Tomos T10 Ali ga popraviti ?

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
franc5e
Admiral

Re: Tomos T10 Ali ga popraviti ?

OdgovorNapisal/-a franc5e » Sr Apr 03, 2019 23:39

weta napisal/-a:Mislim, da je dal aegir dobre in realne nasvet, samo avtor je ko petnajstleten mulc...ne posluša in noče razumet dobrohotnih nasvetov.
On živi še na oblaku, kupuje štarter, pa niti motorja ni še zalaufal, nima denarja pa bi ne vem kaj delal.
Mislim, da bo moral dati na svoji koži in danarnici čez tisto, kar je praktično vsak od nas. Naj uživa, mu bomo pomagali s kakim nasvetom, on pa naj realno poroča.
Obeta se zanimiva poletno jesenska tema.

Z jezika mi vzameš, EAgir, Weta.. etc so nekaj že ustvarili in fajn je, da so ponosni na svoje stvaritve in občutke, kot si ti očitno na vikend, ki ga nonstop omenjaš. Bo zanimivo še....
lslabe
Kapitan

OdgovorNapisal/-a lslabe » Če Apr 04, 2019 05:03

Jaz po eni strani popolnoma razumem Gorana-k. Motor je dobil dobil zastojn in zakaj pa ne bi zrihtal ali vsaj probal zrihtat, odločitev ali se to splača ali ne je pač njegova. Aegir pa očitno s svojimi izkušnjami Goranu želi dopovedat, da se v taka stara jajca pač ne splača vlagat, kjer ima verjwtno popolnoma prav! Ampak do tega mora priti Goran sam, pa če mu bo kdorkoli rekel, da se to ne splača. Iz ekonomskega vidika se sigurno ne, ampak kot so že nekateri povedali, so izkušnje ob šraufanju/popravljanju/kletvice v vseh jezikih ki jih premoremo, neprecenljive in to včasih šteje bolj kot vsak vložen €. Sploh na koncu ko mašina zalaufa, pa če tudi vse skupaj prodaš še isti dan.
Gorank
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Gorank » Če Apr 04, 2019 07:29

Včeraj sem razdrl škorenj... se čudim, da je to sploh delovalo...a očitno je...

Nova pumpa gred in semeringi pa bo...
Slike

https://1drv.ms/f/s!AmSjvLkauZQzg4NfJNSEAPpCAzLpwA
Nazadnje spremenil Gorank, dne Če Apr 04, 2019 10:06, skupaj popravljeno 1 krat.
Gorank
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Gorank » Če Apr 04, 2019 07:48

kasaudio napisal/-a:Dobr, človek se je odločil da bo tega Tomosa zrihtal. Dejmo mu pol še kaj pomagat. Če rabiš abciger za magnet, ga lahko dobiš pri meni.
Glede vseh ležajev, batov, blajerc, pumpe in semeringov ste mu menda že vse objasnili. Dodal bi še naslednje:

- najbrž bo potrebno zamenjati plastičen zobnik od ročnega zaganjača. Svetujem, da pri novem daš okrog inox objemko, ker ta reč rada poči.
- ko boš podiral vplinjač - snemal pokrov s plovcem, bodi nežen z vijaki, ker se ta pokrov rad zvije. Jaz sem dal dve tesnili spodaj pri mojem
- v tem pokrovu s plovcem je igličast ventil, ki se rad zatika in motor potem zajebava, sploh če te na morju premetava. Plovček mora lepo laufat po šipki, če je oksidirana jo spoliraj.
- bodi pozoren na predvžig oz. zajlo ki vrti magnet in nastavitev tega.
- spucaj vodni kamen iz bloka - če rabiš, mam celo kanto iverota že razredčenega 1:2 kot mora bit, ker sem letos na svojem motorju čistil - umazanije ni bilo prav dosti in tekočina sigurno ima še precej kemične aktivnosti.
- bodi pozoren na stanje "raketice" v peti, ki potiska čeljusti v menjalniku. Mora biti lepo v zaokroženo špico, ne sme bit preveč pobrana
- ko boš sestavljal peto skupaj, bodi zelo zelo previden, da bo cevka, ki dovaja vodo v blok prav orientirana in da bo lepo zadela dihtunge. Lahko gre tudi malo mimo, zmečka dihtungo pri pumpi in "ne baca vode". Če je vse ok, mora voda konkretno tečt zgoraj, ko motor na štandgasu laufa v lamberju
- nikoli ne laufaj motorja na suho - impeler boš uničil takoj

BTW jaz bloka nebi podiral, če motor laufa brez ropota in ni čutit prevelikega lufta ko sta bata na sredini hoda.

Nogo moraš komplet v roke vzet in razdret v prafaktorje in zrihtat, to je osnova. Ko boš dal v vodo pa bo hitro jasno, ali je potreba po rihtanju bloka, ležaji se dobro slišijo.

Stanje cilindrov lahko preveriš tudi z neko lučko in zrcalcem skozi luknjo za svečko. Posvetiš in vidiš lahko tudi skozi vsisno odprtino.

Tudi ko motor na roke vrtiš, moraš čutit nek odpor, saj pri 2T mašini, bat ko gre dol in so odprtine zaprte, ustvari nadtlak v karterju, da frišna zmes buhne v cilinder. Če odpora ni, je problem v tesnenju gredi in bloka in tak motor bo zelo slabo delal. Karter med obema cilindroma mora biti tesnjen. To je to, na temo T-18/10 ne znam kaj več povedat.

Aja še to, če boš montiral elektroštarter, preveri, kako je s polnjenjem akumulatorja, oz regulacijo. Pri mojem je ni bilo, ali pa je bila pokvarjena in iz akumulatorjev je tekla kislina.

Hvala za pomoč

Sem podrl peto in potrebna bo veliko dela da jo obnovim...glede motorja pa se na sliki vidi da je to skupaj sestavljal nek amater in kar z silikonom podihtal vse. Tako da bo treba vse razdret in zrihtat tako kot se zagre...narocit moram tesnila. Se pa čuti odpor ko vrtim na roke brez svečk tako da mislim da blok tesni.

Še bo šravfanja
Gorank
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Gorank » Če Apr 04, 2019 07:50

habibi Vll napisal/-a:Gorank, če boš rabil škorenj, sem našel komplet, dober škorenj z ohišjem, samo za zmontirat.Tudi to ti podarim :lol:

Zakon :D

Se oglasim te dni 1x...

Hvalaa
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Če Apr 04, 2019 10:00

Fantje, ki tako pametujete, poglejte še malo sebe.Vsi ste bili mladi in ste delali isto, kot dela Gorank sedaj.In kaj ste se od tega naučili, jebat sedaj druge, ki imajo voljo in veselje nekaj narediti s svojimi rokami in glavo.On je sedaj na istem mestu, kot ste bili vi, ko ste bili mladi in ravno tako metali denar v svoje iluzije.Ampak nekaj ste pa pozabili povedat, da ste se pa nekaj naučili, ko ste prešraufali na kupe motorjev in sedaj se hvalite oh in ah.Pozabljate, da VAJA DELA MOJSTRA.Kar poglejte, v šolah so ukinili vajeniško dobo in kaj znajo ti fantje danes, NIČ, tipkat po računalnikih in študirat kako do denarja.Zato se tudi vajeniška doba v šolah zopet vrača.Zato ne govoriti enim, kaj boš ti meni, ko nimaš pojma, jaz sem tralala in tralala.
Tudi jaz sem že v letih in od leta 1965 pa do danes nisem bil nikoli brez motorja(cestnega) in še ga ima, imel sem jih 62.Prvi coln sem si naredil leta 67 in po letu 74 nisem bil nikoli brez plovila in še danes z ženo plujeva po Jadranu.Ne bom trobezljal naprej pa bi mogoče bilo za koga zanimivo.To je rubrika Morjeplovec.Zato podpiram intuzijaste kot je Gorank in jih bom tudi v bodoče, ker iz takih fantov še nekaj bo.
mašinfirer
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Apr 04, 2019 10:15

Jebanje je nekaj drugega, ko bom koga jebal bo to izredno jasno. Torej ni jebanje, da smo na jasnem. Je pa mnenje in kdor ne prenese mnenj naj ne prosi za njih ker te liberalne fore vsak je posebna rožica in cvetka jaz ne podpiram in posledično ne upoštevam.

Ta dotična situacija je kot ženitev na slepo. Zelo fajn je babo prej pelat en krog. To je vse kar pravim. Ampak hvala bogu smo v svobodnem svetu in lahko vsak dela kar hoče. Prav je tako.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Če Apr 04, 2019 10:22

Pojdi raje mal u Banovce.Vidim, da si tip ki ne odneha in je brez veze odgovarjat ne tvoje poste.saj ta forum se bo kmalu preimenoval v AEgir forum.
mašinfirer
Uporabniški avatar
franc5e
Admiral

OdgovorNapisal/-a franc5e » Če Apr 04, 2019 10:27

Ta dotična situacija je kot ženitev na slepo. Zelo fajn je babo prej pelat en krog. [/quote]

Samo če nimaš avta, je jeba, bo treba rentat :D :D
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » Če Apr 04, 2019 10:33

habibi Vll napisal/-a:Pojdi raje mal u Banovce.Vidim, da si tip ki ne odneha in je brez veze odgovarjat ne tvoje poste.saj ta forum se bo kmalu preimenoval v AEgir forum.

mogoče bi bilo res pametno, da se mal ustaviš AEgir, ker si postal fejst naporen tukaj, sam sem enakega mnenja pusti mojstru veselje, koji klinac se moraš bosti z njim za vsak šrauf in vsako sliko. Super je, da fant uživa v tem in bo (ali pa ne ) kdaj užival , ko bo motor zalaufal in naredil(patudi če ne ) samo en krog, kaj to tebe briga
itak si pa car, ker si EDINI na tem forumu pošraufal en kup starih motorjev, drugi smo pa papki, ki ne znamo ključa držat v rokah. Po tvoji samohvali in egu je iz tvojega pisanja edino to razbrati
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Apr 04, 2019 10:47

Jaz sem povedal svoje mnenje mojster se je sam spravil na nivo na katerem smo. In če nočeš mojih odgovorov ne piš postov men pa ne bom odgvarjal.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
KANCLER
Poročnik fregate
Kraj: Spodnji Duplek

OdgovorNapisal/-a KANCLER » Če Apr 04, 2019 10:52

AEgir napisal/-a:Jaz sem povedal svoje mnenje mojster se je sam spravil na nivo na katerem smo. In če nočeš mojih odgovorov ne piš postov men pa ne bom odgvarjal.

Ti se moraš naučiti spoštovati tudi mnenje in voljo drugih...

Lp
KANCLER
Poročnik fregate
Kraj: Spodnji Duplek

OdgovorNapisal/-a KANCLER » Če Apr 04, 2019 10:52

KANCLER napisal/-a:
AEgir napisal/-a:Jaz sem povedal svoje mnenje mojster se je sam spravil na nivo na katerem smo. In če nočeš mojih odgovorov ne piš postov men pa ne bom odgvarjal.

Ti se moraš naučiti spoštovati in sprejeti tudi mnenje in voljo drugih...

Lp
Uporabniški avatar
primorc84
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a primorc84 » Če Apr 04, 2019 11:02

habibi Vll napisal/-a:Pojdi raje mal u Banovce.Vidim, da si tip ki ne odneha in je brez veze odgovarjat ne tvoje poste.saj ta forum se bo kmalu preimenoval v AEgir forum.

Habibi se strinajm s tabo nekateri ne znajo nehat in v vsak d..k se morajo utaknt.

Vsak ima svoje mnenje in je prepričan v svoj prav in ni na nas da nekomu vsillujemo svoje mnenje. Kaj pa, ko se nakateri dobimo na pivu z prijatelji mora vedno obveljati eno mnenje saj nismo ovce. Očitno pa je da se ob pivu lahk kaj hitro skregamo in potem (ko so se nas prijatelji naveličali) nam ostane samo forum na katerem pa tudi nimamo nekih realnih predstav o uporabnikih. Zato sem mnenja da je prav da se kdaj pa kdaj udeležujemo srečanj žal zaradi drugih obveznostih nimam časa hodit nanje ampak vseeno ko človeka osebno spoznaš se marsikatero mnenje spremeni in tudi človeka drugače rangiraš.
en mrzu špric, še raje en knc terana in ena feta pršuta, na zdravje morjeplovci
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Če Apr 04, 2019 12:12

Spet luna dela svoje in skačete. Lepo mu je rekel naj ga prvo vžge in preizkusi, da ne bo zastonj nabavljal delov, če deluje, potem podelaš tiste nujne servisne stvari, eno in po eno. Stari mački so sicer vedno rekli: "Pust na miru dokler dela!" Vsekakor, če že ljubiteljsko nekaj restavriraš, potem narediš tako kot, je bilo novo oziroma -boljše, vsekakor pride zraven še peskanje in barvanje motorja(sedaj mi deluje kot z metlo poštrihan).In take zadeve ne prodajaš ampak imaš zase, ker nihče tvojega vloženega dela in denarja ne upošteva. Tukaj je še en pogoj,ta da moraš imeti "zlatne ruke" in veliko časa, da te sezona ne preganja in v dveh mesecih bo bolj težko to izvest, do naslednje sezone bi pa znal bit končan v nulo.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov