AKUMULATOR

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Dimen
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Dimen » Če Jun 05, 2014 09:13

admin napisal/-a:... se boš ti s čolnom vozil natanko 20 sekund...

Tale ne bo omagu:
http://www.bolha.com/nadomestni-deli/av ... akumulator
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Ne Jun 15, 2014 13:23

Na barki me ni bilo pol leta in vmes je napetost v akumulatorjih padla na nulo. Štartnega bom zamenjal v vsakem primeru, za 2 servisna pa me mika, da bi probal, če še kaj funkcionirata. Ali lahko na polnjenje priklopim dva povsem prazna akumulatorja al lohk to kaj se pokadi? :)
Uporabniški avatar
DR76
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a DR76 » Ne Jun 15, 2014 13:32

Načeloma se nebi smelo, bi pa sam vseeno nekoliko podrobneje spremljal kaj se z njimi med polnjenjem dogaja. Vsekakor bi koristilo v kolikor obstaja možnost, da se jih polni s kakšnim inteligentnejšim polnilnikom, recimo modelarskim, kjer je na voljo več podatkov o tem, kako se med polnjenjem obnašajo (polnilni tokovi, napetosti, ipd.) in bi bio polnenje tako še varnejše. Na njih je brez dvoma že nastala škoda, ki bo nedvomno skrajšala njuno življenjsko dobo. Kako zelo pa bo pokazal čas oziroma preizkus.
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Ne Jun 15, 2014 22:45

Čas skladiščenja akumulatorjev je 3 mesece, zaradi samopraznenja. Če nisi imel priklopljeno sončno celico ali občasno polnilca, potem se lahko kar posloviš od njih. Tudi če jih boš polnil, so celice že sulfatizirane. Morda ti zaradi prenizke napetosti tudi polnilec ne bo začel polnenja.
Lahko jih pomeriš s testerjem za merjenje kapacitete, za tolažbo.

Še moj nasvet: če ne misliš uporabljati barke, si nabavi samo kakšen 100Ah akumulator. Brez zamere!! :D
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Wisdom

OdgovorNapisal/-a Wisdom » Po Jun 16, 2014 09:22

Grega295 napisal/-a:Na barki me ni bilo pol leta in vmes je napetost v akumulatorjih padla na nulo. Štartnega bom zamenjal v vsakem primeru, za 2 servisna pa me mika, da bi probal, če še kaj funkcionirata. Ali lahko na polnjenje priklopim dva povsem prazna akumulatorja al lohk to kaj se pokadi? :)

Eden izmed izjemno pomembnih dejavnikov, ki vplivajo na slabo delovanje akumulatorja, je proces samopraznjenja akumulatorja. Gre za postopno zmanjševanje kapacitete vašega akumulatorja, do tega pride zaradi dolgotrajnega skladiščenja akumulatorja, skritih odjemalcev, daljše neuporabe vozila, ipd. Posebej so občutljivi akumulatorji, ki jih uporabljamo sezonsko (npr. motorna kolesa, navtika, kmetijski stroji,…) Priporočljivo je, da v takih primerih pred koncem sezone preverite stanje napolnjenosti vašega akumulatorja in ga pred skladiščenjem dopolnite. Med zimo oz. v obdobju, ko vozilo dlje časa miruje, je priporočljivo akumulator odklopiti iz tokokroga (snamete enega od priključkov), zato da preprečite samopraznjenje akumulatorja ali pa akumulator vzamete iz vozila in ga skrbno shranite (v suhem in hladnem prostoru).

Vir:http://www.akumulatorstvo-grajzar.si/strokovni_clanki/VZDRZEVANJE_AKUMULATORJEV.doc
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Jun 16, 2014 16:34

Pozabi na njih! Če so se izpraznili na nulo in bili tako izpraznjeni 5 minut, so zaključili kariero... Mogoče se še dvigne, pa bo iz 100 Ah imel 10 Ah, samo kaj boš s tem? Kar takoj menjaj, ker pobrali se ziher ne bodo... Sploh pa so tvoji verjetno bili na 0V mesec, dva, tri... :wink:
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Jun 17, 2014 19:06

Ali so na sliki, leve ali desne kleme? Sprašujem za startni akumulator.
Slika
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Jun 17, 2014 22:46

Najprej so rekli da je desni aku, zdaj smo ugotovili da je verjetno levi.
Hvala za vsa vaša mnenja.
Nazadnje spremenil Marchi, dne Sr Jun 18, 2014 18:10, skupaj popravljeno 2 krat.
slan
Kapitan

OdgovorNapisal/-a slan » To Jun 17, 2014 23:36

Če je moder kabel plus, je to levi+ akumulator.
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » To Jun 17, 2014 23:40

slan napisal/-a:Če je moder kabel plus, je to levi+ akumulator.

