Ročica za avtopilot - vprašanje

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

Re: Ročica za avtopilot - vprašanje

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Nov 01, 2021 18:24

Grega295 napisal/-a:...Za Elan 333 je najbrž pogonska roka Raymarine Type 1 linear drive ustrezna (bolje bo vedel NT)...

Raymarine roka T1 Linear drive ima definitivno dovolj moči za E333.

Grega lepo si zmontiral.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Nov 02, 2021 03:05

Grega295 napisal/-a:...
Ko vse skupaj hardwersko deluje, je potreben še setup - od nastavitve odzivnosti krmila, do max. točne odmika krmila itd. Sicer še nisem plul v posebej nemirnem, ampak zaenkrat še ni bilo potrebe, da bi ponovno nastavljal karkoli, je deloval b.p.
...
Meni se je zgodilo, da so zaradi premajhne napetosti napajanja Raymarine instrumenti med plovbo na najeti jadrnici izgubili vse nastavitve, tako da je bilo potrebno ponoviti dealer setup (najprej najti priročnik in ptem delno uganiti nastavitve). Mogoče ne bi škodilo zapisati, kako se to ponovno naredi (in kakšne morajo biti nastavitve) ter to stiskati in zaplastificirati in imeti kje pri ostalih priročnikih.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Bouges Nina
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bouges Nina » To Nov 02, 2021 06:00

polanc napisal/-a:Maja ima sedaj v novi barki en zelo dober avtopilot,ki je sposoben krmariti tudi težjo barko od njihove..modela pa ne vem,bo kaj napisala..

Bo napisala.
https://www.raymarine.eu/autopilot/evol ... inear.html
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Nov 02, 2021 08:40

Marjan Tomki napisal/-a:Meni se je zgodilo, da so zaradi premajhne napetosti napajanja Raymarine instrumenti med plovbo na najeti jadrnici izgubili vse nastavitve, tako da je bilo potrebno ponoviti dealer setup (najprej najti priročnik in ptem delno uganiti nastavitve). Mogoče ne bi škodilo zapisati, kako se to ponovno naredi (in kakšne morajo biti nastavitve) ter to stiskati in zaplastificirati in imeti kje pri ostalih priročnikih.

Pozdravljen Marjan. Nastavitve se nikakor ne morejo izgubiti, ker se zapišejo v eeprom. Do sedaj se je v 24 letih to zgodilo samo pri dveh avtopilotih in nekaj instrumentih, pa še v teh primerih je najverjetneje crknil eeprom zaradi strele. Nastavitev si instrument ali avtopilot ni zapomnil, ker jih niste pravilno shranili. Recimo pri avtopilotu na koncu kratek pritisk "exit" brez potrjevanja, dolg pritisk tipke "save + exit" !!

Vse stare avtopilote je potrebno pač nastaviti in za to je potrebno slediti navodilom, ker je kar nekaj nastavitev. Najpomembnejša je linearizacija kompasa, kjer se avtopilot nauči izničiti magnetne anomalije katere povzroči plovilo samo.
Dobro nastavljen avtopilot bo po delovanju identičen avtopilotu z dodanim gyro senzorjem (Gregorjev primer). Pri starih se mi niti ne zdi smiselen, ker deluje BP tudi brez. Novejši avtopiloti imajo vgrajene novejše čipe, ki v enem vsebujejo pospeškomer in magnetometer.
inspiron
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a inspiron » To Nov 02, 2021 10:06

Pri nekaterih kompletih Raymarine EV200 je vkljucena tudi dodatna rocica za merjenje odmika krmila. Si predstavljam, da AP funkcionira tudi brez tega, ni pa tako natancen?

(ima kdo brez tega pa lahko pokomentira izkusnje)

P.s.: saj cenovno ni taka rec, par 100 EUR, le vgradnjo ti se malo dodatno zakomplicira.
Bouges Nina
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bouges Nina » To Nov 02, 2021 10:30

inspiron napisal/-a:
P.s.: saj cenovno ni taka rec, par 100 EUR, le vgradnjo ti se malo dodatno zakomplicira.

No, naš EV-200 kompletek je stal natančnih 2.995,00 EUR. Res je, par 100 :roll:.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Nov 02, 2021 10:37

No ko boš Nina naslednjič kupovala AP me le pokliči, kajti moja cena je bila pred podražitvijo ko si ga kupila ti celo nekaj nižja.

@Inspiron, Ruder senzor je za jadrnice NUJEN!
Nazadnje spremenil Nikola T., dne To Nov 02, 2021 10:38, skupaj popravljeno 1 krat.
inspiron
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a inspiron » To Nov 02, 2021 10:37

Bouges Nina napisal/-a:
inspiron napisal/-a:

No, naš EV-200 kompletek je stal natančnih 2.995,00 EUR. Res je, par 100 :roll:.

Rocica za merjenje odmika krmila je par 100 EUR 'dodatnih', ne kompleten AP. :roll:
inspiron
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a inspiron » To Nov 02, 2021 10:43

Nikola T. napisal/-a:No ko boš Nina naslednjič kupovala AP me le pokliči, kajti moja cena je bila pred podražitvijo ko si ga kupila ti celo nekaj nižja.

NikolaT, tnx.

Mene zanima komplet EV200 set (drive, p70s, DCU, EV1 senzor, ruder senzor, kompleten set kablovja). Te poklicem.
Bouges Nina
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bouges Nina » To Nov 02, 2021 11:01

Nikola T. napisal/-a:No ko boš Nina naslednjič kupovala AP me le pokliči, kajti moja cena je bila pred podražitvijo ko si ga kupila ti celo nekaj nižja.

Opravičilo @NT. Na ta znesek je bil res dan 14,2 % popust.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Nov 02, 2021 11:36

Nina, super, res majhen svet, torej je bil na koncu avtopilot res nabavljen pri meni. :D
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » To Nov 02, 2021 12:41

inspiron napisal/-a:Pri nekaterih kompletih Raymarine EV200 je vkljucena tudi dodatna rocica za merjenje odmika krmila. Si predstavljam, da AP funkcionira tudi brez tega, ni pa tako natancen?

Jaz brez senzorja pozicije krmila ne bi imel. Računalnik nima informacije glede pozicije krmila - njegov hod pa mora biti fizično in programsko omejen na cca. 35st. v vsako smer. Če računalnik ne ve, ali je krmilo že v skrajni legi, lahko pogonsko roko (linear drive) skuša pognati preko te meje - lahko pride do poškodb zobnikov pogonske roke, pa še česa.

Več: http://www.harpoon.si/?viewPage=75
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Nov 04, 2021 10:41

Iztok,
bila je najeta jadrnica pred več leti in kolikor se spomnim, je šlo za komplet Tridata, ne pa več točnega tipa oziroma generacije naprav, ki so bile nameščene.

Osnovna težava je bila, da se zaradi pokvarjenega releja ni polnil delovni akumulator, preko katerega so se (med drugim) napajali tudi instrumenti. S seboj (prvič in upam da zadnjič) s seboj nisem imel multimetra, in smo prva dva dni ravnali po tel. navodilih najemodajalca. Mimogrede, običajno take težave poslikam, takrat pa jih nisem mogel, ker tudi polnjenje akumulatorjev fotoaparata (za mavico sem imel le polnilec 220 V) na sidru ali boji ni bilo mogoče.

Tretji dan plovbe smo se zjutraj odvezali od boje in izpluli na jadra, v hipu ko pa smo vklopili tudi instrumente, se je začel popolnoma na nepričakovane načine obnašati avtopilot in kolikor se spomnim std by tipka ni prijela, tako da smo morali instrumente ker je bil na isti varovalki, tudi chartploter) ugasniti. Mislim, da sem pri pogledu v troubleshooting v navodilih našel opis takega dogajanja ob prenizki napajalni napetosti za instrumente.

Po klicu najemodajalcu in opisu problema (ki se jim je zdel nemogoč, bili smo pa na Visu) smo se dogovorili za obisk električarja naslednji dan v Hvaru. Ko je električar popravil, kar je lahko (ni imel ustreznega releja, ker je kot redno vzdrževal hotelske pralne stroje, ki so 220V), in dal navodila, kako naj se do vrnitve znajdemo, da bo vsaj približno polnilo (jaz sem potem vsakič po zagonu motorja ročno spojil bypass žico med startnim in deloni aku, in jo odklapljal, ko sem ugasnil motor). Tako smo se nekaj časa "trenirali motorsailer", da se je delovni aku približno napolnil (človek bi jim zaračunal porabljeno nafto...), preden sem naslednje jutro spet poskusil vklopiti instrumente. Napetost je bila OK in avtopilot ni več zezal, mi je pa instrument oziroma njegov SW predlagal oziroma me postavil v Dealer's setup. Ker so bili priročniki za instrumente na krovu in je bil ta postopek v njem opisan, sem ga po teh navodilih opravil in instrumenti so potem delovali pravilno, kot ob prevzemu barke in prvi dan-dva.

Vem pa, da sem potem z nastavitvami odzivnosti krmila eksperimentiral in če bi bila barka moja (ali če bi bil najemodajalec in bi jih imel več), bi želel imeti optimalne nastavitve (lahko tudi različne za različne pogoje) zapisane, če bi se ponovno zgodilo kaj podobnega.

Nimam pojasnila (niti teorije), kako se je to lahko zgodilo in nekaj podrobnosti sem že pozabil. Po mojem se tudi Sapca (ki je takrat najel barko - pa še ni imel VČ - in zdaj precej plove sam, a se ne oglaša več na forumu) ne bi več spomnil, lahko ga pa poskusim povprašati.

Nikola T. napisal/-a:
Marjan Tomki napisal/-a:Meni se je zgodilo, da so zaradi premajhne napetosti napajanja Raymarine instrumenti med plovbo na najeti jadrnici izgubili vse nastavitve, tako da je bilo potrebno ponoviti dealer setup (najprej najti priročnik in ptem delno uganiti nastavitve). Mogoče ne bi škodilo zapisati, kako se to ponovno naredi (in kakšne morajo biti nastavitve) ter to stiskati in zaplastificirati in imeti kje pri ostalih priročnikih.

Pozdravljen Marjan. Nastavitve se nikakor ne morejo izgubiti, ker se zapišejo v eeprom. Do sedaj se je v 24 letih to zgodilo samo pri dveh avtopilotih in nekaj instrumentih, pa še v teh primerih je najverjetneje crknil eeprom zaradi strele. Nastavitev si instrument ali avtopilot ni zapomnil, ker jih niste pravilno shranili. Recimo pri avtopilotu na koncu kratek pritisk "exit" brez potrjevanja, dolg pritisk tipke "save + exit" !!

Vse stare avtopilote je potrebno pač nastaviti in za to je potrebno slediti navodilom, ker je kar nekaj nastavitev. Najpomembnejša je linearizacija kompasa, kjer se avtopilot nauči izničiti magnetne anomalije katere povzroči plovilo samo.
Dobro nastavljen avtopilot bo po delovanju identičen avtopilotu z dodanim gyro senzorjem (Gregorjev primer). Pri starih se mi niti ne zdi smiselen, ker deluje BP tudi brez. Novejši avtopiloti imajo vgrajene novejše čipe, ki v enem vsebujejo pospeškomer in magnetometer.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 31 gostov