OdgovorNapisal/-a SR 290 » So Jul 27, 2013 18:04
Američani niso nič bolj vzdržljivi od japoncev. To, da imajo povsod večje tolerance, slabše obdelave in viške ne preveč kvalitetnih materialov, vpliva na obrabo in porabo prej negativno kot pozitivno. Ker imajo že kot novi take tolerance kot obrabljen japonc se seveda čez nekaj let ne vidi kake razlike...
Velika prednost američanov, ki JE prednost predvsem pri njih v Ameriki je to, da so tam rezervni deli poceni in skoraj vsak priučen mehanik zna to popravit. Ko pride rezervni del čez lužo naenkrat ni več tako poceni.
Dobra primerjava so štirikolesniki. Bombardierjevi so razen agregata en navaden drek, ki ga je treba non stop servisirat in menjat dele. Tudi tam, kjer ti zdrava pamet veleva drugače, boš na primer srečal drsne ležaje namesto dobro zaščitenih kotalnih. Če to zadevo pri nas resnično veliko, ter namenu ustrezno uporabljaš, boš plačeval rezervne dele, da boš črn. Tam čez je servis po cenovni plati mala malce.
Cenovno primerljivi Japonci po drugi strani redko crknejo in tudi obrabijo se MNOGO kasneje.
Ne poznam pretirano ameriške scene, ampak prav povsod kjer sem se imel priložnost srečat z njihovimi izdelki, pa naj bo razvedrilo in šport ali industrija, povsod sem zaznal pretirano poenostavljen pristop k konstruiranju in izdelavi, ter fantastično profesionalen pristop pri promociji in prodaji tega lahko bi kar zapisal - dreka.
Drug dober primer, ki sem ga že enkrat uporabil v druge namene je Pipistrel proti celi plejadi ameriških proizvajalcev, tudi slavnemu Rutanu, če hočeš. Nobeden mu še kolen ne more polizat, pa Pipistrel sploh ne uporablja vesoljske tehnike, niti tehnologije. Ampak za njih je marsovc!
Osebno vzameml ameriški izdelek izključno takrat, ko ni na razpolago ničesar drugega primernega in tudi to velikokrat zgodi, ampak nikoli do zdaj pri kompleksnih izdelkih. Večinoma gre za sklope ali predvsem materiale.