Bencin na Hrvaškem

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

tink
Naddesetnik
Kraj: krško

nagradno vprašanje

OdgovorNapisal/-a tink » Ne Maj 10, 2009 20:40

Hvala za odgovore glede nabave separatorja, vendar imam še eno vprašanje! Na servisu kjer sem se pozanimal po separatorju, mi je serviser dejal, da ni nobene potrebe po vgradnji separatorja, ker naj bi to vlogo že opravljal filter goriva ki je že originalno montiran na motorju (merc 4.3L-na filtru pa piše WATER SEPARATING FUEL FILTER), tako sem sedaj v dilemi ali je smiselno montirat še tega novega- kupil sem 10mikronski Yamahin filter z lexanom in zunanjim izpustom?
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Maj 10, 2009 20:58

Je smiselno! Vsak filter goriva je delno tudi separator, vendar nek dodatni zunanji filter je precej lažje kontrolirati in takoj boš v prozornem kozarčku opazil smeti ali vodo... Tistega na motorju pa potem ne menjaš več tako pogosto, saj je tam samo za končno fino čiščenje... Pač vsakih nekaj let...

LP
albint
Višji štabni praporščak
Kraj: Korena / MB

Separator DA

OdgovorNapisal/-a albint » So Maj 16, 2009 23:42

Tudi moja izkušnja na morju je, da je separator potrebno namestiti, lani sem prvič po 9 letih na HR naletel na očitno neko mešanico bencina in vode, vode je bilo nenormalno dost, od motorja pa tudi ni blo nič, sem ga celo izvleko in rasturo vplinjač, no na koncu pa dolil 60 litrov novega bencina in motor kot urica.

lp
AT
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Ne Maj 17, 2009 01:08

Na Hrvaškem je gorivo res slabše kvalitete, vendar kljub temu morsko okolje pripomore k temu. Problem je namreč kondenzacija vode iz zraka v rezervarju, tako v rezervarjih bencinskih črpalk, kot samem rezervarju na plovilu, predvsem v poletnih mesecih. Vsi vemo koliko kondenzirane vode-rose je poleti zjutraj na barki, tudi v tanku ni nič drugače če imamo dosti zraka v rezervarju. Tako se potem iz zraka skondenzira voda na dno tanka. Če pa takšno gorivo dolgo stoji in je na dnu koncentrirana voda, ki je seveda težja od nafte, bencina, se potem ponavadi na meji voda-gorivo, pričnejo razvijati alge, ki tvorijo gel-usedlino na dnu rezervarja, to pa je potem velik problem.
Separator je vsekakor pametno vgraditi, da odvaja vodo kolikor je mogoče.
Motor, v kolikor je voda dobro zmešana z gorivom in enakomerno porazdeljena po celotnem volumnu rezervarja tudi če je do 1% vode v gorivu ni tako zelo kritično, pojavi se le malo belega dima.
Da se voda ne usede na dno rezervarja, lahko do neke mere rešimo z dodatkom k gorivu, ki v bistvu na sebe veže vodo v gorivu in s tem prepreči da bi se usedla na dno. Alge se namreč razvijajo le če odstotek vode v gorivu nad 60%, ta dodatek pa ravno to prepreči in homogeno porazdeli vodo po celotnem gorivu.
Ladijski rezervarji, pa tudi nekateri manjši tanki goriva imajo narejene predelne stene, ki služijo mešanju goriva, med plovbo, tako dosežemo bolj enakomerno porazelitev vode. Sepatorji, ki se uporabljajo pa delujejo v glavnem na dveh principih. Centrifuge ali pa higroskopske snovi. V bistvu bi lahko v grobem rekli, da je tudi vsak rezervar naraven separator, saj je kakšen mm goriva na dnu, paktično voda, v kolikor je pred uporabo ne premešamo.
Dobri in preverjeni separatorji so od podjetja Racor, niso pa ravno poceni.
Zgodi se lahko, da kljub separatorju, v kolikor ga ne praznimo redno, prav zaradi separatorja motor potegne po cevi čisto vodo in lahko poškoduje motor, zato je bistveno, da ga kontroliramo in praznimo, je pa zelo uporabno imeti takšnega, da ima prozorno šalčko, da takoj spazimo vodo v njem in jo pravočasno spustimo. Sam imam 20L tank in ni nič čudnega, da pri vsakem ponovnem polnenju, ko izpraznim separato, da imam 1dcl vode v njem, zato je treba kar pogosto kontrolirati separator.
Omenjenim problemom se izognemo, da imamo rezervar vedno poln in ni veliko zraka v njem, da ga tudi kdaj očistimo, saj ko nam zmanjka goriva vedno ostane nekaj na dnu, to pa je ravno umazanija, voda in če samo dolivamo gorivo, se nabere v parih letih ogromno umazanije. Seveda, bi tudi na vseh črpalkah morali tako vzrževati svoje cisterne.
Želim povedati le to, da ni samo Hrvaško gorivo krivo za probleme v navtiki, kljub temu da je že v osnovi slabše od našega. Te probleme pa imajo ravno ravno sezonski uporabniki plovil, posebej pri 1. zagonu motorja(bel dim, potegne gorivo z dna rezervarja, z visokim odstotkom vode, pa še kakšna umazanija-alge zraven).
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Ne Maj 17, 2009 20:21

Letos sem odmontiral separator, ga odprl in ... bil je čisto poln vode, ne vem, kako je motor pred tem sploh delal brez problemov. Lani, ko sem kupil rabljen čoln, sem očistil tank (plastičen, 80l), separator sem pa pustil pri miru.
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Tom » Po Maj 18, 2009 07:05

"Gaso", približno na vsake koliko časa očistiš separator - preveriš, če je voda?
Predpostavka - plastičen rezervoar, čoln celo leto v vodi, čoln v uporabi vsak teden.

LP
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Po Maj 18, 2009 18:25

Moj čoln stoji v luki tudi do 5 mesecev. Običajno preverim ko tankam ponovno. Imam 20L plastičen tank. Če preveriš na vsakih 20ur mislim da bo dovolj. Me pa moti ker imam separator takšen, da nima prozorne šalčke, sedaj na drugi barki imam Racor separator s prozorno šalčko.
Tom
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Tom » To Maj 19, 2009 06:51

Hvala!

Tudi sam imam separator brez prozorne šaličke.
Pač bo treba pipico "šraufat", da kaj ven priteče.

LP
lynx
Višji štabni praporščak
Kraj: Celje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a lynx » To Maj 19, 2009 12:21

Kaj menite o tem separatorju???
http://www.navtikasport.com/index.php?productID=489

Oziroma ali predlagate kakšnega drugega. Nekaj se bral, da je pomemben ustrezno dimenzioniran pretok. Saj premajhen duši motor, predimenzioniran pa ne opravlja svojega dela kot bi moral. Kakšen mora biti pretok za 125HP motor?
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » To Maj 19, 2009 12:55

Prvo poglej kakšne premere cevi imaš, ali so 1/4" ali 3/8", mislim da bi bil za tvoj motor dovolj filter s pretokom 60GPH. Glede na premer cevi, pač vzameš prvega ki ima 60GPH(230L/h) ali več.
Najdražji so Racor, veljajo pa tudi za najboljše, na Hrvaškem večinom pri vgradnih motorjih firme ki montirajo uporabljajo in proporočajo Racor separator.
http://www.maesco.com/products/racor/r_gas/r_gas.html

Na strani ki si jo dal, mislim da je za tvoj motor primernejši ta:
za bencin
http://www.navtikasport.com/index.php?productID=491
oziroma če imaš diesel:
http://www.navtikasport.com/index.php?productID=492
lynx
Višji štabni praporščak
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a lynx » To Maj 19, 2009 15:57

Motor imam na morju in zato ne morem preveriti fi-ja cevi?!? Vendar so mi na seawave povedali da je za ta motor fi 8mm(na pumpi za gorivo - dizel) in mi ponudili separator s pretokom 50l/h podjetja ancor. Verjetno takšen kot je tale http://www.navtikasport.com/index.php?productID=492 A bo tehle 8mm enako 1/4 cole??? "25,4 / 4 = 6,35mm..."???

Kaj pa menite o temle???
http://www.svb.de/index.php?sid=6583f14 ... detailtabs

Je malo drazji, vendar že izgleda dosti bolje kot tisti ancor.
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » To Maj 19, 2009 17:17

Ja to je 1/4", samo se mi zdi pa 50l/h, premalo za separator, za motor 125KS, verjetno si mislil 50Gal/h. Tisti ancor ima pretok 300l/h. Bolje imet večjega, škoda da si nisem zapolnil kateri model Racorja imam za motor 150HP, nekaj takšnega bi tudi ti potreboval.

Če pogledaš podatke glede pretoka pri Racor, je najmanši za 1/4" cev, 60Gal/h ozirom 220L/h, jaz bi kar zaupal Racor podatkom, glede tega kakšen pretok mora biti, mislim da imam jaz prav tega.
Išči separator s pretokom 150-200L/h, kar je dejansko tudi pretok pri dizlu, saj mora gorivo nemoteno krožiti, kolikor vem pa moj motor 13ks prečrpa pribl. 40L nafte na uro, zato se mi zdi izbira SeaWave(50l/h), popolnoma neprimerna z tvoj motor, razen če niso mislili 50gal/h.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Maj 19, 2009 18:14

Ja pri diesel motorjih je potrebno res paziti s pretoki, saj gorivo neprestano cirkulira! Kot pravi Gaso, bo 50 l/h zagotovo premalo. Najbolje je, da pretok goriva najdeš v kakšnih tehničnih podatkih oziroma se pozanimaš na servisu.

Kar pa se tiče bencincev, pa vzameš za odtenek večjega, kot je maksimalna poraba motorja. Npr. za 5.0L ali 5.7L motor je pravi s pretokom 100 do 120 l/h. Enako lahko tega uporabiš za 4.3L motor, lahko pa tudi manjšega, recimo 75 do 80 l/h. Za 3.0L motor uporabite 50 l/h separator oziroma filter...

LP
Uporabniški avatar
mungo
Štabni praporščak

spet pozno...

OdgovorNapisal/-a mungo » So Maj 30, 2009 11:56

... .. . vsake toliko skočim na forum in malo pogledam in ponavadi prepozno kaj povem...

Skratka: filter za gorivo v motorju je pač tam in lepo izgleda, če v gorivu plavajo kosmiči rje iz dedkovega starega tanka za bencin. Za vse ostalo poskrbi separator. Samo enkrat mi je v burji za Pašmanom začel crkovati ganc nov motor in sem v valovih spihaval dize! Potem sem kupil SEPARATOR! Sploh med vojno so Hrvati radi blagoslovili bencin in na 100l si dobil kak l vode, ki jo je 70hp motor sicer prekašljal (zdravilnega učinka za motor to ravno nima in filter je ne zadrži), drugo pa je bil mulj z dna rezervarjev na črpalkah ob Jadranu, ki je tako fin da gre skozi filter (mrežica, v motorju) vendar pa uspe zapacati ler dizo, tako da motor pri nizkih obratih crkuje pri polnem pa dela. Ful lepo se sliši ko šaltaš! V valovih... Če delaš s čolnom kaj več kot kroge po zalivu, to moraš imeti. Kolega ima to na Kličku+Y25, obćasno skoči z njim s Krka na Kornate in pri tem prediha kar nekaj benza iz razno-raznih kantic in nikoli nima problemov.
Kupi si tole: http://www.motomarine.it/scheda.asp?IDS ... PrmFiltro=

Dobiš v Motomarine, Trst ali Lotos marine, Lj, mogoče tudi Kamm, če naročiš.

To imam jaz in vsi kolegi, delamo fure od Paga do Žirja in vse dela BP. Po sezoni odtočiš vodo in smeti, na dve leti zamenjaš vložek. Če boš to nabavil, boš ob koncu sezone, ko boš pogledal v skledo, videl o čem govorim.
lynx
Višji štabni praporščak
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a lynx » To Jun 02, 2009 15:58

Naročil tegale 445R, samo še počakam da ga dobim, konec meseca pa na morje in seveda vgradnja!!!

http://www.maesco.com/products/racor/r_ ... eries.html
l.p. Rok

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov