Pa kakšen starejši Y tudi. Naš je letnik 79. Prejšnji lastnik je tam okrog 2015 celo barko olupil, pral in sušil več kot pol leta in potem nanesel nov topcoat. Lani se je spet pojavil kakšen mehurček. Meritev vlage je pokazala, da je cel podvodni del bistveno preveč vlažen. Poiskal sem dosegljive informacije o osmozi. TALE na primer opisuje razpad poliestra v prisotnosti vode, pri čemer nastaja tudi glikol. Ker ima ta parni tlak 16 mB pri 90°C, ga ne boš spravil ven z naravnim sušenjem, vleče pa nase vlago, ki dela probleme kasneje.
Olupili smo torej podvodni del še enkrat, topcoat se je nekje dobro držal, nekje pa so se odluščile cele plošče. S TEM merilnikom sem meril vlago. Na večini mest je pokazal več kot 30%. Kupil sem dvostopenjsko vakum pumpo in silikonsko grelno blazino. Po približno štirih urah sušenja pri 90 do 95°C in vakumu okrog 20mB je vlaga padla na okrog 10-15%. Sledilo je 5 rok epoksi premaza Jotamastic 90, dve roki drugega epoksi premaza za zaščito pred prehajanjem vode in dve roki AF. To smo naredili lansko leto, bomo videli, če bo sedaj mir.
Peskanje in sanacija osmoze
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Re: Peskanje in sanacija osmoze
motorni
motorni napisal/-a:Pa kakšen starejši Y tudi. Naš je letnik 79. Prejšnji lastnik je tam okrog 2015 celo barko olupil, pral in sušil več kot pol leta in potem nanesel nov topcoat. Lani se je spet pojavil kakšen mehurček. Meritev vlage je pokazala, da je cel podvodni del bistveno preveč vlažen. Poiskal sem dosegljive informacije o osmozi. TALE na primer opisuje razpad poliestra v prisotnosti vode, pri čemer nastaja tudi glikol. Ker ima ta parni tlak 16 mB pri 90°C, ga ne boš spravil ven z naravnim sušenjem, vleče pa nase vlago, ki dela probleme kasneje.
Olupili smo torej podvodni del še enkrat, topcoat se je nekje dobro držal, nekje pa so se odluščile cele plošče. S TEM merilnikom sem meril vlago. Na večini mest je pokazal več kot 30%. Kupil sem dvostopenjsko vakum pumpo in silikonsko grelno blazino. Po približno štirih urah sušenja pri 90 do 95°C in vakumu okrog 20mB je vlaga padla na okrog 10-15%. Sledilo je 5 rok epoksi premaza Jotamastic 90, dve roki drugega epoksi premaza za zaščito pred prehajanjem vode in dve roki AF. To smo naredili lansko leto, bomo videli, če bo sedaj mir.
Postopek je 100% tapravi, sedaj ke samo stvar v temu ce so sledili tapravi medpremazni intervali kateri so tudi predpisani v tehnicnem listu od proizvajalca Jotun.
KDebelina jotamastik 90 je tudi predpisana v micronih in upam da je ta vaša ustrezna zahrevam proizvajalca.
Drugace pa je izbira materjala in postopek top.
Y-ke pa imajo skoraj vse problem z osmozo
Malo sem bil v dilemi v zvezi s premazi. Po nasvetu Polanca ml. Sem potem uporabil jotamastic 90, vsak sloj smo valjčkali gor nerazredčen, v presledkih, ki so v v tehničnem listu od jotuna. Nisem pa meril debeline.
motorni
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov