Izposoja propelerja

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Jun 14, 2010 09:30

Ja , sem izpustil. 58km/h sva merila s Pozejdonom, po dokaj mirnem seveda. Elisa pa 9.9 x 13 x 3.

Jaz sem snemal Pozejdon pa meril, potem mi je dal Gps ker nisem verjel.
Nazadnje spremenil kocka, dne Po Jun 14, 2010 09:42, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
ttomi73
Admiral
Kraj: Kranj-okolica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a ttomi73 » Po Jun 14, 2010 09:32

Ugotovil sem da je moj obratomer zanič. Zadeva namreč popi..i nato cagar pade na nulo. Ob štartu z gasom se cagar lepo dviguje, raste uaauuu nato še ob večjem gasu čoln zglisira in začuda cagar pade na nulo. Uflex kaže nekako normalno tam okol 4K obratov in malo čez, nato po zglisiranju umre. Če obrate zmanjšam se ne pobere tako da moram nehat glisirat in nato se vrne v kazalno stanje.
Zanimivo je to da Cibrotu druga sorta obratomera pod idle kaže normalno medtem ko pa max doseže 3K obratov. Vezano pa imava oba (green/white ali white/green) na isto žico katero je določil Cibrotov mojster. Mislim, da je ravno v tej žici problem.

Električna shema Mercurija 60:
Slika

Tisti, ki ve več naj mi pove katera žica iz katerega navitja je taprava za obratomer. Na shemi je narisanih 8 polov za batery charging v manualih, pa piše da ima navitje 12 polov in na toliko imam tudi nastavljen obratomer, ki kaže pravilno idle obrate cca 650-700.
Izpit za čoln sedaj imam, kaj pa zdaj... na morje seveda.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Po Jun 14, 2010 09:36

:lol: tomi je brez besed ostal. Daj tomi ko boš šel naslednjič če boš lahk še s kakim drugim gps-om izmeri. Ja sedaj 14 ne morem ker čakam blazine.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Jun 14, 2010 09:46

Tisti, ki ve več naj mi pove katera žica iz katerega navitja je taprava za obratomer.

Pa zakaj ne vlečete signala iz ročke in nimaš kaj falit? Sicer te simptome obratomerja vama bo lažje kakšen električar razložil.
Uporabniški avatar
ttomi73
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a ttomi73 » Po Jun 14, 2010 09:48

Glede hitrosti in propelerjev, pa so me razočaral. Pokuru sem 55 litrov bencina, liter olja efekt, pa minimalen. Ne moj (4,7m) ne Cibrotov čoln (4m) ni letel več kot 28 knotov merjenih z Magellanom 315. Oba imava enak motor 60KM, moj star 20 let, njegov malo mlajši.

Še najbolj se je obnesel bscjev propeler 11 3/8 x 13. Hitro zglisira, doseže 28 vozlov (neidealne razmere cca 0,5m valovi, 3 na krovu, smer plovbe), pa tudi tubo se da potegnt. S 14 korakom (malce odškrbljen propeler) so že težave zglisiranja s tubo. Je pa res da si nisva zapisovala ugotovitev, pa tudi za resno testiranje bi morala biti sama in se posvetit samo temu poslu.

Od kod vam te velike hitrosti ne vem. Jaz ostanem na koraku 13. Do sedaj sem imel korak 12 istega premera. Prvo pa moram še zrihtat obratomer.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Jun 14, 2010 10:49

Tukaj imaš več faktorjev od oblike čolna, smer vetra, valovi , teža, trim, ki lahko vplivajo na tisti vozel ali dva. Pa sej kolk bi se pa vidva hitr vozila. Tole k sva s Pozejdonom testirala sva bila oba sama na čonu, ker moja draga me takoj opomni če je prehitro + tudi sam nimam nekih želja vozit non-stop do konca in zraven opazovat, če kaj po vodi plava(človek, hlod, vreča, valovi....)
Uporabniški avatar
ttomi73
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a ttomi73 » Po Jun 14, 2010 10:49

Šele sedaj sem začel podrobno brat sheme in se poglabljat v električne povezave. Glede priklopa žice za obrtomer se mi zdi, da je bolj primeren trigger izhod se pravi vzpodbuda cinšpulam (fura odprtje tiristorja). V bistvu mi je logična žica braun katera gre iz triggerja v cinšpulo in v rev. limiter. Ta element namreč omejuje obrate motorja s tem da zapre tiristor, njegov vhod veže na maso oz na minus potencial.

Prosim znalce za mnenje predno danes testiram še ostale priklope.
Nazadnje spremenil ttomi73, dne Po Jun 14, 2010 11:44, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Po Jun 14, 2010 11:17

Ma ne saj ni da ga skoz žgeš do konca samo vsake tolk je pa fajn da potegne mal več.
Saj potovalka 22-23 je čisto ok. Mene niti ne matra več toliko hitrost (sicer bi raje da gre vsaj 35 a če ne pa nič) zdaj me matra dolžina čolna.
Bomo vidl letošnjo sezono kako bo potem pa dalje.
:evil: drek nikol ni prav :evil: Moja me bo sam u k... poslala enkrat čeprav z mano ona drži gps ko testiramo pa me prepričuje da ne rabiva več. Ampak ko so meterski valovi je malo neugodno sicer je ok.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Jun 14, 2010 11:45

Ja, moj s to 9.9 X 13 eliso ni več ven prišel če smo bili 3 na čolnu in sem moral vzet 2 koraka manjšo. 9.9x11 . Pri metrskih valovih imam pa itak pasaro. :cry:
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Po Jun 14, 2010 11:58

Ja saj to je gugl gugl po valovih.Sem šel v soboto okol iz izole v portorož in takoj za piranskim rtom sam še pasara scena. Men živa muka prej lahk glisiraš pol pa guglguglgugl takatakataka.Pa men dopiz...i tm nekje pri drogi portorož partnerica in kolega pa ja ni panike gremo do lucije.
Jok brate, sam obrnu sm nazaj v izolo.noben ne razmišlja da je treba še nazaj pridt a veter vse močnejši.
Uporabniški avatar
ttomi73
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a ttomi73 » Po Jun 14, 2010 11:59

kocka napisal/-a:Ja, moj s to 9.9 X 13 eliso ni več ven prišel če smo bili 3 na čolnu in sem moral vzet 2 koraka manjšo. 9.9x11 . Pri metrskih valovih imam pa itak pasaro. :cry:

Se pravi je razlika. Z mojim Zodiacom 470, 60KM na meterskih valovih s tremi v čolnu še vedno grem brez večjih težav 20 vozlov. Samo ko naletim pa na pravi val nas pa katapultira. Cibro je bil s čolnom zraven ko smo letel ko raketa prek vala samo s propelerjem v vodi. Imamo video posnetek s čolna.
Me zanima kolko moj leti v idealnih razmerah s praznim tankom in brez sendvičev, en na čolnu in morje kot olje. Dopoldan sem v Ankaranu in na Rtiču videl več 402 modelov kako so pogumno dirjal sem in tja ko je bilo mirno brez valov. Potem jih pa ni bilo več.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Po Jun 14, 2010 12:22

Kaj pa mravla74 pravi kako je bilo?
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Jun 14, 2010 13:22

ttomi, razlika je v dolžini čolna in ne v motorju oz. elisi. 4,7 je že toliko daljši da gre po vrhovih valov krajši pa padajo vmes.

Potem jih pa ni bilo več. Seveda ne če sta pa vidva s Cibrotom vse splašila. :lol: :lol: :lol:
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Po Jun 14, 2010 13:36

Ja saj pomoje je mislil dolžino čolna. Ja žal mi je edin ker ni bilo še časa da bi se z mravlo zmenili, pelal, ker se še nisem z nobeno 402 vozil da vidim kako to gre.
Uporabniški avatar
ttomi73
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a ttomi73 » Po Jun 14, 2010 13:40

cibro napisal/-a:Ja saj pomoje je mislil dolžino čolna. Ja žal mi je edin ker ni bilo še časa da bi se z mravlo zmenili, pelal, ker se še nisem z nobeno 402 vozil da vidim kako to gre.

Ma enga sem na Rtiču videl je pičil ko raketa proti Trstu. Nazaj je šel pa peš po avto in prikolco v Ankaran :D

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov