AKUMULATOR

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » To Mar 25, 2014 21:06

Ti jutri javim težo, ko bom v pisarni.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » To Mar 25, 2014 21:37

AGM je bistveno boljša tehnologija za startni, kot navaden, je pa dražji, da bi bili pa svinjsko težki pa jaz prvič slišim, pa sem imel vse variante in jih tudi nosil okoli. Še ena zadeva je, da ima AGM samopraznenje cca 30x manjše od navadnega, cca 1% kapacitete na mesec, kar je za plovilo, kjer ni solarnega vzdrževanja pomembno.

Za štart je pomemben startni tok pod specifikacijo poglejte CCA, AGM ima bistveno večji startni tok od navadnega in je bistveno bolj primeren za start. Npr. Optima - ki je ena modificirana varianta AGM, npr 45Ah akumulator ima CCA kot 150Ah navadni startni, razlika v teži AGM 45Ah in 150Ah navadni je pa ogromna. AGM tudi za 30% zdrži več ciklov kot navadni. Kot nazadnje pa tudi veliko avtov v višjem cenovnem razredu ima akumulator AGM ne pa navadnega.

Skratka, da zaključim, na plovilu nima niti ene prednosti navadni tako startni kot ciklični pred AGM. Pri servisnem pa je treba je gledati uprabno kapaciteto akumulatorja, pri navadnem je 25% kapacitete na uporabo, pri AGM pa 50% na uporabo, se pravi enako uporavno kapaciteto imata AGM 100Ah in navadni 180Ah, v nasprotnem primeri če se konstantno prazni akumulator globje ga uničujemo. Kot drugo pa je problem polnenja AGM 100Ah lahko brez problema polnimo tudi z 100A, medtem ko navadnega 100Ah z max cca 30A toka. Seveda, gleede na to da imamo večjo kapaciteto na razpolago je AGM bolj primeren tudi za servisnega. Za servisni je sicer nabolje GEL, ampak je problem to polniti in polni se še 2x bolj počasi kot navadni. GEL je dober za kakšen svetilnik in podobno, kjer je edini vir polnenja solarna celica.

Dajte malo na forumu poiskati, glede MPPT, AGM, pa Cyrix-a stare prispevke, lahko tudi moje, ker sem že vse napisal pred leti, da se ne ponavljam. Ko je bila tukaj debata o MPPT, AGM, Cyrix, ko se je pričela, sem jaz imel že dve leti prej vse to vgrajeno.

Za manjše plovilo, kjer imamo samo 1 akumulator ali pa 2 banki, npr. 200Ah servisna + startni in nimamo pametnih polnilce, je po mojem mnenju edina logična izbira AGM za vse, v kolikor par k€ več ni problem.
Nazadnje spremenil Gaso, dne To Mar 25, 2014 21:55, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Mar 25, 2014 21:54

Gaso, hvala za pojasnilo. AGM mi očitno reši precej stvari; en aku namesto dveh, nobenih cyrixov in teh jajc... Pač saj ne rečem, da to ni smiselno, vendar sem za gumenjaka iskal malo bolj kompaktno rešitev.

In vsi ki sem jih vprašal so mi rekli da potrebujem 2 akumulatorja.

Morda bi bilo dobro nekako izbrskati kar je bilo o akumulatorjih napisano in dati v bazo znanja...
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » To Mar 25, 2014 21:57

odvisno za kakšno plovilo gre. Če gre za en gumenjak je dovolj 100Ah AGM 1 akumulator za vse, če pa gre za malo večje plovilo, kjer imamo še hladilnik in ostale porabnike, pa rabiš dve banki in Cyrix, ker je ljudski faktor vmes in se lahko zgodi da izprazniš servisno banko.
Ti pa Cyrix reši polnenje obeh bank in čisto dobro deluje, pri meni že več kot 5 let.

Na manjšem plovilu, kjer nimam hladilnika imam TAB Multidry 90Ah AGM 7 leto, tam nimam Cyrixa in dveh bank, polnim z 60A Iskra alternatorjem in za vzdrževanje imam najmanjši Morningstar PWM regulator 4.5A in majhno celico 10W in deluje super.
http://www.morningstarcorp.com/products/sunguard/
Če pa nimaš celo leto v vodi čolna, pa še celice in regulatorja ne boš rabil.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Mar 25, 2014 22:45

Rabim za met v čolnu 3 tedne na leto. Toliko da poganja hladilnik (za ruto), radio, lučke in neko stvar, ki jo intenzivno razvijam. Nebi niti 100Ah dajal - hladilnik bo moral le čez noč zdržat, ostale naprave pa nimajo neke velike porabe. Itak pa se bo tudi merila napetost in praznilni/polnilni tok čez kleme, tako da bo energijska bilanca kristalno jasna.
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Sr Mar 26, 2014 01:15

Hladilnik je velik porabnik, ne verjamem da je dovolj 100Ah za hladilnik.

100Ah bi bilo dovolj, za vse ostalo + start motorja, ampak brez hladilnika.
V tvojem primeru, bi bilo bolje Cyrix in startna npr. Optima 45Ah, ter 100Ah AGM za servisno banko, če imaš prostor za vse to.
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Sr Mar 26, 2014 04:10

Gaso napisal/-a:AGM je bistveno boljša tehnologija za startni, kot navaden, je pa dražji, da bi bili pa svinjsko težki pa jaz prvič slišim, pa sem imel vse variante in jih tudi nosil ....

Prej sem imel TAB motion, ki so imeli po 45 kg, sedaj imam AGM-je in ima vsak po 64 kg! Tastare sem z lahkoto sam nesel ven, za nove pa brez pomoći soseda ni šlo.
Drugače pa tisti, ki TAB hvali, še ni imel dobrih AKUjev. Sem jih menjal na dve leti .:x Definitivno premalo ciklov. Mogoče se obnesejo v kamionih, na barki sigurno ne.
AGM se mi, tako po občutku, ker nisem iz stroke, zdi zakon.
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Sr Mar 26, 2014 19:03

TAB motion, je navaden akumulator, normalno da ni na plovilu zdržal več kot 2 leti, ob konstantnem globokem praznjenju, njega lahko izprazniš le za 25%, drugače ga trajno poškoduješ.
Drugače pa TOPLA Start 99Ah navaden ima 22,4kg, TAB Multidry AGM 95Ah pa 27kg, tako da razlika je manj kot 5kg.

Niso TAB slabi akumulatorji, samo treba je imeti njihov AGM ne pa navaden "flooded" akumulator. Pa vedeti je treba da VRLA ne pomeni da je AGM, amapak samo ima prekotlačni ventil, ko elektrolit preko njega izhlapi ga ne moreš več doliti., dosti vidim ko ljudje kupujejo VRLA navaden "šit" in mislijo da imajo AGM ali GEL. :)
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Sr Mar 26, 2014 20:11

Žalostno, da so jih v mojo barko zmontirali "strokovnjaki" :twisted:
Še en dokaz " udaj se use i u svoje kljuse". Pa u forum! :P

Drugače pa sem preveril težo. Moji AGM 200 Ah so 50% težji od navadnih!
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Sr Mar 26, 2014 21:35

Samo ti imaš res težke AGM, pomoje boš mogu vodno linijo popravt :D
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Sr Mar 26, 2014 21:37

Zihr so made in PRC :lol:
https://medisken.si
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Sr Mar 26, 2014 21:45

Gaso,

Prednosti baterije TAB MOTION:
- min. 300 ciklov pri 75% izpraznjenosti po standardu EN 50342

A pol tole ni res :shock: ,ker jaz jih imam že 2 leti pa zaenkrat.......rajš ne bom nč reku :?
https://medisken.si
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Sr Mar 26, 2014 22:01

Baje da pride pores na cikle, če imaš nad 12m je 2 kune na cikl, drugače 1no
SlikaSlika

“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Če Mar 27, 2014 00:14

gregor.n napisal/-a:Gaso,

Prednosti baterije TAB MOTION:
- min. 300 ciklov pri 75% izpraznjenosti po standardu EN 50342

A pol tole ni res :shock: ,ker jaz jih imam že 2 leti pa zaenkrat.......rajš ne bom nč reku :?

To je standard za merjenje izdržljivosti akumulatorja, ne pa da ga lahko ti brez posledic izprazniš za 75%, mimogrede, po tem standardu ima AGM boljši rezultat cca 30% več ciklov pri 75% izpraznjenosti.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Če Mar 27, 2014 10:10

Gaso napisal/-a:Hladilnik je velik porabnik, ne verjamem da je dovolj 100Ah za hladilnik.

100Ah bi bilo dovolj, za vse ostalo + start motorja, ampak brez hladilnika.
V tvojem primeru, bi bilo bolje Cyrix in startna npr. Optima 45Ah, ter 100Ah AGM za servisno banko, če imaš prostor za vse to.

Hladilnik ni tako velik porabnik.Kompresorski 35L porabi 35w,stem,da ko ga prižgeš traja kakšnih 20-30 min da se izklopi.Po doseženi ohladitveni temperaturi,se uklaplja na kakih 15-20 min za 5-6min.Menim,da to ni pretirana poraba.Za 100amp AGM to nebi bila prehuda obremenitev,če računaš,da se v nočnem terminu uklaplja le cca 5-6x na noč.Sam imam namreč dva kompresorska in sklepam po tem.Ker pa se Kasaudio precej premika po vodi,motor stalno nadomešča izgubljeno energijo.
mašinfirer

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov