Tomos 4 vroč ne vžiga

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Če Avg 08, 2013 20:25

Kabel na svečko ne gre iz nobenega bloka ,ampak iz cinšpule ki zgleda takole:

Slika

Dobiš jo pa na bolhi za 17 eur.

http://www.bolha.com/nadomestni-deli/de ... 1368860378
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Avg 09, 2013 10:13

Ni res, da Kasaudio nima pojma - proces mu je jasen.

Nesporazum je v tem, da se je skoraj gotovo nekoč nekje naučil, da beseda 'cinšpula' pomeni samo določen tip oziroma obliko vžigalne tuljave, ne pa da je to pomečkano iz "Zündspule, die, ELEKTRIKA vžigalna tuljava", kar je splošna beseda za vsak par navitij, kjer s (kakršnim koli načinom) prekineš tok v primarnem, da v sekundarnem dobiš visokonapetnostni sunek, ki povzroči iskro na svečki.

Isti pomen imajo izrazi bobine d'allumage - ignition coil - Zuendspule... in je lahko poseben element ali pa kam integrirano - recimo tule je integrirana nad vsako svečko ena.
Slika

Problem oziroma nesporazum je (bil?) v pomenu besede, ne v poznavanju mašine ali procesa v njej.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Pe Avg 09, 2013 10:52

kasaudio napisal/-a:

Ne vem fantje... letos sem mel T4 letnik okol 70, vžig na platine, brez "cinkšpule" kot temu pravte, pa je palil mrzel ali vroč ko puškica.

No poglej kaj je napisal "VŽIG NA PLATINE, BREZ CINŠPULE"

Ko nekdo piše take oslarije ,se moram oglasit.
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Pe Avg 09, 2013 12:16

Matr 4 strani pa še kr ne vžiga vroč....mam jst šibice :lol:
https://medisken.si
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Pe Avg 09, 2013 17:53

No poglej kaj je napisal "VŽIG NA PLATINE, BREZ CINŠPULE"

Ko nekdo piše take oslarije ,se moram oglasit.

Na morjeplovcu je že velikokrat tekla beseda o "cinkšpuli" ali "cinšpuli" in dobil sem občutek, da smo takrat vsi mislili na novejši sistem delanja iskre na sveči.

Narobe sem se le izrazil, moral bi napisati da gre za tomosa s starejšim sistemom vžiga, ki ima vžigalno tuljavo ravno tako kot novejši (vsi) sistemi.

Se še enkrat globoko opravičujem vsem in še posebej tebi Val, da te je tolk razkurlo, da si me ocenil da pojma nimam.

O jadrnicah ga res nimam, raznih dizlov in mercruiserjev (na srečo) tudi ne poznam, pavšalno ocenjevanje ljudi mi je tudi tuje, tomosic pa sem ne glede na tvoje prepričanje kar nekaj uspešno skoz dal. Pa vremena tudi kar nekaj. Pa še kaj bi lahko najdli.

P.S.: Pravzaprav je bil moj edini namen v tej temi le povedat, da tomos, če je dobro zrihtan, vžiga brez problemov. Škoda da je ratala taka kolobocija.
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » Pe Avg 09, 2013 18:28

Kaj če bi uporabljali izraze, kot so:
- brezkontaktni vžig (kobajagi elektronski vžig)
- kontaktni vžig (mehansko določanje točke vžiga - platine, iskra bo, ko se platine razklenejo)

Za slabo iskro, je več razlogov, kot le slaba vžigalna tuljava.
Platine ki nimajo dobrega stika ne morejo delovati OK. Tu je pomemben tudi kondenzator.
Torej, vžigalna tujava, platine in kondenzator so pomembni elementi za vžig.
Seveda tudi čas sklenjenih platin in časovno pravilen vžig (razklenitev).

Sem srečen, da sem živel v času Tomosovih mopedov (pred APN 6S, Alpino,...)in ne v času skuterjev in njihovi CDI vžigov.
https://vodovod-rh.si/
igor1
Kapitan fregate
Kraj: Šentjur-Bunarina

OdgovorNapisal/-a igor1 » So Avg 10, 2013 14:26

Na starejšememu Tomosu sem jaz menjal kondenzator ko mi ni vžigal.
Po menjavi je tudi vroč užigal.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » So Avg 10, 2013 15:05

igor1 napisal/-a:Na starejšememu Tomosu sem jaz menjal kondenzator ko mi ni vžigal.
Po menjavi je tudi vroč užigal.

Odličen nasvet !! :!:
Največja verjetnost je dejansko star in iztrošen (posušen) kondenzator.
Druga pa tuljava, ki včasih zaradi pregretja pride v stik ali izgubi kabel kontakt, vendar bi, ko se motor segreje, crknil tudi med delovanjem. Če "samo" ne vžge, ko je že vroč potem je temu kriv dejansko samo kondenzator (Pripis) ..v kolikor ne vžiga zaradi elektrike-iskre.
LP NT
Nazadnje spremenil Nikola T., dne Ne Avg 11, 2013 07:31, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » So Avg 10, 2013 17:20

kasaudio napisal/-a:
Po prebranem se vidi da ima @kasaudio veliko znanja in tudi pravilne nasvete daje.....samo nažalost ni vsak za imeti tomosa, pa tudi je marsikomu že ostala vžigalna vrv v roki od živčnega užiganja .....tomos ima svoje muhe....vendar je zelo hvaležen motorček...pa kot že povedano če vse štima mora vedno vžgat brez problema..posebaj kako preperelo kablovje itd...in tudi sam vedno uporabljam super bosna svečko 80.....bodisi na tomos 4,5 ter 18 ...nikoli problemov zaradi sveče

Za T-18 je boljša Bosna F100, prav hudo važno pa to niti ni. Kompresijska razmerja so tu dokaj mala, tako da klenkanja ni, važno da sveča prenese vročino izgorevanja (ki je pri zračno hlajenih večja kot pri vodnih).

LP

P.S.: pogrešam Pikija

Piki je bil na dopustu in ker si ni zrihtal stalnega dostopa do interneta je bil bolj malo na forumu. 8) Zdaj bom spet redno prisoten.

Če T 4 vroč ne vžiga, je ponavadi kriva vžigalna tuljava, ki vroča začne prebijati, kot je že , mislim da SR 290 omenil. Druga varijanta pri taki napaki je zanič membrana na bencinski pumpi (tudi že omenjeno), zaradi katere motor dobiva preveč goriva. Hladnemu mu to še paše, vročega pa zaliva in noče več vžgati, oziroma vžge po 20 poskusih in še to z muko. :wink: Tukaj nekje bi jaz iskal rešitev za problem, seveda pa tudi nov kondenzator ne bo odveč, čeprav je tukaj njegova primarna naloga preprečevanje pretiranega iskrenja, ki lahko skuri platine oziroma mehanski prekinjevalec.

Svečka pri T4 naj bo Bosna F 80 ali NGK B7HS, pomemben pa je tudi razmak med elektrodama 0.5 mm pri platinskem vžigu, elektronski vžig naj ima vedno 0.7 mm in pa predvžig 1.5 pred GMT, razmak med kontakti prekinjevalca pa 0.35 do 0.45 mm.
boni
Kapitan

OdgovorNapisal/-a boni » Ne Avg 11, 2013 08:45

To so pa konkretni odgovori. Evo sem na morju in se ga danes lotim bozat da bo potem priden. Danes je sploh super za sraufat ker piha malo burja in ne bo prevec vroce.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Avg 11, 2013 13:00

Najprej seveda preveri, če imaš iskro in če je OK, potem bo najverjetneje res samo prebogata mešanica, ko je motor vroč. Pri mojem starem mopedu T3 sem se dolgo mučil in na koncu odkril, da je bil slab samo plovček in ni v vplinjaču dovolj zapiral goriva. Hladen je vžgal takoj, topel pa NIKOLI na prvi start. Vroč pa sploh ni vžgal. Podobna napaka pri Parsunu pa je bila zaradi zanič gumi čepka v vplinjaču, kar sem na forumu že opisal in sem "diplomiral" na vplinjaču, da sem odkril napako.
LP NT
Uporabniški avatar
elbarto
Admiral

OdgovorNapisal/-a elbarto » To Avg 27, 2013 17:03

kaj je novega?
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » To Avg 27, 2013 19:50

elbarto napisal/-a:kaj je novega?

Ne vžge :!: :twisted: :lol: :lol: :lol:
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » To Avg 27, 2013 19:53

ko sem videl naslov, sem bil takoj v dvomih, da ni No.1 nicka zamenjal :twisted: :twisted:
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Avg 27, 2013 20:09

Če je na kapi od svečke še kovinsko ohišje ga tudi daj stran,ker velikokrat dela sranje in motorji ne delajo lepo,ne vžgejo vroči,pa crknejo sami od sebe..
LP Iztok

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost