Elan GT 402 predelava

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » Pe Jul 26, 2013 11:50

Se strinjam. Tale ameriški način izdelave motorjev se najbolj odreže, ko so motorji že malo starejši. Saj japonci delajo, vendar so po mojih izkušnjah pod določenih letih bolj muhasti in američani obratno, leta jim bolj prizanašajo.

Zraven mene je en s starim Sacs-om in takim motorjem (tudi 50KM) in to to dela, gre skoraj toliko, kot moja Yamaha 70 KM (pa je mogoče Sacs ene 20 cm krajši). Motor ne ve kaj je vzdrževanje (ga je model enkrat zalil in sem malce pošaril po drobovju) in dela, dela, dela, nekaj podobnega, kot sledeča reklama - http://www.youtube.com/watch?v=uFxCDIYDj6g
https://vodovod-rh.si/
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Pe Jul 26, 2013 12:02

Ja, ampak tale Evinrude težko pride pod 15 l/h. Naš je bil podoben in le 40 hp, pa je bil 25 l rezervoar prazen približno v uri in pol gonjenja. Vedno smo morali vozit zraven 10 l rezervno kanto.
Enako močna Yamaha je bila že takrat pod 2/3 naše porabe. Klinc gleda potem trdoživost, če ti že ob ustju zaliva popije pol rezervoarja in se moraš obrnit nazaj.

Primerjava različnih motorjev na različnih čolnih je hudimano raztegljiva frača in nikako realna zadeva, ki je odvisna od mnogo faktorjev ne le motorja.
Zadnjič sem recimo govoril z bivšim Yuccinim trgovcem iz obale, ki mi je povedal zgodbo o dveh identičnih plovilih. Prišla sta z isto serijo, isto opremo, na preizkusu sta dosegla enako hitrost. Po enem letu je bil eden za celih 7 mph hitrejši od drugega, ki je bil le malenkost bolj zanemarjen.
Nazadnje spremenil SR 290, dne Pe Jul 26, 2013 12:19, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Pe Jul 26, 2013 12:17

Če imaš gor 50 hp imaš vsaj 50 litrov če ne je tako tako:)
Pa še žgal se ga skoz do maximuma verjetno tudi nisi bil sam gor na čolnu :lol:
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Pe Jul 26, 2013 12:24

cibro napisal/-a:Pa še žgal se ga skoz do maximuma verjetno tudi nisi bil sam gor na čolnu :lol:

Ma, ja, saj za to je bil. Drugače bi se vozil z pasaro. :D
Vseeno sem vsaj za 2t motorje prepričan, da japonci, konkretno Yamaha ob isti moči težko pride čez 2/3 Evinrudeove porabe, gledano motorje iste generacije. Spominjam se še Mercuryjev in Cryslerjev, ki so jih neprestano šraufali, kurili so pa ko sam hudič, medtem ko je naša takrat iz Nemčije prešvercana rabljena 25 Yamaha letnik 1976 ali 1978 (ne vem več) palila na prvo in težko prilezla čez 8 ali 9 l/h, čeprav je bila tudi tam ročica za plin bolj v funkciji ON-OFF stikala.

p.s.
Čoln je dolg 3,6 m in že 25 l rezervoar ob boku krme ga je konkretno nagnil. Z 50 l rezervoarjem bi verjetno krma pobirala vodo na sidru. :lol:
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Pe Jul 26, 2013 12:55

Trenutno imam 90hp 2t tohatsuja pred tem na istem čolnu(5,2m guma) johnson 70 2t. Poraba ista.
Če sva dva je malce pod liter na miljo če pa štirje pa nekje 1,2.
Potovalka 22-24 vozlov.

Sem pa zadnjič debatiral s sosedom na Štihovi 4 v Lj vas pozna ljudi nekje okrog Črne ki delajo en super strup od čolna, verjetno ste to vi?
LP, G
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Pe Jul 26, 2013 13:04

cibro napisal/-a:Sem pa zadnjič debatiral s sosedom na Štihovi 4 v Lj vas pozna ljudi nekje okrog Črne ki delajo en super strup od čolna, verjetno ste to vi?
LP, G

Ja. Smo, kar direkt v Črni, le kake 100 m luft linije od zvonika. :)

Kako je Slovenija majhna. Verjetno misliš Jožeta? :D
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Pe Jul 26, 2013 13:23

Ne vem kako mu je ime niti kako se piše,pozabil sem, vem samo da je v istem bloku na vrhu, žena je blontnata, ima hčer nekje 20 let in sina mlajšega od nje, imajo pa opel zafiro črno.
Včasih kakšno rečeva, z modelarstvom se tudi ukvarja ali se je.
lp
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Pe Jul 26, 2013 13:53

cibro napisal/-a:Ne vem kako mu je ime niti kako se piše,pozabil sem, vem samo da je v istem bloku na vrhu, žena je blontnata, ima hčer nekje 20 let in sina mlajšega od nje, imajo pa opel zafiro črno.
Včasih kakšno rečeva, z modelarstvom se tudi ukvarja ali se je.
lp

Ja, misliva isto osebo, ampak tudi ta mlajša je hčerka. :D
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Pe Jul 26, 2013 14:15

UPS, se mi je zdelo da je fant. Tako bolj bežno pogledam
lp
Uporabniški avatar
darkobmw
Kontraadmiral
Kraj: Žalec-Ankaran

OdgovorNapisal/-a darkobmw » Pe Jul 26, 2013 14:46

Saj bi to nabavil sam je mal premočan za moj čoln se pa strinjam, da so Amerikanci neuničlnivi
vidim po svojem Mercury.
kovacizt
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a kovacizt » Pe Jul 26, 2013 22:08

O, ne bo čisto držalo. Poznam tipe, ki so Sea horsa - Johnija "zrihtali" v nulo.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » So Jul 27, 2013 18:04

Američani niso nič bolj vzdržljivi od japoncev. To, da imajo povsod večje tolerance, slabše obdelave in viške ne preveč kvalitetnih materialov, vpliva na obrabo in porabo prej negativno kot pozitivno. Ker imajo že kot novi take tolerance kot obrabljen japonc se seveda čez nekaj let ne vidi kake razlike...

Velika prednost američanov, ki JE prednost predvsem pri njih v Ameriki je to, da so tam rezervni deli poceni in skoraj vsak priučen mehanik zna to popravit. Ko pride rezervni del čez lužo naenkrat ni več tako poceni.

Dobra primerjava so štirikolesniki. Bombardierjevi so razen agregata en navaden drek, ki ga je treba non stop servisirat in menjat dele. Tudi tam, kjer ti zdrava pamet veleva drugače, boš na primer srečal drsne ležaje namesto dobro zaščitenih kotalnih. Če to zadevo pri nas resnično veliko, ter namenu ustrezno uporabljaš, boš plačeval rezervne dele, da boš črn. Tam čez je servis po cenovni plati mala malce.
Cenovno primerljivi Japonci po drugi strani redko crknejo in tudi obrabijo se MNOGO kasneje.

Ne poznam pretirano ameriške scene, ampak prav povsod kjer sem se imel priložnost srečat z njihovimi izdelki, pa naj bo razvedrilo in šport ali industrija, povsod sem zaznal pretirano poenostavljen pristop k konstruiranju in izdelavi, ter fantastično profesionalen pristop pri promociji in prodaji tega lahko bi kar zapisal - dreka.

Drug dober primer, ki sem ga že enkrat uporabil v druge namene je Pipistrel proti celi plejadi ameriških proizvajalcev, tudi slavnemu Rutanu, če hočeš. Nobeden mu še kolen ne more polizat, pa Pipistrel sploh ne uporablja vesoljske tehnike, niti tehnologije. Ampak za njih je marsovc!

Osebno vzameml ameriški izdelek izključno takrat, ko ni na razpolago ničesar drugega primernega in tudi to velikokrat zgodi, ampak nikoli do zdaj pri kompleksnih izdelkih. Večinoma gre za sklope ali predvsem materiale.
Uporabniški avatar
darkobmw
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a darkobmw » Ne Jul 28, 2013 08:59

SR 290 napisal/-a:Američani niso nič bolj vzdržljivi od japoncev. To, da imajo povsod večje tolerance, slabše obdelave in viške ne preveč kvalitetnih materialov, vpliva na obrabo in porabo prej negativno kot pozitivno. Ker imajo že kot novi take tolerance kot obrabljen japonc se seveda čez nekaj let ne vidi kake razlike...

Velika prednost američanov, ki JE prednost predvsem pri njih v Ameriki je to, da so tam rezervni deli poceni in skoraj vsak priučen mehanik zna to popravit. Ko pride rezervni del čez lužo naenkrat ni več tako poceni.

Dobra primerjava so štirikolesniki. Bombardierjevi so razen agregata en navaden drek, ki ga je treba non stop servisirat in menjat dele. Tudi tam, kjer ti zdrava pamet veleva drugače, boš na primer srečal drsne ležaje namesto dobro zaščitenih kotalnih. Če to zadevo pri nas resnično veliko, ter namenu ustrezno uporabljaš, boš plačeval rezervne dele, da boš črn. Tam čez je servis po cenovni plati mala malce.
Cenovno primerljivi Japonci po drugi strani redko crknejo in tudi obrabijo se MNOGO kasneje.

Ne poznam pretirano ameriške scene, ampak prav povsod kjer sem se imel priložnost srečat z njihovimi izdelki, pa naj bo razvedrilo in šport ali industrija, povsod sem zaznal pretirano poenostavljen pristop k konstruiranju in izdelavi, ter fantastično profesionalen pristop pri promociji in prodaji tega lahko bi kar zapisal - dreka.

Drug dober primer, ki sem ga že enkrat uporabil v druge namene je Pipistrel proti celi plejadi ameriških proizvajalcev, tudi slavnemu Rutanu, če hočeš. Nobeden mu še kolen ne more polizat, pa Pipistrel sploh ne uporablja vesoljske tehnike, niti tehnologije. Ampak za njih je marsovc!

Osebno vzameml ameriški izdelek izključno takrat, ko ni na razpolago ničesar drugega primernega in tudi to velikokrat zgodi, ampak nikoli do zdaj pri kompleksnih izdelkih. Večinoma gre za sklope ali predvsem materiale.

Potem je Selva dober motor :?:
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Ne Jul 28, 2013 11:20

darkobmw napisal/-a:Potem je Selva dober motor :?:

Zapisal sem kar vem in za čemur lahko stojim in se distanciram od babjega prepucavanja. :?
Uporabniški avatar
darkobmw
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a darkobmw » Če Avg 01, 2013 21:27

Imam ogledano Yamaho 25 letnik 2003.Imam pa eno vprašanje tem motorjem lahko povečaš moč,kako je s tem :?:

Kdo je na strani

Po forumu brska: mato in 4 gosti