Ena reč je kako bi moralo biti, druga reč je kako je.
Praviloma in 'po reglcih' je plava za +, črna na -. Teoretično.
Edit: 'Po reglcih' (glej naprej) rdeča za +
Več - in kolikor lahko ugotovim prav - je nižje napisal Mato.
Kaj je zares po reglcih, pa ... je odvisno tudi, katerega leta je bilo narejeno - ker so se 'reglci' spreminjali. Spraševanje (pooblaščenih in izprašanih) električarjev je dalo, da je pri enosmernih praviloma + rdeča in črna - in če delajo na novo vprašani vedno dajejo tako; ampak potrjujejo, da plavih za plus - v obstoječih enosmernih napeljavah in napravah, na katerih je treba še kaj narediti - sploh ne manjka.
Podobno je pri kupu starejših napeljav - ko je kdo uporabil dovolj močno žico kakršne koli barve, ko prave ni bilo pri roki. Včasih pa je - pri recimo 50 let stari napeljavi 220V tudi tako, da sta enostavno obe žili sivo-rjavi
Moje pravilo za ugotavljanje polaritete pa je multimeter pri istosmernem in preizkuševalec faze pri izmeničnem. Vedno, preden počnem karkoli več, kot menjavo žarnice ali zategnitev vijaka.
Edit: problem je, da pri izklopljeni elektriki to nič ne kaže, če pa prčkaš po vklopljeni, pa moraš presneto dobro vedeti, kaj delaš. Na morju pri 220V hudo rajši ne, če ni vse suho in na privezu mirno.
Naletel sem že na vse živo. Tudi to, da je bil nekje pod podom kabel podaljšan tako, da so bile parice zamešane tako, da je bila ena od transmit-a in ena od receive zamešana (takrat je šlo za modem za še po telefonu), in tudi to, da je uradni električar odklopil in pri priklopu nazaj zamenjal fazo in ničlo na razdelilni plošči nekje, kje je zadeva imela ničenje tako, da je bila na ohišjih faza... In je razgonilo en takrat ne prav poceni terminal, pri komunikacijskem računalniku - ki je takrat najbrž stal milijone - nas je pa rešila zaščita proti streli...
In različni aku-ji - zlasti stari ali eksotični - tudi znajo imeti zanimive razporeditve priključkov.
Mimogrede, s tem ste me spomnili, da morata v moj standardni komplet (vrečo) za na najeto jadrnico obvezno tudi multimeter in preizkuševalec faze.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...