kasaudio napisal/-a:Dobr, človek se je odločil da bo tega Tomosa zrihtal. Dejmo mu pol še kaj pomagat. Če rabiš abciger za magnet, ga lahko dobiš pri meni.
Glede vseh ležajev, batov, blajerc, pumpe in semeringov ste mu menda že vse objasnili. Dodal bi še naslednje:
- najbrž bo potrebno zamenjati plastičen zobnik od ročnega zaganjača. Svetujem, da pri novem daš okrog inox objemko, ker ta reč rada poči.
- ko boš podiral vplinjač - snemal pokrov s plovcem, bodi nežen z vijaki, ker se ta pokrov rad zvije. Jaz sem dal dve tesnili spodaj pri mojem
- v tem pokrovu s plovcem je igličast ventil, ki se rad zatika in motor potem zajebava, sploh če te na morju premetava. Plovček mora lepo laufat po šipki, če je oksidirana jo spoliraj.
- bodi pozoren na predvžig oz. zajlo ki vrti magnet in nastavitev tega.
- spucaj vodni kamen iz bloka - če rabiš, mam celo kanto iverota že razredčenega 1:2 kot mora bit, ker sem letos na svojem motorju čistil - umazanije ni bilo prav dosti in tekočina sigurno ima še precej kemične aktivnosti.
- bodi pozoren na stanje "raketice" v peti, ki potiska čeljusti v menjalniku. Mora biti lepo v zaokroženo špico, ne sme bit preveč pobrana
- ko boš sestavljal peto skupaj, bodi zelo zelo previden, da bo cevka, ki dovaja vodo v blok prav orientirana in da bo lepo zadela dihtunge. Lahko gre tudi malo mimo, zmečka dihtungo pri pumpi in "ne baca vode". Če je vse ok, mora voda konkretno tečt zgoraj, ko motor na štandgasu laufa v lamberju
- nikoli ne laufaj motorja na suho - impeler boš uničil takoj
BTW jaz bloka nebi podiral, če motor laufa brez ropota in ni čutit prevelikega lufta ko sta bata na sredini hoda.
Nogo moraš komplet v roke vzet in razdret v prafaktorje in zrihtat, to je osnova. Ko boš dal v vodo pa bo hitro jasno, ali je potreba po rihtanju bloka, ležaji se dobro slišijo.
Stanje cilindrov lahko preveriš tudi z neko lučko in zrcalcem skozi luknjo za svečko. Posvetiš in vidiš lahko tudi skozi vsisno odprtino.
Tudi ko motor na roke vrtiš, moraš čutit nek odpor, saj pri 2T mašini, bat ko gre dol in so odprtine zaprte, ustvari nadtlak v karterju, da frišna zmes buhne v cilinder. Če odpora ni, je problem v tesnenju gredi in bloka in tak motor bo zelo slabo delal. Karter med obema cilindroma mora biti tesnjen. To je to, na temo T-18/10 ne znam kaj več povedat.
Aja še to, če boš montiral elektroštarter, preveri, kako je s polnjenjem akumulatorja, oz regulacijo. Pri mojem je ni bilo, ali pa je bila pokvarjena in iz akumulatorjev je tekla kislina.
Hvala za pomoč
Sem podrl peto in potrebna bo veliko dela da jo obnovim...glede motorja pa se na sliki vidi da je to skupaj sestavljal nek amater in kar z silikonom podihtal vse. Tako da bo treba vse razdret in zrihtat tako kot se zagre...narocit moram tesnila. Se pa čuti odpor ko vrtim na roke brez svečk tako da mislim da blok tesni.
Še bo šravfanja