Elisa za OMC

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Če Jul 23, 2009 23:26

Atilone vse lepo in prav.

Ampak te dimenzije ni v Evropi zanimivo a ne. Je bil eden, pa sem ga dobil pobrušenega in ga vrnil nazaj. Zgleda da je bil edini na lagerju.

Pa saj sem se sprijaznil, da ta dopust preživim z tastarim.

El Capitano, nič ne pomaga, sem ga že skuril ene 800 litrov :D :( :(
EL CAPITANO
Admiral
Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula

OdgovorNapisal/-a EL CAPITANO » Pe Jul 24, 2009 12:06

El Capitano, nič ne pomaga, sem ga že skuril ene 800 litrov :D :( :(

:shock:

Tele motorni so pa res divji :lol:
FISHING & SAILING IS LIFE
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » To Avg 04, 2009 17:59

NO KOOOONČNO!!!

Imam ga v roki, je črn in ni zlat kakor sem mislil in upam, da bo služil svojemu namenu.

Propeler namreč, ki sem ga čakal reci piši več kot en mesec, da ne štejem une zgodbe prej.

No in ker je zdaj gužva na vodi sem se odločil, da ga grem preiskusit šele konec meseca, takrat pa tudi sporočim kakšne volje bom. Dobre ali pa slabe.

Lp Mitja
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Ne Avg 23, 2009 22:28

Evo, zaradi nekaj preveč popitih piv od žalosti, nisem pisal včeraj, ampak šele sedaj z manjšo zamudo.

Montiram propeler, in gremo gasa.

Dodam gas, da bi izglisiral, motor zatuli, nabije obrate, čoln pa skoraj na mestu.

In sedaj mi ni čisto nič več jasno.

Pri 15,5 X13 imam premalo obratov, da bi izglisiral, pri tistem, 16 X 11 , ki sem ga dobil obžaganega, je stvar funkcionirala, samo malo je treslo, pri tem, ki pa je isto 16 X 11 pa mi motor podivja.

Razen, če niso tistega obžaganega še kaj krivili, kar pa težko verjamem, saj se ni nič videlo.

Skratka po vseh teh študijah, bom poiskusil še 15,5 X 12, ampak ker takega ni za dobiti, bom tega novega nesel na Rijeko, pa naj se tam malo poigrajo z njim.

Če to ne bo uspelo, potem bo treba v nakup močnejšega motorja.

Lp Mitja
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Po Avg 24, 2009 08:45

Počasi bo dovolj materiala da bodo lahko posneli film na tvoj problem. :)
Še dobro da maš jeklene živce.
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Po Avg 24, 2009 11:14

Za popiz...Pa te propelerje vse kupuješ ali dobiš kakšnega na probo :?:
Ure dnevi leta tečejo....
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Avg 24, 2009 12:22

Sicer nisem izvedenec za elise toda tako drastičnega porasta vrtljajev pa nebi smelo biti pri razliki za dva koraka. Tisti 16x11 + obžagan bi se moral vrteti še hitreje kot serijski 16x11. Po tabelah pa vrtljaji naraščajo cca 250vrt/min z vsakim manjšim korakom. :?
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Po Avg 24, 2009 14:29

Haha Janadino, še malo počakam, potem pa posnamemo celovečerca :D :D

Bolid, a mogoče ti koga poznaš, da bi jih posojal.
Nak, jih je treba kar kupit :( :(

Kocka, je res vse kar si misliš ti, zato tudi meni ni jasno.

Takrat sem z obžaganim dosegel 4500 obratov in sam na čolnu, zdaj pa čoln polno obremenjen, 5 oseb, polna rezervoarja vode in bencina, da vidim če bo delovalo, ko pa dam gas mi je motor ušel do 5500 pa še ni bilo do konca.

Zato vedno bolj mislim, da so obžaganega še malo krivili, samo povedal pa ni nihče, ker so verjetno to delali v Nemčiji in ne pri nas.

Je res, da se z korakom, dobi od 250- 300 vrtljajev, zato se še bolj čudim, da mi je motor podivjal. Sem preveril, tudi, če bi se slučajno vrtel v prazno ali pa zdrsaval, ampak je bilo vse OK.

No in ker nočem, da mi te propeler ostane za spomin na nočni omarici, sem se že danes dogovoril v Rijeki, da ga dostavim, in bo naredil iz njega 15,5 X 12

Če pa še to ne bo gut, potem pa na dan z ponudbami, kupim motor 330 KM in naprej.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Avg 24, 2009 21:41

Ne, samo tole pa nekaj smrdi, pa reči kar hočeš... Če je sedaj gor propeler 13" in se motor nikakor ne zvrti ter si sedaj res namontiral 11", potem neke strašanske razlike ne more biti, pa če delaš kar hočeš. Premer propelerja nima veze, torej prva številka je čisto vseeno, če je 14" ali pa 17"... Razlika bi bila kakšnih 20 do največ 50 vrt/min, pa še to pri ekstremu... Korak je pa druga zgodba.

Kar mi pade na pamet je:
* se ti je res propeler vrtel malo v prazno na hub-u, ki je med ripnami in propom. Nekateri so sestavljeni (flow.torque) ali pa kar vulkanizirani...
* se ti v prazno zavrti na sklopki motorja! Engine coupler!!!

Vse ostalo pa nikakor ne gre v mojo glavo...
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Po Avg 24, 2009 22:05

Ja Admin, tudi meni ni popolnoma jasno.

Sam propeler se na ripnah ni mogel zavrteti, saj je flow. torque znotraj štirikotne oblike in sestavljen z obeh strani, na ripnah pa je tudi vse OK.

Da bi se zavrtelo na sklopki motorja tudi ne verjamem, ker sem v dveh minutah zamenjal propeler in z starim normalno odplul dalje.

Sem pa opazil že pri majhnih obratih, okrog 1500 je imel novi 6 kn brzine stari pa pri istih obratih 6,5 kn.

Pri izglisiranju pa je motor dobesedno podivjal, zadaj pa je samo kopalo brzine pa je bilo cca 10 kn. Noga je bila spuščena, da ne bo imel kdo kakšnih pomislekov.

Sem pa barko obremenil z 5 osebami ravno zato, da vidim če je kakšna sprememba.

Edina stvar ki me je pa motila, je to, da novi propeler pride dobesedno do kavitacijske plošče, vmes fali mogoče 1mm ali 2.
Ampak mislim, da to nebi bil vzrok.

Zanimivo, pa da je obžagani 16" delal normalno, tip pa mi je rekel, da so ga predelali, ampak jaz sem mislil, da so ga samo pobrusili. Obstaja možnost, da so ga tudi krivili.

No in potem bodi sedaj pameten????

Jaz nimam več pojma kaj bi lahko bilo.

Ostane mi še ta opcija, da ga v Propelo Rijeka predela potem pa bom videl kaj bo.

Imaš ti kakšno idejo Sandi?

Ali pa mogoče kdo drug?
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Avg 24, 2009 22:46

Ja to bi pa lahko bilo, da je preblizu kavitacijske plošče in nekako zajame zrak! Podivjani vrtljaji so lahko razlog praktično samo še v tem, če je mehansko vse OK, kot praviš...
Res je v propelerju cela znanost, tudi površina lopatic in podobno, samo take razlike ne sme in ne more biti... Očitno zajame zrak...
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Po Avg 24, 2009 22:51

No evo Sandi, sva že bliže rezultatu.

Ja je bilo res videti tako kot bi zajemal zrak pri kakšnem izvenkrmnem motorju.

Bom dal zmanjšat na 15, 5 ali pa na 15 in mogoče nakriviti na 12 potem bi pa moralo biti.

Je rekel možakar, da se bo dalo to narediti.

Ampak, zakaj pa pri taki mali razliki, med 15,5" in 16" zajame zrak?
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Avg 24, 2009 22:57

Očitno je potem propeler preblizu kavitacijske plošče, posledično tudi blizu gladine po robu, kjer je plošče že konec... Očitno 16" ni ravno za na tvojo nogo. Običajno so propelerji 15 1/4", se pravi 15,25" ali pa 15,5" na Mercury, pa pomoje tudi Cobra ni izjema. Za 16" pa nekako ni prostora.

Jaz bi s spreminjanjem koraka počakal. Najprej bi ga zmanjšal po premeru.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » To Avg 25, 2009 07:49

Jaz bi s spreminjanjem koraka počakal. Najprej bi ga zmanjšal po premeru.

To mi je pa znano. :lol: In vse lepo od začetka. No dost je heca, dejansko bi se ob vleki zraka drastično zmanjšal upor in narasli vrtljaji, tako da bi bilo dobro samo zmanjšat propeler in pustiti korak.

Mitja, ampak živce pa imaš vsaka čast. :lol:
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ss9940 » To Avg 25, 2009 08:51

Hmmm Sandi, niso standardni propelerji bolj velikosti 15 oz. 14 1/4 ali pa 14 1/2? Govorim za Merc / Volvo Z pogone (SX / alpha one)? Sam sem imel 15X17 na 3.0 SX pogonu, kolega je prav tako imel 15X17 na Mercu 5.0, alpha one...

LP

SS
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 30 gostov