Tud mene so tko učili :wink:
https://medisken.si
Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

OdgovorNapisal/-a Matejc » Sr Jun 18, 2014 07:21

slan napisal/-a:Če je moder kabel plus, je to levi+ akumulator.

Kako si pa to ugotovu???
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
lme
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a lme » Sr Jun 18, 2014 07:43

Če se ne motim se polariteta akumulatorja ugotavlja tako, da so kleme vizuelno obrnjene proti tebi na skrajnem robu akumulatorja.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Jun 18, 2014 09:07

Ena reč je kako bi moralo biti, druga reč je kako je.

Praviloma in 'po reglcih' je plava za +, črna na -. Teoretično.
Edit: 'Po reglcih' (glej naprej) rdeča za + :oops:
    Več - in kolikor lahko ugotovim prav - je nižje napisal Mato.

Kaj je zares po reglcih, pa ... je odvisno tudi, katerega leta je bilo narejeno - ker so se 'reglci' spreminjali. Spraševanje (pooblaščenih in izprašanih) električarjev je dalo, da je pri enosmernih praviloma + rdeča in črna - in če delajo na novo vprašani vedno dajejo tako; ampak potrjujejo, da plavih za plus - v obstoječih enosmernih napeljavah in napravah, na katerih je treba še kaj narediti - sploh ne manjka.

Podobno je pri kupu starejših napeljav - ko je kdo uporabil dovolj močno žico kakršne koli barve, ko prave ni bilo pri roki. Včasih pa je - pri recimo 50 let stari napeljavi 220V tudi tako, da sta enostavno obe žili sivo-rjavi :wink:

Moje pravilo za ugotavljanje polaritete pa je multimeter pri istosmernem in preizkuševalec faze pri izmeničnem. Vedno, preden počnem karkoli več, kot menjavo žarnice ali zategnitev vijaka.

Edit: problem je, da pri izklopljeni elektriki to nič ne kaže, če pa prčkaš po vklopljeni, pa moraš presneto dobro vedeti, kaj delaš. Na morju pri 220V hudo rajši ne, če ni vse suho in na privezu mirno.

Naletel sem že na vse živo. Tudi to, da je bil nekje pod podom kabel podaljšan tako, da so bile parice zamešane tako, da je bila ena od transmit-a in ena od receive zamešana (takrat je šlo za modem za še po telefonu), in tudi to, da je uradni električar odklopil in pri priklopu nazaj zamenjal fazo in ničlo na razdelilni plošči nekje, kje je zadeva imela ničenje tako, da je bila na ohišjih faza... In je razgonilo en takrat ne prav poceni terminal, pri komunikacijskem računalniku - ki je takrat najbrž stal milijone - nas je pa rešila zaščita proti streli...

In različni aku-ji - zlasti stari ali eksotični - tudi znajo imeti zanimive razporeditve priključkov.

Mimogrede, s tem ste me spomnili, da morata v moj standardni komplet (vrečo) za na najeto jadrnico obvezno tudi multimeter in preizkuševalec faze.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Po Jun 23, 2014 18:19, skupaj popravljeno 2 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Jun 18, 2014 10:07

Sej je odtisnjem plus na plastiki in minus isto.
LP Iztok
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Jun 22, 2014 19:38

lme napisal/-a:Če se ne motim se polariteta akumulatorja ugotavlja tako, da so kleme vizuelno obrnjene proti tebi na skrajnem robu akumulatorja.

Res je. Akumulator na zgornji sliki je desni, D+ in plus ni moder ampak črn kabel, vsaj pri tej inštalaciji.
Malo zmede sem povzročil ampak glavno da smo razčistili. NT mi je zrihtal nov primerek, ki že odlično opravlja svojo nalogo.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov