Kent in Sika

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

SR 290
Admiral

Re: Kent in Sika

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Pe Apr 19, 2024 07:34

Teaka še nisem uporabljal in ti ne morem direktno svetovat. Z EMFI sem zelo uspešno lepil okume vezano ploščo na stekloplastiko in, ker je tudi teak les menim, da bi delovalo.
Ampak teak vsebuje veliko olj in če bi jaz delal neko površino iz teaka, bi najprej vse pripravil, potem pa bi deščice pred lepljenjem namočil v "brejk kliner", ki ga lahko npr. pri Bartogu kupiš v kanistru. Lepil bi takoj, ko se deščice posušijo, da zopet ne primezi na površino olje, ki je ostalo v globini lesa. Tak postopek se splošno uporablja za lepljenje mastnih lesov. Dobrega loka-lokostrelstvo ne moreš zlepit iz nekaterih tropskih lesov, če površine prej ne razmastiš. Tudi oreh je tak primer in oljko je ravno tako priporočljivo razmastit, da se epoksi bolje prime.
Ne vem kako v tej aplikaciji delujejo ostali izdelki kot so Kent, TKK, Sika..., ampak EMFI zagotovo ni slabši, je pa trši ko se strdi, kar je po moje dobro. Če bi delal teak, bi uporabil EMFI, ampak nimam projekta, v katerem bi se to zgodilo.
Darh
Admiral
Kraj: Tu bolje- Pula

OdgovorNapisal/-a Darh » Pe Apr 19, 2024 10:07

Teakovino razmastis ( nujno!), lahko z acetonom.
Ce je se trsi ta Emfi, potem ni uredu za fugiranje, ker MORA imeti razneznost, les ze ko je moker in potem, ko ga dobi sonce lahko zelo veliko razgne ( 5 mm fuga lahko gre vec kot 1 mm!) to je vec kot 20%.
Kent je ze malo pretrd za fugiranje, bolje je Bostik, se boljse so pa se bolj tekoce mase, ki so namenjene za te zadeve, npr. Köraflex, Merbenit. Obvezno najprej spoj razmastit, namazat z primerjem in nato fugirat.
Uporabniški avatar
pinosat
Admiral
Kraj: Maribor
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a pinosat » Pe Apr 19, 2024 10:36

SR 290 napisal/-a:Lexan je mnogo težje "matirat" kot katerikoli pleksi in to kar pišeš ni običajna informacija. Morda imaš kak cenen polikarbonat?

Lexan je od proizvajalca Sabic-a, ne vem pa točno, kateri tip ... saj raze niso globoke in se praktično ne vidijo, problem je le, da so ravno toliko, da proti soncu blešči kot noro, seveda samo tam , kjer sem brisal, brisalca sploh ne upam vklopit ... ker sem to hitro opazil, samo s sladko vodo sperem vetrobransko, ker drugače je res ok, kar se prosojnosti tiče. Tule imaš posnetek, kjer sem samo zmočil ostanek in narahlo obrisal z mehko papirnato brisačo ... proti soncu je problem, drugače ne.

https://youtu.be/Q9Qy3RSQ3xw
Vsak dan v vsakem pogledu vse bolj in bolj napredujem...
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Pe Apr 19, 2024 19:13

Darh napisal/-a:Teakovino razmastis ( nujno!), lahko z acetonom.
Ce je se trsi ta Emfi, potem ni uredu za fugiranje, ker MORA imeti razneznost, les ze ko je moker in potem, ko ga dobi sonce lahko zelo veliko razgne ( 5 mm fuga lahko gre vec kot 1 mm!) to je vec kot 20%.

Razteznost 20% gotovo ni problem, ampak namenske mase so verjetno boljše, saj so narejeno točno za to.

Aceton ni najboljši razmaščevalec, čeprav se zaradi močne hlapljivosti zdi tako. Daleč najboljši je trikloretilen, a ne vcem, če se ga še dobi, ker je kancerogen. Posebej, če ga segreješ je nevaren. "Brejk kliner" je boljši razmaščevalec od acetona. Tudi čistilni bencin je boljši za olja.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost