Prezračevanje bencinskih hlapov

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Galex
Viceadmiral
Kraj: Portorož

Re: Prezračevanje bencinskih hlapov

OdgovorNapisal/-a Galex » Pe Apr 06, 2018 20:05

no tako...mi ni dalo mira pa sem odprl pokrov oz dno krme...

Slika

noter pa seveda smrad po benzinu...vidim malo moker zgornji del rezervoarja in že vesel da sem našel vzrok, pa dejansko opazim da je to samo kondenz in ne smrdi po benzinu...PVC rezervoar na zunaj čisto suh...pregledam če je kje poškodovan-nič...potem preverim vse spoje cevk-vse ok. Dno pod rezervoarjem tudi suho..
ko pritiskam na rezervor oddušek opravlja svoje delo in vse lepo cev speljana na zunanjo stran trupa...rezervoar je spodaj zalit s PUR peno...da se ne premika...IN SEM SPET NA ZAČETKU !!!

Odločil sem se, da jutri natočim rezervoar skor do vrha, na vse spoje cevk dodam RF zatisne objemke...spoje na vrhu rezervoarja in črpalke pa bom posilikoniral...pa da vidimo potem kaj bo...če ne bo pomagalo bom še cevi zavil v silvertape iz obupa...
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Pe Apr 06, 2018 21:29

Izmeri, če ti kaj pušča. Zapreš vse odprtine, narediš notri nadtlak recimo 1m vodnega stolpca, ki ga meriš z U prozorno cevjo z vodo, vidiš, če ti pri tem kje pušča in tlak pada. Kandidati za puščanje so z vijaki priviti pokrovi in gumi cevi z objemkami. Pa pazi na statično elektriko, ko boš lezel okrog tanka, najbolje da to počneš v kakšni bombažni trenirki. Pri nadtlaku lahko posprejaš spoje s sprejem za detekcijo puščanja (nekakšna žajfnica), še nedavno tega so ga imeli v Hofru. S silikonom ne boš veliko tesnil, ker ga alkohol in druga bio nesnaga v eurosuper 95 najeda. Ker bencin najde vsako luknjo, celo špranjo, ki jo komaj vidiš, je potrebno zelo malo, da pronica skozi.
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » So Apr 07, 2018 09:59

Navadno je problem v tej tavelki flančni, ta redko tesni bencin tko kot bi si človek zaželel, sploh pri plasitčnem tanku.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
Galex
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Galex » So Apr 07, 2018 16:38

sem s SIKO maso posilikoniral vse spojke cevi in tudi ta plastičen pokrov na rezervoarju tudi...na servisni loputi v kabini sem dal dodatna tesnila in še silikon dal čez da bo mogoče vsaj kabina ostala brez tega vonja...bomo videli če sem kaj rešil ali ne...
Uporabniški avatar
Paco
Admiral
Kraj: Lj-Pag

OdgovorNapisal/-a Paco » So Apr 07, 2018 16:52

Samo toliko vsem , ki ne poznajo nikogar ki bi imeli ventilator na izvenkrmnem motorju ipd.

Windy 620 (150 Yamaha) ki sem ga nekoč imel je imel serijsko vgrajen ventilator v konzoli in cevno speljan v območje rezervoarja na eno stran in ven iz konzole na drugo stran. V navodilih je bilo lepo navedeno da je potrebno pred vklopom 10 min laufati ventilator.

O tem kaj proizvajalci predvidijo in kaj je pametno ne bi zgubljal besed, ker sem preveč svari moral popravljati zaradi "boljše cene" plovila ki običajno vedno kanabalizira nekaj. Pri starejših čolnih pa skoraj obvezno zasledimo ventilatorje v takšni ali drugačni pojavni obliki kot odzračevanje motornega prostora v inboardih pa celo kot odvode kondeza...

Ravnaj po pameti in se odloči tako da se boš ti počutil varno. Nalepko in pravi izbor naprave v primeru vgradnje ventilatorja pa le upoštevaj, pa čeprav bo zato dražji.

Paco
pojdi se z bikom bost!
Uporabniški avatar
Galex
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Galex » So Apr 07, 2018 16:57

to sigurno...ta ventilator izpihuje zrak iz prostora za rezervoar in iz prostora pod zadnjo klopjo oz kar cel trup.dve cevi f80 mm sta povezani..na volanski konzoli je nalepka (že original) da pred vžigom 4 min vžgati ventilator...tudi v knjigi z navodili je tako navedeno...verjetno ni brez pomena :)
Samo kabina ne bi smela biti nikakor povezana s temi prostori...
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » Po Apr 09, 2018 12:44

Na motorju imate karburator ali injektorje ?
Kar koli delaš, naredi kvalitetno ali se pa raje sploh ne loti.

Video test sider: https://www.youtube.com/channel/UC_cYNza74BYYsuOjhmAHAdA/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Po Apr 09, 2018 13:54

Ima injektorje.
Uporabniški avatar
Galex
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Galex » Po Apr 09, 2018 14:09

Tako je...selva 115 zunanja...nima povezave s tem pomoje
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » To Apr 10, 2018 11:18

Nima. Ne.

Video test sider: https://www.youtube.com/channel/UC_cYNza74BYYsuOjhmAHAdA/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » To Apr 10, 2018 11:20

Kaj je na plovilu kaka prenosna kantica goriva?

Jaz ko vozim v avtu trdo zatisnjeno kantico goriva mi ves avto smrdi po bencinu.

Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » To Apr 10, 2018 11:26

Kaj ko tankate gorivo, se rezervoar polni hitro brez težav?

Več krat se je zgodilo, da se žuželke iz blata naredile gnezdo v cevki od odušnika goriva.

Posledica tega je da med polnjenjem rezervoarja bencin pljune ven skozi luknjo za tankanje goriva. Rezervoar je potrebno čisto počasi polniti sicer si ves moker od goriva.

Kadar zatisneš zamašek od rezervoarja pa imaš dva problema. Med vožnjo ti motor ugasne, saj v rezervoarju nastane vakum.

Ko čoln stoji na soncu se v rezervoarju ustvari pritisk zaradi hlapov. Rezervoar napihne in nekje tesnenje popusti in hlapi uhajajo ven običajno tam kjer ne rabijo. Najbolj pogosto na tesnilu pod senzorjem višine goriva

tyson

OdgovorNapisal/-a tyson » To Apr 10, 2018 11:37

To napihovanje se rešuje z vijakom, ki je na pokrovčku... če ni odvit, bencina motor ne vleče, ko nastane vakum... nobenega pocejanja, ko je vijak odvit... velja za 25L prenosni plastični tank, ki ga imam...nobenih težav do sedaj... kako je pa na večjih čolnih z vgradnimi rezervoarji, ne vem, prepričan pa sem, da mora bit tlak enak zunajemu tudi v tanku...
Uporabniški avatar
Galex
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Galex » To Apr 10, 2018 14:34

Zelo dobre ugotovitve..sedaj ko to berem sem verjetno imel ta problem z odduskon pri prejsnjem colnu...tankat si moral res zelo pocasi...s tem colnom vse poteka gladko...kant z benzinom pa nimam na colnu...ko s kompresorjem piham v rezervoar skoz odprtino za tocit gredo lepo hlapi ven skozi oddusek...bom se mal stestiral vse skupaj ko motor deluje, pa dal pod tlak vse skupaj za nekaj casa.. lopute v kabini sem pa zatesnil s silikonom in je dost boljse...
Primozs
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Primozs » To Jun 16, 2020 22:11

Svaka cast forumu... "morjeplovcem"
Ob prebiranju foruma naletim na prezracevanje motornega prostora. In glej ga zlomka. Ob lanskem nakupu plovila danes ugotovim da mi blower vpihava zrak v motor in ne odsesava zraka. In kot si razlagam, naj bi iz motorskega prostora odsesaval zrak zaradi moznosti nastajanja bencinskih hlapov. Sicer je instalacija bp.... Pa vseeno. Jutri v akcijo in zamenjati smer. Mogoce je samo polariteta zamenjana in bo dovolj le to..... V drugem primeru pa mehansko obrniti blower. Zanimivo..... Coln redno servisiran pri pooblascenem serviserju...ampak vseeno taka napaka.
Upam da razmisljam v pravi smeri :shock:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov