yamaha 70 2t l. 1990

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

blze
Admiral
Kraj: Il. Bistrica-Selce
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a blze » Sr Jul 27, 2011 20:56

No ker hudič nikoli ne počiva je sedaj tudi mene obiskal :cry:

šel sem iz šila do male luke in med potjo je motor nekam čudno zarožljal in potem spet normalno delal. Ko sem prišel do male luke in zmanjšal gas je spet zarožljal in delal normalno. Nato sem ugasnil se kopal.

Prišel čas za domov in upalim lepo u prvo pridem iz zaliva in motor crkne. Zaverglam nazaj ene dvakrat nato pa nardi iiii kot da bi bat ribal po steni bloka. Spustim in probam še enkrat in isto zacvili. Takoj sem si zaželel da bi imel pomožni motor in emergensa :oops: Še dobro da sem potem srečal enega avstrijca da me je odšlepal do senja.

Jaz si mislim, da ko je rožljalo da je rožljal ležaj od gredi batov. Verjetno je kako gred zvilo in je potem zacvililo ko sem poskusil zagnati. Bati niso zapikani ker so se obrnili ko sem probal vžgat takrat.

Kaj sedaj?Kdo to kej popravlja ali naj peljem direktno v trzin? Sam se nebi lotil ker nisem še nikoli tega počel. Pomoje bojo tudi stroški narasli?

No prosim za pomoč, kam nej odpeljem da bo čimhitreje koker se da zrihtano?

Sedaj sem še na krku, drugi teden pa v slo...

Hvala za pomoč

P.S.Zgleda da nimam jaz sreče s tem čolnam :roll:
-----------------------------------------------------------------------

Kaj ste vsi po dopustih in ni nobene ideje kam peljat na popravilo?
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » So Jul 30, 2011 10:33

Kaj pa če ga poskusiš zalaufat v leru, a vžge ali ne. Meni je tako enkrat ribnil ležaj vertikalne gredi(je takoj pod impelerjem). Hvala k...u je bil motor še je pa tako poskusi dognat kaj je narobe in potem vidiš ali lahko popravljaš sam ali pa ga pelješ k mehaniku. On ti pa potem pove če se zadeva finančno splača ali ne.
blze
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a blze » Če Avg 04, 2011 08:54

Pozdravljeni.

No sedaj je čoln spet v vodi :D

U glavnem da povem štorijo.Peljal sem ga v trzin h Rožeju. Takoj smo izmerili kompresijo na vseh treh batih in ugotovili da je kompresija čist ok. Nekaj pa je rožljalo še. Nič zmenili smo se da ga čist razdremo vse od glave do pete ter na novo vse prečistimo in menjamo kar je za menjat. Ko smo ga odprli je bil Rožej zelo presenečen kako malo je bil rabljen motor ker so bili zobniki in bati ter glava skoraj kot novi. Reku je, da ima motor max 300 ur. Menjali smo ležaj ki pride pod impelerjam, ter matico ki drži menjalnik noter, vsa tesnila. Ko zložimo nazaj pa ugotovimo da je šel vztrajnik v maloro. Nov pride 1400€ :roll: Najdemo enega rabljenega in namontiramo. Upalimo in na novo je vse naštelal vplinjače in še prej jih je očistil. Nastavil predvžig in vse potrebno. Čoln je stal pri njem tri dni.

Za komplet generalno in material ter rabljen vztrajnik me je prišlo 800€ stroška.

Sedaj vem da je mašina izpravna in reku je da mora delat še mnogo let ob primeren vzdrževanju :)

Uprašanje sedaj. Olje v peti je bilo menjajo, jaz mislim da bom naredil do konca sezone še ene 100-200 milj. Kaj menjam olje v peti al ga pustim? Semringi so bili menjani vsi...
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Če Avg 04, 2011 10:46

Jaz bi samo malo spodaj spustil ven par kapljic olja, če je videti OK pustiš vse skupaj za drugo sezono.
Guma je guma, zaenkrat.
lme
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a lme » Po Okt 17, 2011 13:33

Imam yamaho 70beto 1990 treba menjati semeringe na peti motorja.
Semeringi so doma gledam kosovnico, semeringa sta dva na impelerju dva na osi propelerja obrjena morati biti oba v isto smer je tako.
Vpašanje ali so semeringi obrnjeni proti vodi ali proti olju menjalniku(gledamo semering s tiste strani kjer je vzmet)?
l.p.
blze
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a blze » Po Okt 17, 2011 17:30

Živjo.

Če se ne motim mora biti semering obrnjen proti vodi (pod impelerjam), tista stran kjer je okoli vzmet napeljana. Mislim, da je tako narisano tudi v kosovnici.

Pri propelerju pa more bit obrnjen proti olju (ko gledaš impeler more bit videt ravno stran).

Jaz sem to lani menjaval in naj me kdo popravi če se motim...

Slika
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » To Okt 18, 2011 07:26

Semering tesni s tiste strani, s katere je videti vzmet.
Guma je guma, zaenkrat.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov