Eno štromarsko vprašanje
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Re: Eno štromarsko vprašanje
Ne mislim prenizek. Razlika med "0" in "1" je premala.
Xilinx Vivado HLx trainee
- 1stofficer
- Admiral
ce obesim gor instrument pokaze 5v. Ne znajdem se pa glih iz slike. A ne gre od 0-5V ?
Kako instrument interpretira te signale ne vem. Edino pravo orodje za opazovanje napetosti komunikacijskih signalov je osciloskop, za opazovanje pravilnosti vsebine pa logični analizator.
V tvojem primeru je logični "0" najbrž 5V kar je ok, logični "1" pa je previsok. In instrument malo manj kot 5V pokaže, kar je smiselno saj je logičnih "1" pri 4800 baudih in frekvenci paketov cca 2Hz zelo malo na časovno enoto.
Po sliki z RP ti en razdelek po vertikali predstavlja 200mV. In med spodnjo in zgornjo mejo je 7 razdelkov oz. cca 1.4V. Kakšna je absolutna vrednost signala ne vidim, ker ne vem kakšen offset po vertikali si nastavil. Ne glede na to, je razlika 2x do 3x premajhna. Pri klasičnem RS232 je cca 10V razlike, danes imaš rs232 vmesnike ki delajo tudi s 5V. Vsekakor pa je 1.4V premalo. Nastavi offset 0V, izberi ustrezen V/div tako, da cel signal zajameš in ponovno prilepi sliko. Tako se bo poleg razlika videla tudi absolutna napetost signala.
Primerjaj ta signal z windmilla še z ostalimi rs232 zadevami ki jih imaš, pa bo najbrž takoj jasno.
V tvojem primeru je logični "0" najbrž 5V kar je ok, logični "1" pa je previsok. In instrument malo manj kot 5V pokaže, kar je smiselno saj je logičnih "1" pri 4800 baudih in frekvenci paketov cca 2Hz zelo malo na časovno enoto.
Po sliki z RP ti en razdelek po vertikali predstavlja 200mV. In med spodnjo in zgornjo mejo je 7 razdelkov oz. cca 1.4V. Kakšna je absolutna vrednost signala ne vidim, ker ne vem kakšen offset po vertikali si nastavil. Ne glede na to, je razlika 2x do 3x premajhna. Pri klasičnem RS232 je cca 10V razlike, danes imaš rs232 vmesnike ki delajo tudi s 5V. Vsekakor pa je 1.4V premalo. Nastavi offset 0V, izberi ustrezen V/div tako, da cel signal zajameš in ponovno prilepi sliko. Tako se bo poleg razlika videla tudi absolutna napetost signala.
Primerjaj ta signal z windmilla še z ostalimi rs232 zadevami ki jih imaš, pa bo najbrž takoj jasno.
- 1stofficer
- Admiral
Sem sondo premaknil na IN1. Auto adjust.
Signal iz windmilla (napajanje 12V) na 232 vhod konverterja (napajanje 5V)

Vhod v MPX (napajanje 12V) izhod iz 422 konverterja wind

Izhod iz GPS (napajanje 5V) vhod na MPX

Kot receno, GPS lepo dela, Wind pa da ali ne, a spremembe, ko stavek ne pride skozi MPX ne pokaze nobene spremembe na signalu.
Signal iz windmilla (napajanje 12V) na 232 vhod konverterja (napajanje 5V)

Vhod v MPX (napajanje 12V) izhod iz 422 konverterja wind

Izhod iz GPS (napajanje 5V) vhod na MPX

Kot receno, GPS lepo dela, Wind pa da ali ne, a spremembe, ko stavek ne pride skozi MPX ne pokaze nobene spremembe na signalu.
- 1stofficer
- Admiral
Zadeva rešena.
V bistvu je bila težava na multiplekserju. Vhod 1 se, kot ugotavljam, čudno obnaša in ima vpliv na delovanje ostalih. Probal sem namreč vse živo in neke logike ni bilo, na kaj takega pa pač nisem pomislil. Na koncu sem, ker ni bilo več drugega, poskusil prestavit vhod 1 na vhod 3 in težave so čudežno izginile. Sedaj od proizvajalca čakam odgovor za opisano težavo, čeprav veliko v resnici ne pričakujem. K sreči rabim samo 2 nmea vhoda in je zato vse OK.
Bi se pa res lepo zahvalil forumašu s katerim se prej niti nisva poznala kasaudio za pomoč, znanje, izkušnje, osciloskop in konverterje. Sva visela na skypu ob 11h zvečer in si razbijala glavi z nelogičnimi zadevami partkrat in je bilo po svoje celo poučno
V bistvu je bila težava na multiplekserju. Vhod 1 se, kot ugotavljam, čudno obnaša in ima vpliv na delovanje ostalih. Probal sem namreč vse živo in neke logike ni bilo, na kaj takega pa pač nisem pomislil. Na koncu sem, ker ni bilo več drugega, poskusil prestavit vhod 1 na vhod 3 in težave so čudežno izginile. Sedaj od proizvajalca čakam odgovor za opisano težavo, čeprav veliko v resnici ne pričakujem. K sreči rabim samo 2 nmea vhoda in je zato vse OK.
Bi se pa res lepo zahvalil forumašu s katerim se prej niti nisva poznala kasaudio za pomoč, znanje, izkušnje, osciloskop in konverterje. Sva visela na skypu ob 11h zvečer in si razbijala glavi z nelogičnimi zadevami partkrat in je bilo po svoje celo poučno
Upam, da se mu boš oddolžil s kosilom, ko bodo spet odprte oštarije 
-
CAR
- Admiral
- Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab
Dvomim, da bo to pred mesecem Majem. Vse kar bo prej, bo za nas presenečenje.
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
Brez skrbi fantje, nobenega kosilanja ne pričakujem. Če se pa kje na morju srečamo, pa bomo kak pir že spili, tudi sicer. LP.
@1officer - kaj točno je bil namen tega; kaj si dosegel s tem multiplekserjem? Če prav razumem, si povezal podatke merilnika hitrosti čez vodo, merilnika vetra in gps-a na skupen wifi output, da lahko to spremljaš na tablici, telefonu, bi lahko na dodatnem wifi plotterju itd.
Je končni rezultat v bistvu enak, kot opisuje Marchi tule:
viewtopic.php?f=2&t=26048&hilit=nmea
Če prav berem je Marchi Raymarine naprave (merilnik hitrosti prek vode, merilnik vetra, gps) spravil na NMEA2000 (SeaTalk NG) preko namenskega STng konverterja, na wifi pa še s Actisense W2K-1 kosom.
Če prav berem je Marchi Raymarine naprave (merilnik hitrosti prek vode, merilnik vetra, gps) spravil na NMEA2000 (SeaTalk NG) preko namenskega STng konverterja, na wifi pa še s Actisense W2K-1 kosom.
- 1stofficer
- Admiral
Grega295 napisal/-a:@1officer - kaj točno je bil namen tega; kaj si dosegel s tem multiplekserjem? Če prav razumem, si povezal podatke merilnika hitrosti čez vodo, merilnika vetra in gps-a na skupen wifi output, da lahko to spremljaš na tablici, telefonu, bi lahko na dodatnem wifi plotterju itd.
Nekaj podobnega kot Marchi, ja. Le da je pri meni output nmea0183, ki gre po zici ali wifi za namen napajati tablico ter autopilota.
Na Wifi multiplekser sem povezal torej:
Input
SeaTalk: SOW, temperatura, globina. ST60+.
Nmea: Gps (kurs, ura, hitrost SOG).
Nmea: true wind speed in angle iz wind senzorja.
Output
Nmea: NavMonitor app tablica.
Nmea: avtopilot Raymarine ST 1000+.
Nmea: navionics app tablica.
Nmea: po potrebi tudi OpenCPN.
Vse to se potem s pomocjo tega MPX prikaze, poleg samostojnih displejev na barki, tudi na tablici. Uporabljam app NavMonitor. Predvsem mi gre za prikaz vetra, kursa, tack kota in hitrosti na enem mestu. Izgleda tako kot na sliki spodaj. Druga tablica ima pa gor se Navionics. Vse in se vec kar rabis za jadranje

Pa še vseeno se mi zdi mpx kar drag. Bi bilo prav zanimivo videt, koliko bi en enostaven multiplekser koštal, če bi ga šel sam narest. V neki proto izvedbi bi ga v parih urah zmetal skupaj.
- 1stofficer
- Admiral
kasaudio napisal/-a:Pa še vseeno se mi zdi mpx kar drag. Bi bilo prav zanimivo videt, koliko bi en enostaven multiplekser koštal, če bi ga šel sam narest. V neki proto izvedbi bi ga v parih urah zmetal skupaj.
Mal prevec sem ti reku. Redna cena je mal pod 200 eur, js sem ga dubu za 150. Za navticno opremo se mi res ne zdi velik. Sam za wifi modul bos dal tolk...
https://www.quark-elec.com/product/qk-a ... converter/
Wifi modul (chip) esp32 npr. wifi nina je 6€... Potem rabiš še rs232 ttl vmesnike cca 5€ komad, napajalnik, in par drobnarij. Nekaj znanja in si tam.
Potem pa mora to nekdo vse skupaj povezat, sprogramirat, vgradit v ohišje...
196€ je zelo ugodna cena za tako napravo.
196€ je zelo ugodna cena za tako napravo.
Marchijev komplet je še nekaj več, ampak dela pa plug & play.
Actisense n2k wifi ...... 220€
Converter SeaTalkNG kit .... 130€
Actisense n2k wifi ...... 220€
Converter SeaTalkNG kit .... 130€
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov