Premaz za les

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

racOOn
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a racOOn » Po Mar 29, 2010 22:47

Hvala!

Bom spet imel dela za cel mesec... Bo moja vesela... :D
strok
Poddesetnik

Re: Premaz za les

OdgovorNapisal/-a strok » Po Jan 15, 2018 15:39

Sicer malenkost stara tema, ampak me zanima, če je slučajno že kdo poizkusil barve za les od Silvaprodukt? - https://www.silvaprodukt.si/

Baje naj bi bile kar kvalitetne barve in premazi, ve kdo mogoče kaj več glede tega?
Uporabniški avatar
Pozejdon
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Pozejdon » Po Jan 15, 2018 19:05

Lansko leto sem prebarval kompletno brunarico, kvadrature slabih 50m2. Štriham jo na 5 let in do sedaj vedno z Sandolinom. Tudi tokrat. Nikoli na valjček, vedno na "penzl" čopič. Za test sem pri Silvaprodukt kupil barvo za polkna. Da probam in morda z njihovim izdelkom prebarvam bajto saj je občutno cenejša. Še dobro da sem jo kupil samo za polkna ker mi ni všeč. Kot prvo je preveč "vodena". Med barvanjem se preveč peni in poceja. Kot v reklami "a teb tud po čopiču teče?" Vse kar ni dobro pobarvano, vsaka kapljica, ki ni dobro razmazana se bo poznala. Izgleda tako kot na vetrobranskem steklu vozila, kadar spereš šipe pa se še vedno malo dol pocedi sploh na vogalih in v kotih. Za dobro prekrivanje in enak efekt Sandolina moraš barvat vsaj dvakrat z kar nekaj popravki. Ko na koncu preračunaš ni nič cenejše. Je pa odvisno za kaj rabiš, kje in koliko. Za pasjo kočo, okrasni kozolec in lesene teglce od rož je super.
Pozejdon,
Grem spet na morje, da se spomnim kako diši morski zrak, da vsaj malo znebim se vsakdanjih debat ...
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Po Jan 15, 2018 21:44

jaz sem namazal hrastove deske oz mizo na balkonu z tungovim oljem,sem polil po mizi in obrisal z krpo 2 roki,boljše od vsakega premaza priporočam,enostavno za uporabo krpa in brisanje,rezultat= po 3 letih enako kot prvi dan
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Jan 16, 2018 07:26

Sandolin, Belton, Beltop... in podobne žavbe so bolj za oko kot v korist lesa. Po mojih izkušnjah je za naraven videz najboljše Tungovo olje, če želiš res dobro zaščito pa Sikensov lesni program. Z slednjim sem pred petimi leti premazal okna in tudi na sončni strani še ne rabijo novega premaza. Ostale žavbe je skurilo čez poletje.
CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » To Jan 16, 2018 19:28

Res je Sikens je super. Jaz sem z njim mazal balkone ze pred 20 leti ko ga pri nas se ni bilo in sem ga vozil z Avstrije. Danes je zastopnik Spekter iz Zalca z sirokim asortimentom. Je pa res, da je ta brend nekoliko visje pozicioniran.
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
Uporabniški avatar
Leut
Admiral

OdgovorNapisal/-a Leut » To Jan 16, 2018 21:52

Sikens je na našem tržišču sigurno najboljši in seveda neprimerno dražji od naših premazov. Je pa treba vedeti, da je ta premaz narejen na Nizozemskem in je sigurno eden najboljših na svetu, vendar za zmerna podnebja. Če pa živimo v krajih, kjer je zelo veliko sonca in to zelo močnega, potem pa ni več vse tako, kot piše v specifikacijah, da namreč premaz zdrži tudi pet in več let. Iz prve roke lahko povem (ga uporabljam že vrsto let, prej pa naše), da je res veliko boljši od raznih Beltonov, Borov, ... vendar ga močno sonce (pripeka) tudi njega načne. Najkasneje po treh letih je potrebno tudi pri njemu ponoviti vajo, torej kakšno leto pozneje kot z našimi. In kje je najbolj kritično mesto pri oknih? Na spodnjih horizontalnih delih okna., zato te dele vsako drugo leto prebrusim (ne do golega lesa) in nanesem novi dve roki, ostalo pa po potrebi. To govorim za Primorsko, pa ne severno, drugod v Sloveniji pa se sigurno obnese bistveno bolje kot pri nas.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Sr Jan 17, 2018 18:12

Še moja zgodba, na začetku te teme je nekdo omenil laneno olje. To je tudi glavna sestavina firneža. Razlika med njima je ta, da se prvi suši vsaj en mesec, drugi pa manj časa. In s tem smo imeli pobarvan fabijon, to je tisti del lesa ostrešja, ki se vidi od zunaj. Po 30 letih bi bilo treba ta premaz obnoviti. Pa sem šel v Belinko vprašat, s čim naj namažem les, da bo držalo 30 let. In odgovor: ja gospod, takega pa še niso naredili. :D
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Sr Jan 17, 2018 19:03

motorni napisal/-a:Še moja zgodba, na začetku te teme je nekdo omenil laneno olje. To je tudi glavna sestavina firneža. Razlika med njima je ta, da se prvi suši vsaj en mesec, drugi pa manj časa. In s tem smo imeli pobarvan fabijon, to je tisti del lesa ostrešja, ki se vidi od zunaj. Po 30 letih bi bilo treba ta premaz obnoviti. Pa sem šel v Belinko vprašat, s čim naj namažem les, da bo držalo 30 let. In odgovor: ja gospod, takega pa še niso naredili. :D

zamisli si da narediš premaz ki drži 30 let in si tovarna,kaj boš prodajal če ne bo nihče obnavljal,oni naredijo premaz za 2 do 5 let sicer bi propadli.Jaz sem oz imam problem na fasadi zanjo sem plačal oz doplačal še posebej dodatek proti algam.....,po petih letih je potemnela sicer je res da je na severni strani,odgovor proizvajalca potem ko sem reklamiral,ja gospod to je treba vzdrževat vsakih 5 let osvežit nanos ,ko sem gledal kot mona in pokazal staro kmečko hišo zraven moje omet star verjetno 50 let brez alg,je bil odgovor ja gospod takrat so mešali notri strupe, apno,sedaj se to ne sme več,in sem ostal kot mona :mrgreen: .zadnjič sem videl strešne grede stare zidar ki je obnavljal ostrešje je rekel da so stare čez 200let,cca 1 cm v globino so bile trhle okrog in okrog,noter je bil zdrav les,tako zdrav da smo mislili da je veriga od motorke skrhana ker je imela problem za prerezat,mojster je rekel da je bil les sekan ob pravi luni.
NOVI FOSIL
Admiral
Kraj: LJ-CRES
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » Če Jan 18, 2018 21:58

:o
Imel sem napušč prebarvan z belo barvo Helios. Po 16 letih se je barva na nekaterih mestih pričela luščiti. Zardi tega sem se odločil za obnovo. Tokrat sem se odločil za kvalitetno barvo Sigma na alkidni osnovi.
Že po prvem letu je barvni nanos pričel temneti. Po dveh letih je že vse sivo zeleno.
Sedaj čakam odgovor zastopnika, kaj se bodo izmislili kot izgovor.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov