kvaliteta motornega olja

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » To Feb 24, 2015 12:29

@al ce v googla napises api cd 15w40 bos nasel ze kar veliko. Se vec najdes ce gres gledat peš po straneh prodajalcev.

@kren jaz res nikomur nic ne podpisem ker ne mores zaupat nicemur. Tudi razni kitajski izdelki imajo razne CE Rohs itd certifikate pa ni enaka kvaliteta... vecinoma...
Osebno ne kupujem org olja razen ce je razlika v ceni majhna. Nikoli pa ne kupujem hofer in podobnih olj. In to zato ker lahko nafehtas kaksen popust in te pride brand olje skoraj enako. Za primer dam lahko hondo. AS trzin. Oni povsod tankajo Motula. Ne vem ali ima honda svoje olje vendar... ko sem enkrat kupil tam mi je hotel dati eno olje. Ko ga ni imel mi je dal pa drugega. Oba od motula vendar nek drug "model". Po njihovem je vseeno... zdaj pa vedi kaj je prav??
enako sem dozivel na Realu. Predpisano olje je bilo excelium. Oni so mirno v vse nase avte tankali elfa turbo diesel. Je rekel da je vseeno???

dirkaska olja so danes razred zase. Kolegi so pri motorjih merili temperaturo olja. In bolj vroc kot je bil visjo drugo stevilko so dajali. In nekako se je obneslo. Najbolj se je videlo v motardih ki 8ma mokro sklopko v olju. Recimo 30(racing) olje je sklopka drsela za pop... torej preredko...

Moj prvi mehanik mi je veckrat rekel... "svako novo ulje je bolje nego staro" in pri teh sratih traktorjih je res skoraj vseeno kaj kupis.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
al

OdgovorNapisal/-a al » To Feb 24, 2015 17:58

Na!!! Zdaj pa imam!! Tolk govorimo o olju in jaz ga grem menjat pa mi pade notri skozi odprtino kjer dolivam, matica od separatorja!!!
Ne morem je ven dobit nikakor!!!
Potem sem startal motor ampak to noro klonka in tolce!!!
Kaj naj?? Naj dam več gasa pa da jo porine skozi auspuh ven?!?!
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » To Feb 24, 2015 18:16

Al! Jaz sem samo hotel pomagati po svojih močeh. Se pa res malo nerodno oziroma nerazumljivo izražam.
Vsaka kvalitetno enaka alternativa (ne samo pri oljih) je dobra. Da smo si na jasnem. Yanmar še nikoli ni dalal olj. Prav tako BMW, VW .., ne. Ampak jih za njih delajo rafinerije. Hotel sem reči, če se ne spoznaš ali poznaš nekoga ki se, kupi original. Daš nekaj več, a si ziher. Jaz nisem pameten, a zato plačujem 35€/mesečno program, kjer med drugim tudi piše katero olje gre v kak motor. Žal pa tu notri ni navtičnih motorjev. :(
Ko smo ravno pri alternativah. Za tvoj motor je alternativa Shell Rimula, ki je HD olje. Ne pa kak Hofer šit. Samo toliko.
Zdej pa vidim, da si dvakrat prišparu! Rimulo boš kupu, pa še baba si bo morala sama sandale kupit. :P
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
bladzo
Admiral
Kraj: Lj-Portorož
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bladzo » To Feb 24, 2015 19:02

al napisal/-a:Na!!! Zdaj pa imam!! Tolk govorimo o olju in jaz ga grem menjat pa mi pade notri skozi odprtino kjer dolivam, matica od separatorja!!!
Ne morem je ven dobit nikakor!!!
Potem sem startal motor ampak to noro klonka in tolce!!!
Kaj naj?? Naj dam več gasa pa da jo porine skozi auspuh ven?!?!

Ja, daj več gasa...cca 2500rpm in obvezno zapri ventil za dotok slane vode. Po cca 5 minutah bi moralo matico stopiti v olju. Če se to ne zgodi, dodaj še 500 rpm in še 5-10 minut. Uspeh zagotovljen! :!: :idea: :idea:
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Feb 24, 2015 19:56

Ne verjamem ti, da si zalaufal motor v katerga ti je padla matica ,edino če imaš strojelom dobro zavarovan in..
al

OdgovorNapisal/-a al » To Feb 24, 2015 20:24

@bladzo hvala. sem poizkusil ampak sem pozabil zapreti dotok slane vode. matica je ko šus izletela iz auspuha in pri tem ubila enega kapitalskega pišmola! (bom prilimal v temo ribolov, da bo pajer1 vidil kaj je to kapitalc).

@kr en; sej si se čisto prav izrazil in vem, da želiš pomagati. Jaz pa sem se malo razpisal in pokazal mojo plat zgodbe na avtu...

@polanc; imam zavarovan ampak očitno je Yanmar res pravi traktor!

:D
al

OdgovorNapisal/-a al » Po Mar 02, 2015 17:34

Tko. Niti ne vem ali naj odprem novo temo ali pa ta že mogoče obstaja.
Torej: električna pumpa za menjavo olja.

Sedaj imam to.
Dela, a počasi (vmes skuhaš kavo, spiješ, pa še eno in še eno... za 5l olja; torej njena pretočnost je teoretično 5turških kav/5l olja).

Razmišljam, da kupim kaj takega in kar fiksno monitram v motorni prostor (placa je dovolj) in pač takrat ko menjam samo na knof pritisnem (tako nekak).
Ima kdo kaj izkušenj s temi pumpami, kdo kaj priporoča...
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Mar 02, 2015 18:18

Kaj kompliciraš za teh 5l.
S temle pozavgaš vse kar je treba.
Slika
al

OdgovorNapisal/-a al » Po Mar 02, 2015 18:20

E ravno zato sem podebljal električna...
Ma ni šans, da pumpam na roke... Rajš kavo kuham...
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Po Mar 02, 2015 18:22

Greš v Merkur al pa kako podobno trgovino in kupiš ono črpalko ki se poganja na vrtalni stroj in lahk črpaš dokler te je volja ;)
Uporabniški avatar
bladzo
Admiral
Kraj: Lj-Portorož
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bladzo » Po Mar 02, 2015 18:25

Se strinjam z Marchijem....

Sam imam pumpo na vakum, jo napumaš in v 5 minutah 15 litrov pozavga...Enostavna in delujoča.

Olje črpaj ven vedno toplo in boš že s tvojo obstoječo mnogo povečal pretok!

Slika
al

OdgovorNapisal/-a al » Po Mar 02, 2015 18:37

Hehe... bolj ko vas prepričujem v električno, bolj bi vi pumpali... A ni nič Črnogorca v vas? :lol:
Olje je toplo, ko ga pumpam...

@Marcel... ne rabim na vrtalni stroj; jaz bi tako fiksno, monitrano v motorni prostor (ta resne barke imajo to tko rešeno; so rekli v Amelu...)

Kakšne izkušnje?
Pa ne spet z ročnimi...
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Mar 02, 2015 18:59

Nožno montiraj
al

OdgovorNapisal/-a al » Po Mar 02, 2015 19:03

pol pa jaz smetim... :D
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Po Mar 02, 2015 21:38

jao, same škrtice...

boste pa že dali mehaniku tistih 50eu, da vam zamenja olje in filtre...

Sami pa poleg lahko spijete hladen špricer...
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost