kvaliteta motornega olja
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
-
zlatizlatko
- Kapitan korvete
Dobra olja so draga, manj kvalitetna olja so poceni, ali pa tudi draga.
Olje in maziva so osnovba baza+aditivi. osnovna baza je lahko 1., 2. ali 3. rafinacija nafte ali reciklirana odpadna olja. Mislim, da ni potrebno razlagat, da so olja iz 1. rafinacije in kvalitetnimi aditivi draga, olja iz recikliranih olj in slabšimi aditivi pa so tudi lahko draga
Lani smo za naročnika v nemšek laboratoriju opravili analize več znamk motornih olj.
Splošne ugotovitve:
-pri večini vzorcev cenejših olj so bile tehnične specifikacije svežih olj (viskoznost, indeks viskoznosti, plamenišče, točka tečenja) bistveno napihnjeni
-po 100 urah obratovanja so vzorci cenejših olj (pa tudi dveh dražjih) pokazali katastrofalne rezultate (bistveno pod standardi)
-za dva vzorca so v laboratoriju posumili, da sta ponaredka
Naredili smo tudi anketo med uporabniki, nobeden, tudi tisti, ki uporabljajo cenejša olja, niso pokazali nezadovoljstva.
Cena same baze 1. rafinacije se giblje okrog 1E, kvalitetni aditivi med 1-3E, proizvodnja, pakiranje, distribucija, razvoj,.....kvalitetnega olja ne morete dobiti za 5E. Z poceni oljem vam sigurno motor ne bo zaribal, bo pa dobrodošla menjava olja malce prej, zlasti, če bo motor bolj obremenjen in bo tako olje zaradi termičnih obremenitev prej izgubilo zahtevane karakteristike. Če pa prevozite na leto 10.000km in vozite umirjeno, pretirano ne obremenjujete motorja, pa bo tudi cenejše olje dovolj.
Opozorjeni smo tudi bili na poplavo ponaredkov, zlasti dražjih olj. Priporočeno je bilo, da kvalitetnejša in dražja olja kupujemo pri trgovcih, ki zagotavljajo sledljivost dobave. Odsvetujejo "cenovno ugodne" nakupe preko interneta (amazon, ebay,...).
Na žalost je bil test internega značaja in razultatov ne smemo javno objavit. Bi pa bilo zanimivo, morda kdaj kasneje
Olje in maziva so osnovba baza+aditivi. osnovna baza je lahko 1., 2. ali 3. rafinacija nafte ali reciklirana odpadna olja. Mislim, da ni potrebno razlagat, da so olja iz 1. rafinacije in kvalitetnimi aditivi draga, olja iz recikliranih olj in slabšimi aditivi pa so tudi lahko draga
Lani smo za naročnika v nemšek laboratoriju opravili analize več znamk motornih olj.
Splošne ugotovitve:
-pri večini vzorcev cenejših olj so bile tehnične specifikacije svežih olj (viskoznost, indeks viskoznosti, plamenišče, točka tečenja) bistveno napihnjeni
-po 100 urah obratovanja so vzorci cenejših olj (pa tudi dveh dražjih) pokazali katastrofalne rezultate (bistveno pod standardi)
-za dva vzorca so v laboratoriju posumili, da sta ponaredka
Naredili smo tudi anketo med uporabniki, nobeden, tudi tisti, ki uporabljajo cenejša olja, niso pokazali nezadovoljstva.
Cena same baze 1. rafinacije se giblje okrog 1E, kvalitetni aditivi med 1-3E, proizvodnja, pakiranje, distribucija, razvoj,.....kvalitetnega olja ne morete dobiti za 5E. Z poceni oljem vam sigurno motor ne bo zaribal, bo pa dobrodošla menjava olja malce prej, zlasti, če bo motor bolj obremenjen in bo tako olje zaradi termičnih obremenitev prej izgubilo zahtevane karakteristike. Če pa prevozite na leto 10.000km in vozite umirjeno, pretirano ne obremenjujete motorja, pa bo tudi cenejše olje dovolj.
Opozorjeni smo tudi bili na poplavo ponaredkov, zlasti dražjih olj. Priporočeno je bilo, da kvalitetnejša in dražja olja kupujemo pri trgovcih, ki zagotavljajo sledljivost dobave. Odsvetujejo "cenovno ugodne" nakupe preko interneta (amazon, ebay,...).
Na žalost je bil test internega značaja in razultatov ne smemo javno objavit. Bi pa bilo zanimivo, morda kdaj kasneje
Sam v svoje vozila Honda točim že vrsto let MOTORNO OLJE EXTRALUB
sintetično motorno olje 5W40.
Menjava olja na cca 12.000km.
http://www.privarcujte.si/index.php/product/12389
sintetično motorno olje 5W40.
Menjava olja na cca 12.000km.
http://www.privarcujte.si/index.php/product/12389
-
NOVI FOSIL
- Admiral
- Kraj: LJ-CRES
- Kontakt:
kocka napisal/-a:Kaj sedaj, a potem kupovati te akcije ko ima Spar, E leclerc, itd ko prodajajo olja priznanih blagovnih znam (shell, castrol, total) in piše vizkoznost 5-40W,(5l cca 25eur) a je to to ali ne?
Kocka to je to.
Jaz v svoj avto točim Aral Tronic 5W40 – Bilo je obvezno s strani proizvajalca dokler je bil v garanciji.
Nato sem to isto olje uporabil na motorjih Yamahe.
Rezultat je bil ta, da ko sem originalno olje Yamaha 10W40 stočil ven je bil podoben gnojnici.
Ko pa spustim ven Aral, bi ga lahko dal na solato
Prav tako mi ga ni treba nič doliti.
Vozim okoli 200 ur na sezono.
-
tyson
NOVI FOSIL napisal/-a:kocka napisal/-a:Kaj sedaj, a potem kupovati te akcije ko ima Spar, E leclerc, itd ko prodajajo olja priznanih blagovnih znam (shell, castrol, total) in piše vizkoznost 5-40W,(5l cca 25eur) a je to to ali ne?
![]()
Kocka to je to.
Jaz v svoj avto točim Aral Tronic 5W40 – Bilo je obvezno s strani proizvajalca dokler je bil v garanciji.
Nato sem to isto olje uporabil na motorjih Yamahe.
Rezultat je bil ta, da ko sem originalno olje Yamaha 10W40 stočil ven je bil podoben gnojnici.
Ko pa spustim ven Aral, bi ga lahko dal na solato![]()
Prav tako mi ga ni treba nič doliti.
Vozim okoli 200 ur na sezono.
v kak motor za čoln točiš avtomobilsko olje Aral?? izvenkrmni? al ima tisti lol kak pomen?
-
NOVI FOSIL
- Admiral
- Kontakt:
Tyson, saj avto ima tudi motor.
Bistvo je da ima tako vizkoznost kot je predpisana, da ne boš slučajno mislil, da yamaha proizvaja motorno olje za svoje motorje. Mene je bolj zanimala kvaliteta teh olj ki jih prodajajo trgovski centri v primerjavi z uradnimi servisi vozil, ki te kresnejo za 4 l olja- 100 eur, oljni filter pa 40 eur. Toliko je bil predračun za material-(Avtotehna) za diesel astro.(da ne bo kdo rekel da nakladam)
-
NOVI FOSIL
- Admiral
- Kontakt:
Čeprav krožijo razne govorice o slabi kvaliteti olj v trgovskih centrih in raznih drugih niskocenovnih prodajaln mislim, da so tista draga v servisu enaka kot v Leclercu le da so marže nižje. Konkretno pri grosistih ( Euroton) dobim malo boljšo ceno kot je v Leclercu.
Ne glede na vse, rezultat govori sam zase. Boljše je sintetično kot mineralno olje.
Na prostem trgu se gibljejo cene od 5-7 € za kvalitetna olja. Tisti ki hočejo na sevisu plačati za isto kvaliteto olja 3x več je njihov problem.
Za kombi Citroen je olje Total v servisu po 17€ za liter. Ker je vozilo bilo v garanciji so rekli da mora biti točno ta. Kupil sem enakega po 6 € in so ga brez vprašanja nalili v
vozilo.
Če se znajdeš lahko prideš ceneje do servisa.
Vozim starega audija s PD motorjem. Ves čas je uporabljeno je olje aral 431, ki pride cca 7 e polna cena pri aralovem dobavitelju. Motor ima svojih 440 000 km in nič ne kaže , da nebi služil še dalje. Olja skaraj ne troši ( ni potrebno dolivanje med menjavo ). Menjam pa ga večkrat prepozno , ker zase nikoli ni časa. Nekje na 18-20 000 km, ko me prične že malce vest ... 
Ti kar naprej še uporabljaj ARAL! To je po moji oceni eno najboljših olj na trgu. Posebej za to ceno !!! Pa še skonstruiran je bil prav za VW grupo takrat.
V nemčiji še danes na servisih uporabljajo ARAL, pri nas pa Shell inn Castrol. Komercialni dogovor pač.
V nemčiji še danes na servisih uporabljajo ARAL, pri nas pa Shell inn Castrol. Komercialni dogovor pač.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
ne vnašat negotovosti
5w40 je 5w40 pa če je aral, agip, castrol, elf ali no name
saj vsaka znamka nima svoje rafinerije oz. proizvodnje
razlika je (kao) le v aditivih, pa še tega ne verjamem, oz. je v niansah
če bomo nadaljevali s takimi "prepričanji" bo nastalo, da je s volkswagnom treba tankat gorivo samo na aralovi črpalki, ker je zgolj aral razvil gorivo za te motorje
pred časom me je serviser na uradnem renault/nissan servisu prepričeval, da renault diesli crkujejo če tankaš na petrolu, na omv pa ne, kar je seveda nesmisel (razen če petrol oz. njegovi zaposleni primeša več vode kot omv), potem v bosni sploh več noben ne bi vozil, ko pa je na privat črpalkah 100l vode na 1000l goriva
se spomnite reklame omv? tip pripelje avto k mehaniku, češ da ne vleče najbolje. mehanik prevzame ključe in reče "i will give you maximum combustion and performance". nato motorja sploh ne pogleda, gre natankat bencin na omv. ko stranka prevzame avto se odpelje in vriska od veselja, češ zdaj pa gre kot puščica...
podobno je, ko se nekateri morjeplovci lotijo spremembe elise in višine motorja...
5w40 je 5w40 pa če je aral, agip, castrol, elf ali no name
saj vsaka znamka nima svoje rafinerije oz. proizvodnje
razlika je (kao) le v aditivih, pa še tega ne verjamem, oz. je v niansah
če bomo nadaljevali s takimi "prepričanji" bo nastalo, da je s volkswagnom treba tankat gorivo samo na aralovi črpalki, ker je zgolj aral razvil gorivo za te motorje
pred časom me je serviser na uradnem renault/nissan servisu prepričeval, da renault diesli crkujejo če tankaš na petrolu, na omv pa ne, kar je seveda nesmisel (razen če petrol oz. njegovi zaposleni primeša več vode kot omv), potem v bosni sploh več noben ne bi vozil, ko pa je na privat črpalkah 100l vode na 1000l goriva
se spomnite reklame omv? tip pripelje avto k mehaniku, češ da ne vleče najbolje. mehanik prevzame ključe in reče "i will give you maximum combustion and performance". nato motorja sploh ne pogleda, gre natankat bencin na omv. ko stranka prevzame avto se odpelje in vriska od veselja, češ zdaj pa gre kot puščica...
podobno je, ko se nekateri morjeplovci lotijo spremembe elise in višine motorja...
Poglej Kondor kolk tumbaš.
Kot prvo je za "pumpe-dize" motor prvi razvil olje ARAL. To je bilo olje Tronic-431 , ki je edino takrat na tržišču zadovoljevalo normativu 505.01. To olje je imelo aditiv zoper obrabe odmične gredi zaradi povečanih pritiskov "pumpe-dize" motorjev. Ker je bilo to edino olje za te motorje, je bilo temu primerno, pregrešno drago.
Kot drugo pa človek pravi, da ga dobi za 7€ (mimogrede pri nas ga imamo po 5,9€ http://kbm-zagorje.com/avtodeli/motorno-olje-cenik). in ne vidim razloga, zakaj bi iskal neko HOFER 5W40, da prišpara 85 centov
Kot tretje. NE, ni vsako 5W40 olje enako! Aral ima normativ za "pumpe dize" HOFER 5W40 ga pa nima.
BTW odmična gred z dročniki in zamenjavo stane toliko, kot v celem življenju ne boš zdeval za olje.
Kot četrto. Motor, ki je naredil 400.000 z eno vrsto olja, ga nikdar NE ZAMENJAJ z drugo znamko. Pa naj bo to ARAL, CASTROL ali KERKOL.
IN S SVOJO NEVEDNOSTJO NE PREPRIČUJTE LJUDI, KI DELAJO PRAV !
Če ti ješ kruh za 20 centov, bog ti ga požegnaj. Jaz bom jedel "jelenov"-ega. In ne prepričuj me nasprotno.
Kot prvo je za "pumpe-dize" motor prvi razvil olje ARAL. To je bilo olje Tronic-431 , ki je edino takrat na tržišču zadovoljevalo normativu 505.01. To olje je imelo aditiv zoper obrabe odmične gredi zaradi povečanih pritiskov "pumpe-dize" motorjev. Ker je bilo to edino olje za te motorje, je bilo temu primerno, pregrešno drago.
Kot drugo pa človek pravi, da ga dobi za 7€ (mimogrede pri nas ga imamo po 5,9€ http://kbm-zagorje.com/avtodeli/motorno-olje-cenik). in ne vidim razloga, zakaj bi iskal neko HOFER 5W40, da prišpara 85 centov
Kot tretje. NE, ni vsako 5W40 olje enako! Aral ima normativ za "pumpe dize" HOFER 5W40 ga pa nima.
Kot četrto. Motor, ki je naredil 400.000 z eno vrsto olja, ga nikdar NE ZAMENJAJ z drugo znamko. Pa naj bo to ARAL, CASTROL ali KERKOL.
IN S SVOJO NEVEDNOSTJO NE PREPRIČUJTE LJUDI, KI DELAJO PRAV !
Če ti ješ kruh za 20 centov, bog ti ga požegnaj. Jaz bom jedel "jelenov"-ega. In ne prepričuj me nasprotno.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
kondor88 napisal/-a:kaj bomo pa sedaj z gorivom? to bi tudi moral obvezno tankat na aralu!
res samo še manjka trditev da elektro ljubljana dobavlja boljšo elektriko kot gen-i
No ta je pa kavbojska.
Olje ima svojo bazo in dodatke.
Baza je lahko sintetična, ali mineralna..... je lahko 100% z eno gradacijo, lahko je multigradno, je lahko 100% nova baza, mešano s filtriranimi recikliranimi olji (vseh gradacij), lahko kindersuprese,.....
Dodatki,... jih je nebroj!
In temu boš rekel da je vse enako?
Res je potrebno selekcionirat volilno pravico!
Neko olje diester bazo primerjal s Hofer, Lidl oljem presenečenja?
https://vodovod-rh.si/
Kdo je na strani
Po forumu brska: Bing [Bot] in 9 gostov