Samogradnja železne barke

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Ne Nov 15, 2015 17:46

al napisal/-a:Kar se pa designa tiče pa čestitam Vozlju, da je nekdo spravil v realno stanje njegovo zamisel. To se mi zdi za slovenski trg poseben uspeh in lepo bi bilo, da bi o tem lahko več prebrali.
Le tako naprej.

Tudi jaz bi bil zelo vesel, če bi bilo čim več Slovencev, ki bi si lahko privoščili barke za milijon evrov, ali več. Ampak na žalost postajamo Slovenci vse večji reveži... Vam povem, da mi je kar nerodno, ko vidim recimo kakšne avtomobile in jahte kupujejo že Kitajci, ki smo jih še nedolgo tega Slovenci gledali zviška. Da Čehov in Slovakov sploh ne omenjam.
primusr
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a primusr » Ne Nov 15, 2015 19:40

Kako dobro se je razvila debata! :lol: .
Takole vam povem.. Zakaj se je investitor odločil za železno barko ve on sam.. Je nekaj prednosti in nekaj slabost.. Vedno je treba iskati kompromise sploh pa v navtiki,pa ne gledati skozi denar ampak zaradi, hidrodinamike, plovnih lastnosti, teži in še bi lahko našteval.. Skandinavci prisegajo, da samo železna barka je prava.. tam doli na jugu Avstraliji pravijo Pa kakšen željezo .. aluminij ja ta prav.. Mi pa pravimo plastika je ta prava.. Vsak dela tisto, kar se mu v tistem trenutku pravilno..
Vsaka čast Alešu , da je zrisal tako barko, tako zunanjost kot notranjost, je sodobno oblikovana barka, tako kot velevajo zdajšnji trendi, tudi meni je zrisal hudo dobro barko v dolžini 11m pa bo trteba spet iskati kompromise... Koliko je stala ta barka ve lastnik sam... Vse ostalo so gostilniške debate. Jaz vem za ceno investicije vendar ni pošteno do investitorja,da jo razlagam javno..Je pa precej manjša od mio.. :lol: Kar se pa tiče spletne strani od Vozlja bi pa lahko bila v današnjih časih malo bolj sodobna.. Ampak kdor hoče kontakt od njega , ga pa dobi na spletni strani...
Ker sem bil sam graditelj 7m čolna in vem koliko je treba €€€ za prvi kos in koliko pride potem končna cena , zato vsaka čast obema , da sta se lotila takega projekta , veliko jih obupa ali pa toliko časa halucinirajo, da oblika postane že za kremenčkove..
Mi je pa všeč, da na tako lep dan tudi bere-mo-jo Morjeplovca in širino svoja mnenja.. Barka pa je drugače v marini Portorož , če bi koga zamikala zvezdavost v živo..
Malo sem vam razsvetil dejstva , da ne boste v temi taval.... :lol:
Pa lep večer.. še naprej..
Fiat Justitia ... Some day....
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Ne Nov 15, 2015 19:47

primusr napisal/-a:Barka pa je drugače v marini Portorož , če bi koga zamikala zvezdavost v živo.

Točno. Zdaj sem se spomnil, da sem jo že videl. V živo mi je bila še manj všeč, kot na slikah. Ampak kot rečeno, okusi so različni.
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Ne Nov 15, 2015 20:09

Ta barka, ki jo je predstavil primus je sedaj ne privezu na D pomolu v Portorožu. Meni se zdi (kot priseženemu rjuharju) za motorno barko kar O.K. glede oblike in proporcov (najbrž imam kaj besede pri tem glede na to, da sem arhitekt). Deluje mi nekako kot en sodoben Linsen. Na dotik pa mi je delovala, da je narejena iz aluminija in ne iz jekla. Lahko pa da se motim. Če bi sedaj naročal ali kupoval novo barko (jadrnico, da ne bo pomote) bi vsekakor bila iz aluminija. Čudak, kaj naj rečem :oops:
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
primusr
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a primusr » Ne Nov 15, 2015 20:13

EDO napisal/-a:Če bi sedaj naročal ali kupoval novo barko (jadrnico, da ne bo pomote) bi vsekakor bila iz aluminija. Čudak, kaj naj rečem :oops:

Edo si pa res čuden.. :lol:
Mi že malo ličiš na Avstralce. :wink:
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Ne Nov 15, 2015 20:16

Kakšna je pa razlika v ceni nove (recimo 12 metrske) aluminijaste in poliesterske barke?
primusr
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a primusr » Ne Nov 15, 2015 20:32

Odvisno kako se lotiš dela in ali bo to one shot ali z CE certfikatom..
Če delaš plastiko rabiš kalup in prvi odlitek ti odnese po mojih ponudbah in kalkulacijah , seveda če želiš dele zrezkane na 5 osnem CNC okoli 150,000€.. Če pa ti Vozelj izriše načrt in daš to na laser zrezat aluminij ter plačaš še certificiranega varilca, je pa cena okoli 100,000,to so cene brez CE potem imaš pa še štalo z CE certifikatom, elektro inštalacije , navodil za uporabo.... ta ti spet odnese nekaj živcev in €€€€.
Odvisno koliko boš sam naredil in ali bo to za nadaljno uporabo...
al

OdgovorNapisal/-a al » Ne Nov 15, 2015 20:33

x3 bi rekel po jadrnicah sodeč

tudi jaz bi imel alu barko. skoraj nič predelnih sten. eno samo igranje s prostorom
Uporabniški avatar
EDO
Admiral

OdgovorNapisal/-a EDO » Ne Nov 15, 2015 20:35

H2O napisal/-a:Kakšna je pa razlika v ceni nove (recimo 12 metrske) aluminijaste in poliesterske barke?

Od nikakršne do precejšnje.
Če primerjaš XC 42 in Alures 39,9 je praktično ni. Če primerjaš Bavario ali Hanse in Allures je velika - bi rekel x2-3.
Omenjam Allures, ker gre za serijsko izdelavo in ne custom made jadrnice.
Pa g'day še naprej :wink:

Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Ne Nov 15, 2015 20:38

Koliko dlje pa zdrži aluminijast trup od poliesterskega?
al

OdgovorNapisal/-a al » Ne Nov 15, 2015 20:40

H2O napisal/-a:Koliko dlje pa zdrži aluminijast trup od poliesterskega?

ne vem če je to glavni razlog nakupa Alu.
bolj trdnost (naleti), nisi omejen s predelnimi stenami pri designu...
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Ne Nov 15, 2015 20:41

Pri aluminiju tudi ni bojazni pred osmozo.
primusr
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a primusr » Ne Nov 15, 2015 20:45

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.505774302790444.115598.504722789562262&type=3
Moj prijatelj iz Splita ima taxi boat do Hvara in okolici, varilec je sam in prisega samo na Aluminij, pravi, da je prava razlika v teži in s tem posledično privarčuje na moči motorja več oseb sprejme na krov....
Ja res ni osmoze , je pa veeeelik problem pri galvaniki moraš biti res izjemno pazljiv pri zakovicah ,vijakih...povseod tef gel... drugače ti galvanika načne čoln že v eni sezoni.. Sem videl na lastne oči ko smo delali ta drugega...
al

OdgovorNapisal/-a al » Ne Nov 15, 2015 20:49

no jaz res ne vem kje so prednosti železa razen, da jo lahko enostavno popraviš (švasanje), kar pa verjetno ne bo delal 1mio owner...

težja je in slej kot prej bo začela nekje rjaveti pa tudi če je ne vem kako obdelana...
meni so se zdele kakšne železne jadrnice kot 4x4 na morju ampak od blizu pa ojoj....

les in železo te zasužnjita.
plastika je cenejša, aluminij je pa zakon. tko nekako si jaz razlagam materiale...
lep pozdrav iz plastike :D
Uporabniški avatar
EDO
Admiral

OdgovorNapisal/-a EDO » Ne Nov 15, 2015 20:49

Na tej motornjači sem bil v Čakovcu v delavnici, kjer so jo naredili. Takrat je bil šele izdelan trup in paluba - vse skupaj v zelo grobem stanju.
Največje prednosti aluminija so trdnost (ob trku recimo), svobodnejše oblikovanje notranjosti (trup je načeloma samonosen), skoraj nič vzdrževanja trupa, enostavna popravila. Z alu jadrnico ne boš ravno največji šminker v marini boš pa v senci srkal pivo tačas, ko drugi polirajo do konca svojih dni.
Nazadnje spremenil EDO, dne Ne Nov 15, 2015 20:56, skupaj popravljeno 1 krat.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 31 gostov