Tomos 4.5
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Re: Tomos 4.5
Pri 2T motorju je tudi pomembno tesnenje karterja (semeringi na ročični gredi). Če je slabo, je polnitev slaba in motor slabo deluje na nizkih obratih. Nima stabilnega štandgasa.
Xilinx Vivado HLx trainee
Če ne dela brez dušica šumov, ga zaliva, zaradi počene membrane pumpe, slabe iglice plovca, preluknjanega plovca (potone). Ene izvedbe uplinjača imajo plovec z zarezo, po kateri drsi iglica. Včasih se na zarezi naredi utor od pritiska iglice in se le ta potem zatika. Skratka, treba je podreti uplinjač.
Nazadnje spremenil Piki, dne Po Avg 10, 2020 16:02, skupaj popravljeno 1 krat.
Če bom pravi čas doma, razstavim in poslikam uplinjač in pumpo.
Hvala!
Hvala!
No včeraj sem ponovno razstavil uplinjač in tokrat tudi pumpo.
Na pumpi ni bilo posebnosti, le filter sem malo očistil.
Uplinjač, pa sem vzel pod drobnogled in opazil, da je na koncu igle - označeno s črno - nekaj, kar je sicer bilo videti tovarniško a mi vseeno ni dalo miru.
Vzel sem buciko in probal, ali je kovina ali ne.
Izkazalo se je, da je res umazanija, ki sem jo očistil in še enkrat spihal.

Na žalost bom pa moral zamenjati tesnilo - označeno z rumeno - ker se je zapeklo na uplinjač.
Se da kje drugje takoj dobiti, kot samo pri nahtigalu?
Ko sem v nedeljo prišel domov, sem z mazilom podobnem wd40 namazal del, kjer se giblje motor pri zavijanu.
Načeloma je boljše a je še vedno kar trdo. Mesto mazanja označeno na sliki
Bom končno oceno dobil jutri

Sem pa, ko sem imel motor položen na tla našprical tudi predtavo ler/naprej, ki pa sedaj preizkušeno deluje.
Zaenkrat hvala za vse informacije, jutri pa izvem, kako je z ostalimi stvarmi, ki me zanimajo okoli motorja.
LP
Na pumpi ni bilo posebnosti, le filter sem malo očistil.
Uplinjač, pa sem vzel pod drobnogled in opazil, da je na koncu igle - označeno s črno - nekaj, kar je sicer bilo videti tovarniško a mi vseeno ni dalo miru.
Vzel sem buciko in probal, ali je kovina ali ne.
Izkazalo se je, da je res umazanija, ki sem jo očistil in še enkrat spihal.

Na žalost bom pa moral zamenjati tesnilo - označeno z rumeno - ker se je zapeklo na uplinjač.
Se da kje drugje takoj dobiti, kot samo pri nahtigalu?
Ko sem v nedeljo prišel domov, sem z mazilom podobnem wd40 namazal del, kjer se giblje motor pri zavijanu.
Načeloma je boljše a je še vedno kar trdo. Mesto mazanja označeno na sliki
Bom končno oceno dobil jutri

Sem pa, ko sem imel motor položen na tla našprical tudi predtavo ler/naprej, ki pa sedaj preizkušeno deluje.
Zaenkrat hvala za vse informacije, jutri pa izvem, kako je z ostalimi stvarmi, ki me zanimajo okoli motorja.
LP
si preveril predvžig? daj še to, ko že šraufaš, ker za tisti dušilec šumov bi lahko bil kriv predvžig. ker ti motor vžiga lepo, ne tikaj in ne nastavljaj platin, ker boš prej kaj zjebal, kot popravil. Za predvžig pa je najlažje, da odviješ svečko, vanjo daš zadnji del kljunastega merila, tako da meriš globino bata, ko počasi obračaš magnet v smeri vrtenja motorja, prideš do zgornje točke, ko je bat najvišje. Odčitaš vrednost na kljunastem merilu in malenkost zavrtiš nazaj magnet, istočasno pa pomikaš tudi kljunasto merilo, da se palčka merila dotika bata. bat zamakneš za 1,5 do 1,8 mm nazaj. Sedaj s flomastrom na magnetu in bloku motorja narišeš dve črtici, ki se skladata. tako imaš označeno točko, ko mora preskočiti iskra. Sedaj vzameš kos čim tanjšega papirja, denimo od kake reklame od merkurja itd in odrežeš košček širok 5 mm in dolg vsaj 5 cm. Z izvijačem razmakneš platine in med platine vstaviš papirček. še pred tem še malce nazaj zavrtiš magnet. Sedaj z eno roko rahlo vlečeš papirček, ki ga stiskajo platine, z drugo pa počasi obračaš magnet v smeri vrtenja motorja. Ko se papirček izpuli izpod platin, morata biti obe prej narisani črtici poravnani. tako je predvžig pravilno nastavljen. Če se črtici ne pokrivata, rahlo odviješ tri vijake, ki držijo elektro ploščo s platinami in tuljavami in jo rahlo zamakneš in postopek ponoviš, dokler ni nastavljeno.
Slabo nastavljen predvžig je zelo pogost pri tomosih, ker se jih je v preteklosti dosti šraufalo, sestavljalo pa bolj "od oka". Slabo nastavljen predvžig ima potem za posledico slabo delovanje potorja, pregrevanje, težave s tekom na obratih ali v prostem teku itd, težave z delovanjem pod obremenitvijo....čeprav bi kdo na prvi pogled rekel, da motor teče lepo, je predvžig lahko napačen. Toliko, če imaš platine, če jih nimaš, pa ne vem kako, ker takih mopedov še nisem šraufal in se nisem poglababljal v to-
a lahko daš še kakšno slikco sestavljenega uplinjača, ker me zanima tisto nepovračanje lopute za plin.
Slabo nastavljen predvžig je zelo pogost pri tomosih, ker se jih je v preteklosti dosti šraufalo, sestavljalo pa bolj "od oka". Slabo nastavljen predvžig ima potem za posledico slabo delovanje potorja, pregrevanje, težave s tekom na obratih ali v prostem teku itd, težave z delovanjem pod obremenitvijo....čeprav bi kdo na prvi pogled rekel, da motor teče lepo, je predvžig lahko napačen. Toliko, če imaš platine, če jih nimaš, pa ne vem kako, ker takih mopedov še nisem šraufal in se nisem poglababljal v to-
a lahko daš še kakšno slikco sestavljenega uplinjača, ker me zanima tisto nepovračanje lopute za plin.

Sedaj nimam več fedra vmes in tudi vračanje, se mi zdi, da je ok.
Bova jutri preverila še enkrat.
Predvžig bom pa preveril, ko ga bom verjetno oktobra na dopustu malo več podru, zamenjal tesnila, podmazal kjer je potrebno.
Saj se mi sedaj ne obrača lepo levo/desno.
Je kje kakšna trgovina, da ima kakšen del več na skladišču?
Da greš tja in kupiš?
Hvala!
s takim fedrom bi moralo povračati. Če ti dela brez, tudi ok....
glede delov.....včasih jih dobiš v velo črnuče. samo prej pokliči ali pošlji mail, da preverijo zalogo, da ne hodiš v prazno.
glede delov.....včasih jih dobiš v velo črnuče. samo prej pokliči ali pošlji mail, da preverijo zalogo, da ne hodiš v prazno.
Super, hvala!
Sem mislil, da nimajo več, je kar nekaj časa nazaj, ko sem za moped dele kupoval
Če nebo prekmalu dež, grem še danes pogledat.
Sem mislil, da nimajo več, je kar nekaj časa nazaj, ko sem za moped dele kupoval
Če nebo prekmalu dež, grem še danes pogledat.
Sem bil danes pri habibi-ju in se naučil kar nekaj novih stvari 
Kot prvo, sem ugotovil, da sem pri nastavljanju stant gasa vrtel dizo in ne vijaka, ki je namenjen temu
Kot drugo, bo treba malo obnoviti gas ročko..
Ostalo so bile pa več kot koristne informacije
Hvala Habibi še enkrat in se enkrat dobiva na pijači in še kakšno rečeva
Mislim, da je za sedaj to vse, kar sem potreboval informacij, če pa se še kaj najde, se pa oglasim.
Hvala tudi ostalim z pozitivnimi komentarji in upam, da se kdaj spoznamo in kakšno rečemo
LP in mirno morje!
Kot prvo, sem ugotovil, da sem pri nastavljanju stant gasa vrtel dizo in ne vijaka, ki je namenjen temu
Kot drugo, bo treba malo obnoviti gas ročko..
Ostalo so bile pa več kot koristne informacije
Hvala Habibi še enkrat in se enkrat dobiva na pijači in še kakšno rečeva
Mislim, da je za sedaj to vse, kar sem potreboval informacij, če pa se še kaj najde, se pa oglasim.
Hvala tudi ostalim z pozitivnimi komentarji in upam, da se kdaj spoznamo in kakšno rečemo
LP in mirno morje!
No lepo da si zrihtal in se zahvalil, Janko pa je itak dr mr 
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov