačitev potencialov bojlerja in motorja - da se preprečijo galvanski tokovi med bojlerjem in motorjem?

Če gledamo NT-jevo shemo tule, ali je preveč poenostavljeno, če si predstavljamo:
- električni bojler je eden od porabnikov prilopljen na 220 V vtičnico
- galvanski izolator je lahko nameščen na poljubno mesto med zemljo v kokpitu in zemljo porabnika
- ali je galvanski izolator priporočljiv ne glede na to, ali je 220 V porabnik bojler ali karkoli drugega. Se pravi, galvanske tokove med barkami je vsekakor pametno prekiniti?
- opombi na shemi, ki pravi "ne ozemlji na motor" je zadoščeno z uporabo galvanskega izolatorja (tudi kadar sta motor in bojler na isti zemlji)
mato
Admiral
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a mato » Pe Maj 20, 2016 11:38

Bom uporabil kar to temo.

Zanima me, za kaj vse uporabljate 220V na plovilu do 10m.
Na hitro mi padejo na misel samo: bojler, pečica, klima,....

Sprašujem se ali je smiselno imeti dvojno električno napeljavo na barki.
Ali pa imeti samo dober 12V sistem in primeren razsmernik za porabnike ki nujno potrebujejo 220V.
Seveda mora biti 12V sistem podprt z sončnimi celicami in močnim polnilcem.
Mato :wink:
No. 1
Admiral
Kraj: Vodice & Novigrad

OdgovorNapisal/-a No. 1 » Pe Maj 20, 2016 15:13

mato napisal/-a:Zanima me, za kaj vse uporabljate 220V na plovilu do 10m.
Na hitro mi padejo na misel samo: bojler, pečica, klima,.....

Picopek, polnilci za comp, telefone in tablice (ti so lahko tudi 12V)
Wellcraft 2600 Martinique
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » Pe Maj 20, 2016 17:50

mato napisal/-a:Bom uporabil kar to temo.

Ali pa imeti samo dober 12V sistem in primeren razsmernik za porabnike ki nujno potrebujejo 220V.

Sem mislil, da bom potreboval, pa ne potrebuješ.
Če motor deluje vsak dan in si vsaj malo varčen, bo tople vode v bojlerju dovolj, kuhaš na špirit (nekateri na plin), hladilnik 12 V, TV 12 V,... polnilci tablice, mobitelov, prenosnikov pa lahko špilajo na 12V.
Nimam picopečke, se je tudi ne bi upal obesiti na accuje in nek razsmernik. Sam imam shore napeljavo, pa sem jo uporabljam le pozimi, da ženem kalorifer, ko igamo tarok na barki.
https://vodovod-rh.si/
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » So Maj 21, 2016 08:34

mato napisal/-a:Bom uporabil kar to temo.

Ko sem sam kupoval plovilo so me kar dosti prepričevali za 220 inštalacijo.
Pa niso uspeli.
Na malih plovilih je pač tako, po mojem prepričanju, da je manj več!
Prepričan sem, da gremo zato na plovila, da živimo drugače, kuhamo drugače, hladimo se drugače, vse je neka mala avantura. Ne grem zato, da se notri zaprem ker je zunaj prevroče, zato, da bom pekel kračo ali pico, zato da se ....
Za hladilnike in polnilce zadostuje podpora fotovoltaike, za kuhat je pa plin. Res je, da je se pri meni odvija življenje na barki samo z dvema osebama plus mali pes, toda tudi za štiri občasno ni težav.
V marini pa , ko potrebujem ogrevanje, potegnem kabel in vključim kalorifer, radiator ....

Da bi se zaprl v barko in zamudil take dogodke? Ne bi si odpustil.

Slika

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov