Konzerviranje motorja 4 T

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Po Okt 24, 2011 22:23

Naslov teme je pa konzerviranje 4T motorja , jao jao...

Torej zaključek je, spustit sladko vodo čez motor-nogo, in ga vršt v klet, in 1x mesečno mal obrnt in čao... adijo spreji,olja itd...

PS: kako pa konzervirate vesla ?
jaz jih spiram z vodo kako urco, potem z njimi maham po zraku,dokler niso suha, na koncu pa spraznim po njih eno piksno silikonskega spreja, za vsak slučaj pa v bližini njih pustim wd40, da se rja ustraši in jih ne napade...

Tex, mi smo mali palčki v velikem peskovniku. A morš res vse nagnat in prestrašit s svojo prisotnostjo.

Forum je namenjen izmenjavi mnenj in ne vem kaj ti ni prav. A bi se vsi morali sam o velkih jahtah pogovarjat pa V8 mašinah, pa hardtopih... Pač mali ljudje majo male probleme (kot so konzervacije motorčkov).

Daj no, tudi ti velikokrat poserješ teme z nevem čim vse pa noben ne teži. Pa si nisem mislu, da vesla kdaj uporablaš.
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Po Okt 24, 2011 22:37

tema je zelo zanimiva,in načeloma smo že vse povedali, tople vode pa ne moremo odkriti,(tudi če ga pustiš slanega zunaj na plovilu, bo delal še naslednjih mnogo let, ob rednem servisiranju, pa še tu je dilema...)
vsak je povedal kako konzervira, eni tako,drugi drugače, nehajmo se prepričevat,...ampak, da smo pa prišli do cvrtja olja v nogi in podobnih stvari...
Zanimivih tem nikoli ne poserjem prvi ;)
Nikjer nisem napisal, da vesla uporabljam,(mi nekonzervirani outboard dela k strela,štema ko macola ) jih pa vsako leto konzerviram :wink: zihr je zihr :)
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » To Okt 25, 2011 09:42

Jaz mojega Tohatsuja 2,5 ne konzerviram, ker ga vsak mesec mal potunkam v morje pa je :D :D Mam barko na boji pa jo je treba it tud pozimi mal pogledat.
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
jonyyy
Viceadmiral
Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a jonyyy » To Okt 25, 2011 10:15

kasaudio napisal/-a:Naj bo tomos, yamaha, evinrude,... povsod se na zobniških prenosih pribl. enako zgubi. Tu ni neke hude filozofije, kot je napisal admin -> 10%. Vendar se to zelo učinkovito hladi z vodo, ki peto obdaja oz. obliva s hitrostjo plovbe. Lokalnega segrevanja olja (vročih točk) notri verjetno v nogi tudi ni -> hudo miksanje olja med zobniki.

jonyyy - če se teb noga motorja tolk greje kukr opisuješ pol je neki narobe. A ni teb pred časom neki zmlelo enih zobnikov... al je bil kdo drug?

meni je zmlelo.. vendar niso bila vzrok trenja v peti, ampak premočna kajlica na propelerju , katera se ni zlomila ko je propeler udaril ob nek les ,ki je plaval. nažalost ga nisem videl, ker smo vozili proti sončnemu zahodu in je zelo slepelo ..
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Ne Okt 30, 2011 09:06

Sem glede temperatur olja v nogi imel debato s prijateljem strojnikom (je tudi član tega foruma) in tudi on trdi, da se olje lokalno zelo segreje. Pod lokalno je mišljeno olje v okolici dveh zob na zobniku, ki prideta skupaj. Naj pa to lokalno segrevanje nebi bilo tako intenzivno, da v kratkem času poslabša kvaliteto oz. mazne sposobnosti olja.
Uporabniški avatar
glens
Admiral
Kraj: ACI Ičići

OdgovorNapisal/-a glens » Ne Okt 30, 2011 20:30

To sem tudi jaz napisal.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Ne Okt 30, 2011 20:36

ja si napisal in ostali (jaz) smo se nekaj protivili. Nismo imeli prav.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Okt 30, 2011 20:38

evovii konzerviraš ne v pet pa kako olje za cvrtje le natoč tko mal za hec novo...
LP Iztok
miran10
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a miran10 » To Nov 01, 2011 21:23

Dajte še meni enkrat to razložit lepo prosim:
(zakaj je potrebno motor konzervirati ?)

Namreč sem lastnik cestnega motorja Yamaha Fazer in Evinrude 7o. Obadva sta bencinska 4 T in z direktnim vbrizgom.

Mojo Yamaho vsako jesen samo parkiram v toplo garažo, jo dvignem na štender in jo priklopim po možnosti na vzdrževalec akumulatorja (čistim in pucam pa jo celo zimo počasi). Servis to je menjava olja filtrov itd delam pred motorno sezona. Nikoli nobenih problemov.
Evinrude je isti motor. Potrebno je vso slano vodo izprati s sladko in zamenjati olje v peti. Po možnosti vse vitalne dele prešpricati s "nekim" sprejem proti oksidaciji. Olje svečke in filtre zamenjati pred sezono.

ALI JE TO TO ???
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » To Nov 01, 2011 22:24

Ce bi falil temo in ne bi prebral OK, ampak na isto vprasanje je dal @admin odgovor v tej temi.
Da ne bos rekel, da sem nesramen ga pa pastam :) :) :)

admin napisal/-a:

Še odgovor na to, zakaj cestnega motorja ne konzerviramo...
Tam motor deluje s povsem čistim zrakom in je vedno daleč od soli... Na morju so pogoji drugačni. Motor med zrakom vleče tudi sol in tako je potencialno vedno primerno okolje za korozijo. Ta se v tednu, dveh ali treh še ne pojavi, po pol leta pa precej verjetno. Zato je pametno, da marine motorje vedno kondenzirate ali pa jih redno uporabljate, kar je seveda še najboljše, vendar v večini primerov neizvedljivo...
klemzi
Admiral
Kraj: trzin

OdgovorNapisal/-a klemzi » Sr Nov 02, 2011 09:30

miran10 napisal/-a:Dajte še meni enkrat to razložit lepo prosim:
(zakaj je potrebno motor konzervirati ?)

Namreč sem lastnik cestnega motorja Yamaha Fazer in Evinrude 7o. Obadva sta bencinska 4 T in z direktnim vbrizgom.

Mojo Yamaho vsako jesen samo parkiram v toplo garažo, jo dvignem na štender in jo priklopim po možnosti na vzdrževalec akumulatorja (čistim in pucam pa jo celo zimo počasi). Servis to je menjava olja filtrov itd delam pred motorno sezona. Nikoli nobenih problemov.
Evinrude je isti motor. Potrebno je vso slano vodo izprati s sladko in zamenjati olje v peti. Po možnosti vse vitalne dele prešpricati s "nekim" sprejem proti oksidaciji. Olje svečke in filtre zamenjati pred sezono.

ALI JE TO TO ???

O konzervaciji je bilo že ogromno napisanega zato prosim če uporabite iskanje.

Mislim da nas je kar nekaj na tem forumu, ki ne konzerviramo motorja. Jaz osebno ga enkrat na dva meseca zalaufam in to je to. To počnem že nekaj let in je vse OK. Je pa res da imam motor doma na suhem.
Če bi imel motor nekje na morju na suhem bi ga konzerviral, ker je v zraku še vedno prisotna sol in tukaj bi se strinjal s tistimi, ki zagovarjajo konzervacijo.
Da ne bi kdo delal konzervacijo z WD 40 ali kakšnim CROWN sprejem, ker bo UNIČIL MOTOR!!!!!

Odločiti se boš moral sam.

LP Klemen
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Nov 02, 2011 10:25

Moje mnenje(samo moje) je tako, da so vbrizgalne šobe precej občutljiva in draga stvar, tako da olje v gorivu 4T motorja ni najbolj priporočljivo, ker se le to posledično nabere in ostane na oz. v šobi kar pomeni mašenje šob......
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Nov 02, 2011 20:31

kocka napisal/-a:Moje mnenje(samo moje) je tako, da so vbrizgalne šobe precej občutljiva in draga stvar, tako da olje v gorivu 4T motorja ni najbolj priporočljivo, ker se le to posledično nabere in ostane na oz. v šobi kar pomeni mašenje šob......

Je res, šobe so zelo občutljive! In ravno zaradi tega večina proizvajalcev priporoča konzervacijo z močno mešanico goriva in olja kvalitete TCW/3. Načelno naj ne bi škodil, če ga priporočajo. Zagotovo pa prepreči kakršnokoli oksidacijo...
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Če Nov 03, 2011 09:14

polanc napisal/-a:evovii konzerviraš ne v pet pa kako olje za cvrtje le natoč tko mal za hec novo...
LP Iztok

:D :D ko sem motor kupil sem nekje po treh mesecih zamenjal olje v peti in to je to... Ok motor je star šele eno leto in pol tako da... :) ga bo pa na začetku naslednje sezone treba spet :D :D
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Nov 03, 2011 19:45

Evovii taka menjava olja traja glih en vikend,se ti bom na obal pridružil,da bova do nedelje popoldne gotova..da te noč ne ulovi. :lol:
LP Iztok

Kdo je na strani

Po forumu brska: Bing [Bot] in 12 gostov