cink protektorji
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Gaso, upam da nisi še na dopustu.
Meni anode še vedno grize.
Sem se malce poigral z voltmetrom, in prišel do nekih rezultatov
Na mercatode mi prihaja 12,7V
Iz mercatode mi odhaja 1,01V
Če pa isklopim povezavo med nogo in mercatode mi na izhodu mercatode pokače 0,01-0,02V
Potem sem pa izmeril.
Voltmeter ( - ) na akumulator in ( + ) na cink protektor ( na različne lokacije ) Pokaže 0,9 - 1,01 V
Potem pa sem tudi izmeril če kje prebiva.
Spet minus na akumulator in + na nogo . Pokaže 1,01 V
Nisem pa izmeril med nogo in protektorjem
Imam pa nogo povezano z motorjem z žico
Potem takem bi moral motor imeti tudi to vrednost. ( nisem izmeril )
A je sploh prav da je povezan ?
Oziroma ali naj si s tem belim glavo ?
Ali je bolje menjati protektorje 2* na leto ?
Meni anode še vedno grize.
Sem se malce poigral z voltmetrom, in prišel do nekih rezultatov
Na mercatode mi prihaja 12,7V
Iz mercatode mi odhaja 1,01V
Če pa isklopim povezavo med nogo in mercatode mi na izhodu mercatode pokače 0,01-0,02V
Potem sem pa izmeril.
Voltmeter ( - ) na akumulator in ( + ) na cink protektor ( na različne lokacije ) Pokaže 0,9 - 1,01 V
Potem pa sem tudi izmeril če kje prebiva.
Spet minus na akumulator in + na nogo . Pokaže 1,01 V
Nisem pa izmeril med nogo in protektorjem
Imam pa nogo povezano z motorjem z žico
Potem takem bi moral motor imeti tudi to vrednost. ( nisem izmeril )
A je sploh prav da je povezan ?
Oziroma ali naj si s tem belim glavo ?
Ali je bolje menjati protektorje 2* na leto ?
Za Mercathode obstaja orodje (referenčna elektroda) in postopek po katerem se ga premeri...
Če ti žre cinke sem skoraj prepričan, da ni Mercathode, ker če ta crkne (prebije) je običajno tako, da ti nanaša na vse kovinske dele noge kamen in ostale kristale iz vode... Neke vrste galvanski nanos...
Ne vem kaj misliš, da ti žre cinke... Načelno je to normalno. Res je vprašanje kakšna je intenziteta...
Bi se pa vprašal naslednje:
1. antifouling na čolnu... Si ga pobaraval tako, da je vsaj 2 cm stran od noge in imaš vmes pas nezaščitenega gelcoata?
2. antifouling na nogi... Če si tukaj gor pacal kaj na bazi bakra, je problem v tem...
3. imaš barko v marini in velikokrat priklučeno na 230V napetost s pomola? Če je to, je lahko uničen (lahko samo nepriklopljen) galvanski izolator. Možno je, da ga barka sploh nima... Če je padel kabel z njega, potem ti vedno malo brli lučka za napačno polariteto, saj ni mase iz morja...
4. inox propeler!!! To je veliki požiralec cinkov na vsaki nogi!!!
Če ti žre cinke sem skoraj prepričan, da ni Mercathode, ker če ta crkne (prebije) je običajno tako, da ti nanaša na vse kovinske dele noge kamen in ostale kristale iz vode... Neke vrste galvanski nanos...
Ne vem kaj misliš, da ti žre cinke... Načelno je to normalno. Res je vprašanje kakšna je intenziteta...
1. antifouling na čolnu... Si ga pobaraval tako, da je vsaj 2 cm stran od noge in imaš vmes pas nezaščitenega gelcoata?
2. antifouling na nogi... Če si tukaj gor pacal kaj na bazi bakra, je problem v tem...
3. imaš barko v marini in velikokrat priklučeno na 230V napetost s pomola? Če je to, je lahko uničen (lahko samo nepriklopljen) galvanski izolator. Možno je, da ga barka sploh nima... Če je padel kabel z njega, potem ti vedno malo brli lučka za napačno polariteto, saj ni mase iz morja...
Da si malo sposodim temo... Admin, inox propeler(ji) je(so) res problem, vidim pri sebi
Volvotovo aktivno zaščito (isti drek ko mercathode) sem izklopil, saj mi je preveč cuzala akumulatorje (2 pogona)... Glede na to, da ima Volvo samo 2 cinka, se mi pri inoxu to zdi bistveno premalo - rezultat je korozija na trim pušah pa še kje... Kako bi lahko s pasivno zaščito dodatno zaščitil pogona?
LP
SS
P.S.: No zanimivo je, da mi tudi INOX propelerje požira (2XDP)... Sem jih že letos popravljal... Očitno nimajo dovolj dobrega stika s petama...
LP
SS
P.S.: No zanimivo je, da mi tudi INOX propelerje požira (2XDP)... Sem jih že letos popravljal... Očitno nimajo dovolj dobrega stika s petama...
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?
Jap, tista 2 cinka na Volvotu sta res premalo... Tudi propelerji imajo preslab stik, kot si že sam ugotovil... To je bil problem pri Bravo 3 nogah in so ga kasneje rešili tako, da so na konec gredi dodali še tisti konusni cink...
Pri meni je noga še stara Bravo Three, tista brez cinka na propih... Ko sem lani menjal vse semeringe, sem mimogrede s tanjšo gredjo skočil do drejarja, ki mi je zvrtal luknjo in vrezal navoj M8. Seveda sedaj ne paše original Merc vijak od cinka, vendar je to najmanjši problem... Na propih imam sedaj cink.
Merc ima cinke še okrogle na kavitacijski plošči nad propi, pa na obeh hidravličnih cilindrih, pa spredaj na kavitacijski plošči, na transomu pa je Mercathode namesto enega cinka... Ko čoln en teden stoji, so cinki na debelo obloženi z razpadlim cinkom (bel prah...)
Pri tebi bi svetoval, da montiraš še 2 velika kosa cinka na krmno steno zraven nog. Povežeš jih z maso z notranje strani... Ne vem kaj bi na sami nogi... Pri Volvotu me najbolj moti to, da na hidravličnih cilindrih nima cinkov! Tam je stik z nogo garantirano slab in korozija je tukaj...
Pri meni je noga še stara Bravo Three, tista brez cinka na propih... Ko sem lani menjal vse semeringe, sem mimogrede s tanjšo gredjo skočil do drejarja, ki mi je zvrtal luknjo in vrezal navoj M8. Seveda sedaj ne paše original Merc vijak od cinka, vendar je to najmanjši problem... Na propih imam sedaj cink.
Pri tebi bi svetoval, da montiraš še 2 velika kosa cinka na krmno steno zraven nog. Povežeš jih z maso z notranje strani... Ne vem kaj bi na sami nogi... Pri Volvotu me najbolj moti to, da na hidravličnih cilindrih nima cinkov! Tam je stik z nogo garantirano slab in korozija je tukaj...
"je lahko uničen (lahko samo nepriklopljen) galvanski izolator. Možno je, da ga barka sploh nima... Če je padel kabel z njega, potem ti vedno malo brli lučka za napačno polariteto, saj ni mase iz morja... "
Ali lahko malo bolj natančna obrazložitev zgornjega. Kje je lokacija galvnaskega izolatorja, oz, kje je ta kabel kateri je možno da je padel z njega.
Hvala za pomoč.
LP
Ali lahko malo bolj natančna obrazložitev zgornjega. Kje je lokacija galvnaskega izolatorja, oz, kje je ta kabel kateri je možno da je padel z njega.
Hvala za pomoč.
LP
admin napisal/-a:Za Mercathode obstaja orodje (referenčna elektroda) in postopek po katerem se ga premeri...
No admin, hvala za pomemben podatek.
Na nogi imam antifauling brez bakra ( vsaj mislim) NUBIAN
Drugače pa je res da nimam pasa nezaščitenega gelkolta.
Drugače imam isto nogo kot ti,in očitno bom moral tudi jaz napraviti navoj skozi akso.
Intenziteto pa lahko vidiš na začetku strani
fischerr napisal/-a:"je lahko uničen (lahko samo nepriklopljen) galvanski izolator. Možno je, da ga barka sploh nima... Če je padel kabel z njega, potem ti vedno malo brli lučka za napačno polariteto, saj ni mase iz morja... "
Hvala za pomoč.
LP
Pri meni je montiran za električnim panelom 230V, v omarici... Lahko je tudi pri motorju...
Kako izgleda? Hmmm, nimam nobene slike, lahko pa rečemo da nekaj takega, kot manjši dodatni ojačevalec za avtoradio... Nanj sta priklopljena 2 kabla, en je "nula" iz 230V, drugi pa ozemljitev na maso motorja oziroma minus pol akumulatorjev... Na njemu tudi piše nekaj v stilu "Galvanic isolator" ali pa mogoče tudi komercialno "Zink saver"...
MARKO1977 napisal/-a:admin napisal/-a:Za Mercathode obstaja orodje (referenčna elektroda) in postopek po katerem se ga premeri...
No admin, hvala za pomemben podatek.
Na nogi imam antifauling brez bakra ( vsaj mislim) NUBIAN
Drugače pa je res da nimam pasa nezaščitenega gelkolta.
Drugače imam isto nogo kot ti,in očitno bom moral tudi jaz napraviti navoj skozi akso.
Intenziteto pa lahko vidiš na začetku strani
Marko, tole na sliki je pa huuuuuuuuuuuuudddoooooooo!!!
Ko vidim, kako je nažrta matica, ki skup drži menjalnik... Ufff, kar ne morem verjeti...
Antifouling pobarvan povsem do noge zna biti težava, še posebej, če ima veliko bakra, kot npr. Hempel Hard Racing...
admin napisal/-a:Pri meni je montiran za električnim panelom 230V, v omarici... Lahko je tudi pri motorju...
Kako izgleda? Hmmm, nimam nobene slike, lahko pa rečemo da nekaj takega, kot manjši dodatni ojačevalec za avtoradio... Nanj sta priklopljena 2 kabla, en je "nula" iz 230V, drugi pa ozemljitev na maso motorja oziroma minus pol akumulatorjev... Na njemu tudi piše nekaj v stilu "Galvanic isolator" ali pa mogoče tudi komercialno "Zink saver"...
Bom malo pogledal, ravno zadnjič sem omarico nekaj porihtal, pa nimam v glavi da bi kaj videl, bom še enkrat pogledal.
Če se slučajno najde kje kaka slikica se priporočam.
Najlepša hvala za info.
LP
.
ne moreš verjet mama micka še ni dal komentarja
a je zbolel?
a je zbolel?
Kad se jede - jedem, kad se pije - pijem, kad se uživa - uživam, kad se radi - ne smetam.
Re: .
jagy napisal/-a:ne moreš verjet mama micka še ni dal komentarja
a je zbolel?
Po mojih IZKUŠNJAH, ker sem imel leto dni ravno Hondo BF90 že originalni protektorji niso najboljši.
Moja trditev gre iz podatka koliko so se obrabili v eni sezoni napram drugim motorjem, ki sem jih videl pri drugih. Hondini protektorji so se obrabili max 5% v nekaj mesecih na morju, prejsnji tudi samo 5% v 6 mesecih. Notranje anode pa tudi le 5% v 6 letih.
Poškodb na motorju sicer ni moč videti, torej je možno tudi, da ne prihaja toliko do galvanskega člena.
Hondini protektorji so res kar dragi, vendar meni so "aftermarket" povečini odsvetovali.
@jagy če zmoreš pa zdaj primerjaj svoj post v tej temi in mojega. Pa poskusi objektivno oceniti kateri je kaj doprinesel.
Če mi pa imaš kaj za povedati pa napiši ZS ali pa me pokliči in mi to povej. Z "podrkavanjem" tu gor ne boš dosegel ničesar!
Pa srečno!
Po mojih IZKUŠNJAH, ker sem imel leto dni ravno Hondo BF90 že originalni protektorji niso najboljši.
Moja trditev gre iz podatka koliko so se obrabili v eni sezoni napram drugim motorjem, ki sem jih videl pri drugih. Hondini protektorji so se obrabili max 5% v nekaj mesecih na morju, prejsnji tudi samo 5% v 6 mesecih. Notranje anode pa tudi le 5% v 6 letih.
Poškodb na motorju sicer ni moč videti, torej je možno tudi, da ne prihaja toliko do galvanskega člena.
Hondini protektorji so res kar dragi, vendar meni so "aftermarket" povečini odsvetovali
Ja res se cinki malo obrabijo na bf 90.Po pol leta se tudi začnejo obraščati in ,ker imam čoln vse leto v vodi so cinki zadnje 3 mesece močno obrasli z algami.Ali cinki normalno delujejo kljub zaraščenosti in ali imam lahko cinke več let če niso izstrošeni.
Zanima me vaše mnenje glede zaščitnih anod. Imam motor Yamaha F20, letnik 2007 v vodi nazadnje 2009. Po sezoni je bil redno servisiran in konzerviran pri pooblaščenem serviserju. Motor ima 25 delovnih ur. Anoda zgleda takole
V navodilih sem prebral, da anoda ne sme imeti lis. Ali jo zamenjam ali lahko z zamenjavo počakam do konca sezone?
V navodilih sem prebral, da anoda ne sme imeti lis. Ali jo zamenjam ali lahko z zamenjavo počakam do konca sezone?
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti