Obnova elan 402

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Če Feb 23, 2017 21:05

.

Res je zanimivo, da eni ne razumejo kar preberejo.

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Če Feb 23, 2017 21:45

Pri meni je bilo sledeče:

najnižja luknja - oranje
#2 izboljšava
#3 izboljšava
#4 na končni hitrosti izboljšava, na počasni potovalki poslabšanje, v valovitem je začelo kazati da bo povlekel zrak.

Ostalo je na #3, ker dobro ustreza vsem režimom. Je pa res, da zelo ostrih zavojev ne morem delati. Med #2 in #3 je bilo izboljšanje opazno le s statistiko preko daljšega obdobja plovbe.

Pri #2 je antiventilacijska plošča poravnana z linijo dna čolna.

LP
Nazadnje spremenil kasaudio, dne Če Feb 23, 2017 22:51, skupaj popravljeno 2 krat.
NOVI FOSIL
Admiral
Kraj: LJ-CRES
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » Če Feb 23, 2017 21:46

pajer1 napisal/-a:.

Res je zanimivo, da eni ne razumejo kar preberejo.

.

Slika
Uporabniški avatar
primorc84
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a primorc84 » Če Feb 23, 2017 22:27

Ma valentinovo je mimo, neke srcke gledam to, fantje vsak ima svoje mnenje oz izkušnje eni vec eni manj dejmo mnenja drugih spostovat ni pa potrebno da se po nih tudi ravnamo tega pa potem ni treba na dolgo in siroko na forumu ker ratava nezanimiv.
Mozakar je lepo obnovu 402 gliser kateri gre pocasi v pozabo vsaka cast Gregor.
Pac vsak pove svoje mnenje se bolse da argumentira z izkusnjami kajti najbolj se vidi na morju kako se kaj obnaša pol z raznimi modifikami.
en mrzu špric, še raje en knc terana in ena feta pršuta, na zdravje morjeplovci
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Pe Feb 24, 2017 09:31

Gregor ko boš montiral motor ga privijači samo na zgornji dve luknji in šele potem, ko boš siguren okoli višine motorja še spodnji dve, drugače bo krmna kot švicarski sir. Skozi te luknje(sploh če so pod nivojem vode) počasi pronica voda in uničuje krmno steno.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Pe Feb 24, 2017 09:59

Še to bi dodal, ko boš motor fiksiral(končni položaj)v krmno steno zvrtaj malo večje luknje, vanje pa vstavi plastične ali inox puše, skozi katere boš vstavil vijake.Puše naj ti kdo naredi po meri debeljine stene, jih namaži s tesnilno maso ali mastjo(za morsko vodo).To pa ravno zaradi tega, da ne pronica voda v krmno steno.Ker če ti vijake samo namažeš z mastjo ali tesnilno maso, voda vseeno počasi najde svojo pot.Ko boš motor pritrdil, ti tudi ne bo zaradi pritegovanja vijakov pokala nosilna stena. Ker si se trudil in lepo vse obnovil, naredi še to, GT ti bo hvaležen :lol:
mašinfirer
NOVI FOSIL
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » Pe Feb 24, 2017 10:50

:D
Tako kot je Habibi povedal je to večni problem zamakanja krmne stene, zaradi pritrdilnih vijakov. To se najraje zgodi, ko namažeš luknjo in vijak z zunanje strani potisneš v krmo, pri tem pa vijak vso tesnilno maso izrine iz luknje.
Njegov nasvet je odličen.
Bom pa opisal kako sem jaz rešil problem zamakanja. Povečal sem odprtino za vijak za 1mm. Nato sem z okroglo cevko nanesel epoksi smolo ali gelcoat, tako da sem impregniral in zaščitil izvrtine v krmnem zrcalu. Ko se je to posušilo, sem popravil luknje da je šel vijak skozi. Nato izvrtine namažeš z tesnilno maso. Vijak sem vstavil v notranjosti čolna in ga ob počasnem navijanju počasi potiskal proti zunanji steni . Ko je vijak prišel ven, sem zunanji stik ponovno namazal, ter nato pritrdil motor. Pomembno je, da pri končnem vijačenju steblo vijaka ostane v prvotnem položaju in privijamo samo matice.
Na tak način sem saniral zamakanja na parih plovilih. Do sedaj ni bilo zamakanja krmne stene :wink:
Nazadnje spremenil NOVI FOSIL, dne Pe Feb 24, 2017 11:42, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Pe Feb 24, 2017 11:17

No evo, več ljudi več ve in marsikomu se ne da zajebavat s takimi malenkostmi, ki so zelo pomembne.Pri tolikem trudu in delu, se splača narediti še to pomembno malenkost.Če pa se odločiš za puše, ti jih lahko naredim tudi jaz, po domače za pivo, ko se srečamo, le da bo dobro za GT.Imel sem ga 10 let pa naj se govori karkoli, da je bolj tako, 10 let sem lepo plul po njegovih sposobnostih, pol se je pa začelo podalševanje po pol ali meter na dolžino.Vsi smo na tem in tako je prav, če se le da. :lol:
mašinfirer
Gregorkr
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Gregorkr » Pe Feb 24, 2017 11:50

habibi Vll napisal/-a:No evo, več ljudi več ve in marsikomu se ne da zajebavat s takimi malenkostmi, ki so zelo pomembne.Pri tolikem trudu in delu, se splača narediti še to pomembno malenkost.Če pa se odločiš za puše, ti jih lahko naredim tudi jaz, po domače za pivo, ko se srečamo, le da bo dobro za GT.Imel sem ga 10 let pa naj se govori karkoli, da je bolj tako, 10 let sem lepo plul po njegovih sposobnostih, pol se je pa začelo podalševanje po pol ali meter na dolžino.Vsi smo na tem in tako je prav, če se le da. :lol:

Hvala za ponujeno pomoč, imam stružnico na dosegu roke :)
Res so malenkosti in prav je tako, da si ljudje med seboj pomagamo, če se le da. Če kot začetnik pogledam vse skupaj vidim ogromno nekih malenkosti za katere prej niti nisem vedel zakaj gre, pa so stvari ob branju različnih tem kar jasne.

Povsem jasno mi je, da od tega čolna ne morem pričakovati veliko kar se tiče plovnih lastonsti, se mi zdi da bo za trenutne potrebe povsem zadovoljiv. "Step by step".Tudi otrok ob rojstvu ne hodi

Torej, kavitacijsko ploščo bom za začetek poravnal z dnom. Danes nabavim še pletenice za motor potem pa montaža.
Ali premer propelerja bistveno vpliva na same obrate motorja oz. Ali bi dosegel višje obrate(hitrost) z zmanjšanjem premera ob tem da korak ostane enak ( če se dejansko izkaže da je korak za ta čoln prevelik)?
Zakaj sprašujem, ker imam eden propeler ki je po robih lopatic malenkost natolčen in povsem primeren za eksperimentiranje .

Lp.
NOVI FOSIL
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » Pe Feb 24, 2017 11:54

:D
Za pravilno izbiro propelerja potrebuješ obratomer. Ta ti bo povedal na koliko se motor vrti pri polnem gasu. Če hitro doseže max obrate boš moral povečati korak, v nasprotnem pa ga zmanjšati. To naj bo ishodišče :wink:
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Pe Feb 24, 2017 12:14

Za tvoj coln je dovolj 9 ali 9 1/2" premera. Korak je treba zracunat. Manjsanje je pa delikatna stvar. Sem spoznal dost reci na tem podrocju v praxi.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Pe Feb 24, 2017 12:27

Da se zmanjševati tudi po premeru ampak o tem ti lahko več pove Marcel, ki ga je poučil Sr290. Jaz sem imel na prvem Gt402 Suzuki 40, 2t in je skočil ven z štirimi junci od 100 kg, potem na drugem precej ojačanem in predelanem Tohatsu 30 4T. Pri 30tki je bil čoln z 2osebama raketa, ko sem navlekel gor še 3otroke, je postal pasara, zato sem vzel korak 11 in je skočil lepo ven vendar je bila manjša končna hitrost. Sicer nisem zasledil koliko oseb boš vozil vseeno pa prvo preizkusi motor in potem korekcije propelerja. 2T motor vseeno bolj skoči v štartu, kot 4T IN 5KM je tudi nekaj razlike v moči.

Takole je letel Gt 402 in Tohatsu 30 z eno osebo, korak 13. Kolega Pozejdon je imel takrat na fishermanu merca 50KM. Hitrost je merjena z gps in mišljena v km/h. ps.Posnetek je bolj slab.

... http://www.youtube.com/watch?v=V4VeZg5G ... e=youtu.be
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Pe Feb 24, 2017 15:05

Gt nebi smel met problema z štartom ker je dno plosko in ne rabi dost da pride ven. Težje je z ostrejšim "V". In krajšim čolnom s čimer sem se sam spopadal in glede na mojo naravo se še bom :D. Brez obratomera pa ne boš našel prave konfiguracije. In se splača dat tisti denar če češ da ne boš uničeval motorja. tudi premali obrati pri končni hitrosti so lahko pogubni! Če boš imel prevelik prop bo oprijem le tega že v malih obratih premočan in motor ne bo imel moči pognat zadevo kot bi jo lahko sicer če bi bil prop manjši in na začetku ne grabi tolk radikalno. Kasneje ko zglisiraš ali malo pred tem pa on zagrabi in na ta način lahko podaljšaš korak in končno hitrost ter ekonomijo vožnje.
Gregorkr
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Gregorkr » So Mar 11, 2017 19:21

Dela je bilo kar nekaj, slikalo se je pa bolj malo.
V grobem bo to to. Motor je zmontiran,dobil je nove zajle, elektrika štima... Ostalo je še nekaj malenkosti za dokončat.....
Obratomer je kitajski za 15€, zaenkrat deluje :lol: Volan pa kupljen za pivo :D
Izdelal sem tudi stopnice ki jih moram še spolirat in zmontirat.

Slika

Slika

Slika
Uporabniški avatar
primorc84
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a primorc84 » So Mar 11, 2017 21:08

Pohvalno edino rob bosanke pobarvaj kajti kjer ni zaščiteno potem vleče vlago in se počasi tam napihne.
en mrzu špric, še raje en knc terana in ena feta pršuta, na zdravje morjeplovci

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 17 gostov