Tomos izvenkmni motor

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Trunkelj
Kapitan fregate
Kraj: Šentvid pri Strični-ankaran-krk-umag-zrče

OdgovorNapisal/-a Trunkelj » Če Jan 26, 2012 22:56

Piki napisal/-a:Njegovo razmišljanje sem jaz prekopiral na ta forum iz hrvaškega Tomos Riders foruma, o tem sva debatirala na ZS potem, ko je prebral kar si napisal. Že več kot 20 let servisira Tomose, prvikrat pa se je friziranja T 4, po njegovih besedah, lotil leta 1987. Na omenjenem forumu nastopa pod nickom ja moren. Da boš vedel kdo je.

Hvala ti za tole in hvala ker si tudi kaksnega stokovnjaka dobil da pove tako kot je ...

L.P
Damjan :D
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Jan 26, 2012 23:11

Kaj ima pa tukaj veze propeler in kao nezmožnost zavrtenja v dovolj visoke vrtljaje??? In potem primerjava z menjalnikom, kjer "šaltaš" v nižjo???

Mislim OK, saj je res, samo sem pa prepričan, da naš Trunkelj ni tak bumbar, da tega nebi vedel in bo ustrezno prilagodil tudi propeler. To zna biti probme, ker verjetno propelerjev z malim korakom ni na voljo. Če se prav spomnim, so za T4 na voljo 120, 140 in 160, prestavno razmerje pa je vedno isto. Torej s 120-ko, ki je za težke čolne, ki dosežejo 3 do največ 4 vozle, bo potem motor z lahkoto dvignil vrtljaje na 7 ali 8 tisoč, tam pa bo tale zverina od Trunklja, kar pošteno vlekla... Je pa lahko problem, da bo 120-ka še vedno pretežka... 100-ka pomoje ne obstaja, zato lepo pot do Rijeke ali Zadra in ti bodo iz 120-ke naredili 100-ko oziroma tisto kar boš rabil... :D
Trunkelj
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Trunkelj » Če Jan 26, 2012 23:20

admin napisal/-a:Kaj ima pa tukaj veze propeler in kao nezmožnost zavrtenja v dovolj visoke vrtljaje??? In potem primerjava z menjalnikom, kjer "šaltaš" v nižjo???

Mislim OK, saj je res, samo sem pa prepričan, da naš Trunkelj ni tak bumbar, da tega nebi vedel in bo ustrezno prilagodil tudi propeler. To zna biti probme, ker verjetno propelerjev z malim korakom ni na voljo. Če se prav spomnim, so za T4 na voljo 120, 140 in 160, prestavno razmerje pa je vedno isto. Torej s 120-ko, ki je za težke čolne, ki dosežejo 3 do največ 4 vozle, bo potem motor z lahkoto dvignil vrtljaje na 7 ali 8 tisoč, tam pa bo tale zverina od Trunklja, kar pošteno vlekla... Je pa lahko problem, da bo 120-ka še vedno pretežka... 100-ka pomoje ne obstaja, zato lepo pot do Rijeke ali Zadra in ti bodo iz 120-ke naredili 100-ko oziroma tisto kar boš rabil... :D

Gospot je mislil da take predelave ne ustrezajo na motorji...BILOKATREREM ....2-taknem pomojem je mislil mopet 4-ka....
Za bumbarja si pa zadel u nulo to mi zmer oče reče ko me vid na spet nekaj z biaksom brusm pa tralala mama pa zmer ponavla"Zdej vem zakaj si tuk mahjen na te motorje in na bencin ,ko sem delala izpit z stoenko sem bla glih 3 mesce noseča s tako " kot pa vemo se takrat otroci najbolje razvijajo in vlečejo vse v sebe kar v zunanjem svetu nase mame vidijo čutujo vohajo(pomojem je mami kje z kakim varburgom stala na samoforju ko je ta veselo kadil in ona je te hlape bencina udihavala in glej zdej mene hehe ) čist spalen bencin je adrenalin spoh pa frisen iz kante :twisted:

L.P
Damjan
Lun
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a Lun » Pe Jan 27, 2012 06:15

Zgleda da si ga zdle tud ti mal prevec vdihnu :-)

A bi sel moj tomos 4 z eliso 160 kaj bolje na colnu 3 metre? To so mi ze govorili, naj si kupim, pa nevem.. Koliko pride in kje se to dobi? Hvala
Trunkelj
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Trunkelj » Pe Jan 27, 2012 11:20

Lun napisal/-a:Zgleda da si ga zdle tud ti mal prevec vdihnu :-)

A bi sel moj tomos 4 z eliso 160 kaj bolje na colnu 3 metre? To so mi ze govorili, naj si kupim, pa nevem.. Koliko pride in kje se to dobi? Hvala

Trenutno nisem se toliko blizu tega da bi ti lahko kar z glave povedu lahko pa ti povem da ga nekje sposodi in probaj ...
Katero mas pa zdej gor?.....eliso lahko kupiš tukaj pri mojem kolegu

http://www.frcomoto.si/

na prvi strani jo imaš takoj naslikano

L.P
Damjan

P.S
jest rabm bencin ko kadilci cigaret :twisted: ne mi zamert jest se skus mal zajebavam sam kar je res je pa res če mi ne vrjameš upras moje starše isto ti bodo povedal kot sem napisal :D
Nazadnje spremenil Trunkelj, dne Pe Jan 27, 2012 11:49, skupaj popravljeno 1 krat.
Trunkelj
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Trunkelj » Pe Jan 27, 2012 11:47

admin napisal/-a:Kaj ima pa tukaj veze propeler in kao nezmožnost zavrtenja v dovolj visoke vrtljaje??? In potem primerjava z menjalnikom, kjer "šaltaš" v nižjo???

Kako to mislite naredijo ali naredijo po zelji kupca al kako ? Imaš mogoče kak kontakt ?
Imam se en vprasanje kaksna razlika je med propelerji recimo onimi ko nimajo tako zaobljenih lopatic in onimi drugimi ki so krajše in bolj ravne ?
evo se slikce za lazjo predstavo

http://www.chbcesi.com/proizvod.asp?gla ... =25&id=969

http://www.chbcesi.com/proizvod.asp?gla ... =25&id=970

L.P

Damjan
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Pe Jan 27, 2012 13:27

trunkelj.....lepo si to uštimal cilinder in pritikline.

sam menim, da boš moral nekaj naredit tudi z izpuhom. Kolikor je meni znano, se pri dvotaktnikih največ pridobi z dobrim izpuhom. Kako je to pri izvenkrmnih ne vem, pri mopedih si z dobrim resonančnim dobil veliko na obratih...če je bila mašinca zmerno predelana in dober izpuh je šla zelo lepo na obrate. kako resonanco dobit v nogi izvenkrmnega motorja pa se meni ne sanja.

pravijo, da je pri izvenkrmnih pomembnejši navor kot pa moč....ti si pridobil na moči na visokih obratih, navor pa si zelo verjetno izgubil. Zato je oni tudi pisal o tem, da zaradi upora propelerja se motor ne bo zavrtel v obrate.
Ena taka domača in poceni varianta se mi zdi poskušanje....torej poskusi na vodi in s čolnom s katerim se boš vozil......če ne bo šlo, bi jaz poskusil zmanjšat propeler preprosto tako, da bi mu zmanjšal fi....torej bi lopatice zbrusil, da bi bile manjše....mogoče bi se s tem motor lažje zavrtel v visoke obrate.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Pe Jan 27, 2012 15:04

Lun napisal/-a:Zgleda da si ga zdle tud ti mal prevec vdihnu :-)

Kakšen čoln, ali lahko glisira ? Elisa 160 je primerna za gumenjake in obremenitev ene osebe, da ne gre motor v previsoke obrate. Za obremenitev več oseb je ponavadi 140 boljša. Neke razlike v hitrosti ponavadi ni, vsaj ne bistvene.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Pe Jan 27, 2012 15:09

weta napisal/-a:trunkelj.....lepo si to uštimal cilinder in pritikline.

sam menim, da boš moral nekaj naredit tudi z izpuhom. Kolikor je meni znano, se pri dvotaktnikih največ pridobi z dobrim izpuhom. Kako je to pri izvenkrmnih ne vem, pri mopedih si z dobrim resonančnim dobil veliko na obratih...če je bila mašinca zmerno predelana in dober izpuh je šla zelo lepo na obrate. kako resonanco dobit v nogi izvenkrmnega motorja pa se meni ne sanja.

pravijo, da je pri izvenkrmnih pomembnejši navor kot pa moč....ti si pridobil na moči na visokih obratih, navor pa si zelo verjetno izgubil. Zato je oni tudi pisal o tem, da zaradi upora propelerja se motor ne bo zavrtel v obrate.
Ena taka domača in poceni varianta se mi zdi poskušanje....torej poskusi na vodi in s čolnom s katerim se boš vozil......če ne bo šlo, bi jaz poskusil zmanjšat propeler preprosto tako, da bi mu zmanjšal fi....torej bi lopatice zbrusil, da bi bile manjše....mogoče bi se s tem motor lažje zavrtel v visoke obrate.

Tako sem ja morena tudi jaz razumel. Po predelavi se zmanjša uporabno območje vrtljajev, navor se prestavi višje, najvišja moč tudi, pri manjših obratih motor ne vleče suvereno,ker manjka navora. Prestavno razmerje ostane enako, nekaj lahko nanj vplivaš z različnimi elisami. Z 120 korakom bi se motor hitreje zavrtel in potegnil, verjetno pa bi nekaj izgubil pri končni hitrosti. Sploh zna biti problem pri obremenjenem čolnu.
Trunkelj
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Trunkelj » So Jan 28, 2012 10:41

Pozdravljeni....

Fantje situacija je taka osebno na 4,5 resonančnega izpuha ne morem dat ger bo preglasen in nočem da mi ga hrvaska policija zapleni ker me je preveč kostalo oziroma vse je zrihtano ali zamenjano z novimi nadomestnimi deli tako da odpade resonavčni izpuh na mojem modelu ....lahko pa ga bi ga namestil če bi imel 4.8 ker ta ima rikverc in mi te ni treba obračati okrog svoje osi za 180 stopin ,če bi mel ta model bi ga naredil in konec izpuha namestil v vodo slisalo se bi kot original ampak zal tega modela nimam .....res je da z izpuhom nekaj pridobiš saj veste vsaka kaplja šteje nekaj ampak kaj čmo nemoremo si pomagat v samo nogo pa nemorem naredit resonančni izpuh ker je premalo prostora ....Bomo videli kako se bo odnesel v mojem primeru z kmečko logiko tako da ga probam res pa je da nebom dobil z njega maximum ker zal ne morem namestit resonančnega izpuha pač bo nekaj kapljic manjkalo do roba ......

Hvala za vaše predloge ...cenim vaso pomoč

L.P
Damjan

P.S
če mi dones rata dam slikce kako izgleda zadeva ker sem ze nekaj napredoal
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » So Jan 28, 2012 11:42

Pri 2T motorju brez primernega izpuha zmanjka nekaj litrov in ne nekaj kapljic... Nekaj se da pridobiti na sesalnih kanalih, če jih narediš tako, da vrtinčijo plini nazaj in da ostajajo dalj casa odprti, vendar je potrebno potem prilagoditi tudi karburacijo. To pa za outboarda ni primerno, saj se precej dvigne poraba...

@Piki ni nujno, da gredo obrati po tunanju gor. Lahko jih spravis celo nizje... Odvisno kaj zelis in seveda je zelo fino, da veš kaj delaš...
Povečini ljudje mislijo, da je tunal, ko je povečal kanale. Ponavadi pa se še najdejo modeli, ki vse kanale tudi spolirajo...
Če preberes nekaj knjig si se dalec od tunerja, ko pa unicis 20 cilindrov in da ugotoviš kje si ga posral pa lahko reces, da nekaj veš!
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Trunkelj
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Trunkelj » So Jan 28, 2012 12:27

mamaMicka napisal/-a:Pri 2T motorju brez primernega izpuha zmanjka nekaj litrov in ne nekaj kapljic... Nekaj se da pridobiti na sesalnih kanalih, če jih narediš tako, da vrtinčijo plini nazaj in da ostajajo dalj casa odprti, vendar je potrebno potem prilagoditi tudi karburacijo. To pa za outboarda ni primerno, saj se precej dvigne poraba...

@Piki ni nujno, da gredo obrati po tunanju gor. Lahko jih spravis celo nizje... Odvisno kaj zelis in seveda je zelo fino, da veš kaj delaš...
Povečini ljudje mislijo, da je tunal, ko je povečal kanale. Ponavadi pa se še najdejo modeli, ki vse kanale tudi spolirajo...
Če preberes nekaj knjig si se dalec od tunerja, ko pa unicis 20 cilindrov in da ugotoviš kje si ga posral pa lahko reces, da nekaj veš!

Moji kanali so obruseni tako kot morajo biti in spolirani da se šajnajo lahko jih vidiš s slik ampak res je no lahko bi tem kaplicam rekel nekaj litrov samo ni vse v izpuhu tako kot nekateri mislijo vsaka stvar je nekaj malega saj veste tisto ko gres u trgovino vsaka star pride nekaj evrov ko pa prides na blagajno pa das 100evrov isto je pri motrjih .....po mojem misljenju in izračunu je resonančni izpuh pomeni 20% navitega motorja ...vsi resonančni izpuhi pa so narejeni za ozko območje obratov recimo motor največ moči razvije pri 12000 in tam nekje izpuh tudi največ da iz sebe .

L.P
Damjan

P.S
pri navijanju sem uposteval svoje izkusnje in nekaj nasvetov tudi z knjig seveda ....se bom pa potrudil da naredim najboljše iz njega če ma pa kdo kak predlog pa veselo na dan če ma pa kdo idejo kako naredis resonančni izpuh pa povejte brez tezav bomo resili se to .
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » So Jan 28, 2012 13:01

Trunkelj saj nisem nic tebe mislil... Govoril sem splosno...

Nisem pa se pogledal slik...
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Trunkelj
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Trunkelj » So Jan 28, 2012 23:40

mamaMicka napisal/-a:Trunkelj saj nisem nic tebe mislil... Govoril sem splosno...

Nisem pa se pogledal slik...

Ne ne sej jest nisem nč slabga hotu z sem ko sem ti odgovoril samo napisal sem ti kako in kaj sem speljal zadevo ,slike si pa lahko pogledas na strani 3 ....pa če ma kdo kakšno vprasanje ali komentar nič ni narobe če to napiše sej konec koncev smo tukaj da si med seboj pomagamo mislim svetujemo ,saj tako jaz mislim naj me kdo popravi če je kaj drugače .

L.P
Damjan
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Ne Jan 29, 2012 02:43

Sem pogledal in prebral...

Menim, da si naredil nekaj osnovnih napak...
Sesalni kanali v nobenem primeru NE SMEJO biti spolirani. Hrapavost kanalov zagotavlja vrtinčenje plinov in "neprijemanje" zmesi na kanali. Ti si naredil gladke in tako se ti bodo plini otekočinjali, predstavljaj si, kako se utekočini para na gladki površini... Motor ti ne bo delal dobro, trokiral bo in imel bo precej manj moči...

Druga napaka, kolikor sem videl je, da si dvignil izpusni kanal. S tem priganjas motor v visoke obrate, kar pa nočeš... Delovno območje bi moral pustiti cimnizje...
Ker nimas resonancnega izpuha ti mora biti cilj nafilati cim vec bencina v cilinder in da tam cimdlje ostane, torej bi moral narediti ravno obratno, kot si naredil.
Izpusni kanal dvigujes, ce imas dobro resonanco, torej boljsi, kot je izpuh visje das kanal, saj bo poskrbel izpuh, da se bo vrnilo dovolj mesanice.

3 ogromna napaka je tista pluta v gredi.
1. pluta ima določeno težo, ki pri vrtilnem momentu ni zanemarljiva in gred si vrgel precej iz centra.
2. ne želi si, da ta pluta odleti z gredi, kar pa 100% bo, takrat se bos poslovil od tega motorja.
Tomos pač tako neumno centrira gredi, da spredaj zvrta luknje. Te bi moral zapreti z kovinskimi čepi in zadaj obtežiti. Mi smo to obtezevali z tungstenom, ki je 2. najtezja kovina!

Podatek kako visoko imas glavo je nepomemben, saj ne pove nicesar. Pomembno je koliko je squisha, torej koliko je bat odmaknjen od glave. Ne sama glava od cilindra.
Sqiush bi jaz spustil na 50 ali se celo manj, vendar ne pretiravaj, ker ne ves koliko ima gred zracnosti.

spodnje repke od cilindra bi jaz popolnoma pobral stran na delu, ki zastira prehod plinov do cilindra. Spet ne vem kaksen je bat, vendar je verjetno precej velik in ne bi bilo nobenih tezav. Verjetno bi zbrusil tudi blok nekaj milimetrov, da ne bi bilo toliko skakalnice. Same sesalne kanale pa ne bi vecal ravno zaradi volumna. Pa tudi popolnoma dovolj so veliki.

Ne vem koliko si pobiral, vendar na izpuhu si das lahko kar veliko duska, vendar ne na gor. Vsekakor pa je treba mocno spremeniti obliko kanala, saj je (se vedno) ovalen....

Škoda je tudi, da si pred začetkom nisi izmeril kotov, ker brez tega podatka je to vse zelo na pamet. Zdaj nimas niti malo predstave kaj si sploh naredil, ker dostikrat je veliko bolje, da dvignes cel cilinder in ne brusis kanalov, ce imas taksne potrebe. Ali pa ga spustis, kar govorim na pamet bi bilo veliko pametneje. Glavo na nulo pa cel cilinder dol za toliko, da dobis zeljen squish, seveda, ce je dovolj prostora.... S tem bi delovno obmocje se celo spustil...

In ce naredis priblizno tako bo motor hladnejsi in ne bolj vroc, torej dodatnega hlajenja ne potrebujes...

Ker je 3 zjutraj sem lahko napisal kak lapsus, vendar v osnovi je to to, ..ce si ze vprasal za nasvet! :D

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost